A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Kritikus a Győrteleket Nagyecseddel összekötő út állapota.

2020. szeptember 25. - Mátészalkaleaks

A Győrteleket Nagyecseddel összekötő (4922-es) út állapota kritikus olvasóink szerint. Több sebességkorlátozásvan  érvényben az úton. Olyan mértékű egyes szakaszokon az út minőségromlása, hogy a kamionok imbolyognak, videófelvételek tanulsága szerint már 20 km/órás sebesség mellett is,  félő, hogy komolyabb baleset történik.

Személygépkocsival sem könnyű a közlekedés az említett útszakaszon, így az utat rendszeresen használók szervezkedni kezdtek. Felhívták telefonon a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, ahol azt a választ kapták, hogy "más utak vannak kiírva javításra".

Az ügyet felkarolta a MátészalkaLeaks csoport, elsőként adatokat kértünk az alábbiakról:

 • Milyen sebességkorlátozások vannak érvényben az említett úton?
 • Tervezi -e a Közút rövid, vagy középtávú fejlesztései  között teljesen felújítani az utat?
 • 2020-ban milyen munkálatokat végez a közút az útszakaszon, milyen értékben?
 • 2021.évre milyen munkavégzések vannak betervezve?

 

Amint választ kapunk kérdéseinkre, közzé teszzük.

 

120091756_755862058480491_5910210107247646702_n.jpg120115110_641547306387694_4210762254142231199_n.jpg

 Olvasó videó I.

 20 km/órával közlekedő, imbolygó kamion

Még független laborvizsgálatok szükségesek a 471-es főút Mátészalka és Nyírmeggyes közötti szakaszán.

Pár napja arról írtunk, hogy többen fordultak már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a 471-es főút Mátészalka és Nyírmeggyes közötti szakaszáról mintha már levonultak volna a munkagépek, de a  korlátozó táblákat már nem szedték le, így 30-40 km/órás sebességkorlátozások vannak érvényben az útszakaszon.

Akkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t kérdeztük arról, miért nem folyik látható munka az útszakaszon?

Mivel az akkor kapott választ nem tartottuk kielégítőnek, újabb kérdéseket tettünk fel,amelyekre most kaptunk válaszokat, amelyet a lentiekben olvashatnak.

 

Megkérdeztünk egy Közlekedésmérnök szakembert is, hogy mi a véleménye:

A laborvizsgálat = talajterhelés vizsgálattal.Érthetően: egy radioaktív szonda segítségével megmérik a talajban lévő elváltozásokat. Magyarul az útakon az útburkolatban szokott lenni  2 vagy 3 kör mint ha bele lenne furva. Ez a mintavételezés helye mind az aszfalt réteg vizsgálata tekintetében mind a talajszerkzet elváltozás tekintetében. A kivett mintát elküldik a Magyar Talajvizsgáló Intézetbe ott kiértékelik ,ha az elváltozás a megadott százalékon belül van akkor folytathatják az útburkolati jelek festését ( ami az utolsó fázis lesz. Ha nem felenek meg a minták akkor kezdődik minden előről.( reméljük nem így lesz)Ez a folyamat kb 30-90 napot vesz igénybe.

 

 

 

tn4-4_utepites_190517_dt--0045-2.jpg

 

afgfs.png

A kép illusztráció: (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

471-es főút Mátészalka-Nyírmeggyes közötti szakaszának felújítása: a beruházás még nem fejeződött be

Többen fordultak már hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a 471-es főút  Mátészalka és Nyírmeggyes közötti szakaszáról mintha már levonultak volna a munkagépek, de a  korlátozó táblákat már nem szedték le, így 30-40 km/órás sebességkorlátozások vannak érvényben az útszakaszon.

Szárnyra kaptak különféle pletykák, amelyek szerint  nem vették át az utat a szakemberek, annak kifogásolható  minősége miatt.

A MátészalkaLeaks csoport megkereste a  Magyar Közút Nonprofit Zrt., ahonnan az alábbi választ kaptuk.

 

És Ön, hogy vélekedik a beruházás minőségéről? Várjuk kommentben a véleményeket.

 

ut_1.png

 

 

 

111.jpg

222.jpg

333.jpg

Október 01: visszaáll az alapmenetrend, ismét vonatok járnak majd a Vásárosnamény- Nyíregyháza és Mátészalka-Záhony vasútvonalakon.

2020.június 06-től járványügyi menetrend lépett életbe a hazai vasúti mellékvonalakon. Mátészalka környékének  a vonatközlekedését jelentősen érintette az intézkedés, hiszen a Mátészalka-Csenger, Mátészalka-Nyíregyháza, Vásárosnamény-Nyíregyháza és a Mátészalka- Záhony vasúti viszonylatok is áldozatául estek az intézkedésnek.

A járvány ugyan fokozódik, a vasúti közszolgáltatás megrendelője az ITM most újabb vasútvonalakon állítja vissza  az alapmenetrendet, azaz pótlóbuszok helyett ismét vonatok fognak közlekedni.

2020. október elsejétől örülhetnek a Vásárosnamény-Nyíregyháza és a Mátészalka- Záhony vasútvonalat használó emberek, hiszen ezen a két megyénkbeli vasútvonalon is ismét csak vonatok fognak közlekedni.

Különösen előbbiek lélegezhetnek fel, hiszen a Vásárosnamény és Nyíregyháza közötti 59 kilométert a vonatok 98 perc alatt tudják abszolválni (azért ez sem túl veretes), a pótlóbuszoknak ehhez többnyire 122 percre volt szükségük.

 

rota_tibor_mti_vonat_mav.jpg

Nagypiac. A bérleti díj csökkentését kéri a Szalka-Víz KFT.

A mai napon tartja a képviselő testület aktuális ülését. A hatodik napirendi pontban tárgyalják azt az előterjesztést, amely szerint a Nagypiac bérleti díjának csökkentését kéri a Szalka- Víz KFT. A jelenlegi szerződésben az szerepel, hogy a cég által havonta fizetendő bérleti díj 300 ezer forint + ÁFA, amely  a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamára felfüggesztésre került.

A Szalka-Víz KFT levele szerint eddig csak három üzlet tekintetében történt bérleti szerződés megkötése, "a további öt üzletre még igény  bejelentés sem történt"- írja a Szalka -Víz KFT ügyvezetője.

Erre is hivatkozva, Valu Tibor, a cég ügyvezetője  kéri a képviselő-testületet, hogy a bérleti díjat 50.000 Ft+ÁFA/ hó összegben állapítsák meg.

 

piac.png

 Fotó: Papp László

 

valu_level.png

 

Az ügyvezető levele

eloterj.png

Az előterjesztés

Csak korlátozottan érhető el a Betaloc, béta-blokkoló szívgyógyszer.

Több olvasónk is felhívta rá a figyelmet, hogy országosan, de Mátészalka környékén is  csak igen korlátozottan érhető el a Betaloc elnevezésű gyógyszer, amely úgynevezett béta-blokkoló. Mivel szívgyógyszerről van szó, ezért helyettesíteni nem lehet.

A Betaloc tablettahatóanyaga a metoprolol, a szimpatikus idegrendszerre (a központi idegrendszeréletműködéseket szabályozó része) ható, ún. béta-blokkoló gyógyszer.Szívkoszorúér betegség (angina pektorisz), magas vérnyomás betegség (hipertónia),szívinfarktus utáni állapot, bizonyos ritmuszavarok, pajzsmirigy-túlműködés (aszívműködés lassítása céljából) tartós kezelésére, valamint migrénes rohammegelőzésére szolgál.

Olvasóink szerint ezekre a napokra ígérték a gyógyszer érkezését, de ez nem teljesült. A nagykereskedő újabb határidőt adott meg. A 30 darabos kiszerelésből a nagykereskedők már csak augusztus közepére vállanak kiszállítást, míg a 100 darabosból augusztus első hetében lehet valami. A problémák  leginkább a Betaloc 50 mg-os gyógyszerrel vannak.

Egyes mátészalkai gyógyszertárakban még 30 darabos kiszerelésben, rendkívül kis mennyiségben fellelhető a gyógyszer.

 

beta.png

 

sdf.png

Többlettámogatást kapott a Kálvin János Református Általános Iskola pályázata.

A Magyar Közlöny 2020/176. lapszáma szerint több mint 300 millió forinttal nőtt az általános iskola azon pályázatának támogatása, amelyben az iskola infrastruktúrájának  fejlesztése, épületbővítés, a meglévő infrastruktúra korszerűsítése, átalakítása,  valamint a beruházások megvalósításához kapcsolódó eszközök beszerzése a cél.

A projekt összköltsége így 1, 287 milliárd forint.

 

a_15.png

 

81784399_1279764452206722_4075808785766023168_o.jpg

Fotó: https://www.facebook.com/refkalvin

 

 

Több mellékvonalon hamarosan visszatérhet a régi menetrend, megyénk ebből is kimarad?

Visszaáll a menetrend szerinti  közlekedési rend több vasúti mellékvonalon, amelyeken a járványhelyzet miatt megcsappant utasszámra hivatkozva történtek járatritkítások és pótlóbuszok beállítása pár héttel ezelőtt,  értesültünk az ITM-hez közel álló forrásunktól.
A konkrét időpont még nem ismert, vélhetően 2020. augusztus 01.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett vasúti mellékvonalai kimaradnak az eredeti közlekedési rend visszaállításából, így értesüléseink szerint nem áll helyre az eredeti menetrend Mátészalka és Záhony, Mátészalka és Csenger, Mátészalka és Nyíregyháza, Zajta és Fehérgyarmat és Vásárosnamény és Nyíregyháza között sem.
A régi menetrend visszaállítáésában érintett  mellékvonalak listája:
 • 25 Boba–Zalaszentiván–Zalaegerszeg–Hodoš [Őrihodos]
 • 38 Nagyatád–Somogyszob
 • 60 Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc–Pécs
 • 75 Vác–Diósjenő–Balassagyarmat
 • 78 Ipolytarnóc–Balassagyarmat–Aszód
 • 102 Kál-Kápolna–Kisújszállás
 • 103 Tiszafüred–Karcag
 • 109 Debrecen–Tiszalök
 • 125 Mezőtúr–Mezőhegyes (Mezőhegyes-Battonya szakasz kivételével)
 • 145 Kecskemét–Lakitelek–Szolnok

1563460850-ywu3mkzo9_md-450x300.jpg

Mikor és milyen módon lesz szúnyoggyérítés Mátészalkán?

A csapadékos időjárás következtében esténként tömegével jelennek meg a szúnyogok, így több kérdés is érkezett már hozzánk egy esetleges szúnyoggyérítéssel kapcsolatban.

2020-tól az Európai Unió tagállamaiban megszűnt a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi permetezése. A szúnyoggyérítés ettől az évtől kezdődően csak földi eljárással valósítható meg a közterületeken. A lárva gyérítésre alkalmazható készítmény korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható. Légi permetezéssel kizárólag vizes területeken, ahol földi eljárással a gyérítés nem megvalósítható. A jövőben nagyobb hangsúlyt kap a biológiai lárvairtás is, mely elsősorban a szúnyog tenyésző helyeket érinti.

 

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylésben kérdezi Mátészalka Város Önkormányzatát arról, hogy 2020-ban lárvagyérítést földi és légi úton , illetve kifejlett szúnyoggyérítést földi úton hány alkalommal, milyen ütemterv szerint kíván majd végeztetni.

Ahogy választ kapunk, vagy megjelenik egy tájékoztatás a hivatalos önkormányzati oldalakon, azt közzé tesszük majd.

 

szunyogirtas_crop_644x300.jpg

Egy településfejlesztő szakember véleménye a vasúti vonalak visszafejlesztéséről.

Tisztelt MátészalkaLeaks csopot!

 

Leírom a véleményem, de jelenleg túl sok reményt nem látok rövid távon a módosulásra. :-((

 

Megnéztem a térképet és gyakorlatilag a megyére vonatkozóan egy teljes visszafejlődés, leépítés tervei rajzolódnak ki rajta.

 

A határközi településeket Nyíregyházától keletre teljesen elvágja, a közösségi közlekedésnek a gyorsabb biztonságosabb módját pedig meg is szünteti a terv.  

 

Szinte hihetetlen hogy 2020-ban a terv: a visszafejlődés (leépítés/felszámolás), miközben a határaink lassan eltűnnek az Uniós országok között, a felgyorsult világban pedig egyre fontosabb a környezettudatos közlekedés. Nem tudom milyen buszokkal fogják szállítani az embereket A-ból B-be de nem tartom valószínüleg, hogy egyrészt időben megelőzhetné a vonatközlekedést másrészt hogy ezzel a fenntartható fejlődésnek kedvezőbb helyzet alakulna ki. 

 

Ezek az intézkedések nem az utasok kiszolgálására hanem azok kiszolgáltatottságának növelésére alkalmasak!

 

A telekocsi elterjedése nem véletlen a területen hiszen szükség van arra hogy utazzanak az emberek, azonban közbiztonsági szempontból nem tartom jó ötletnek, hogy idegen sofőrök nem tudni milyen vezetői tapasztalattal hozzák vigyék a gyermekeinket vagy rokonaiknak ismerőseinket iskoláőba, dolgozni, vagy ügyet intézni. 

 

Az egész olyan mintha 1968-at írnánk amikor válság miatt megszüntettek vonalakat:

https:// hu.wikipedia.org/wiki/1968-as_k%C3%B6zleked%C3%A9spolitikai_koncepci%C3%B3

 

Számomra furcsa hogy fordítva látják az ok okozati összefüggéseket.

 

Ha egy vonal régi, rossz lassú, akkor az emberek egyre kevésbé fogják igénybe venni.

 

De ha egyre kevésbé veszik igénybe akkor nem az a megoldás, hogy megszűntetjük, hiszen nem azért nem veszik igénybe mert nem szükséges csak ebben a  formában nem megfelelő. Az emberek ma már igényesebbek és gyorsabban szeretnének eljutni mindenhová. Egyre távolabb keülnek a települések a megfelelő egészségügyi ellátásokhoz. (Nincs például bőrgyőgyász Fehérgyarmaton csak Mátészalkán, de sorolhatnák többféle ellátást ami miatt egyre messzebb kell utazni a falusi embereknek.)

 

Nem hiába van szegénység, szocálisan hátrányos helyzetű egészségügyileg fokozatosan leromló társadalom a keleti országrészben hiszen egyre messzebb kerül mindenki a biztonságot jelentő központi településektől. Messzebb kerülnek a munkahelyek az iskolák, az utazással eltöltött idő miatt sokan feladják vagy meg se próbálják a lehetetlent. 

 

Mostanában a külföldön élő magyar állampolgárok is gyakran érkeznek Magyarországra munkát vállalni, egészségügyi ellátást kapni. Sajnos ezzel a leépülő rendszerrel tovább mélyül a szakadék az ország keleti határa felé. 

 

És a legfontosabb: A térkép szerint ahhoz, hogy Nyíregyházán megkapja az állampolgár a megfelelő egészségügyi ellátást, vagy buszra ül és órásit kering, - ha nem kap  a minden faluban megálló járművön - vagy le kell mennie Debrecenbe onnan vissza Nyíregyházára???

 

A Nyírbátor - Nyíregyháza vonalat semmiképpen sem szabadna megszűntetni. Ezzel lényegesen lecsökken, megnehezül Mátészalka, Fehérgyarmat és azok járáskörzeti településeinek az alapvető ellátásai. Innen nem Debrecen az első ahová el szeretne mindeki jutni! Rengeteg munkahely jó iskolák sportlehetőségek Nyíregyházán vannak!

 

Ha igényesen megfelelően felújítják - és itt nem egy karbantartási felújításra hanem korszerűsítésre gondolok -  a szakaszokat, illetve legfőképpen a Nyírbátor - Nyíregyháza szakaszt, akkor nem csak szimplán meg fog növekedni az igény rá, hanem túl is terhelődhet a vonal, hiszen azok akiknek gépkocsijuk van is átállhatnak a benzinköltségek növekedése miatt a közösségi közlekedésre.

Bár tudom ez már csak vízió és teljesen irreális a jelenlegi helyzetben, de a terüelti fejlődés szempontjából a leghatékonyabb fejlesztés a Mátészalka Nyíregyháza legrövidebb úton való összekötése lenne, amelyhez egy szakaszon teljesen új vonalat szükséges kiépíteni.

Vérzik a szívem, ahogy leépítik ezt a térséget. 

 

Ami viszont szomorú, hogy sajnos az országos szerkezeti terv sem írja elő egyébként a Mátészalka Nyírbátor Nyíregyháza vonal megtartását pedig ez lehetne egy érv vagy lehetőség a pályázatra kisajáítására a terv megvalósítására. Egy éve fogadták el a jelenleg érvényes terveket és 5 évente vizsgálják felül így nem túl rózsás a helyzet hogy módosulna:

 

https:// oeny.e-epites.hu/oeny/4tr/#/tudastar/interaktiv-terkep

https:// www.e-epites.hu/sites/default/files/csatolmanyok/2_az_orszag_szerkezeti_terve.pdf

 

Lehet hogy ez is oka annak hogy nyugodt szívvel szüntetik meg a vonalat hiszen ez az országos terv része....

 

Ezek módosításakor lehet véleményezni, arra rákészülni, de mire ennek alapján mégis beindulna a fejlesztés sok év fog eltelni így csak abban van remény hogy kiemelt beruházássá teszik és kormányrendelettel módosítanak mindek ehhez kapcsolódó területrendezési tervet. Jó lenne tudni az okát és talán itt az országos tervet elkészítő irodát kellene megkérdezni mi indokolta a tervből való kivételt? (Lechner Lajos Tudásközpont Területi Építésügyi és Szakértői Osztálya)

 

Ahhoz hogy kiemelté váljon a fejlesztés komoly tanulmányok kellenek és összefogás. Az érintett településeknek érdemes lenne megbíznia közösen egy településtervező céget aki erre (mármint a vonatközlekedés fejlesztésének indoklására) hatástanulmányt készít és kidolgozza az érveket. Egy ilyen terv kb 1 év alatt készül el és pár millió forint az alapadatok beszerzése, programtérképek készítése miatt, de jelen pillatnatban ezt látom megoldásnak.

 

A ti feladatok pedig ebben az, hogy az Önkormányzatok felé a világ felé felkeltitek a figyelmet és nem csak a saját településeteknek, hogy közösen összefogva több településnek olcsóbb is egy ilyen  szakági terv (koncepció) kifizetése és hosszabb távon pedig mindenki nyerhet vele, hiszen fejlődést ellátási színvonalat lehet növelni. Nem ártana elővenni újra a csiga jelmezt is segítségül, vagy hasonló kampányba kezdeni :-D

Világsiker volt! 

 

Hámornyikné Cs. Zita

településfejlesztő szakember

és szociológus

 

rota_tibor_mti_vonat_mav.jpg

Járványügyi menetrendek a mellékvonalakon: tovább nőtt a menetidő, már kerékpárral is gyorsabb közlekedni, mint pótlóbusszal.

2020.június 6-tól a mellékvonalakon közlekedő vonatok egy része helyett pótló buszok szállítják az utasokat, bizonyos viszonylatokon pedig a párhuzamos utakon közlekedő helyközi buszjáratokkal lehet majd utazni. Az utasok kiszolgálását az autóbuszok a korábbival megegyező vagy jobb színvonalon biztosítják –írja a MÁV Kommunikációs igazgatósága.

A színvonallal kapcsolatos kijelentése a MÁV-nak nem állja meg a helyét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hiszen a menetidők szinte minden érintett vasútvonalon nőttek, de erről majd a későbbiekben írunk majd.

 Az ideiglenes járványügyi menetrendek bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy a felszabaduló vasúti jármű és állományi kapacitásokat a MÁV a fővonali közlekedésre csoportosítsa át. A regionális közösségi közlekedés egységes menetrendjének kialakítása mellett a későbbiekben bevezethető az egységes és átjárható jegyértékesítési rendszer is- ezt is a  MÁV Kommunikáció igazgatósága írta.

A felszabaduló járműállományi kapacitások fővonali közlekedésre átcsoportosítása sem állja meg a helyét, hiszen a szabolcsi vonalakon 2020. június 06-ig nagy számban közlekedő, rendszeresen üzemképtelenné BZMOT szerelvények csak 100 km/órás sebességre képesek még kitűnő műszaki állapot esetén is, de igencsak kétséges egy fővonali  járat kiadása ilyen BZMOT-okból , hiszen ezek hosszabb távon igencsak fapados utazási lehetőségek lennének az utazóközönség számára.

 

 

mellekvonal_mnrmod_web_4-3_2020-06-04_v2.jpg

 

Utasforgalmi adatok:

weee.png

 

 

A részletek: 

Fehérgyarmat–Zajta (113-as vasútvonal), napi egy vonatpár, több járat helyett pótlóbuszok:

 

A vonat menetideje: 56 perc

A leggyorsabb pótlóbusz menetideje: 66 perc

A leglassabb busz menetideje: 66 perc

A  megtett út és a pótlóbusz átlagsebessége: 25 km /  22, 7 km/óra

 

 

Nyíregyháza-Nyírbátor (113-as vasútvonal, napi két vonatpár,  több járat helyett pótlóbuszok:

A vonat menetideje: 76 perc

A leggyorsabb pótlóbusz menetideje: 56 perc

A leglassabb busz menetideje: 66 perc

A  megtett út és a pótlóbusz átlagsebessége: 37 km  / 33, 6 km/h

 

Mátészalka–Csenger (114-es vasútvonal), napi egy vonatpár és a vasúttal  párhuzamos útvonalon közlekedő pótlóbuszok:

 

A vonat menetideje: 51 perc

A leggyorsabb pótlóbusz menetideje: 51 perc

A leglassabb busz menetideje: 85 perc

A  megtett út és a pótlóbusz átlagsebessége:  37, 3 km  /  26, 3 km/h

 

Mátészalka–Záhony (111-es vasútvonal), napi két vonatpár,  több járat helyett pótlóbuszok:

 

A vonat menetideje: 108 perc

A leggyorsabb pótlóbusz menetideje: 110 perc

A leglassabb busz menetideje: 110 perc

A  megtett út és a pótlóbusz átlagsebessége: 57 km     /  31, 1 km/h   

 

 

Nyíregyháza–Vásárosnamény (116-os vasútvonal), napi két vonatpár,  több járat helyett pótlóbuszok:

 

A vonat menetideje: 98 perc

A leggyorsabb pótlóbusz menetideje: 115 perc

A leglassabb busz menetideje: 122 perc

A  megtett út és a pótlóbusz átlagsebessége: 59 perc   /   30, 78 km/h  

Fejlődés helyett visszafejlődés a szabolcsi közösségi közlekedésben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Közlekedéstudományi Intézettel (KTI) együtt 2020. június elejétől több tucat vasúti mellékvonalon tervezi megnyirbálni a menetrendeket. Egyes vasútvonalakon már csak napi egy vonatpár fog közlekedni, míg a „szerencsésebben” járt vasúti viszonylatok megússzák kínálat csökkentéssel és pótló buszok beállításával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, azon belül több kistérséget érintenek ezek az intézkedések. A mellékvonalak közül lényegében a 110-es Mátészalka-Debrecen vasútvonal marad érintetlenül és a Mátészalka- Tiborszállás vasúti viszonylat, valamint fognak még vonatok közlekedni Mátészalka és Fehérgyarmat között.

 

Napi egy vonatpár fog közlekedni:

Mátészalka-Csenger  ( napi egyetlen vonatpár)

Mátészalka- Nyíregyháza   (napi egyetlen vonatpár)

 

Csökkenő menetrendi kínálat mellett, többnyire pótló buszok fognak járni:

Mátészalka-Záhony ( 2 vonatpár és vonatpótló buszok)

Vásárosnamény- Nyíregyháza ( 2 vonatpár és vonatpótló buszok

Fehérgyarmat- Zajta ( 1 vonatpár és vonatpótló buszok

 

valtotas.jpg

Illusztráció: Közlekedő Tömeg Egyesület

 

 

 

 

 

 

h-start_141_127_405_es_117_376_2017_mateszalka.jpg

Már csak pár nap és jelentősen csökkenhet  a menetrendi kínálat.

Három hónapos karbantartás kezdődik szeptembertől a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon.

Bár most a  a közbeszédet a járvány uralja, de igyekszünk azért melegen tartani a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ügyét. Az alábbiakban a MÁV Zrt azon válaszát olvashatják, amely közérdekű adatigénylésünkre érkezett.

A MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MÁV Zrt.) a 2020. március 8-án beérkezett megkeresésében feltett kérdéseire vonatkozóan az alábbi adatszolgáltatást nyújtja.

 

A 2013 - 2020-as EU-s költségvetési ciklusban megvalósítandó vasútfejlesztési projektek listája 2014-ben került pontosításra, amelyek között szerepelt a Debrecen – Mátészalka vasútvonal villamosítása és engedélyezett sebességének emelése. A szatmári régió elérhetőségének minőségi javulásában fontos szerepet játszó projekt tervezési feladatai azonban nem kerültek elrendelésre a NIF Zrt. részére, így az előkészítés sem kezdődhetett meg. 2017-ben a projekt törlésre került a 2014 – 2020 programozási ciklusban EU-s források bevonásával megvalósítandó beruházások listájáról. Ennek ellenére a vasútvonal fejlesztési lehetőségeit a MÁV Zrt. stratégiai elképzelései között folyamatosan vizsgálta, de a komplex felújítására jelenleg nem rendelkezik forrással.

 

A vasútvonal hálózati jelentőségére való tekintettel, a MÁV Zrt. a 2020-2022 évek közötti időszakban saját forrásból tervezi a vasútvonal felújítását.

 

A 2020. évben az Apafa - Nyírbátor vonalszakasz felújítása, karbantartása várhatóan 3 hónapot vesz igénybe.  A vonalszakasz felújítása során a kapacitáskorlátozást /vágányzár/ a MÁV Zrt. az alábbiak szerint tervezi:

 

- Apafa-Hajdúsámson 2020. szeptember 1. 00.00 – 2020. szeptember 13. 23.59 – 13 nap 

 

- Hajdúsámson-Nyírbátor 2020. szeptember 14. 00.00 – 2020. október 11. 23.59 – 28 nap;  összesen 41 nap

 

A 2021. évi munkák a Nyírgelse állomáson és Nyírbogát megálló rakodóhelyen az állomási átmenő vágány átépítését, az útátjárók cseréjét, valamint a felújítás peronépítést, egyéb vágányok és kitérők bontási munkáinak elvégzését tartalmazza.

 

Várhatóan 2022-ben valósulhat meg Nyíradony, Aradványpuszta  és Hajdúsámson állomás átépítése.

 

A munka magában foglalja az állomási vágányok átépítését, kitérők cseréjét, az útátjárók cseréjét és a peronépítést. A munkák eredményeként megszüntetésre kerülnek a pályahibából eredő lassújelek és visszaállításra kerül az eredeti engedélyezési sebesség (80 km/h), amelynek következtében javul a forgalombiztonság és emelkedik a szolgáltatási színvonal.

A vasútvonal munkáinak részletezése:

 

 1. évben főbb munkák:

 

Apafa – Hajdúsámson közötti vonalszakasz

-          Vasbeton alj furatjavítás

-          Síncsere

 

Hajdúsámson – Nyíradony közötti vonalszakasz

 

-          Vasbeton alj csere

-          2 kitérőben keresztezés csere

-          Ívsíncsere

Nyíradony – Nyírgelse közötti vonalszakasz

-          Tömeges vasbetonalj javítás

 

Nyírgelse – Nyírbátor közötti vonalszakasz

-          Vasbetonalj furatjavítás

-          Ívsíncsere 2 ívben

 

Nyírbogát állomás

-          1. és 2. kitérő helyett folyóvágány építése

 

Nyírgelse állomás

-          1. és 4. kitérőben komplett keresztezés cseréje

 

Apafa – Nyírbátor közötti vonalszakasz

-          UH hibás sínek cseréje és további furatjavítások

-          Teljes hosszon felépítménykarbantartó- és gépjavítói szabályozás

 

 

 1. évben főbb munkák:

 

Nyírgelse állomás

-          Mellékvágányok elbontása

-          2 átjáró átépítése

-          Peron építés

 

Nyírbogát megállóhely

–             Állomási vágányok átépítése

–             Peron építés

 

 

 1. évben főbb munkák:

 

Nyíradony állomás

-          II. és III. vágányok átépítése

-          Kitérők cseréje

-          Útátjáró átépítés

 

Aradványpuszta állomás

-          II. vágány átépítése

-          2 csoport kitérő cseréje

-          Útátjáró átépítése

-          Peronátépítés

 

Hajdúsámson állomás

 

-          II. átmenő vágány átépítése

-          2 csoport kitérő cseréje

-          peronátépítés

-          útátjáró átépítés

 

 

A felsorolt munkák MÁV Zrt. által tervezett, becsült összértéke hozzávetőleg 620 millió Ft.

 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a MÁV Zrt. nem tervezi a megállóhelyek megszüntetését. A megállóhelyek megszüntetéséről a személyszállítás közszolgáltatási szerződés megrendelője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes szervezete jogosult dönteni. A vonalon végzett munka nem teljes átépítés.

 

A meglévő hagyományos vágány nem épül át hézagnélkülivé. A fent említett felújítási, karbantartási munkák 2020-2022 évek között kerülnek elvégzésre. A MÁV Zrt. 2023. évi üzleti terve jelenleg összeállítás alatt van.

 

Üdvözlettel:

MÁV Zrt.

 

h-start_141_127_405_es_117_376_2017_mateszalka.jpg

Nincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miatt.

Nem szükséges új lakcímkártya készítése abban az esetben, ha a kijárási korlátozás időtartama alatt nem az állandó, bejelentett lakcímen tartózkodunk.

Mivel a kijárási korlátozás célja a társas érintkezések, közösségi találkozások számának csökkentése, az erről szóló kormányrendeletnek nem kizárólag a lakcímkártyán szereplő lakóhelyen vagy tartózkodási helyen lehet eleget tenni.

Nem szükséges új lakóhelyet vagy tartózkodási helyet bejelenteni akkor sem, ha a kijárási korlátozás ideje alatt a bejelentett lakóhelytől, tartózkodási helytől eltérő címen, például albérletben, vagy hétvégi házban tartózkodunk. Kérjük ügyfeleinket, hogy emiatt ne keressék fel a kormányablakokat és okmányirodákat, hiszen ez csak újabb, fölösleges találkozásokat eredményezne, ami éppen ellentétes a kijárási korlátozás céljával.

Továbbra is arra kérjük ügyfeleinket, hogy az ügyfélszolgálatokat csak a legszükségesebb esetben keressék fel, egyben felhívjuk a figyelmet, hogy a kormányablakok, okmányirodák és más kormányhivatali ügyfélszolgálatok kizárólag előzetes időpontfoglalással fogadnak ügyfeleket a járványügyi veszélyhelyzet idején.

fsdggh.jpg

A Volán buszjáratain nincs lehetőség papíralapú jegy vásárlására a járművezetőknél.

A járványügyi helyzet miatt, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új intézkedéseket a Volánbusz, így  március 23-tól készpénzmentessé vált a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán. Március 25-én, szerdán üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe.

Az első ajtón való felszállási lehetőség megszűnik, a járművezetőt szalagkorlát határolja el az utasoktól. Jegyvásárlásra ideiglenesen egyik járaton sincs lehetőség.

Egy applikáción (Mobiljegy) keresztül lehet jegyet vásárolni, valamint ahol van, ott a jegypénztárakban. A teljes árú jegyek mellett elérhetők az alkalmazásban  az 50 és 90 százalékos kedvezményt tartalmazó menetjegyek. Jelenleg az applikáció bérletvásárlásra még nem alkalmas, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a mobilapplikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb a hónap végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás. 

Fontos tudni, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni. Az adott távolsághoz tartozó adatok – az indulás és az érkezés helyét beírva - a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető. A Volánbusz által üzemeltetett helyi járatokra az adott településnév kiválasztásával könnyen kikereshetők és megvásárolhatók a jegyek. 
A Mobiljegy applikáció letölthető mobiltelefonjára a Play áruházból.

 

 

 

sgggg.png

Csekkek befizetése. Így kerülheti el a sorbanállást.

A postákon rendkívül sokan zsúfolódhatnak össze, ami napjainkban nem túl előnyös a fertőzésveszély miatt. A következő megoldással elkerülheti a sorbanállást.

Okostelefonja, tabletje segítségével bárhol, bármikor, kényelmesen, készpénzkímélő megoldással fizetheti be sárga, illetve fehér csekkjeit.A csekkbefizetés a kártyabirtokos ügyfél bankszámlájának terhére történik.

Ez a tranzakció bankkártyás vásárlásnak minősül, amelyért a Magyar Posta Zrt. külön díjat nem számít fel!*

A szolgáltatás keretében minden postai QR-kóddal ellátott sárga és fehér csekk befizethető a kód leolvasásával, maximum 290.000 Ft összeghatárig. Az alkalmazás használata internetkapcsolatot igényel.

*A befizető bankja által a bankkártyás vásárlásért felszámított díjak, illetve egyéb költségek azonban a befizetőt terhelik.

 

 sargacsekk_small.png

Pirossal megjelölve a QR kód.

 

 

 

15 órától lezártak két határátkelőt a román-magyar határon.

2020.március 14-én 15 órától lezárták a  Nyírábrány- Érmihályfalva és a Létavértes- Székehlyhíd határátkelőhelyeket a román - magyar határszakaszon. Az intézkedés minimum 30 napra szól és azért került bevezetésre a hivatalos indoklás szerint, hogy az ezen a határszakaszon szolgálatot teljesítő  személyzetét a nagy forgalmú határátkelőhöz vezénylik.

A Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőhely helyett a  a rendőrség alternatív átkelőhelyként a  Vállaj- Csanálos határátkelőhelyet ajánlja.

Az intézkedés érinti a vasúti közlekedést is. A román vasúttársaság március 14 -én 15:30-tól, nem indít és nem fogad személyszállító vonatokat, további intézkedésig Nyírábrány – Érmihályfalva, valamint Kötegyán-Szalonta és Tiborszállás-Ágerőmajor kishatárforgalmi határátmenetben. Romániába a vasúti eljutás, jelenleg Biharkeresztesen és Lőkösházán keresztül biztosított.

A vonatok újraindításának időpontja jelenleg nem ismert!

 

gfhg.jpg

 

 

A képviselő-testület 2020. február 27-i ülése.

 

 

 2020. február 27. , képviselő-testület ülésének napirendi pontjai:

 

1.     Előterjesztés Mátészalka Város Önkormányzata 2019. évi költségvetésének módosításáról

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

2.     Előterjesztés a Mátészalka Város Önkormányzata sportfeladatairól, valamint a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 10/2015.(IV.29.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről és új rendelet megalkotásáról

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

3.     Előterjesztés a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött Használati megállapodás megszüntetéséről

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

4.     Előterjesztés a Mátészalka Város Önkormányzata vagyonkezelése alatt álló Szatmári Múzeum ingatlan és ingó vagyonelemeinek térítésmentes önkormányzati tulajdonba vételéről

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

5.     Előterjesztés a Szalka-Víz Kft. felügyelőbizottságának ügyrendjéről

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

6.     Előterjesztés a Szalka-Víz Kft. 2020. évi üzleti tervének elfogadásáról

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

7.     Előterjesztés a Városi Uszoda és Strandfürdő jegyár változásáról

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

8.     Előterjesztés a polgármester 2020. évi szabadságolási ütemtervének jóváhagyásáról

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

9.     Előterjesztés a főállású polgármester és főállású alpolgármester cafetéria-juttatásának 2020. évi keretösszegéről

Előadó: Dr. Takács Csaba jegyző

 

10.Beszámoló az Oktatási, Közművelődési és Sport Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

Előadó: Dr. Hanusi Péter polgármester

 

11.Bejelentések

A XV.Regionális Közlekedés Aktuális Kérdései konferenciáról jelentjük.

15.alkalommal gyűltek össze a közösségi közlekedés működtetésével hivatásszerűen foglalkozó személyek és a közösségi közlekedéssel hobbi szinten foglalkozók Debrecenben, ahol a Regionális Közlekedés Aktuális Kérdései címmel rendeztek konferenciát 2020.március 05-én.

Sajnálatos módon több felkért előadó, így Dr. Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Kerékgyártó József,  a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, valamint Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt- elnök-vezérigazgatója sem tudott jelen lenni, így döntéshozói szinten nem tudtuk szemtől szemben  érdeklődni a Mátészalka-Debrecen vasútvonal sorsáról.

Így a MÁV-Start Zrt-t Dr. Bói Lóránd üzlet- és szolgáltatásfejlesztési igazgató, a Volánbusz Zrt-t Kameniczky Ákos forgalmi és kereskedelmi igazgató képviselte , egyetlen magas szintű politikai döntéshozó sem tette tiszteletét a rendezvényen.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere mondott köszöntőt, amelyben több fontos adatot, és jövőbeni prioritást is felvázolt. Elmondta, hogy jelentős méretű ipari területei vannak Debrecennek, de ezek nagy része már beépült. Kiemelte a közlekedésszervezés fontosságát, fontos célként jelölte meg azt, hogy teljes körgyűrű valósuljon meg, és kifejtette,  akár új villamosvonalak  létesítését is reálisnak tartja. Ezek a gondolatok is teret kapnak majd a Debrecen 2030  programban, amelyet pár héten belül bemutatnak .

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester is felvázolta a közeli és távoli jövő Debrecent érintő fejlesztéseit.

Ezekkel a tervekkel hamarosan külön cikkben foglalkozunk, nagy vonalakban annyit az alpolgármester prezentációjáról, hogy plusz sávokról, további kötöttpályás közlekedésről, a járműflotta megújításáról és az időalapú menetjegyről is szót ejtett. Szóba került a P+R( jelentése parkolni és utazni vagy parkolj le, és utazz! ) és a B+R parkolók  (biciklizz és utazz) esetleges kialakítása, együttműködési lehetőségek (MÁV és Volán), a Smart city projekt, a kerékpárutak továbbépítése és az ún. car sharing (autómegosztás szolgáltatás).

Felvetődött egy tram-train vonal létrehozása, na de nem a Lázár János által megemlített Debrecen-Nagyvárad viszonylaté, hanem amennyiben az utasforgalom indokolttá teszi, akkor Debrecen és Balmazújváros között.

A levezető elnök, Dr. Katona András a Közlekedéstudományi Egyesület tiszteletbeli főtitkára több érdekes kijelentéssel színesítette a konferenciát. Kijelentette, hogy az előadók itt számon kérhetőek, hiszen sokan visszajáró vendégek ezen a konferencián. Felemlegette az intermodális központot és az anno beindítani tervezett debreceni buszgyártást. A másik érdekesség a menetrend összehangolással és a párhuzamosságok megszüntetésével kapcsolatban hagyta el a tiszteletbeli főtitkár száját, miszerint ő 30-40 éve foglalkozik menetrendek összehangolásával, amelyhez sok-sok türelem és jó egészség kell szerinte.

Dr. Bói Lóránd üzlet- és szolgáltatásfejlesztési igazgató prezentációja sok Budapest környéki példát hozott, majd kitért arra, hogy Debrecen közvetlen környékén hogyan alakulnak a környékbeli városokból az eljutási idők Debrecen felé. A példákból kiderült, hogy nagyságrendekkel gyorsabb a vasúti fővonalak mentén fekvő városokból vonattal Debrecenbe járni, mint személygépkocsikkal.

A párhuzamosságok megszüntetésének kapcsán azon a véleményen volt, hogy csak akkor szabad a párhuzamosságokat megszüntetni, amennyiben a vasút minden tekintetben jobb alternatíva. Gondolt itt a vasúti pályára, a járművek minőségére és a menetrendre.

A Mátészalka-Debrecen vasútvonalról is szó esett, amelyet egy jelentős utas számmal rendelkező vonalnak nevezett, ahol az autóbuszos kínálat is alacsony. Mind a pálya, mind pedig a  kiszolgáló járművek tekintetében komoly kihívásokkal szembesülnek nap mint nap. Úgy gondolja, hogy ennek a vonalnak a jobb kiszolgálása mindenképpen egy tervezendő feladat.

Kameniczky Ákos forgalmi és kereskedelmi igazgató a Volánbusz Zrt- től is rávilágított pár érdekességre.

A menetrendek összehangolását "babrás" munkának nevezte, amelyet az ellenségeinek sem kíván. Egy érdekes adat is felsejlett a vetítővásznon, hiszen kiderült az, hogy 3155 településből mindössze 9 település nincs kiszolgálva autóbuszjáratokkal. Ezek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések is megjelentek, hiszen Buj, Fényeslitke, Komoró és Tiborszállás településeken nincs autóbuszos kiszolgálás az Észak-alföldi régióban.

Az előadó kitért arra, hogy hatékonyságot kívántak növelni azzal, hogy a hat Közlekedési központ beolvadt a Volánbuszba, valamint elmondta, hogy elkezdik selejtezni az Euro 1-2-3 típusú motorokkal rendelkező buszokat, ezek pótlására pedig folyamatosan érkeznek majd új buszok.

 

Képek, videók:

 

88217496_488628222022371_2622637576468561920_n.jpg

 

88166287_646871889435249_4898738821920718848_n.jpg

 

 

Sikertelen a fehérgyarmati CT javítása.

A napokban röppent fel az a hír,   a MátészalkaLeaks csoportnak írt olvasói levél alapján, hogy nem működik a CT berendezés a mátészalkai kórházban. Később kiderült az, hogy Fehérgyarmaton is elromlott a készülék, így a mátészalkai és a fehérgyarmati előre tervezett vizsgálatokat halasztják, a sürgős eseteket pedig Nyíregyháza látja el.

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylésben kérdezte a mátészalkai és fehérgyarmati kórházakat.

Kérdéseink:

 

Milyen típusú hibáról van szó?

 

Mi  a hiba elhárításának a határideje?

 

A hiba prognosztizálása óta a közérdekű adatigénylés megválaszolásának időpontjáig, hány előjegyzett CT vizsgálat került elhalasztásra a fehérgyarmati telephelyen?

Elsőként a fehérgyarmati kórház válaszát kaptuk meg 2020.03.05-én, amelyet a lentiekben olvashatnak.

 

 

fgy_ct1.png

fgy_ct2.png

 

 

 

 

illusztracio.jpg