A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Választási program, Mátészalka.

2024. május 24. - Mátészalkaleaks

 

ssss.png

A program feltöltése folyamatos. Utolsó frissítés: 2024.május 25. 18:04

Várjuk észrevételeiteket, javaslataitokat e-mailben: mateszalkaleaks@gmail.com

Szavazz a pártoktól független jelöltekre, legyen a FÜGGETLENSÉG NAPJA, 2024.június 9. Mátészalkán!

 

 

  • Közös erővel megfékezzük a temetői lopásokat.

    Meg fogjuk oldani javaslatunk által, a temetői lopások problémakörét is. Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a drágán vásárolt mécseseket, koszorúkat renitens emberek ellopják a szeretteink sírjairól ezzel anyagi és érzelmi kárt okozva az elhunytak szeretteinek. Temetői őrök alkalmazását fogjuk javasolni, valamint a nappali órákban egy drónt is, amellyel el fogják kapni az alkalmazottak a renitens egyéneket, és a törvény vasszigorával fog lesújtani rájuk az önkormányzat és az illetékes hatóság. A temető még több pontján további  kamerák elhelyezésére fogunk javaslatokat tenni, ez sem lehet pénzkérdés. Nem engedhetjük meg, hogy egyesek anyagilag és érzelmileg is károkat okozzanak az elhunytak hozzátartózóinak

 

  • Javaslatot teszünk arra, hogy átláthatóbbá válhasson az önkormányzati bérlakások kiadásának folyamata.

    Első javaslataink között lesz az, hogy az önkormányzat, vizsgálja felül az önkormányzati bérlakások kiadásának folyamatát. Ki kell maximálisan iktatni a szubjektív szempontokat, objektívan és transzparens módon kell működnie ennek a folyamatnak.

 

  • Mérsékeljük,állítsuk meg a fiatalok elvándorlását.

    Mátészalka lakossága, 2011-ben még 20 ezer fő felett járt, egy-két éven belül már 15 ezren sem leszünk. Persze ez országos tendencia, de a képviselő-testületnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy mérsékeljük vagy netán megállítsuk a lakosságszám csökkenését. Ennek megoldása hosszadalmas, több tényezős feladat. Közben kell járni az önkormányzatnak annak érdekében, hogy a vasúti közlekedés fejlesztése megtörténjen, gondolva itt főleg a Mátészalka- Debrecen vasútvonalra, hiszen sok fiatal azért költözik innen el, mert nem tud bejárni az iskolájába, munkahelyére, albérletbe kényszerül, megtetszik az ottlét, ott ragad. Fecskeházak építtetésének a lehetőségét vetnénk fel, amelyeknek 50 százalékát 2 vagy 3 gyermeket vállaló, hiányszakmákat művelő családoknak tartanánk fel, a másik 50 százalékot pedig orvosoknak és fogorvosoknak, ápolóknak, akik letelepedésért cserébe kedvező bérleti díjon lakáshoz, valamint ösztöndíjhoz juthatnának. Az egészségügyben dolgozók szerepe évről-évre nő, lépjünk előbb, hogy ne kelljen pár éven belül kórházi visszafejlesztéssel szembesülnünk.

 

 

  • A város tisztaságán javítanánk (szemét)

    Az állampolgári tudatosság növelése, a szemetelők ellen sokkal határozottabb fellépés, a bírságok drasztikus növelésével, drón alkalmazásával, ezek kellenek egy tisztább Mátészalkához. Appot készíttetésére tennénk javaslatot, amelyben mindössze a név, telefonszám, az észlelés helyének beírásával és egy fénykép feltöltésével lehetne bejelentést tenni. közterületi problémákról, illegális szemétlerakókról.

 

  • A város tisztaságán javítanánk (levegő)

    Télen, rendszeres probléma, hogy olyan szennyezett a levegő, hogy az irritálja az embereket, az egész lakosságot megbetegíti, és a rendszeresen előforduló, rossz minőségű levegő pedig megrövidíti a várható élettartamot. A drónt itt is lehetne használni, hiszen első körben a légszennyezőket a fekete kéményfüst alapján ki lehet szűrni, a drónos észlelés alapján pedig az észlelő személyzet megteszi majd a bejelentést a Katasztrófavédelemnek, akik eljárnak az illetőkkel szemben. 

 

  • Új szintre emelnénk a rendkívüli települési támogatást (segélyt).

    A rendkívüli települési támogatásokat a város lélekszámához képest nem igénylik sokan. Információink szerint, az ilyen segélyezési forma körülményes, lassú, kis mértékű segítséget biztosít a krízishelyzetben lévőknek. Akár hetekig is eltarthat a támogatás kifizetése, az összege pedig annyi, hogy abból egy több gyermeket nevelő család maximum egy-két napig tud létesülni. Javasolni fogjuk, hogy a maximálisan adható összeget emeljük meg, vegyük figyelembe jobban a család létszámát. A támogatás kifizetése 48 órán belül legyen elindítva, ez a 21.században kivitelezhető.

 

  • Ne kerüljön a szemétbe hasznosítható tárgy, egy újrahasznosítási programra teszünk javaslatot.

    Sok olyan tárgy kerül a kukákba, amelyek mások számára még értéket képviselnének. Egy olyan programra teszünk javaslatot, ahol a város lakossága, a számukra már csak lomot jelentő, de használható tárgyakat, egy, az önkormányzat üzemeltetett gyűjtőhelyre adhatnák le. Ezen a gyűjtőhelyen, a közmunka programban résztvevő személyek teljesítenének szolgálatot, illetve erre a helyre térhetnének be azok is, akiknek tárgyi segítségre van szükségük. Egész Mátészalka nyerne egy ilyen programmal, hiszen kevesebb lenne az illegális szemétlerakó, kevesebb lenne a kukákban kotorászó személy, hiszen kevesebb lenne a kukákban a mások által hasznosítható szemét.

 

 

  • Hétvégi és ünnepnapi, sürgősségi fogorvosi ügyelet létrehozására teszünk javaslatot, akár társulási szinten is.

    Nagy probléma, ha hétvégén vagy ünnepnapon kell valakinek fogat húzni, vagy baleset éri, amelynek következtében fogászati beavatkozás szükséges, csak a Nyíregyházi Fogorvosi Ügyelet jelent megoldást, de ott is csak 8 és 14 óra között fogadják a betegeket. A bejutás még személygépkocsival is egy óra, de akinek nincs személygépkocsija, az másfél, két órát utazhat útirányonként busszal vagy vonattal, ami a foghúzás után nonszensz dolog. A térségi önkormányzatok anyagi összefogásával létre kell hozni Mátészalkán vagy annak környékén egy ilyen hétvégi és ünnepnapi, sürgősségi fogorvosi ügyeletet.

 

  • Az ember, Mátészalka értéke programra teszünk javaslatot.

    Akik nem kapnak gyors ellátást a mátészalkai kórházban, őket ( ultrahang, CT, egyéb vizsgálatok), egy , az önkormányzat által létrehozott alapítvány segítségével meg kell támogatni azt, hogy ők minél előbb vizsgálatokhoz juthassanak. Akik szerény körülmények között élnek, ugyanolyan fontos tagjai a mátészalkai társadalomnak. A kassza felülről nyitott lesz, tehát bárki abba befizethet. A kérelmeket 3 fős alapítványi bizottság bírálja el, teljes egyetértés esetén ad a vizsgálatokra támogatást. Így sok mátészalkai ember életét hosszabbíthatjuk meg, emberéleteket menthetünk.

 

  • Közösségi költségvetésre teszünk javaslatot.

    A város költségvetéséből egy névleges összeget dedikálnánk arra, hogy annak felhasználásáról a mátészalkaiak közvetlenül dönthessenek, ez a lényege a közösségi költségvetésnek. A javaslatokat minden év decemberében lehetne leadnia a mátészalkai polgároknak, a legjobb javaslatokat feltennénk egy Internetes szavazásra, illetve lehetne offline is szavazni. A nyertes javaslatokra Mátészalka Város Önkormányzata biztosítaná a forrást.

 

  • A sportolási lehetőségek kibővítésében közbenjárunk.

    A városban lévő sportolási lehetőségek igen csak korlátozottak. Közbenjárnánk annak érdekében, hogy a sportpálya bitumenes részén kosárlabda pálya épüljön, új szakosztályok indítására tennénk javaslatokat: futás, kerékpár. Valamint, mivel a mátészalkai futball utánpótlás magas színvonalú, ezért közbenjárnánk, lobbiznánk annak érdekében, hogy minimum NB3-as bajnokság anyagi feltételeit részben megteremtse az önkormányzat. Szükségesnek tartjuk a sportpálya előtti parkolás megoldását, illetve eljött az ideje annak, hogy a ”Pléh”büfé helyén újra vendéglátóhely működjön, így megszüntetve azt a szégyenteljes állapotot, hogy a mátészalkai, hazai futballmérkőzések idején nincs büfé szolgáltatás.

 

  • Minden játszótérre kamera kihelyezését fogjuk indítványozni.

    Növelni kívánjuk a gyermekek és szüleik biztonságérzetét úgy, hogy minden játszótérre, nagy látószögű kamerák kihelyezését fogunk javasolni. Így nő az ott tartózkodó személyek biztonsága, valamint fülön csíphetjük majd a szemetelő, randalírozó egyéneket,akikre különösen nagy mértékű bírságokat kívánunk kiszabni, hiszen közösségi terekben okoznak kárt, ehhez rendelet módosítást kívánunk benyújtani.

 

  • Önkéntességen alapuló, segítő csoportot hozunk létre a városlakókból, akik hétről-hétre jelezhetnék, hogy mikor vállalnak úgymond ügyeletet, a köz érdekében.

    Lehet ez utcaseprés, hólapátolás, bármilyen segítségnyújtás, idősek, elesettek számára (gázpalack lecserélése, zár lecserélése,stb. Az ilyen aktív , segítő városlakókat, akik minden hónapban legalább egy nap készenlétet vállalnak, vagy bárkin segítenek a köz érdekében, az önkormányzat kártyával jutalmazná, amelynek segítségével nagyon kedvezményes áron léphetnének be az uszodába, kedvezményesen járhatnak mátészalkai rendezvényekre, és a Fényes napok alkalmával VIP elbánásban részesülhetnek.

 

  • Segíteni kívánjuk a nyugdíjasok kapcsolatépítését.

    Régebben, a házak előtt sokkal több nyugdíjast lehetett látni, akik így társaságban voltak, nem érezték magukat magányosnak. Javaslatainkkal segíteni kívánjuk az idősebb generáció aktivitásának a növelését. Személyes kapcsolatépítési javaslataink: köztéri sakktábla kihelyezése minden városrészben, nagyitorna szervezésének elősegítése. Virtuális kapcsolatépítés. Egyre több nyugdíjasnak van okostelefonja, amelyek kezelésének elsajátítása gondot okoz sok esetben. Az önkormányzat anyagi támogatásával tanfolyam indítását kezdeményeznénk, amelynek keretein belül megtanulnánk a nyugdíjasok az okostelefon használatát, illetve bevezetést nyernének az Internet világába.

 

  • Az ápolási díj összegének a kiegészítésére teszünk javaslatot.

    Az önkormányzat, saját költségeinek terhére tízezer forinttal,erre teszünk javaslatot. Sok mátészalkai polgárt érintett abban, hogy otthon ápolja a gyerekeit, szüleit, rokonait, elhúzódó , végleges, többször nem gyógyítható betegségek miatt. Mivel az otthonápolást végzők az állami ellátórendszerről vesznek le terhet, és még jelenleg is ezért az emberfeletti, önfeláldozó munkáért nem kapnak megfelelő anyagi megbecsülést, ezért megválasztásunk esetén olyan javaslattal fogunk élni, hogy az önkormányzat, saját forrásaiból, minimum tízezer forintos összeggel, havi szinten, egészítse ki az ápolási díjuk összegét. A jogosultak számától, és a költségvetés teherbíró képességének függvényében ez az összeg lehet magasabb is.

 

  • Legyen ismét színvonalas, mátészalkai karácsonyi forgatag.

  • Több éve nincs lehetősége a mátészalkaiaknak arra, hogy átéljék a karácsonyi forgatag hangulatát, helyben. Nincs karácsonyi vásár, ahol forralt bort kortyolhatnánk, ahol mézeskalácsot majszolhatnánk, vagy éppen kürtős kalácsot eszegethetnénk. A mi javaslatunk szerint, kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy Mikulástól, egészen Karácsonyig minden nap értékes programok, karácsonyi forgatag várja a mátészalkai és környékbeli embereket. Induljon be az igazi közösségi élet Mátészalkán. Akár történjen ez olyan áron, hogy az árusításhoz szükséges faházakat térítésmentesen biztosítanánk a vállalkozóknak, csak a rezsidíjat kellene megfizetniük. Így alacsonyabb áron árulhatnák a portékáikat, és széles vállalkozói kör jelenthetne meg az újjáéledő mátészalkai karácsonyi forgatagban.

 

  • Beavatkozásra teszünk javaslatot Ipari út 49-es főút találkozásának tekintetében.

    Az út kisebb mértékű átépíttetésre, kiszélesíttetésére tennénk javaslatot, így elősegítve az Ipari útról balra kanyarodást.

 

 

  • Még közelebb hozzuk a minőségi kultúrát.

    Javaslatot fogunk tenni arra, hogy jelentősen növeljük meg a kultúrára fordítható önkormányzati támogatást. Aki színházkedvelő és megteheti, jár Nyíregyházára, Debrecenbe és Budapestre a nevesebb színházak előadásaira. Célunk, hogy ténylegesen Mátészalka legyen a térség kulturális központja, nívós színházi eseményekkel, ezért fogunk több javaslattal is élni annak érdekében, hogy még magasabb színvonalú színházi előadásokat láthasson a mátészalkai és környékbeli polgár.

 

  • Közbenjárunk abban, hogy ismét felértékelődjenek Mátészalka testvérvárosi kapcsolatai.

    Mátészalka városának hat testvérvárosa van, ezek a kapcsolatok jelenleg nem magas szintűek. Pedig lennének közös pályázati lehetőségek, illetve együttműködhetnénk pld. a Fényes napok alkalmával, de egymás városüzemeltetési dolgaiból is elleshetnénk pár jó példát.

 

  • Zöldülő Mátészalka. Kevés a minőségi park a városban.

    A klímaváltozás miatt fokozottan kell olyan „oázisokat” kialakítani, ahol a forró nyári napokon kicsit felüdülhetnek a polgárok. Ezek a parkok nem térkőből és utcabútokból állnának, hanem gyepszőnyegből, cserjékből, padokból, párakapukból, ivókutakból, és sok-sok fából. Ezek az oázisok a már meglévő alap infrastruktúrát használnák, és a városlakók kétkezi munkája segítségével, a helyi vállalkozások nem féltetlenül anyagi, hanem tárgyi adakozásaiból létesülnének ,közösségi tervezés alapján, tehát nem a mérnöki irodák terveznék meg, hogy mi a jó a mátészalkaiaknak, hanem a helyi polgárok. Ez lesz a mi javaslatunk.

 

  • A parkolási problémák megoldása, nem hagyományos módszerekkel. Zöld parkolók.

    Az emberek fejében a parkoló, egy kivár, aszfaltozott felület. De lehet ez is másként csinálni. Magyarországon is egyre több példa van az úgynevezett zöld parkolókra, amelyek azért jobbak, mint hagyományos társaik, mert itt a térkövezett parkolóhely közötti sávokban fék és cserjék lesznek telepítve. Mi a közösségi tervezés híve vagyunk, tehát a lakók megkérdezése alapján történne minden ilyen beruházás terveztetése.

 

  • Helyi, kistérségi rádió indítására teszünk javaslatot.

    Fontos, hogy a városlakók gyorsan információhoz jussanak. A Facebook jó dolog, de nem elégséges. A középkorú és idősebb generáció szereti a hagyományosabb dolgokat, szeret rádiót hallgatni. Egy alapvetően beszélgetős rádióra gondoltunk, ahol főleg reggel és este, pár órában , önkéntes alapon működő műsorvezetéssel tárgyalnánk ki a város és a térség dolgait, valamint informálnánk a mátészalkai és környékbeli lakosságot.

 

  • Megerősítjük az állatvédelmet Mátészalkán.

    Bár az önkormányzat minimális támogatást ad a helyi állatmenhelynek, de az a fenntartási költségek csekély részét fedezi,ennek megemelésében fogunk közbenjárni. A tudatos állattartás Mátészalkán, gyerekcipőben jár. Főleg a szegregált lakókörnyezetből rengeteg állat került ki az utcára. Ezek az állatok oltatlanok, nem chipeltek. A felelőtlen állattartók veszélyeztetik az állatok egészségét, illetve a társadalom tagjait is, hiszen az oltatlan állatok betegségeket hordozhatnak. Első körben edukálni kell az embereket, egyszerű képregény-szerű szórólappal. Második körben 200 kutyát, macskának az ivartalanítását akarjuk elősegíteni, az Összefogás az Állatokért Alapítvány hathatós segítségével, ehhez már van egy szóbeli megállapodásunk.

 

  • Közösségi kert létrehozását segítenénk elő.

    Sajnos manapság, sok gyermek azt sem tudja, hogy hogyan történik a zöldségek és gyümölcs termesztése. Ők, legtöbbször már csak azt látják, hogy a hipermarketben a kosárba kerülnek ezek a dolgok. Problémát jelent az is, hogy sok társasháznál hiába vannak szabad területek, ahol lehetne termeszteni egészséges, talán vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket, kihasználatlanul árválkodnak ezek a területek. Első körben egy közösségi kert létrehozására tennénk javaslatot, itt mindenki, kontrollált körülmények között dolgozhatna ebben az év folyamán. A munkaórákat rögzítenénk, és mindenki annyit vehetne ki a közösségi kert terményeiből, amennyit dolgozott az adott évben. Friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatna a lakosság, valamint oktatási célzata is lenne a programnak.

  • Kerékpáros pihenőhelyek és mini szerelőállomások telepítését kezdeményezzük.

    Egyre többen kerékpároznak, köszönhetően, az egyre bővülő kerékpárút hálózatnak. Sokan járnak a munkahelyükre is kerékpárral. Úgy gondoljuk, hogy a mátészalkai kerékpárutak pár pontján mini szerelőállomásokat lenne célszerű létrehozni, ahol azok az alap felszerelések megtalálhatóak lennének, amely egy kerékpár gyorsjavításához szükségesek lehetnek. Kábellel rögzített szerszámok, pumpák. A következő helyszínekre javasolnánk a kihelyezésüket: Ipari út (A MOM és a Hoya közötti területen), Jármi út, a Tejipar környékén, Alkotmány út , a Tescóval szembeni terület. Akár ezeknek a finanszírozásába be lehetne vonni a munkáltatókat is.

 

  • A Kölcsey tér parkjának további fejlesztésére teszünk javaslatot.

    Megítélésünk szerint a park növényzetének fejlesztése szükséges, még több sövény, és nem csak a szigorúan konvencionális(hagyományos) növényekre gondolunk. Köztéri könyvtároló szekrényt kihelyezését javasoljuk majd minden parkba, ide bárki elhelyezhetné az általa már megunt könyveket, amelyek így hasznosulnának és örömöt okoznának a parkokban pihenő polgároknak.

 

 

  • Javasolni fogjuk, hogy emeljük meg a homlokzatfelújítási program keretét.

Meg kell vizsgálni a lehetőségét annak, hogy az önkormányzat hogyan tudja segíteni a homlokzati problémákkal küzdő társasházakat, főleg azokat, amelyek frekventált helyen vannak. Segítségre és nem büntetésekre van szükség az ilyen társasházaknak. Példa: állomás környéki társasházak homlokzatának állapota aggályos, a Mátészalkára vonattal és busszal érkező emberek úgy érezhetik magukat, mintha a „háborús” övezet egy épületét látnák.

 

  • Ha minket választasz, és bekerül bármely jelöltünk egy körzet megnyerésével, vagy a kompenzációs listán a képviselő-testületbe, az alábbiakat fogod tapasztalni:

 

  • Minden megválasztott képviselőnk, havonta legalább egy alkalommal be fogja járni a körzetét, a közterületen meghirdetett időpontban fogadóórát fog tartani

 

  • Minden megválasztott képviselőnktől elvárjuk, hogy negyedévente, írásos beszámolót készítsen a tevékenységéről, és az juttassa el a polgárokhoz.

 

  • Amennyiben egy vagy több képviselőnk bekerül a mátészalkai képviselő-testületbe, üzenetrögzítős telefonszámot hozunk létre, amelyre várjuk a közügyekkel kapcsolatos észrevételeket, mindenki vissza fogunk hívni.

 

  • Amennyiben kompenzációs listáról kerül be jelöltünk, minden évben értékelni fogjuk a munkáját, aktivitását, a mi képviselőink visszahívhatóak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr2018412419
süti beállítások módosítása