A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Tavasztól több beleszólásuk lesz az állampolgároknak a busz és vasúti menetrendek kialakításába! Teljesült a beadványban tett javaslatunk.

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé azt, hogy az állampolgárok közvetlenül részt vegyenek a menetrend egyeztetések folyamatában.

2017. december 05. - Mátészalkaleaks

Csaknem két hónapja dolgozunk azon az ügyön, amelynek az a lényege, hogy több beleszólást engedjenek a döntéshozók a formálódó vasúti és busz menetrendekbe. Hiszen a menetrendek kialakítása jelenleg  az utazóközönség közvetlen bevonása nélkül történik.

Először, Dávid Ilonát és Csépke András céloztuk meg, az ő részükre küldtük el jobbító szándékű közérdekű bejelentésünket, majd a MÁV válaszából kiderült az, hogy ahhoz, hogy az utazóközönség közvetlenül javaslatokat tehessen a formálódó menetrendhez, a  2014-2023. között érvényes közszolgáltatási szerződés módosítása lenne szükséges.

Következő lépésként a KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. SZEMÉLYKÖZLEKEDÉSI IGAZGATÓSÁG KÖZPONTI KÖZLEKEDÉSSZERVEZŐ IRODÁJÁHOZ fordultunk közérdekű adatigényléssel, amelyben javaslatot is tettünk.

Kérdéseink:

A  KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft) Személyközlekedési Igazgatóság tervezi-e a leveleinkben említett új módszer bevezetését, annak támogató szándékkal való továbbítását a  megrendelő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé?

A módszer: külföldi példák azt mutatják, hogy nagyon hatékony az a módszer, mely szerint a formálódó menetrendet a vasúti szolgáltató már több hónappal a menetrend életbe lépése előtt közzé teszi a weboldalán, és ahhoz várja az utazási igényekben legkompetensebb személyek, azaz az utasok véleményét.

A  KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft) Személyközlekedési Igazgatóságnak van-e olyan javaslata, amely bevonná az állampolgárokat a vasúti menetrendek elkészítésébe? Ha igen, milyen javaslatról van szó, ismertessék.

A mai napon megérkezett a (rövidítve) Közlekedéstudományi Intézet válaszlevele, amely alapján részsikert könyvelhetünk el.

A változás:

A tavaszi menetrend egyeztetések helyszínei és időpontjai meghirdetésre kerülnek majd a Közlekedéstudományi Intézet weboldalán, így azok a civil szervezetek, amelyeknek érdeke fűződik hozzá, beleszólhatnak majd a formálódó menetrendekbe.

 

A MátészalkaLeaks csoport véleménye: 

Az elmozdulás örömteli, így  a formálódó menetrenddel kapcsolatos véleménynyilvánítási lehetőségek tovább bővülnek. A 2018.évi országgyűlési választások után csoportunk a jogszabályváltoztatás elérését tűzi ki céljául, hogy bárki, akár magánszemély is közvetlenül beleszólhasson majd a formálódó menetrendekbe.

Csoportunk szerint nem modern  az a jogszabályi környezet, amely nem engedi meg a közvetlen beleszólást a formálódó menetrendekbe. Az pedig, hogy a miniszteri aláírás előtt álló, a menetrend tervezet döntést előkészítő dokumentum nem  minősül nyilvános adatnak az Alkotmánybíróság határozata alapján (mégis mi ebben a titok?) érthetetlen számunkra.

 

A levél:

kti1.png

kti2.png

kti3.png

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr3413440065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása