A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

A múltból lépnénk a jövőbe! Legyen beleszólása az utasoknak is a formálódó vasúti menetrendbe.

Elavult a jelenleg alkalmazott gyakorlat.

2017. november 04. - Mátészalkaleaks

Pár nappal ezelőtt a MátészalkaLeaks csoport közérdekű javaslattal élt  a MÁV felé,  mert egy jól működő külföldi példa alapján azt szeretnénk elérni, hogy még  a  vasúti menetrend  formálódása, a folyó egyeztetések alatt tegye közzé a vasúttársaság a weboldalán a menetrend tervezetet, így beleszólást biztosítva az utazóközönségnek a menetrend kialakításába, még annak az  életbe lépése előtt.

Bár jelenleg is van lehetősége az önkormányzatoknak,járásoknak igényeket megfogalmazni a menetrend egyeztetések során, de mégis rendkívül sok menetrend módosítási kérelem érkezik a vasúttársasághoz, már a menetrend nyomtatása során is.

A vasúttársaság válaszából kiderül, hogy a menetrend kialakításának folyamatát a 2014-2023-as  közszolgáltatási szerződés szabályozza, és mivel olyan  passzus nem szerepel benne, amely alapján a formálódó menetrendet közszemlére kellene tenni és abba közvetlen beleszólást biztosítani az utazóközönségnek, így nem tudják teljesíteni a kérésünket. A kérés teljesítése akkor lenne megoldható, ha a jelenlegi közszolgáltatási szerződést módosítaná a megrendelő és a MÁV.

 

A MÁV levele:

 

 

Köszönjük a menetrendek kialakításához, módosításához küldött javító szándékú kezdeményezésüket.

 

Mint Önök számára is ismert, a MÁV-START Zrt. által meghirdetett menetrend megrendelője a Magyar Állam. Társaságunk tevékenységét a 2014-2023. között érvényes Közszolgáltatási szerződés keretében, az abban meghatározott feltételeknek megfelelően végzi. A Magyar Államot a személyszállítási szolgáltatásokkal összefüggésben a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: NFM) képviseli, a tevékenységi körébe tartozik a MÁV-START Zrt. menetrendjének megrendelése és jóváhagyása is.

A közszolgáltatási menetrend elkészítésével és módosításával kapcsolatos eljárás részletes szabályait, köztük a meghirdetési határidőket, az egyeztetési folyamatot, illetve a menetrend módosításhoz kapcsolódó dokumentumok kezelését, a közszolgáltatási szerződés 4. melléklete tartalmazza, amely a MÁV Csoport honlapján is elérhető:https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/res/kosz_4.__sz_m_2013.pdf

 

A 4. melléklet alapján a tárgyévi menetrend megvitatásának koordinálása (önkormányzatok, járások, szolgáltatók és közlekedésszervezők részvételével a tárgyévet megelőző 8., 7., és 6. hónapban), valamint a kidolgozott menetrend tervezetek, menetrendi mezők önkormányzatok és társszolgáltatók számára rendelkezésre bocsátása egyaránt a KTI Személyközlekedési Igazgatóság hatáskörébe tartozik. A MÁV-START Zrt. a menetrend engedélyeztetését és meghirdetését ez alapján végzi. Az  Önök által jelzett külföldi gyakorlat bevezetéséhez a fentebb jelzett Közszolgáltatási szerződés módosítása lenne elengedhetetlen.

 

Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

 

Tisztelettel,

 

Lipcsei Judit

koordinációs szakértő

 

MÁV-START Zrt.

 

Budapest, Könyves Kálmán körút 54-60.

Tel.: +36 1 511 1152

Mobil: +36 30 253 3665

E-mail: lipcsei.judit@mav-start.hu

Honlap: www.mavcsoport.hu

 

A MÁV levele alapján a  MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejenentést tesz a MÁV és a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé, amelyben kifejtjük álláspontunkat,érveinket, és kérjük az illetékeseket, hogy a  2014-2023- között érvényes közszolgáltatási szerződést módosítani szíveskedjenek.

 

 

1960-as_menetrend.jpg

A szocializmus idején nem szórakoztak: kerek perec beírták a menetrendkönyvbe, hogy semmi közöd hozzá (forrás: MÁV menetrendkönyv 1960)

 

maxresdefault_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr6613174126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása