A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Megérkeztek az önkormányzati válaszok a Deák Ferenc utca, Deák Ferenc köz, Irinyi utca, Kalmár utca, Kalmár sor, Szél köz útjaival kapcsolatban!

Jövőre kiépülhet az átemelős rendszerű csapadékvíz elvezetés a Deák és Irinyi utcákon.

2017. szeptember 01. - Mátészalkaleaks

A Mátészalkaleaks csoport egy hónappal ezelőtt közérdekű adatigénylést nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy mikor várható elmozdulás hat hányatott sorsú, mátészalkai utca fejlesztésével kapcsolatban.

A válaszok megérkeztek, amelyeket a lentiekben olvashatnak.

 

Mátészalka Város Önkormányzata 2017.évben külön  nem tervezte a nevezett utcák teljes felújításának, rekonstrukciójának megvalósítását. Belterületi utak fejlesztése tekintetében lehetőségeinket kihasználtuk korábban a Baross utca, Ipari út, Hodászi út tekintetében, azóta további pályázatok nem kerültek kiírásra, saját forrásból továbbá ezen utak teljes felújítása összességében százmilliós nagyságrendű tételt képviselne, mely összeg nem áll rendelkezésünkre.

 

A belterületi utak felújítása pályázat kapcsán a megnevezett utak szerepeltek a listáinkon, de sajnos a pályázati kiírások feltételei kizárták ezen utcák felújításának lehetőségét.

 

Saját forrásból igyekszünk a kötelező útkarbantartási munkáink keretében járhatóbbá tenni a nevezett utcák burkolatait, azonban szinte mindegyik esetben a csapadékvíz elvezetés hiánya miatt a javításokat követő néhány esőzés okán a burkolatok állapota jelentősen visszaromlik.

 

A csapadékvíz elvezetők kiépítésére, javítására anyagi forrásunk szintén korlátozott.

 

Legutóbb lakossági bejelentés okán is megvizsgáltuk a Deák-Irinyi utcák csapadékvíz elvezetésének lehetőségét, azonban az utca lejtési viszonyai miatt nagyjából 8 millió Forintra lenne szükség egy átemelős rendszerű csapadékvíz elvezetés kiépítésére (gravitációs megoldás nem működik a lejtési viszonyok miatt), mely rekonstrukcióra jelenleg nincs anyagi forrásunk. A beruházást valószínűleg a jövő évi költségvetés terhére igyekszünk elvégezni.

 

Hasonló nagyságrendű beavatkozásokra lenne szükség a többi, fentebb említett közterületi szakaszon is, azonban a csapadékvíz rendszerek felújítására szánt költségvetési keret a problémákhoz mért mértéke csak több éves és több lépcsős rekonstrukció megvalósítást tesz lehetővé.

 

Önkormányzatunk igyekszik a fejlesztésekre állami illetve uniós támogatást is elnyerni, lehetőségei szerint, mely ténykedésünknek köszönhetően ebben az évben legutóbb bruttó 400 millió Forint értékben nyertünk el egy, a csapadékvíz elvezető rendszereink felújítására fordítható összeget, melyet a Keleti lakótelep (Bánki D. utcai vezeték-reksonstrukció, Zrínyi köz csapadékvíz kivezetése a Kraszna felé), az Újtelep (Petőfi tér, Jókai utca vízelvezetés javítása, Baross utca-Sporttelep előtt és alatt futó elvezető rendszer rekonstrukciója), a Bencsi köz, Hodászi út, Kórház utca egyes területein megvalósuló rekonstrukciók megvalósításával használunk el.

 

Tájékoztatom arról is, hogy a Kalmár sor (vasúti nyomvonal mellett) ingatlanai előtt húzódó út, továbbá a Kalmár utca Alfi áruház és a Jármi út közti szakaszának területe nem Önkormányzatunké, hanem Állami tulajdon (MÁV). Ezen a szakaszon ezért út- és csapadékvíz karbantartási munkákat nem végezhetünk.

 

Összefoglalva tehát anyagi forrásaink figyelembe vételével egyelőre csak a kötelező karbantartási munkákat tudjuk elvégezni az adott utcákon, fejlesztésre illetve teljes felújításra pályázati forrás igénybevételével tudnánk intézkedni. Az általános útkarbantartási munkákat a Szalka-Víz Kft saját időbeosztása alapján, a rendelkezésre álló költségvetési forrás figyelembe vételével végzi.

 

Kovács István

Mátészalkai Polgármesteri Hivatal

Műszaki Irodavezető

 

csiki_1.png

Jövőre megoldódhat a  Deák és Irinyi utcák csapadékvíz elvezetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr412797440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása