A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Menetrend módosítást kezdeményezett a Mátészalkaleaks csoport!

Nőhetne a munkaerő mobilitása, csökkenne a munkanélküliség, több ember állhatna munkába Mátészalkán.

2017. május 28. - Mátészalkaleaks

A napokban arról írtunk, hogy Fehérgyarmatról, a reggeli órákban nem kifejezetten utasbarát a közlekedés Mátészalka felé.Gondoltunk itt azokra, akik naponta ingáznak Mátészalkára az iskola vagy éppen a munka miatt.

Aki jelenleg Mátészalkán tanul, jobban teszi ha inkább kollégiumi elhelyezést kér, hiszen ahhoz, hogy beérjen,  5 óra körül kell kelnie, hogy elérje azt az 5:55 perces buszt amellyel még be tud érni a tanítás kezdetére. 

Az már csak hab a tortán, hogy ez a busz a 21,1 km-es távolságot 45 perc alatt teszi meg, ez 28 km/órás átlagsebességet jelent.

Szintén ezt a buszt tudja igénybevenni az a dolgozó, aki Mátészalkára jár dolgozni, normál munkarendre, azaz 8 órai kezdésre.Mivel 6:40-re beér  a busz, így minden nap 80 perc áll rendelkezésére a munkakezdés előtt, ez kicsit soknak tűnik.

Aki Fehérgyarmaton túlról szeretne Mátészalkára járni tanulni és dolgozni az is akadályokba ütközik, hiszen  pld. a Mátészalkától 41,5 km-re fekvő Sonkádon, élő, Mátészalkán tanulni vagy dolgozni akaró állampolgárnak  4:15-kor kellene kelnie ahhoz, hogy elérje  a 4:55-kor induló buszt, amely  6:02-re ér Mátészalkára. Így, csaknem másfél órát szobrozhatna Mátészalkán az iskolakezdésig, míg csaknem két órát a munkakezdésig.

Ezt a tortúrát nem igazán vállalják, így marad legtöbbször a közmunka és a diákoknak pedig  a kollégiumi elhelyezés.

Annak érdekében, hogy a helyzet megoldódjon, a következő menetrend módosítási kéremlet terjesztettük elő az EMKK Zrt. felé, valamint levélíró kampányt indítunk hamarosan !

 

 emkk-logo.jpg

 

Tisztelt EMKK Zrt !

Az alábbi menetrend módosítási kérelmekkel fordulunk Önökhöz.

 

Javaslat 1:

Azt javasoljuk, hogy 6 órai indulással új buszjáratot szíveskedjenek beállítani. A busz Sonkádról indulhatna, kb 6:35 percre Fehérgyarmatra érkezhetne, majd onnan tovább indulhatna Mátészalkára, ahová legkésőbb 7:10 percre megérkezhetne.

 

Ha ezt nem tartják indokoltnak, akkor az alábbi javaslatunk van:

Azt javasoljuk, hogy 6:35 perces fehérgyarmati indulással új buszjáratot szíveskedjenek beállítani, ez a busz 7:10 perc körül érkezhetne Mátészalkára.

 

Az első javaslat előnye az, hogy a Sonkád-Fehérgyarmat közötti hat település lakóit be tudná vonni a mátészalkai munkaerőpiacra, valamint az ezeken a településeken élő középiskolás tanulóknak nem kellene feltétlenül kollégiumi elhelyezést kérniük, hiszen így könnyen be tudnának járni Mátészalkára.

A második javaslat előnye, hogy a Mátészalkára középiskolába járó tanulók mintegy 45 perccel tovább aludhatnának, és még kollégiumi elhelyezést sem kellene kérniük, hiszen így gördülékenyebbé válna a reggeli utazásuk.

A Fehérgyarmatról 5:55 perckor induló busz 45 perces menetidővel közlekedik, és még így is 50 perccel a tanítás megkezdése előtt ér be Mátészalkára.

A Fehérgyarmatról következő, 7:05 perckor induló járat pedig 7:45 percre ér be Mátészalkára, tehát már amikor a tanítás megkezdődött, továbbá egy kisebb késés esetén az sem szavatolható, hogy a munkavállaló beér a 8 órai munkakezdésre.

Ugyan 6:14 perckor indul vonat Fehérgyarmatról Mátészalkára, de a vasútállomás a város peremén található, a buszállomástól 1,9 km-re,amelyet 23 perc alatt lehet megtenni gyalogosan. A 23 perces gyaloglás alatt, pedig csaknem beér Mátészalkára a Fehérgyarmatról induló busz.

 

utvonal_abuszallomas-vasutallomas.png

 

Mellékeltünk egy tanulmányt, amelyet egy településfejlesztő szakember készített a Fehérgyarmat és Mátészalka közötti közlekedésről. 

Mátészalka, 2017. május 27.

 

-Mátészalkaleaks csoport-

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr7412546041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása