A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Miért ilyen nehézkes a közlekedés Fehérgyarmat környékéről Mátészalkára?

Egy településfejlesztő szakember tanulmánya.

2017. május 26. - Mátészalkaleaks

Kedves Olvasóink!

Mostanában nagyon sok tanulmányt kapunk olyan  szakamberektől akik olvasnak minket és próbálják ezzel is segíteni a munkánkat. Ez is bizonyítja azt, hogy jó úton haladunk, hiszen a Mátészalkaleaks csoport aktív szerepvállalása a közügykbe való bekapcsolódásra inspirálja az állampolgárokat.

Elsőként egy településfejlesztő szakember (Hámornyikné Cs. Zita) tanulmányát olvashatják arról, hogy milyen nehéz egy fehérgyarmati vagy picit azon túl élő diáknak vagy dolgozónak bejárni Mátészalkára.

 

Kedves Mátészalkaleaks !

 

Először is had gratuláljak a szerveződésükhöz. Budapest közeli városban élek, de a szívem a Szabolcs Szatmár Beregbe húz vissza, rokonaim ott élnek ma is. A közigazgatásban dolgozóként minkét oldalról látom az ügyintézéseket, az emberek hozzáállását is s dolgokhoz. Sokszor várják el, hogy az Önkormányzat vagy a Hivatal mindent megoldjon helyettük, de a házuk előtt az árkot sem tisztítják ki, mint a régi nagyszüleink és még azzal sem segítenek, hogy jelezzék a problémákat. A kis létszámmal dolgozó hivataloknak általában nincs aparátusa a települést járni, hol repedt meg a járda, vagy hol szakadt be egy aknafedél így egyre elhanyagoltabbá válik a környezetünk.

Nagy segítség, ha nyitott szemmel járunk és felvetjük lakosságként mi a baj és ha minden második, vagy harmadik ügy megoldódik, már egy nyugodtam társadalom része lehetnénk egy szebb környezettel.

 

Talán már ismerik az alábbi problémát is, talán nem, de szeretném felhívni a figyelmet rá:

- A Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban a tanítás 7.30-kor kezdődik.

- A Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakképző Iskolája és Kollégiumában a tanítás 7.30 kor kezdődik.

- Mátészalkai Gépészeti Szakközépiskola és Kollégiumában a tanítás 7.30-kor kezdődik.

A legtöbb középiskolákkal ellentétben, Mátészalkán fél órával korábban be kell menni. Ez valahol jó, hiszen nagyon sok órájuk van és a diák így hamarabb szabadulva kevesebb ideig éhezik mire hazajön, de nézzük meg az egyéb okokat és következményeket is.

Kik járnak a mátészalkai középiskolába: a helyi gyerekeken kívül vidékiek is.

fgyarmat_tanitas.png

gyarmat_melo.png

A fenti verziókban egy fitt rokon fiatalember idejét mértem, aki gyorsan el tud készülni. Nekem például legalább 40 perc kellene illetve nem is tenném meg az utat a suliig 10 perc alatt.

 

A fenti verziók közül az is nyilvánvaló, hogy egy diák csak a kettes verziót életszerű, hogy használja, aki a fenti iskolákba megy.

De miért kell egy 14-18 évest, a tanulás mellett azzal fárasztani, hogy 5.30-kor kelljen. Miért kell, hogy a szülei is 5.30-kor kelljenek ahhoz, hogy felkeltsék? Miért kell egy egész családot élő zombivá tenni a kialvatlanság miatt? Miért jó, ha az utcán biztosítjuk, hogy céltalanul csavarogjon a hajnali órákban 40 percet, egy kamasz, mert a suli még nem kezdődik meg?

A munkahelyekre bejárók is vagy várnak egy órát a munka megkezdésére, vagy a városközpontban dolgoznak és szerencsések és 15 perc alatt beérkeznek, vagy rendszeresen késnek. Az óvatosaknak az 5.30-as kelést javaslom, bár ki a fene szeret lébecolni a munkahelyén céltalanul egy teljes órát?

Ha az Önök környékén élnék, mindenképpen vennék egy kocsit, de azért arra még visszatérek milyen autóval közlekedni (átutazni) Mátészalkán.

gyarmat_3.png

sonkad_diak.png

sonkad_melo.png

Munkahelyre menni csak a 2 verzióval értelmes és csak akkor ha a buszállomástól nincs messze, mert a 4.15-ös kelés után 1 órát és 48 percet kellene várni a 8 órás kezdésre amit már nem sokan vállalnak be. Inkább a munkanélküli segély.

 

Összefoglalva: nem érdemes Mátészalkán nem mátészalkaiaknak tanulni, dolgozni járni, csak akinek autója van. A járásban élők, jobb ha meg sem próbálják a munkaerejükkel a városukat fejleszteni ha nincs autójuk, mert csak csupa küzdelem lesz az életük. És ez megy már legalább 25 éve, ha nem több!!!

bus.JPG

A Mátészalkaleaks csapata által levont tanulságok:

 

Fehérgyarmatról szükség lenne egy 6:40 körül induló buszra, így az legkésőbb az  7:10-re Mátészalkán lehetne. Nem kellene  a gyerekeknek korán kelni, és nem kellene  a kollégiumba költözniük.
A 7:05 perckor Fehérgyarmatról induló busz nem elegendő ahhoz, hogy  a 8 órás munkakezdésre beérjen a dolgozó.Az új busz által megoldódna ez a probléma is. Nőhetne a munkaerő mobilitása, csökkenne a munkanélküliség, több ember állhatna munkába Mátészalkán. Csökkenne a munkaerő hiány.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr7612542825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugd 2017.05.28. 10:13:38

Mit tesznek?,tettek az országgyűlési képviselők? Nem ez lenne a feladatuk? Tilki Attila (Fidesz-KDNP) legutóbb Szeged gondjaival foglalkozott felszólalásában. De miért? Ja pártfeladat. A helyi,körzeti problémák nem érdeklik,reméli úgyis megválasztják.
süti beállítások módosítása