A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Olvasónk kérdezi:a lépcsőházakban lehet cigarettázni?

2016. december 05. - Mátészalkaleaks

Tisztelt MátészalkaLeaks szerkesztőség!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a mátészalkai önkormányzat, vagy valamilyen hatóság a tudomásuk szerint foglalkozik e a lakótömbökbe való cigarettázással?

Párommal az Alkotmány úton vagyunk jelenleg albérletbe, és a lépcsőházba többen is dohányoznak, ami elég kellemetlen. Ha többen is rágyújtanak a lépcsőházba a házba is bejön a kellemetlen szag, valamint a házból kilépve az egész lépcsőházba büdös, elviselhetetlen szag csapja meg az embert. Válaszuk, és segítségük előre is Köszönöm.

A válaszunk:

 

Tisztelt Levélíró!
 
Igyekszünk válaszolni a Mátészalkaleaks blogon feltett kérdésére.
 

Általános szabály, hogy ahol tiltó tábla jelzi, ott tilos dohányozni. Ilyenek a zárt légterű termek, liftek, zárt lépcsőházak, jármű-megállók, járművek, a bölcsődék, óvodák, iskolák területei és körzete az önkormányzatok rendeletben megadott távolságon belül, illetve bármilyen, tűz- és robbanásveszélyes terület.

A Társasházi törvény a társasházakra nézve a következőket írja:
26.§. (4) A házirend – a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többségével megállapított – eltérő rendelkezése hiányában tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben.

Nincs tiltva általában a dohányzás a saját tulajdonú ingatlanon belül, illetve annak erkélyén – de ilyen esetben sem árt azért előbb a társasház szabályozását tartalmazó iratokat (általában Szervezeti és Működési Szabályzatot, Házirendet)  áttanulmányozni. Tűzvédelmi szempontbólmegjegyzendő, hogy a lakáson belüli dohányzás éppen olyan veszélyes lehet, mint tábortüzet gyújtani a nappaliban, csak alattomosabb is. Sajnos nem egy lakástűz keletkezett dohányzás miatt (pl.: ágyban dohányzás, vagy rosszul eloltott csikk szemetesbe való kidobása miatt).


A közös képviselő, vagy az intéző bizottság feladata felhívni a veszélyekre a figyelmet, kihelyezni a tűzvédelmi szabályzatot a társasházban, és olyan házirendet, SzMSz-t alkotni, amely kellően körültekintő a dohányzás-nemdohányzás témájában is. Hiszen ahány társasház, annyiféle építési megoldás: van ahol nyitott, közös kert van, máshol zárt és rövid függőfolyosók, vagy éppen egészen zárt lépcsőházi szerkezetű a ház, s mindnél másra kell figyelni, hogy optimális szabályozást lehessen érvényre juttatni dohányzás és nemdohányzás szempontjából. Mert a lényeg az, hogy védje a nemdohányzókat a törvény, a rendelet, a belső szabályozás, és legyenek a dohányzásra kijelölt helyek kellően elkülönítve, körültekintően kialakítva. Ha a társasháznak nyitott, közös kertje van, a Házirend arra nézve is tartalmazhat tiltást, hogy ne dobálják el a csikket a lakók az udvaron, kertben. A tetőtérben, pincében általánosan tilos a dohányzás, mert tűzveszélyes. Azonban az is előfordulhat, hogy bár zavarja a szomszédokat a dohányzás, de a társasházban nincsen tiltva, mert pl.: nyitott függőfolyosókkal rendelkezik, és a szabályozás nem tért ki rá, ekkor a párbeszéd marad, és a kérés. (Valamint az SzMSz, Házirend módosításának kérése a közös képviselőtől, intéző bizottságtól, a szükséges tulajdoni hányaddal.)

Ha olyan közterületen dohányzik valaki, ahol tábla/kiírás tiltja, a közterület-fenntartók is bírságot szabhatnak ki rá. Illetve a tilosban dohányzó személyt a közterület-felügyeletnél jelenteni lehet. Az önkormányzati rendeletek, helyi rendeletek tartalmazhatnak szigorításokat, pl. a játszóterek környékére vonatkozóan, így fokozottan érdemes ügyelni ezekre a szabályozásokra, kiírásokra, valamint a helyszíni pénzbüntetést is érdemes komolyan venni.
 
Remélem, hogy tudtunk segíteni.
-Mátészalkaleaks-
boritekuj2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr9512026357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása