A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Térképen ellenőrizheti, hogy Önnél magas-e a ivóvíz arzéntartalma.

2019. október 21. - Mátészalkaleaks

Bár milliárdokat költöttek ivóvízminőség-javító beruházásokra, még mindig rákkeltő anyagot tartalmazó víz folyik a csapokból — írta meg a G7.

Magyarországon nincs a vízben annyi arzén, hogy rögtön meghaljunk tőle, arra viszont évtizedes távlatban elegendő, hogy növelje néhány ráktípus (bőr-, hólyag-, tüdő- és veserák) kialakulásának kockázatát, a várandós anyákra és a fejlődésben lévő idegrendszerre pedig komoly veszélyt jelent.

A térképen  ön is ellenőrizheti, hogy az Ön településén arzénnal szennyezett-e a víz.

Érintett települések Mátészalka,Nyírbátor és Vásárosnamény térségéből:

Tiborszállás, Terem, Bátorliget, Tivadar, Vásárosnamény- Gergelyiugornya, Nyírgyulaj, Kisléta.

Jelmagyarázat:

A csöpögő csap jelöli azokat a településeket, ahol már évekkel ezelőtt lezárult egy ivóvízminőség-javító program (itt látható a kivitelező cégek neve és a projekt összege is, jelezve, ha az több település között oszlik meg), a sima csap a maradék 15 városnál-falunál látható. A szín a legmagasabb mért arzéntartalomra utal, a közlekedési lámpáknál megszokott színintenzitással. Zöld: 10 mikrogramm/ liter, zöldessárga: 11-19 µg/l, sárga: 20-29 µg/l, narancssárga: 30-39 µg/l, piros: 40-49 µg/l. Az egyetlen fekete jel Szentes Lapistó részénél a teljesen kiugró 125 µg/l-es értéket mutatja.

 

ryzktkpturbxy84mmnhmjllnwjkodfkogu0mtmwymi4zmu1yzu0nzg1zs5qcgeslqmbam0d580cm5uczqnsamld.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr1615244158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása