A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Jelentős mértékben csökkenhet a bűzterhelés, lépett a Megyei Kormányhivatal.

2021. július 25. - Mátészalkaleaks

Mátészalka városában több éve, sokak tapasztalták és szóvá is tették azt az elviselhetetlen bűzt amelyet egy helyi sertéstelepnek tulajdonítanak. A probléma már a 2019 -es mátészalkai közmeghallgatáson is említésre került, de akkor tájékoztatásul elhangzott, hogy hatáskör hiányában nem tehet az Önkormányzat semmit, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal az illetékes.

 

Ebben az évben komoly elhatározásra jutott a bűzt tovább már nem tűrő több érintett, hiszen közérdekű bejelentést tettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához.

 

2021. április 26-án és 30-án a Főosztály munkatársai előzetes értesítés nélkül megjelentek a feltételezett bűzforráshoz közeli, a közérdekű bejelentésben szereplő utcákon. Első alkalommal nem észleltek bűzhatást, második alkalommal enyhén érezhető volt a sertéstartásra jellemző szag. Mindkét alkalommal az egyik közeli sertéstelepen is vizsgálódtak, a telep mögött hígtrágya kihelyezés nyomait nem találták, a terület be volt szántva.

 

Ezt követően, 2021.május 4-én a Főosztály munkatársai megkeresték a telep ügyvezetőjét, aki azt a tájékoztatást adta, hogy dugulás történt, a szivattyú meghibásodott, ezért kellett a hígtrágyát a telep mögötti területre kilocsolni és azt beszántani, az új hígtrágya injektáló berendezés megérkezését őszre prognosztizálta.

 

A kivizsgálás során a Főosztály munkatársai információkat gyűjtöttek be arról, hogy a közérdekű bejelentést tevők lakókörnyezetében kik végeznek állattartást. 2021. június 8-án ellenőrzést tartottak mindegyiküknél, és egyik állattartónál sem volt érezhető bűzhatás.

 

Ezt követően a Főosztály bűz észlelési napló kitöltését kérte a közérdekű bejelenőktől 2021. május 13 és 27. között. Ezen időszakban a Főosztály munkatársai szélirány naplót vezettek az érintett területre vonatkozóan, két Internetes oldal felhasználásával. A vizsgált időszak alatt a szélirányok váltakozóak voltak, így ez is hozzájárult a bűzforrás helyének könnyebb beazonosításához.

 

Nyolc lakos vezetett bűznaplót, az adatokat Excel táblázatba rendezték a Főosztály munkatársai. A vizsgált időszakban sertés és hígtrágya szagot észleltek a legtöbbször. A két hétből, hét napon volt észlelhető bűzhatás, amely időtartama legtöbbször 30 és 90 perc között váltakozott, a legerősebb bűzt 2021. május 20-án és 21-én észlelték.

 

A főosztály a tényállás tisztázására hívta fel az érintett vállalkozást, hogy mit akarnak tenni annak érdekében, hogy a bűzhatás jelentősen mérséklődjön. A vállalkozás a következőket nyilatkozta 2021. június 21-én kelt levelében, amelyet rövidített formában közlünk:

 

1, Egy projekt keretein belül tárcsás injektáló hígtrágya trágyakocsi beszerzés van folyamatban. Ez majd szórás nélkül, 12-15 cm mélyre közvetlenül juttatja a hígtrágyát a talajba. A beüzemelés 2021.novemberében vagy decemberében várható.

 

2, A tartálykocsi beüzemeléséig a dobbal való trágyázás során nem a levegőbe történik a kijuttatás, hanem egy kb. 10, 15 méter széles, több csúszócsőből álló kereten keresztül, közvetlenül a talaj felszínére juttatják ki a hígtrágyát, majd azonnal betárcsázzák.

 

3, 2016-tól a bűz csökkentésére bevezettek egy takarmány kiegészítőt, amelyet a gyártóval tárgyalva a megengedhető legnagyobb dózisban kever a takarmányba, 2021.június 15-től.

 

 

A fenti nyilatkozat alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormányhivatal illetékes Főosztálya az ingatlanon lévő állattartó telepről származó, a lakosságot zavaró bűzterhelése és ezzel levegővédelmi követelmények be nem tartása miatt az alábbiakra kötelezte a vállalkozást.

 

 

1, Tárcsás injektáló tartálykocsi beüzemelése, 2021.december 31-ig.

 

2, A hígtrágyázás során a „spriccelős” technológia beszüntetése, hígtrágya a közvetlenül a talajba juttatása egy 10-15 méteres széles, több csúszócsőből álló kereten keresztül.

 

3, Az 1 vagy 2. pontban meghatározott hígtrágya kijuttatás megvalósításáig a „spriccelős” technológiát megtiltja a Főosztály.

 

4, A cég által használt takarmány-kiegészítő megengedett, legnagyobb dózisban történő alkalmazása.

 

A kötelezésben foglaltakat a Főosztály, előre be nem jelentett ellenőrzésekkel ellenőrizni fogja.

 

kep0233.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr8716638070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása