A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Önt is érintheti. Az orvosi ügyeleti ellátással kapcsolatos felterjesztést tárgyal hamarosan a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés.

2020. október 16. - Mátészalkaleaks

Az orvosi ügyeleti állátással kapcsolatos javaslatok tárgyában felterjesztési joggal él a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés  kormánypárti frakciója, fedeztük fel az előterjesztéseket tanulmányozva.

A dokumentum, teljes szövege ide kattintva érhető el.

A 2020. október 20-án a 12. napirendi pont előterjesztése a következő, érdekesebb megállapításokat tartalmazza:

„Sok helyen idősek a háziorvosok, de ők még mindig szívesebben vállalják az ügyeleti munkát, mint a fiatalok. Tudunk olyan háziorvosról is, aki több évtizede praktizál, de ügyeleti munkát még sohasem végzett.”

„Az a általános tapasztalat, hogy a háziorvosok egy része egyáltalán nem akar részt venni az ügyeleti ellátásban. Így azok a háziorvosok vannak jobban leterhelve, akik felelősségteljesen végzik munkájukat és tudják azt, hogy az ügyeleti ellátásban is részt kell venniük. „

 

 

A felterjesztési joggal élő frakció három javaslattal is él, melyből az egyes és hármas számú igazán érdekes:

  1. Mivel jelenleg a háziorvosi ügyeleti ellátás az önkormányzatok kötelező feladata, ezért elsődleges javaslatunk a problémák megoldása érdekében, hogy az állam vegye át a feladat ellátását. (A mentőszolgálat keretein belül, vagy új intézmény létrehozásával.)

 

  1. „ Javasoljuk továbbá, hogy az ellátással kapcsolatos jogszabályi hátteret vizsgálják felül és olyan szabályozást alakítsanak ki, amely nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését. Az önkormányzatok kezében van a felmentés engedélyezése, viszont az önkormányzatok nem kényszeríthetik az orvosokat arra, hogy ügyeljenek, inert egyrészt nem akarnak összetűzésbe kerülni az orvossal, másrészt a háziorvosi finanszírozás független az ügyeletben való részvételtől. Az önkormányzatok szerződést kötnek a háziorvossal, mint vállalkozóval, tehát nem gyakorolhatnak munkáltatói jogkört felette. „

 

  1. „ A jelenlegi jogi szabályozás rendszere sem az egyes jogszabályok szintjén, sem komplexitásában nem tartalmaz olyan szankciókat, amelyek alkalmasak arra, hogy kiváltsák az érintettekben a jogkövető magatartást. Az ügyeleti beosztással érintett háziorvos gyakorlatilag nem látja el az ügyeleti feladatát, helyettesítésről nem gondoskodik, illetve a helyettesítés szükségességéről (miután önmaga nem intézkedett helyetteséről) nem is tájékoztatja az orvosi ügyeleti társulást, vagy annak munkaszervezetét, így gyakorlatilag veszélyezteti a háziorvosi ügyeleti ellátást.” ….

 

 

 

ford_ranger_20140609_1807612961.jpg

Fotó:  www.kekfeny.net

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr9916241560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása