A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Vihar, 2019.június: megérkezett a kormányhatározat a kárenyhítésről.

2019. augusztus 02. - Mátészalkaleaks

Ahogyan arról csaknem egy hónapja írtunk, a  2019.június 27-i óriási vihar következményeként, több  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településen jelentős károk keletkeztek középületekben, magánszemélyek épületeiben.  Több ház lakhatatlanná vált. A MátészalkaLeaks csoport  2019.július elején a Belügyminisztériumhoz fordult, hogy megtudja azt, hogy várható-e kárenyhítés. A károk felmérése befejeződött, a kárenyhítési összegekről és a lakhatatlanná nyilvánított  lakóépületek számáról megjelent az az 1482/2019. (VIII. 1.) Kormány határozat, amelyet elsőként a MátészalkaLeaks tesz közzé.

A döntés  tizenhat település 48 lakhatatlanná vált lakóingatlanát és 33 károsodott egyházi tulajdonú épületet érint. A lakhatatlanná vált ingatlanok kárenyhítése: 69 494 109 forint, míg az egyházi ingatlanoké 177 730 500  forint.

 

A Kormány
1. egyetért a 2019. június 27-én történt rendkívüli időjárási eseménnyel érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések esetében az egyházi, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság előzetes felmérése szerinti lakhatatlanná vált természetes személyek tulajdonában álló ingatlanokban bekövetkezett, a biztosításból vagy más forrásból meg nem térülő károk állami forrásból történő enyhítésével, az alábbi szempontok
figyelembevételével:


1.1. a támogatás az előzetes kárfelmérés alapján megsemmisült, károsodott, lakhatásra alkalmatlanná vált lakóépületek tulajdonosai, haszonélvezői, használati jogosultjai lakhatási feltételeinek megteremtésére használható fel – figyelembe véve az egyéb forrásból, különösen biztosításból, megtérülő károkat –, abban az esetben, ha a személy az adott ingatlanban életvitelszerűen lakott, vagy az ingatlan-nyilvántartás szerint az az állandó lakhelye vagy tartózkodási helye volt;


1.2. a támogatás a károsodott lakóingatlanok lakhatóvá tételét szolgálja; használt lakóingatlan vásárlására kizárólag abban az esetben nyújtható támogatás, ha a károsodott ingatlant igazoltan nem lehet lakhatóvá tenni, mert az költségesebb, mint egy hasonló tulajdonságú lakóingatlan helyi forgalmi értéke.

1_30.png

2_23.png

 

egyhaz.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vihar-magyarorszag_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr1714991448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása