A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Eurostat: az Észak-alföldi régió a 8.legszegényebb az EU-ban.

Az Észak-alföldi régiónál már csak hét fejletlenebb van a 281 Európai Uniós régióból.

2019. március 08. - Mátészalkaleaks

Az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága,  nyilvánosságra hozta legújabb statisztikáját azzal kapcsolatban, hogy melyek az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb régiói.Kétszer húsz régiót jelöltek meg mindkét kategóriában.

A legszegényebb régiók között kapott helyet 8. legszegényebbként lakóhelyünk, az Észak-alföldi régió. A statisztika alapján, az egy főre eső GDP szerint az Észak-alföldi régió az Európai Unió átlagához mérve 43%-os fejlettségen áll.

Az Észak-alföldi régiónál már csak hét fejletlenebb van a  281 Európai Uniós régióból, ebből öt bolgár, egy román, egy pedig a Franciaország egyik  260 ezer fős népességet számláló szigete Mayotte, amely Afrika és Madagaszkár között található.

Érdekesség,hogy a tőlünk pár kilométerre, a Nord-Vest romániai régió 56 százalékos fejlettségen áll az EU-ban.

*Az Eurostat közleményében kiemelte, hogy egyes régiókban az adatokat jelentősen befolyásolja az ingázók magas száma, amely nagy mértékben megemeli az adott régiókban az egy főre jutó GDP-adatot.

 

Nézzük meg azt, hogy mi is az a GDP?

Fogalma:


GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) egy bizonyos terület (rendszerint egy ország) gazdaságának adott idő alatt (általában egy év alatt) mért teljesítménye. Az egy főre vetített GDP-t az ország életszínvonalának elemzésekor használják.

Az előző évek rangsorait itt találja:

2017.februári közlemény:

2017.png

2018.februári közlemény:

2018.png

2019. márciusi  közlemény:

eu.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr1114677636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása