A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Régiónk a legszegényebbek között!

Íme az Eurostat hivatalos statisztikái.

2018. március 06. - Mátészalkaleaks

Az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága, nyilvánosságra hozta legfrissebb statisztikáját azzal kapcsolatban, hogy melyek az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb régiói.Kétszer húsz régiót jelöltek meg mindkét kategóriában.

A legszegényebb régiók között kapott helyet 9. legszegényebbként lakóhelyünk, az Észak-alföldi régió. A statisztika alapján, az egy főre eső GDP szerint az Észak-alföldi régió az Európai Unió átlagához mérve 43%-os fejlettségen áll, míg a tőlünk pár kilométerre található pld. a Satu Mare megyét magába foglaló Nord-Vest régió már nem is szerepel a húsz legszegényebb régió listájában azzal, hogy az Uniós átlag képest a fejlettsége 50%-ról 51%-ra növekedett.

Az eltelt  év alatt nem került régiónk közelebb  a fejlettebb Uniós régiókhoz. A tavalyi adatokat ide kattintva olvashatják.

*Az Eurostat közleményében kiemelte, hogy egyes régiókban az adatokat jelentősen befolyásolja az ingázók magas száma, amely nagy mértékben megemeli az adott régiókban az egy főre jutó GDP-adatot.

 

Nézzük meg azt, hogy mi is az a GDP?

Fogalma:


GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) egy bizonyos terület (rendszerint egy ország) gazdaságának adott idő alatt (általában egy év alatt) mért teljesítménye. Az egy főre vetített GDP-t az ország életszínvonalának elemzésekor használják.

 

Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 67 százalékát érte el, míg ugyanez az érték Romániában 58 %.

 

rangsor_eu.png

         A húsz leggazdagabb és húsz legszegényebb régió listája. *forrás: Eurostat

 eszak_alfold.png

       Az Észak-alföldi régió adatai

 

ro_nord_west.png

     A Nord-Vest régió adatai

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr8113720794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása