A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Nincs részletfizetés, nincs haladék, van tiltakozás!

A szolgáltató tartja magát az év végi határidőhöz Mátészalkán !

2016. december 06. - Mátészalkaleaks

Mint ahogyan arról pár napja beszámoltunk,sokan kaptak Mátészalkán értesítést arról, hogy 5100  Ft-os és 10800 Ft-os darabáron kötelezi vízóra cserére őket a szolgáltató, egy vállalkozója közreműködésével, ez év végéig.

A szolgáltató nem tétlenkedik, aki nem cseréli le  a vízóráit december 31-ig, annak megszűnik a vízszolgáltatási szerződése.

A szolgáltató levelét  aggályosnak tartottuk, ezért közérdekű bejelentésben kértünk állásfoglalást az ügyben.

A válasz megérkezett, amelyet a lentiekben olvashatnak.

 

Megköszönjük, hogy közérdekű bejelentésével hozzánk fordult. Társaságunk – bár ilyen kötelezettsége nincs – évek óta megszervezi, illetve vállalkozók útján támogatja a lakosság saját tulajdonában lévő mellékvízmérőinek a 8 évenként elvégzendő hitelesítési cseréjét.  A Nyírségvíz Zrt. ezzel a tevékenységgel járul hozzá ahhoz, hogy a mellékszolgáltatási szerződéses jogviszonyban álló elkülönített vízhasználók egyszerűen és olcsón eleget tudjanak tenni a mérésügyi és a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos jogszabályokban előírt kötelezettségüknek.

A feltett kérdésekre válaszolva tájékoztatjuk, hogy a mellékvízmérők cseréjének ügyében a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény, (Vksztv.) és annak végrehajtási rendelete, az 58/2013 (II. 27.) Kormányrendelet (Vhr.) szerint jártunk el:

-        Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők a mérésügyről szóló kormányrendeletben előírt hitelesítési idejének lejártáról  mellékvízmérő esetében  a lejárati  évben, legkésőbb október 31-ig a szolgáltató köteles tértivevény-szolgáltatással feladott levélben, vagy egyéb igazolható módon felhívni az elkülönített vízhasználót a csere vagy az újrahitelesítés  szükségességére, és az ezzel összefüggő teendőkre. Ennek a kötelezettségünknek tettünk eleget október végén. Megjegyezzük, hogy a csatolt értesítés csak azok részére lett megküldve akiknél nyílvántartásunk szerint még nem lett lecserélve a 2016. december 31-én lejáró hitelesítésű mellékvízmérő. (Vhr. 64. § (10))

-        Tájékoztatjuk továbbá, hogy a csere esedékességére, és az ezzel összefüggő teendőkre vonatkozó információ, azaz a társaságunk által ajánlott lehetőség 2016.07.28.-tól honlapunkról elérhető. E tájékoztatóban leírtuk, hogy nem kötelező a társaságunk által szervezett mellékvízmérő cserét igénybe venni, megoldható saját kivitelezésben is. Természetesen a csere sem kötelező, ám a joghatással bíró, a számlázás alapjául szolgáló mérőnek hitelesnek kell lennie. (A nem hiteles mérő belső elszámolásra, költségmegosztóként korlátlan ideig használható.) A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. országosan is az egyik legkedvezőbb áron szervezi a mellékvízmérő cserét. Ezt  úgy értük el, hogy a gyártótól nagy tételben 5 éve változatlan áron szerezzük be a mérőt, és 10 éve változatlan munkadíjon kötünk szerződést a cserét végző vállalkozókkal. Egyben a szerződésben olyan feltételeket szabunk, ami a lakosság terheinek csökkentését célozva, kötelezi a vállalkozót többek között arra, hogy 2016. december 31-ig igazolható módon történő értesítésben közölt időpontban minden érintettet felkeressen és a cserét elvégezze.  Tehát amennyiben a felhasználók együttműködőek, elkerülhető a csere elmaradásából adódó mellékszolgáltatási szerződés megszűnés. ( Vhr. 84. § (7b) )

-        Részletfizetési lehetőséget nem tudunk biztosítani,  a cserét nem cégünk végzi. A jogszabály szerint előírt időt biztosítottunk a költségek előteremtésére.

-         A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete egyértelműen rögzíti, hogy a mellékszolgáltatási szerződés megszűnik, ha az elkülönített vízhasználó határidőben nem gondoskodik, a mellékvízmérő hitelesítéséről vagy cseréjéről, ezért a mérőcsere határidejének módosítására vonatkozó, a mátészalkai felhasználók nevében megfogalmazott közérdekű javaslatot nem áll módunkban teljesíteni. Az érintettek megnyugtatására tájékoztatjuk, hogy közérdekű bejelentése kapcsán nyomatékosan  felhívtuk a vállalkozó figyelmét a szerződésben vállalt kötelezettsége határidőre történő maradéktalan teljesítésére.

-        A szerződés megszüntetésének pontos menete:

Mivel a lejárt hitelesítésű mellékvízmérő alapján számla nem bocsátható ki, ezért 2017. január első napjaiban a lejárt hitelesítésű mellékvízmérőket leolvassuk, majd leolvasást/diktálást követően elszámolunk az érintett felhasználókkal és töröljük adataikat a nyilvántartásunkból, melyről értesítjük a bekötési vízmérő szerinti felhasználót, azaz a ház képviseletét ellátót is, és a szolgáltatás elszámolására vonatkozó szabályokat megállapodásban rögzítjük. A mellékvízmérő hitelesítésének, cseréjének megtörténtéig a víz-és csatornadíjat a bekötési vízmérő szerinti felhasználó részére kell megfizetni.

 

Az érintettek továbbra sem értenek egyet a rövid határidővel,  és azzal sem, hogy nem kaphatnak részletfizetést a rászoruló családok.Ezért levélíró kampányt indítunk. Támogasd a mátészalkai, részletfizetést kérő fogyasztók törekvéseit egy levéllel !

 

1111.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr5812028797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása