A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

A Fiatalok Mátészalkáért programról

2016. február 09. - Mátészalkaleaks

Főbb programelemek:

Mátészalkaleaks blog:

A Mátészalkaleaks blog, a titkos, kellemetlen és nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye. A blogon található a jobbító szándékkal nevet viselő rovat, ahol bárki felvethet mátészalkai közérdekű ügyeket, nevét felvállalva vagy akár anonim módon is. Önkénteseink ezeket a problémákat eljuttatják a döntéshozókhoz. A blog önkéntesei, rendszeresen közérdekű adatigénylésekkel fordulnak az adatgazdákhoz, így biztosítják az átláthatóságot. Ez könnyebbség is az olvasók számára, hiszen nem kell közérdekű adatokat igényelniük, ezt megteszik helyettük a blog önkéntesei. Legtöbbször eredeti dokumentumok, levelezések kerülnek fel az oldalra, s mivel a Mátészalkaleaks blog anyagilag nem függ senkitől, bármilyen ügyet fel tudunk vállalni. A blog küzd a korrupció ellen, harcol azért, hogy az önkormányzat működése teljesen átlátható legyen. A blog önkéntesei, a bonyolult jogi, gazdasági szövegeket közérthetővé teszik az átlagpolgárok számára, ezáltal közérthetővé teszik azokat. Továbbá, a helyi nyilvánosság megerősödik a bloggal, így ez a közösség a politikusokat bizonyos mértékben kontroll alatt tarthatja.

 

Mátészalkaleaks havilap

Ugyanolyan elven működik mint a Mátészalkaleaks blog. Ez a lap viszont eljut azokhoz a mátészalkai állampolgárokhoz is, akik aki nem rendelkeznek Internet eléréssel.

 

Mátészalkaleaks Facebook oldal

A közösségi médiát egyre többen használják, itt lehet a legkönnyebben elérni az embereket. Itt, napi többszöri frissítéssel, a mátészalkaiakat érintő legfrissebb hírekről, ügyekről adunk tájékoztatást. Újszerű módon ,mémekkel hívjuk fel a mátészalkai lakosok figyelmét a legérdekesebb ügyekre.

INFO- vonal

A Mátészalkaleaks INFO-vonalát bárki felhívhatja a nap 24 órájában. Itt várják önkéntes munkatársaink a lakosok hívásait, a szélesebb tömegeket érintő problémákkal kapcsolatban. A beérkezett bejelentéseket önkénteseink továbbítják az illetékesek felé, amennyiben kéri, a bejelentőnek biztosítjuk az anonimitás lehetőségét.

Civil kávéház

Mátészalkán jelenleg nincs olyan szellemi műhely, ahol az állampolgárok kicserélhetnék a véleményüket, ezen kíván változtatni a Civil kávéház, ahol havonta kétszer irányított és kötetlen beszélgetéseket folytathatnak Mátészalkával kapcsolatban.

 

 

 

Képzések

Ahhoz hogy az emberek felvilágosultabbak legyenek, rendszeres képzéseket indítunk, különböző témákban. Célunk az, hogy egy olyan, aktív, véleményformáló közösség jöjjön létre, akik bátran felvállalja véleményét és kellően képzett ahhoz, hogy akár politikusokkal szemben is megvédje a közösség álláspontját.

Jelenleg is futó, illetve 2016-ban induló képzéseink:

  • Gazdasági alapfogalmak

  • Jogi képzés

  • Kommunikációs képzés

  • Közösségszervezési képzés

  • Forrásteremtési képzés

  • Újságírási alapismeretek

 

A közügyektől eltávolodtak az emberek, nem érdeklődnek a közügyek iránt, legtöbbször nem formálnak véleményt. Helyi szinten teljes érdektelenség tapasztalható, az állampolgárok többsége mindenféle kritika nélkül elfogadja a politikusok döntéseit .Kerülik a konfliktus helyzeteket, nem bonyolódnak vitákba, mert félnek az esetleges retorzióktól.

Elsődleges célunk az, hogy a helyi nyilvánosság megerősödjön. A Mátészalleaks blog, az értelmes párbeszédek színtere , ahol kicserélhetik az állampolgárok a gondolataikat. Az oldal olyan információkkal látja el az olvasókat, amelyekhez nem, vagy csak igen nehezen juthatnának hozzá. A blog, a hamarosan induló havilap, Facebook oldal nyelvezete egyszerű, tehát minden társadalmi réteg könnyen megérti ezeknek a mondanivalóját.

Őrködünk az alapvető jogok felett, és ezek sérülésekor eljárunk a probléma megoldásának érdekében. Ezen kívül bármilyen felmerülő társadalmi problémával foglalkozunk. Nálunk mindenki véleménye fontos, a beérkezett problémák mindegyikével foglalkozunk. A problémákat rangsoroljuk, fontossági sorrendet állítunk fel. Naponta tartunk megbeszélést.

Céljaink:

Rövidtávú cél (2016):

A helyi nyilvánosság megerősödjön és hogy felkeltsük az érdeklődést a közügyek iránt. Új Leaks blogok létrehozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Középtávú cél (2017-2019):

Az állampolgárok aktívabban részt vegyenek a közügyekben, ezáltal nagyobb kontroll legyen a politikusokon. Csökkenjen a korrupció. Új Leaks blogok létrehozása minden megyében.

Álomcél: (2020):

Magyarország minden nagyobb városában lesz Lekas blog, és a hozzá tartozó újság és Civil kávéház. A korrupció visszaszorul, az állampolgárok totális kontroll alatt tartják a politikusokat, teljesen átlátható minden város működése. Mivel a szomszédos országok is nagy mértékben fertőzöttek korrupcióval, így 2020-ra szeretnénk elérni azt ,hogy Romániában és Ukrajnában is legyenek leaks blogok.

Eddigi eredményeink:

Először megyei szinten, majd országosan is felfigyeltek a leaks mozgalomra. A megyei napilap és az országos Hír televízióhoz is eljutott a Mátészalkaleaks híre, valamint az általunk képviselt ügyek.

Volt olyan hét, amikor 250 ezren kattintottak a Mátészalkaleaks Facebook oldalára. Állandó követőink száma több mint 1800. Az állampolgárok aktívabbá váltak, sok telefonhívás érkezett az INFO-vonalra, több ügyet javasoltak. Az ügyeket önkénteseink felkarolták, és az önkormányzat közmeghallgatásán a képviselő-testület elé tárták. Az egyik általunk indított ügyet tárgyalta a megyei közgyűlés, de még az illetékes miniszter is foglalkozott a problémával. Felkeltettük a politikusok érdeklődését is, van olyan országgyűlési képviselő, aki ügyünket be kívánja vinni a Parlamentbe. Az alapvető Jogok Biztosa is ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az ügyünket.

Az egyik ügy: a megyeszékhely és a megye második legnagyobb népességű városa között hétvégente, szombat délutántól vasárnap délelőttig nincs közvetlen busz és vonatközlekedés.

Költségvetés és jövőbeli kilátások:

A projekt nem igényel anyagi, csak emberi erőforrásokat. Amennyiben fejleszteni szeretnénk, azt a szimpatizánsok adományaiból tudjuk megtenni. A hamarosan induló Mátészalkaleaks havilapban hirdetési lehetőséget biztosítunk a helyi vállalkozások számára, akik így ezáltal finanszírozzák a lap költségeit. Minden munkatársunk önkéntes alapon végzi a munkát. A jövőben is önkéntes alapon fogjuk végezni a munkánkat, mert meg akarjuk tartani a függetlenségünket.

Összességében:

Nincs jelenleg Magyarországon ilyen helyi kiszivárogtató blog, és komplex program, blog, újság, INFO-vonal, Civil kávéház, Facebook oldal.Minden társadalmi réteg, minden problémájára nyitottak vagyunk. Az elnyomott, hátrányos helyzetű társadalmi rétegek is részt vesznek a munkában, ( más szexuális identitásúak,kisebbségiek,sajátos nevelési igényűek,idősek) pld. a blog és az újság szerkesztésében. Így, minden társadalmi réteg, a problémáit megoszthatja a szélesebb nyilvánossággal. Bekerül a köztudatba, hogy melyek a problémáik.

Mivel a blog és a komplex program nem helyhez kötött, nem csak egy konkrét társadalmi problémával, hanem minden társadalmi problémával foglalkozik, ezért a projekt bárhol kivitelezhető. A hátrányos helyzetű csoportok érdekvédő egyesületeivel szoros kapcsolatot ápolunk, bármikor számíthatunk támogatásukra.

 

 

 

Célunk, hogy a helyi nyilvánosság Mátészalka városában, majd Magyarország minden településén megerősödjön. Ennek érdekében létrehoztuk a Mátészalkaleaks blogot és havilapot, amelyek a titkos, kellemetlen mátészalkai információk lelőhelyei, Info vonalat üzemeltetünk, ahol önkénteseik várják a közérdekű bejelentéseket.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr128374268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása