A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Ismét léptünk egyet előre a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldása felé! Hálózat rekonstrukció lehet a megoldás.

Egy év után kiderült,az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő.

2018. február 13. - Mátészalkaleaks

Lassan két éve próbálkozunk a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldásával. A Báthory tér elején, több éve minden nagyobb esőzés után feltör a szennyvíz. Már számtalanszor kértük a szolgáltatót, hogy tegyen valamit a helyzet megoldása érdekében, de eddig igazán hathatós megoldást nem találtak.

Most újabb fejezethez érkezett a probléma megoldása, hiszen most még alaposabb vizsgálatot indítottak és feltárták a hiba okait.

A szolgáltató válaszából kiderül, vélhetően csak hálózat rekonstrukcióval lehet megoldani a problémát, amely az önkormányzatra ró majd terheket.

A szolgáltató levelét az alábbiakban olvashatják:

A 2018.02.04-én tett  bejelentését köszönettel megkaptuk, ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

 

Mátészalka város Rácz–kert városrészben található szennyvízhálózatát – a Kórház utcától a Báthory István téren keresztül az Ipari úti csatlakozásig - az elmúlt év végén tett bejelentését követően nagynyomású mosókocsival lemostuk, azóta több alkalommal szemrevételeztük, egyes részeit ITV-vel (ipari televízió) megvizsgáltuk.

 

Az Ön által szombaton tapasztalt ismételt elöntés helyét a Báthory tér felé vezető szakaszon újbóli vizsgálatnak vetettük alá.

 Tisztelt Mátészalkaleaks csoport!

Az első bejelentését követő vizsgálatkor is megállapítást nyert, hogy a hálózati szakasz kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak:

-         A hálózat magas vezetésű, a felszíntől mindössze 30-40 cm mélységben kialakított.

-         A vezetékek közterületi szakaszain 150 mm, vagy kisebb átmérővel kerültek kialakításra.

-         A csatornahálózatot terheli a Kórház utcai nyomóvezetéken érkező szennyvíz is, ami lökésszerű terhelést jelent.

-         A hálózaton kialakított tisztító aknák kis mélységűek, kis átmérőjűek. A Báthory István tér felé vezető kis közben is ilyen akna található, ezért nagyobb terhelés hatására a szűk keresztmetszet miatt a szennyvíz kiöntése az aknából bekövetkezhet.

-         A Kórház utcából a Báthory térre vezető szakaszt megvizsgálva megállapítottuk, hogy az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő, két szakaszon is jelentős ellenesés található benne, ami miatt a gravitációs elvezetés időnként nehézséget okoz.

 

Valószínűsíthető, hogy a vezetékrendszer megépítése óta magában hordozza ezt a problémát, s az Önök által jelzett kiöntések nem üzemeltetési hiba miatt következnek be. A gravitációs vezeték környezetét megvizsgálva láthatóvá vált, hogy annak nyomvonalán a térszín alatt jelentős átmérőjű csapadékcsatorna található, vélhetően emiatt került a vezeték sekély mélységben, elleneséssel kialakításra.

 

Ahhoz hogy a probléma végérvényesen megszüntetésre kerüljön, szükséges lenne a vezetékszakasz átépítése, vagy más nyomvonalra történő áthelyezése megfelelő tisztító aknával, csővezetékekkel, ami további vizsgálatot valamint tervezést jelent.

 

Tájékozatjuk, hogy a teljes vízgyűjtő felmérése után javaslatot teszünk az ellátásért felelős helyi önkormányzatnak a hálózat rekonstrukciójára vonatkozóan. Addig is biztosítjuk az esetleg előforduló hibák gyors elhárítását.

 

Nyíregyháza, 2018. február 13.

 

Tisztelettel:

Szabó Istvánné

vezérigazgató

NYÍRSÉGVÍZ Zrt.

 

img_20160215_150632_1455558010.jpg

Ilyen problémával küzdünk évek óta.

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr9013665914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása