A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Már a veszélyes hulladékot is közterületre hordják, egyes renitens állampolgárok!

A zöldhulladékokkal sem tud mit kezdeni a lakosság.

2017. június 25. - Mátészalkaleaks

Mátészalka városának  egyre több közterületét használják hulladéklerakónak egyes  renitens állampolgárok. Csak a Rácz kerti városrészben négy darab, egyenként több méteres kiterjedésű, zöldhulladékból és műanyag hulladékokból álló halom található.

A napokban már veszélyes hulladékokat is kihelyztek egyesek ezekre a helyekre, hiszen már benzines kannák is találhatóak.

A város egyre több pontján létesülnek illegális, közterületen található hulladéklerakók.Az ott lerakott zöldhulladékot, akkor, amikor már több méteres területet érintenek, a Szalka-víz KFT kénytelen elszállítani, közpénzből. A műanyag hulladékokkal más  a helyzet. Ezeket az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit KFT szállíthatná el, szintén közpénzen, de mivel ezek a kuka mellé vannak elhelyezve, nem kerülnek fel a szemétszállítóra.

 

img_20170625_081451.jpg

                                          Fű a kukában, benzines kannák a közterületen.

 

A zöldhulladékok elhelyezése már több éves probléma  Mátészalkán. A szolgáltató által biztosított zsákok kis méretűek, így azokba csak lombot és kisebb gyomnövényeket bezsákolni.Így sokszor kényszermegoldás is az, hogy halmokat képeznek  a zöldhulladékokból. A megoldás sürgető, de mégsem történt semmilyen előrelépés az ügyben az elmúlt években, így berögződött az állampolgárokba az, hogy jobb megoldás hiányában a közterületre viszik a zöldhulladékok, és majd ha szúrja az önkormányzat szemét, akkor majd az  elszállíttatja.

Megoldás lehetne az a zöldhulladék problémára, ha az önkormányzat összegyűjtené a zöldhulladékokat a városban, a vegetációs időszakban mondjuk két hetente. Igaz ez kiadásokkal is jár, de a kinyert komposztot  az önkormányzat hasznosíthatná a parkokban.

Egy másik megoldás is kínálkozik, hiszen a lakosság is elvégezhetné a komposztálást a saját területén (alig kell hozzá hely), és a kinyert, értékes humusszerű anyag a növényeik tápanyag utánpótlásának a biztosítására kitűnően használható.

 

     Komposztálható anyagok

 

  • konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), tojáshéj (összetörve)
  • háztartási hulladékok: kezeletlen papír, pamut rongy
  • kerti hulladékok: gallyak, falevelek, fű, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek (ezeket a gyorsabb komposztálódás érdekében érdemes apróra vágni), egyes gyomnövények (amennyiben még nem hoztak magot)
  • egyéb hulladékok: kartonpapír, fa hamu, elhervadt virágok (vágott és cserepes egyaránt, földlabdástól), megunt növények
  • növényevő állatok ürüléke (javasolt szénával vagy hasonlóval jól elkeverni, illetve vastagabb növényi réteg alá elhelyezni a szagok elkerülése végett)

 

 

 

20120210_komposzt_1.jpg

                                     Ilyen edényzetekbe is lehet(ne) gyűjteni a zöldhulladékokat.

 

 

zold.pngA zöldhulladékok gyűjtése Mátészalkán,részlet a szolgáltató tájékoztatójából.

 

A helyzet mielőbbi megoldásának az érdekében, közérdekű bejelentéssel él a Mátészalkaleaks csoport, az önkormányzat és a hulladlékszállítást végző szolgáltató felé.Kíváncsian várjuk, hogy ők miképpen képzelik el a helyzet megoldását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr4112619179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása