A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Vajai őstó. Megérkezett a Hortobágyi Nemzeti Park válasza.

2019. szeptember 23. - Mátészalkaleaks

Két héttel ezelőtt arról adtunk hírt,  hogy a Vajai őstó elkezdett kiszáradni. A  MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentéssel élt a csaknem 78 hektáros terület kezelője felé, amely a Hortobágyi Nemzeti Park.

A mai napon megérkezett a válaszuk, amelyet a lentiekben olvashatnak.

 


Közérdekű bejelentésüket köszönettel vettük.

 

Az abban foglaltakat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes szakemberei megvizsgálták, és azzal kapcsolatban az alábbiakról kívánjuk Önöket tájékoztatni.

 

A Vajai-tó Természetvédelmi Terület 77,8 ha kiterjedésű országos jelentőségű védett természeti terület. Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű élőhelynek minősül, a Vajai-tároló Különleges Természetmegőrzési Terület (HUHN20120) részeként.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a védett víztér állapotát az 1982-es kihirdetés óta folyamatosan ellenőrzi, a természetvédelmi kezelési feladatokat ellátja, a védett természeti értékek helyzetét monitorozza. A kilencvenes évek első felének aszályos időszaka miatt a párolgási veszteség pótlására az Igazgatóságunk egy mélyfúrású vízpótló kutat létesített, ami a kút meghibásodásáig lehetőséget teremtett a természetvédelmi szempontból megfelelő vízszint megtartása.

 

Jelenleg Vaja Város Önkormányzatával együttműködve biztosítjuk a tó részleges vízpótlását a meglévő csővezetéken keresztül.

A régi kút felújítása, javítása nem kivitelezhető, a több mint két évtizedes működése során részelemei elhasználódtak, a csővezeték több helyen sérült.

 

Hangsúlyozzuk, hogy a tó vízjárását alapvetően a hőmérsékleti és a csapadékviszonyok határozzák meg. A mélyfúrású kút telepítésének a célja a párolgási veszteség egy részének pótlása volt, működtetése csak kiegészítő vízpótlást tesz lehetővé. A tó ideális vízszintje csak a felszíni vízfolyások által szállított vízmennyiségekkel érhető el.

 

A védett természeti értékek, ritka növénytársulások megőrzése érdekében saját szakembereink és külső kutatók bevonásával vizsgáljuk a beavatkozási lehetőségeket.

 

Ezúton is köszönjük együttműködésüket a természeti értékek megóvása érdekében!

 

 

 

Tisztelettel,

Borbás Zsuzsanna

 

 

------------------------------------------------

 

Dr. Borbás Zsuzsanna

jogtanácsos, jogi és igazgatási osztályvezető

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Jogi és Igazgatási Osztály

4024 Debrecen,

Sumen utca 2.

 

eee.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr2815161714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása