A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Szabálytalanságok a Szalkatávhőnél

2016. március 31. - Mátészalkaleaks

Befejeződött a mátészalkai Szalkatávhő Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011 és 2014 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét. Az ellenőrzés megállapította, hogy a számviteli szabályozás tartalmi hiányosságai mellett a társaság vagyongazdálkodása alapvetően szabályszerű volt. Számos hiányosságot tártak fel ugyanakkor a számvevők a tulajdonosi joggyakorlás területén, az önköltségszámítással és a számviteli elszámolásokkal összefüggésben is. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

A Szalkatávhő Kft. a több mint 17 ezer fős Mátészalka területén látott el távfűtési, valamint használati melegvíz szolgáltatást. Vagyona az ellenőrzött időszakban 129,4 millió Ft-tal csökkent, amit a befektetett eszközök forgóeszközök növekedését meghaladó csökkenése eredményezett. A társaság likviditási helyzete 2012-2014. között javult, rövid lejáratú kötelezettségeit döntően fizetési határidőn belül teljesítette. A követelések fedezetet nyújtottak a kötelezettségek teljesítésére.

Az Önkormányzat a távhőszolgáltatás közfeladatának megszervezéséről a jogszabályi előírásoknak megfelelően döntött, annak ellátásáról kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társasága útján gondoskodott. Rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett, viszont a rendeletet annak ellenére nem módosította, hogy ármegállapítási jogköre a csatlakozási díj kivételével 2011. április 15-ével megszűnt. Az Önkormányzat meghatározta a tulajdonosi joggyakorlás szabályait, amelynek gyakorlása azonban részben volt szabályszerű. A felügyelő bizottság 2013. kivételével az ügyrendjében meghatározottnál kevesebb alkalommal ülésezett, a 2014. évi beszámolóról pedig nem készített írásbeli jelentést, így arról a Képviselő-testület a felügyelő bizottság véleménye nélkül döntött.

A társaság az előírt számviteli szabályzatokkal rendelkezett, azonban azok tartalma és összhangja nem minden esetben volt biztosított. Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a számviteli politikával, a készletek nyilvántartásával, értékelésével kapcsolatos szabályozással, valamint az eszközök terv szerinti értékcsökkenése elszámolásának gyakoriságával összefüggésben is. A társaság a számviteli szétválasztási szabályokat, valamint az önköltségszámítás szabályait nem határozta meg, az SZMSZ-t nem módosította. Az üzletszabályzatot a jegyző nem hagyta jóvá és nem küldte meg véleményezésre a fogyasztóvédelmi hatóságnak. Adatvédelmi felelőst a társaságnál nem neveztek ki. A Kft. beszámolási és letétbe helyezési kötelezettségének eleget tett, a könyvvizsgáló azonban a 2012. évi beszámolóhoz kapcsolódóan csak késve igazolta a számviteli szétválasztási szabályok megfelelőségét, valamint a keresztfinanszírozás-mentességet. Jelentéseiben ezekről annak ellenére nyilatkozott, hogy azok szabályait a társaság nem dolgozta ki. Az értékesítés nettó árbevétele és az anyagjellegű ráfordítások elszámolása során nem érvényesültek a jogszabályok és a belső szabályok előírásai. A lakossági célra felhasznált hődíj mértékét 2011. január 1. – 2011. április 14. között a társaság szabálytalanul, a távhőszolgáltatási rendeletben előírtnál alacsonyabb összegben alkalmazta. A beruházások, felújítások és az értékcsökkenési leírás elszámolása nem volt megfelelő, és az árképzés sem volt szabályszerű, mert az önköltségszámítás szabályait az előírások ellenére nem határozták meg, a távhődíjakat pedig számításokkal, kalkulációval nem támasztották alá.

A megállapítások alapján a társaság ügyvezető igazgatójának kilenc, Mátészalka Város polgármesterének három, jegyzőjének pedig két javaslatot tett az ÁSZ.

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

– Állami Számvevőszék –

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr438548288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása