A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Vajai őstó. Látogatóközpont épülhet Uniós forrásból, de lesz elég víz a tóban ?

2020. szeptember 26. - Mátészalkaleaks

Egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a Vajai őstó elkezdett kiszáradni. Akkor a   Hortobágyi Nemzeti Park felé tettünk közérdekű bejelentést, hiszen a kezelésükben  áll a 77,8 ha kiterjedésű országos jelentőségű védett természeti terület, amely Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű élőhelynek minősül.

Egy évvel ezelőtt a helyzet ilyen volt:

 

 

A helyzet 2020.májusában talán elkezdett normalizálódni, hiszen a  víz utánpótlását biztosító kút 2020.05.29-től ismét üzemel Vaja , Őr, és Kántorjánosi Önkormányzatainak és Szatmárvidéki Horgász és Természetvédő Egyesület anyagi Támogatásával.

2020.augusztusában ilyen  volt a látvány:

 

A videó forrása: Youtube, Zotya Drone.

Napjainkban pedig újabb fejlemények vannak a Vajai őstóval kapcsolatban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. közbeszerzést írt ki a Vajai őstó turisztikai célú fejlesztésére. Az ajánlatokat 2020. október 01-ig lehet leadni.

A tervezett műszaki tartalom a következő.

Egy kis léptékű látogatóközpont kerül kialakításra, a tóparti telken található épület felújításával. A látogatóközpont célja a vajai őstó, mint természeti érték bemutatása, ebből eredően az épületben kiállítóterek kialakítására kerül sor, illetve a projekt részeként kiállítási installációk beszerzése is megtörténik. A létesítményben egy kávézó is helyet kap.

Az őstó melletti önkormányzati területen kialakításra kerül egy 12m magas járószinttel rendelkező kilátó, amelyről az őstó egész vízfelülete belátható lesz.

A kilátó mellett területen egy szabadidő park kerül kialakításra, amely a teljes üdülőterületet, az ide érkező horgászok családjait és az őstó természeti értékeit felkereső látogatókat egyaránt ki fogja szolgálni.

Horgászhelyek és  öt darab esőbeálló épül. Megvalósul a zöldfelületek rendezése és 25 darab parkolóhely kerül kialakításra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr3916216688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása