A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

A fékezőszelep is meghibásodott a napokban az egyik Mátészalka és Debrecen között közlekedő mozdonynál.

Nem kell félnie az utazóközönségnek, biztonságban vannak.

2018. december 19. - Mátészalkaleaks

December hónapban ismét jelentős késések és mozdony meghibásodások fordultak elő a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon. A nemzeti vasúttársaságot kérdeztük arról, hogy mik voltak a késések okai?

A MÁV válaszai:

 

mav_valasz.png

 

Vasúti szakértőnk elmondta:  alapvetően elképzelhetetlen hogy egy vonat elszabaduljon. Ha a mozdonyvezető nem tud fékezni, akkor ott az ugynevezett átmenő fék, ami csak a mozdonyt fékezi. Ha ez sem működik akkor a mozdonyvezető köteles “Veszély” jelzést adni a légkürttel. Ez három rövid hang egymás utáni ismétlése legalább háromszor. Ebben az esetben a vonaton tartózkodó vasúti dolgozók kötelesek azonnal meghúzni a vészféket, illetve ha ez haszontalan, akkor a kocsik kézifékeit behúzni.

vonat-mav.jpg

 

Hogy miként működik a vonatoknál a fékezés?

Ez az úgynevezett vészfékszelep. Gyakorlatilag a Fék fővezeték végén lévő olyan csap, amelyet a képen fent látható huzal meghúzásával lehet kinyitni. (A kocsik utasterében lévő vészfékváltó meghúzásával gyakorlatilag ezt a huzalt húzzuk meg) A csap kinyitásával a fővezeték 5 bar nyomása elenged, ezáltal a kormányszelepek a fékhengereket feltöltik sűrített levegővel, ami a féktuskókat (modernebb kocsiknál a tárcsafék esetén azok fékbetéteit) a kerékhez vagy tárcsafék esetén a féktárcsához nyomják. Tehát ha például egy vonat szétszakad menet közben akkor is elenged a fővezeték 5 bar nyomása (hiszen a fék fővezeték a kocsik között össze van kapcsolva) így a vonat azonnal megáll.

 

48413388_385785952211468_5661427530817601536_n.jpg

Ez a vészfékszelep, ezt működtetjük amikot meghúzzuk a vészféket a kocsikban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr914502092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása