A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Vasútállomás parkolója: az úthibák kijavítása indokolt.

Olvasónk közérdekű bejelentése után kijavítják a vasútállomás parkolójában lévő úthibákat.

2018. április 23. - Mátészalkaleaks

Mint ahogyan arról pár napja beszámoltunk, a mátészalkai vasútállomás parkolójában több helyen felgyűrődött az aszfalt, amely így veszélyt jelent a személygépkocsikra. Olvasónk jelzéssel élt a Mátészalkaleaks csoport felé, majd közérdekű bejelentést fogalmaztunk meg Mátészalka Város Önkormányzatának Műszaki irodájának.

A mai napon válasz érkezett, amelyből kiderül, hamarosan kijavítják az bejelentett szakaszt.

 

a_8.png

 

 

 

Elbántak a Keleti lakótelep játszóterével.

A kuka eltörve és felborítva, a tábla, ami a játszótér használatát jelzi kidöntve ( egyébként csak a keret van már meg), a  kosárlabda palánkja lefelé hajlítva, - ilyen állapotokról számolt be egyik olvasónk, amelyet a Keleti lakótelep játszóterén tapasztalt.

A Mátészalkaleaks csoport köszöni az állampolgári bejelenést, az esetről tájékoztatást küldtünk  Mátészalka Város Önkormányzat, Műszaki irodájának.

 

rongalas.jpg

 

A levél:

 

Tisztelt Műszaki Iroda!

Egyik olvasónk azzal a jelzéssel fordul hozzánk, hogy a Keleti lakótelep játszóterét valakik megrongálták.Annak érdekében, hogy az elkövetőket esetlegesen a kamerafelvételek alapján nagyobb eséllyel fülön tudják csípni, közérdekű bejelenéssel fordulunk Önökhöz.
Olvasónk az alábbiakat írta:
 
A Kuka eltörve és felborítva, a tábla, ami a játszótér használatát jelzi kidöntve ( egyébként csak a keret van már meg) A kosárlabda palánkja lefelé hajlítva. Az olvasó leveléhez csatolt képet mellékeltük.
Bízunk benne, hogy közérdekű bejelentésünkkel segítettünk munkájukat.

Forgalomba állt a felújított mozdony Mátészalka és Debrecen között!

Egy másik, felújított példány is csatlakozik a 110-es vasútvonal flottájához, május hónapban.

2018. márciusa a Mátészalka és Debrecen között vasúttal közlekedő utazóközönség számára fekete március volt, hiszen több mint fél tucat alkalommal vált üzemképtelenné a vasúti kocsik vontatását végző mozdony. Ahogyan arról már hírt adtunk a korábbiakban, a vasúttársaság kezd egyre nagyobb figyelmet szentelni a 110-es vasútvonalnak, így  pár napon belül egy nagyobb szabású, három hetes karbantartás veszi kezdetét, valamint két felújított mozdonyt is kap a vasútvonal. Akinek még ez sem lenne elég, jövő év őszén fiatalabb vasúti kocsik átvezénylésével növeli majd az utazóközönség komfortérzetét a vasúttársaság, majd  2020-ban és 2021-ben, összesen 26 kilométer hosszúságú vasúti pálya átépítésre kerül.Akinek még ez is kevés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint, a következő Uniós ciklusban (amennyiben lesz erre lehívható forrás) megvalósul a Mátészalka-Debrecen vasútvonal teljes átépítése.

Visszatérve a felújított mozdonyokhoz, a MÁV Zrt tájékoztatása alapján az alábbiakról adunk hírt. A Debrecen–Mátészalka vonalon és a térségben közlekedő mozdonyok műszaki állapotának javítása céljából a debreceni területi igazgatósághoz a Budapest–Lajosmizse vonalról, április 4-12. között négy darab 418-as mozdony érkezett, ebből az egyiket két hónapja újították fel teljesen és fényezték át külsőleg (ez már forgalomba is állt a vonalon a 110-es vonalon). Egy másik 418-as vontatójármű dízelmotor nagyjavításon tartózkodik Debrecenben, várhatóan május első felében készül el, és utána áll forgalomba a Debrecen–Mátészalka vonalon. A jelenlegi mozdonyforduló alapján 5 darab  418-as mozdonnyal szolgálja ki a vasúttársaság a 110-es vonal forgalmát.

 

ujjj.jpg

 

 

Buszállomás: a kátyúk kijavítását, és tavaszi nagytakarítást javasoltunk.

Tisztelt EMKK ZRT!
Az alábbi közérdekű bejelentéssel fordulunk Önökhöz, amelyet legyenek szívesek kivizsgálni, és lehetőségük szerint megtenni a szükséges intézkedéseket.Tapasztalataink szerint, a mátészalkai buszállomás területén, mintegy 15-20 darab nagyobb méretű kátyú található. Ebből van olyan, amely több mint egy méter széles és több mint 20 cm mély.Mellékeltünk pár képet.
Félő, hogy ezekbe a kátyúkba belelépve balesetet szenved az utazóközönség, ezért kérjük, hogy amennyiben lehetőségük van rá, ezeket  kijavíttatni szíveskedjenek.
 
Lenne egy másik észrevételünk is,  szintén jobbító szándékkal. Több városban járva azt tapasztaltuk, hogy az ottani buszállomásoknál mindig történik a tavasz kezdetén egy amolyan tavaszi nagytakarítás, amikor magas nyomású vízsugárral a téli hónapok alatt felgyülemlett koszt eltávolítják. Amennyiben van erre kapacitásuk, kérjük, hogy fontolják meg.A hármas és a kettes számmal küldött képeken is jól látszik a sok felgyülemlett kosz.Reméljük, hogy jobbító szándékú észrevételeinkkel segítettük munkájukat. Munkájukat és intézkedésüket előre is köszönjük.
Üdvözlettel: 
-Mátészalkaleaks csoport nevében:  Szabó Richárd
buszallomas_mateszalka1.jpg
buszallomas_mateszalka2.jpg
buszallomas_mateszalka_3.jpg

Beszámoló megyénk közbiztonsági helyzetéről.

A megyei közgyűlés 2018.április 19-i gyűlésén beszámolót hallgatott meg  megyénk közbiztonsági helyzetéről, a  közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatoról, amelyet ide kattintva tölthet le, és olvashat el.

Pár érdekesebb adat és tény a beszámolóból:

A regisztrált bűncselekmények száma 11696 esetről, 11014 esetre csökkent.

A garázdaság bűncselekményének vonatkozásában is csökkenés tapasztalható, a 2016.évi 688 esettel szemben, a 2017.évben 614 ilyen bűncselekmény történt.

A lopások száma is csökkent megyénkben, a 2016.évi 4399-ről, 3822-re.ez 13,1 százalékos csökkenés.

A  rablások számában jelentős változás  következett be, 34-ről 45-re nőtt.

A nyomozáseredményességi mutató  a 2016.évi 63, 4  százalékról  65,8 százalékra emelkedett.

A közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója  84,2 százalékra javult.

A 2017.évben megyénk határszakaszán  tiltott határátlépés kísérlete 121 alkalommal valósult meg, amely  a 2016.évi adatokhoz képest  (399 eset) 69,7 százalékos csökkenés.

A határrendészek által felfedett közokirat-hamisítások  száma 721 darab jogsértésre nőtt, amelyből  620 fő elkövető  ukrán állampolgár volt.

 

image.jpg

 

 

 

Megújul a patológia Mátészalkán.

Kisebb eszközbeszerzések is történnek.

Felújítási munkálatok elvégzésére kerül sor  a jövőben a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház mátészalkai kórházában az EFOP-2.2.0-16-2016-00007-es projekt keretein belül írja az Unió  közbeszerzési tájékoztatója . A Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása elnevezésű projekt keretében 91,39 m2-en.  A kórház  patológiai osztályán belül a jelenlegi felújítás keretében elsősorban  a kegyeleti helyiség, a boncterem és az ehhez kapcsolódó egyéb kiszolgálóhelyiségek átalakítási és felújítási munkái kerülnek elvégzésre. Elsősorban festés és burkolás munkanemek tekintetében, illetve, ha ehhez kapcsolódóan szükséges, egyéb műszaki felújításokat is el lehet végezni.

 

Ezen kívül eszközbeszerzések is történnek, amelyekből a kiírás szerint Mátészalka is részesül: 190 db intenzív betegellátásra felkészített multifunkcionális betegágy, 665 db elektronikus kórtermi ágy, 55 db csecsemő- és kisded ágy, 2000 db emelt komfortfokozatú több funkciós ápolási ágy, 355 db traumatológiai ágy és 50 db újszülött betegágy, 300 db antidecubitus matrac és 1715 db szivacsmatrac,20 db sürgősségi kocsi defibrillátorral, 100 db fecskendős infúziós pumpa és 50 db betegőrző monitor beszerzésére vár ajánlatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

 

203653_g.jpg

Olvasónk szerint: megérett a felújításra a vasútállomás parkolója.

Egyik rendszeres  olvasónk, Roland jelezte azt, hogy egyre veszélyesebb a vasútállomás parkolója. Véleménye szerint megérett a feújításra  a parkoló, mert már ilyen képződmények akadályozzák a biztonságos haladást.

Az észrevételről közösen levelet írtunk Mátészalka Város Műszaki Irodájának illetve  a MÁV-nak.

 

img_20180413_181039.jpg

Fotó: Tóth Roland

Halad az M49-es gyorsforgalmi út előkészülete.

Az Uniós közbeszerzési tájékoztatóban már megjelent a Mátészalka és Ököritófülpös közötti szakasz tervezésére a pályázat.

2017.szeptemberében jelentették be,hogy elkezdődött az M3-as autópálya-Mátészalka-Országhatár közötti kapcsolat fejlesztésének az előkészítése. Akkor 2018. első negyedévére prognosztizálták a tervezési munka kezdetét.A  hírt már nagyon  várták a Mátészalka és Csengersima közötti települések lakói, hiszen a napi 13-18 ezres gépjármű forgalom miatt lényegében mindennapi veszélyben élnek az emberek, hiszen a házaik között kanyargó  49-es főúton gyakoriak a a komolyabb  balesetek. Íme egy példa.

A mai napon újabb hír látott napvilágot, hiszen most  a  Mátészalka és Ököritófülpös közötti  25, 67 kilométeres szakasz tervezésére írtak ki  pályázatot, amely megjelent az Uniós közbeszerzési tájékoztatóban. Az új útszakasz 2 x 2 sávos lesz.

A gyorsforgalmi út megtervezésénél figyelnek arra, hogy később esetlegesen autópályává lehessen alakítani a most megtervezett szakaszt. A pályán öt  csomópontot alakítanak ki:

  • a szakasz kezdetén a M3-M49-es kapcsolódásánál
  • az 1+635-ös kilométerszelvénynél Járminál
  • a 7+450-es kilométerszelvényél és a 12+600-as szelvényeknél Mátészalkánál
  • a 17+063-as szelvénynél pedig Győrtelek mellett épül ki csatlakozási pont

A pálya melett a 12+600-as és a 25+000-ás szelvénynél is kétoldali pihenőhelyet alakítanak ki.

Ezen felül Őrnél három kilométernyi, Győrteleknél négy kilométernyi, Porcsalmánál pedig szintén négy kilométernyi 2x1 sávos bekötőút fog az M49-eshez csatlakozni, ezek terveit is elkészítik a mostani kiírás keretein belül.

 

A tervezendő út műszaki tartalma:

 

Tervezési sebesség: v=110 km/h

 

Keresztmetszeti kialakítás:

 

— korona szélesség: 20 méter

— forgalmi sávok száma: 2x2 fizikai elválasztású

— forgalmi sáv szélessége: 3,5 méter

— középső elválasztó sáv szélessége: 3,0 méter

— padkaszélesség: 1,5 méter

— burkolat szélessége: 2x8 méter

 

gyorsforgalmi.jpg

Még pár év és a Mátészalka és Csengersima közötti települések lakói fellélegezhetnek.

Nagyszabású karbantartás, újabb mozdonyok, 2019. őszétől pedig komfortosabb vasúti kocsik Mátészalka és Debrecen között !

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ügye. A több mint két éve folyó folyamatos munka során sikerült ráirányítanunk a figyelmet arra, hogy a vasútvonal megérett a felújításra, valamint arra is, hogy a Mátészalka környéki emberek is megérdemelnék a komfortosabb vasúti kocsikat és az üzembiztosabb mozdonyokat.

A vasúttársaság  2018. május 8. és 2018.május 31. között nagyszabású pályakarbantartást jelentett be, amelyről ide kattintva olvashat bővebben. A karbantartás a Nyírbátor- Debrecen szakaszra terjed ki, amely 58 kilométer hosszú. A (maradék) 20 kilométeres Mátészalka- Nyírbátor szakasz jelenleg is tűrhető állapotnak örvend, ott akát 80 km/órás sebességgel is száguldhatnak a  vonatok.

A karbantartás napi szinten hét járatot fog érinteni. Egyes Mátészalka és Debrecen között közlekedő vonatok csak Mátészalka és Nyírbátor állomások között fognak közlekedni, míg lesz olyan késő esti, Debrecenből Mátészalkára közlekedő járat, amelyet buszal helyettesítenek.

Fontos információ az is, hogy a Debrecen felől Mátészalkára közlekedő, reggel 6 óra 48 perckor érkező  (sok iskolába igyekvő diákot szállító) vonat csak Nyírbátor és Mátészalka között fog közlekedni, a ráhordást pótlóbuszokkal oldja meg a vasúttársaság.

A másik örvendetes hír a mozdonyokkal kapcsolatos, amelyekkel ez év márciusában meggyűlt a baja az utazóközönségnek, hiszen egy hónap alatt fél tucat alkalommal váltak üzemképtelenné, így okozva késést és bosszúságot. A  vasúttársaság örömteli fejleményről számolt be, hiszen a Budapest–Esztergom vasútvonal villamosítása után felszabadult Desiro motorvonatok a Budapest–Lajosmizse vonalon közlekednek, ahonnan a legjobb műszaki állapotú 418-as sorozatú mozdonyok átkerülnek a Debrecen–Mátészalka vonalra. Ezekkel, illetve a jelenleg itt szolgáló megbízhatóbb, fiatalabb járművekkel a közeljövőben egy olyan járműflottát kíván felállítani a vasúttársaság, amelynél jelentősen csökkenhet a műszaki meghibásodások száma, így  javulhat a menetrendszerűség.

A harmadik előremutató hír pedig a vasúti kocsikról szól. A vasúttársaság tájékoztatta csoportunkat, hogy a jövő év második felében érkeznek a KISS emeletes motorvonatok a váci és ceglédi vonalra, ezt követően jelentősebb járműflotta átcsoportosítás várható a debreceni területen. Előre láthatóan többségében 20-05-ös sorozatú kocsik biztosítanák a 110-es vonal utasforgalmának kiszolgálását.

 

20_05.jpg

                2019. őszén kerülhetnek a 110-es vasútvonalra  a komfortosabb vasúti kocsik.

 

 

Tizenöt napon belül kiderül, hogy mikor újul meg Uniós forrásokból a Mátészalka-Debrecen vasútvonal!

Két héttel ezelőtt a Mátészalkaleaks csoport közérdekű adatokat igényelt a  Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a Mátészalka-Debrecen vasútvonal Uniós forrásokból történő felújításával kapcsolatban.

Most válasz érkezett, amely szerint még pár napot, (maximum 15) várnunk kell a válaszra, mivel több kérdést tettünk fel, és ez a munkaerőforrásukat  jelentős mértékben leterhelné, amely talán így az alapfeladatok rovására is menne, ezért 15 nappal meghosszabbították a válaszadási határidőt.

 

1_16.png

                   2_13.png

 

Jelenleg is tart levélíró kampányunk, amelynek keretein belül 2 perc alatt levelet küldhetsz a döntéshozóknak, pár lépésben.

Segítsd Te is azt, hogy a lehető leghamarabb,  teljes hosszában újuljon meg a Mátészalka-Debrecen vasútvonal.

 

 

 

Ismét műszaki probléma a Debrecen - Mátészalka vasútvonalon!

Most Debrecentől még Apafáig sem ért el a vonat...

Vélhetően ismét a mozdony műszaki hibája miatt bosszankodhatnak az utasok a 110-es vasútvonalon. A Debrecenből Mátészalkára induló vonat már Apafa állomásra sem érkezett meg. Az okok egyenlőre nem ismertek, ahogy a MÁV tájékoztat minket, azt megosztjuk az olvasókkal.

A vonat  végül 108 perces késéssel érkezett Mátészalkára, 19 óra 08 perc helyett 20 óra 56 percre.

 

 

a_6.png

Változó menetrend: péntekenként ismét lesz csatlakozás Jármi, Őr és Vaja felé az esti Kraszna Intercitytől !

Ahogyan arról beszámoltunk pár napja, ismét nincs összehangolva a vonat és a buszközlekedés  a vágányzári menetrend miatt. Csoportunk közérdekű bejelentést tett a hozzánk érkező panaszok alapján, amelyre most kaptunk választ.

A Vaja felé közlekedők örülhetnek, hiszen a pénteki napokon eddig 19 óra 45 perckor Vaja felé induló busz, be fogja várni a Budapestről, Mátészalkára  érkező Kraszna Intercity utasait.Így Jármi, Őr és Vaja, mintegy hatezer főnyi lakosságának javulnak a közlekedési lehetőségei.

Csenger felé viszont marad a jelenlegi felállás, mert az utasok nagyobb részét a munkát 19 órakor letevők teszik ki, így a busz továbbra is 19 óra 45 perckor indul, a Budapest felől a Kraszna Intercityvel érkező utasok így csak a 21 óra 30 perces busszal indulhatnak Csenger irányába.

 

17bc60e9388c8f4ea165bd5cc1c5d729.jpg

Újabb adatokat kértünk a Mátészalka-Debrecen vasútvonal Uniós pénzből történő, teljes átépítésével kapcsolatban!

2020-ban és 2021-ben részleges felújítások lesznek, de a cél : teljes átépítés.

Bár az RTL híradójában elhangzott, hogy a MÁV 2020-ban és 2021-ben, saját forrásaiból átépíti az Apafa-Hajdúsámson és a Nyírgelse-Nyírbátor, összesen 26 kilométer hosszú szakaszát, az elindított peticiót továbbra  is alá lehet írni  ide kattintva.

A szabolcsi emberek köszönik a MÁV lépését, de többet szeretnének. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra tett ígéretet csaknem fél éve, hogy a következő Uniós ciklusban fog megvalósulni a vasútvonal teljes átépítése.

Most ezzel kapcsolatban szeretnénk végre tisztán látni, garanciákat kapni, így az alábbi kérdéseket fogalmaztuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé.

 

 

 

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

 

Az alábbi közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján.Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyenek eleget.A Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása, legutóbbi, e tárgyban tett közérdekű adatigénylésünkre nyújtott válaszuk szerint (KOM/84457-1-2017-NFM) a következő Uniós ciklusban megvalósuló projektek között szerepel. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre legyenek szívesek válaszolni.1,

A következő Uniós ciklus Uniós finanszírozásából megvalósuló vasúti projektjeiről megkezdődtek-e már az egyeztetések? Ha még nem, akkor mikor kezdődnek?2,

Az egyeztetéseknek milyen fázisai vannak, milyen határidőre állhat össze a következő Uniós ciklusban, Uniós finanszírozásból megvalósuló vasúti fejlesztések listája?3,

Történt-e változás az elmúlt hónapokban a Mátészalka-Debrecen vasútvonal fejlesztési elképzeléseivel kapcsolatban, továbbra is a következő Uniós ciklusban megvalósuló vasúti fejlesztések között szerepel? Ha van erről bármilyen, erről a tényről szóló, ezt megerősítő dokumentum, azt legyenek szívesek válaszlevelükben megküldeni.4,

Van-e olyan bármilyen szakmai anyag, tanulmány, egyéb anyag amely a Mátészalka-Debrecen vasútvonal fejlesztési elképzeléseiről készült? Ha igen, küldjék meg válaszlevelükben részünkre.

 

                                                               -MátészalkaLeaks csoport-

 

AKI LEMARADT VOLNA, az RTL híradó riportját itt nézheti meg:

 

 

Mennyi a nyilvántartott álláskeresők száma a településeden? Nálunk megtudhatod.

A mellékelt dokumentumban Magyarország minden településének adatait megtalálhatod.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hónapra-hónapra publikálja honlapján a nyilvántartott álláskeresők számát, településekre lebontva.

A dokumentumot ide kattintva lehet letölteni.

 A MátészalkaLeaks csoport most pár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adatot emelt ki.

Pár érdekesebb adat:

A megyében  Gérberjén községben a legalacsonyabb az álláskeresők száma, ott mindössze öt  álláskeresőt tartanak számon, amely a munkakképes korú népességnek, amely 385 fő, mindössze 1,3 százaléka.

A másik véglet Tisztaberek község, ahol  119 álláskeresőt tartanak nyilván,amely a munkaképes korú népességnek, amely 452 fő, 26.33 százaléka.

Mátészalka: 503 fő  nyilvántartott álláskereső, 12366 fő munkaképes korú népesség, 4, 07 %

Nyírcsaholy: 141 fő nyilvántartott álláskereső,    1646 fő munkaképes korú népesség, 8,57 %

Nagyecsed:  703 fő nyilvántartott álláskereső,    4590 fő munkaképes korú népesség, 15,32 %

Győrtelek   : 168 fő nyilvántartott álláskereső,     1166 fő munkaképes korú népesség, 14,41 %

Kocsord     : 214 fő nyilvántartott álláskereső,      2121 munkaképes korú népesség,    10,09 %

Mérk          : 120 fő nyilvántartott álláskereső,      1550 fő munkaképes korú népesség, 7, 74 %

Őr              : 100 fő nyilvántartott álláskereső,       1075 munkaképes korú népesség,    9,30 %

Vállaj          :  35 fő nyilvántartott álláskereső,         876 fő munkaképes korú népesség, 4,0  %

 

allaskereso.jpeg

Az adatok forrása: NFSZ

 

Ismét nincs összehangolva a vonat és busz menetrend? Közérdekű bejelentést tettünk.

Hétköznap esténként Csenger felé, péntek esténként Vaja felé nincs csatlakozás a Kraszna Intercitytől.

Többen jelezték, hogy ismét probléma van a busz és vonat menetrend összehangolásának a hiányából. Ki ne emlékezne a pár hónappal ezelőtti esetre, amikor a MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentésének hatására sikerült elérni változást.

Most újból hasonló a helyzet,  ezért  közérdekű bejelentést tettünk.

 

A levél: 

Tisztelt Forgalmi  Főigazgató Úr!

Az alábbi közérdekű bejelentéssel fordulunk Önhöz, amelyet legyen szíves kivizsgáltatni és szükség esetén intézkedni.

2018. március 7- 2018. május 6-ig a Budapestről, Mátészalkára  érkező Kraszna IC menetrendje változik, vágányzári menetrend lép érvénybe. Az új érkezési időpont Mátészalkára 19: 57 perc.

Ismét nincs összehangolva a busz és vonat menetrend Mátészalkáról, hétköznap esténként Csenger,  péntek esténként Őr és Vaja felé a hivatalos menetrendek szerint, amelyeket az emkk.hu és a menetrendek.hu oldalon találhatunk meg.

A buszok már 19 óra 45 perckor elhagyják a mátészalkai buszpályaudvart menetrendek szerint. Az adatok forrása: www.menetrendek.hu

Kérjük, hogy amennyiben a probléma valós, annak megoldására szíveskedjenek megoldást találni, valamint vizsgálják felül az ehhez a vonathoz kapcsolódó (csatlakozó)  buszok menetrendjét is.

Amennyiben csak menetrendi elírásokról van szó, minket tájékoztatni a hibákat kijavíttatni szíveskedjen.

 

Munkájához jó egészséget és sok sikert kívánunk

 

                                                                 -MátészalkaLeaks csoport-

 

 

cimlap_29.jpg

Válasz érkezett: térkövezni fogják a Móricz Zsigmond utcai Coop ABC-től az Ipari útig a járdát !

Pár héttel ezelőtt Hriczik Csaba fordult hozzánk azzal a kérdésével, hogy mikor lesz felújítva a Móricz Zsigmond utcai  Coop ABC-től az  Ipari útig a járda.

A MátészalkaLeaks csoporttal közösen közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzathoz, amelyre válasz a tegnapi napon érkezett.

A lényeg: a jelenlegi járdát az adott szakaszon felbontják, és térkövezni fogják, valamint az út túlsó oldalán is járda lesz kialakítva, ezen a szakaszon.

A levelet a lentiekben olvashatják:

szalka_1.png

 

Régiónk a legszegényebbek között!

Íme az Eurostat hivatalos statisztikái.

Az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága, nyilvánosságra hozta legfrissebb statisztikáját azzal kapcsolatban, hogy melyek az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb régiói.Kétszer húsz régiót jelöltek meg mindkét kategóriában.

A legszegényebb régiók között kapott helyet 9. legszegényebbként lakóhelyünk, az Észak-alföldi régió. A statisztika alapján, az egy főre eső GDP szerint az Észak-alföldi régió az Európai Unió átlagához mérve 43%-os fejlettségen áll, míg a tőlünk pár kilométerre található pld. a Satu Mare megyét magába foglaló Nord-Vest régió már nem is szerepel a húsz legszegényebb régió listájában azzal, hogy az Uniós átlag képest a fejlettsége 50%-ról 51%-ra növekedett.

Az eltelt  év alatt nem került régiónk közelebb  a fejlettebb Uniós régiókhoz. A tavalyi adatokat ide kattintva olvashatják.

*Az Eurostat közleményében kiemelte, hogy egyes régiókban az adatokat jelentősen befolyásolja az ingázók magas száma, amely nagy mértékben megemeli az adott régiókban az egy főre jutó GDP-adatot.

 

Nézzük meg azt, hogy mi is az a GDP?

Fogalma:


GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) egy bizonyos terület (rendszerint egy ország) gazdaságának adott idő alatt (általában egy év alatt) mért teljesítménye. Az egy főre vetített GDP-t az ország életszínvonalának elemzésekor használják.

 

Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 67 százalékát érte el, míg ugyanez az érték Romániában 58 %.

 

rangsor_eu.png

         A húsz leggazdagabb és húsz legszegényebb régió listája. *forrás: Eurostat

 eszak_alfold.png

       Az Észak-alföldi régió adatai

 

ro_nord_west.png

     A Nord-Vest régió adatai

Új vasúti jegypénztárak Mátészalkán!

Lassan 21.századi körülmények fogadják a Mátészalkára érkező és onnan induló utasokat. Már több hónapja annak, hogy a MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentése nyomán teremőrt kapott a mátészalkai vasútállomás, pár hete pedig a volt Resti utasellátó üzlethelyiségébe költözött élet, hiszen közérdekű adatigénylésünk és közérdekű javaslatunk után a MÁV meghirdette hasznosításra a több éve kihasználatlan, ürességtől kongó üzlethelyiséget és megnyílt egy üzlet.

Most pedig itt az újabb fejlődés, végre a mátészalkai menetjegy kiadás is  szintet lépett, és végre egy városhoz illő  vasúti jegypénztárat kapott Mátészalka.

 

regi.jpg

uj.jpg

 

 

Ezt bizony ellopták! Közérdekű bejelentést tettünk.

Rendszeres olvasónk,  Antal küldte be nekünk az alábbi fotót, amelyen az látható, hogy Mátészalkán a Rózsa utcán ellopták a vízelvezető rácsát.

A MátészalkaLeaks csoport köszöni az állampolgár észrevételét, csoportunk már  meg is tette a közérdekű bejelentést  Mátészalka Város Műszakai Irodjája felé.

 

28450036_1659530257461134_1127994349_n.jpg