A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

A következő Uniós ciklusban valósulhat meg a Mátészalka-Debrecen vasútvonal rekonstrukciója!

2017. november 14. - Mátészalkaleaks

A MátészalkaLeaks csoport folyamatosan  melegen tartja a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújításának ügyét. Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz intéztünk több kérdést a témában.

Válaszaikból  kiderült: a Mátészalka-Debrecen vasútvonal rekonstrukciója a 2021-2028-as Uniós ciklusban valósulhat meg, a projekt megvalósíthatósági tanulmánnyal nem rendelkezik, annak elkészítése csak a vasútvonal  rekonstrukciójára biztosított összeg, rendelkezésre állásakor kezdődhet meg, a vasútvonal felújítására kész tervekkel nem rendelkeznek, és jelenleg Magyarország kormánya nem tervezi azt, hogy egyedi kormányhatározattal forrást biztosítson a beruházásra.

 

 110 sz. Debrecen – Mátészalka vonalon 2015. évben a fizető utasfő teljesítmény: 660.114 fő.

 

A kimutatás csak a jegyet váltó fizető utasfő adatokat tartalmazza. A díjmentes utasok aránya a hálózati átlag alapján a fizető utasok kb. 25 %-a.

 

Összes utas: 825.142 fő

 

A levél:

 

nfm1_1.png

nfm2_1.png

Nem adjuk fel! A Kormányinfón kérdeznénk az illetékeseket a Mátészalka környéki fejlesztésekről.Az ombudsmanhoz fordultunk.

Csaknem hét hónapja került szóba csoportunkban az ötlet, amely szerint a mátészalkai és környékbeli fontosabb ügyekben, ilyen például a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása, és Őr- Csengersima országhatár közúti kapcsolat javítása, a Kormányinfón kérdeznénk az illetékeseket.

Mint regisztrált média, regisztrációt nyújtottunk be, elviekben előbb-utóbb sorra kellett volna kerülnünk, de nem így történt. Megkeresésünket elutasította a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mivel "a Kormányinfónak helyet biztosító terem mérete nem teszi lehetővé, hogy az amúgy is nagy számban jelenlévő sajtó létszámát tovább bővítsük, ezért akkreditációját sajnos nem tudjuk elfogadni."

Most az ügy szintett lépett, ugyanis az Ombudsmanhoz fordultunk. 

 

Indokaink:

Az akkreditáció megtagadása valamely újságírótól egyértelműen korlátozza a sajtószabadságot. Hogy ez a korlátozás jogsértő-e, az a korlátozás indoka és körülményei alapján ítélhető meg.

A helyhiány természetes korlátját jelenti a tudósításnak. A férőhelyek véges kapacitása miatt elkerülhetetlen, hogy egyes médiaszolgáltatók alkalmanként kiszoruljanak sajtótájékoztatókról. 

Az akkreditáció kiosztásának ugyanakkor mindenképpen olyan rendszerben kell megvalósulnia, amely kizárja a médiaszolgáltatók közötti önkényes szelekciót, vagyis azt, hogy a Kormány saját szempontjai szerint döntsön arról, ki vehet részt sajtótájékoztatón.

Sérti a tudósítás szabadságát, és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményével is szöges ellentétben áll, ha egy állami, önkormányzati vagy egyéb közfeladatot ellátó szerv az akkreditáció kiosztása során önkényesen befolyásolhatja a médiapiacon megjelenő médiatartalmat. Ez az előzetes cenzúra indirekt formája, amely fokozott veszélyt jelent a demokratikus berendezkedésre.Az önkényes jogkorlátozás kiküszöböléséhez elengedhetetlen, hogy az akkreditáció kiosztása előre lefektetett szempontok szerint, az újságírók által is megismerhető és ellenőrizhető módon történjék. 

A médiaszolgáltatók közötti önkényes különbségtétel lehetőségét többféle megoldással is ki lehet zárni. Teljesen bevett technikája ennek a tudósítási jogosultság időrend szerinti kiosztása. Ez a megoldás tulajdonképpen automatizálja az akkreditáció kiosztását, és ezzel elvileg kizár mindenfajta manipulációt.Nincs információnk arról, hogy milyen eljárásban és milyen szempontok szerint döntenek a Kormányinfóra való regisztrációról, és láthatóan az újságírók sem kapnak ezzel kapcsolatos megfelelő tájékoztatást. Ez véleményünk szerint már önmagában is jogsértő. Az nekünk  adott válaszból pedig az is vélhető, hogy nem is létezik olyan szempontrendszer, ami kizárná az önkényes megkülönböztetést.

Szerkesztőtársaimmal, akik szintén helyi vagy környékbeli lakosok, immáron két éve működtetjük a Mátészalkaleaks elnevezésű közösségi lapot, amely regisztrált újság, és a Mátészalkaleaks blogot  (http://mateszalkaleaks.blog.hu).

A Mátészalkaleaks egy helyi közügyekkel foglalkozó időszaki kiadvány,  amelynek célja, hogy a lakosság folyamatos tájékoztatásával és különféle érdekérvényesítő akciók szervezésével felhívja a polgárok figyelmét egyes helyi közéleti problémákra, aktivizálja őket, és ezzel hozzájáruljon a lakosság mindennapi életét befolyásoló közéleti problémák megoldásának kikényszerítéséhez. A Mátészalkaleaks munkatársai munkájukat nem üzletszerűen, pénzügyi nyereség elérése érdekében, hanem nonprofit alapon - társadalmi felelősségvállalás fontosságának tudatában - végzik civilek támogatásával.

Működésünkről, sikereinkről nemrég közölt cikket az az Index hírportál:

 http://index.hu/belfold/2017/05/16/szalkak_akarunk_lenni_a_hatalom_szemeben/. "

 

 

                                                              -MátészalkaLeaks csoport-

 

nincs_hely.jpeg

Méghogy nincs hely?                                                                                                  fotó: www.szantograf.hu

Siker: 50 perccel tovább alhatnak a Fehérgyarmaton élő, Mátészalkán tanuló fiatalok! Optimalizálták a reggeli buszközlekedést Fehérgyarmat és Mátészalka között. !

Öt hónapos munka után, megadta az engedélyt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Még 2017. májusában merült fel igény arra, hogy szükség lenne a Fehérgyarmat és Mátészalka közötti hétköznaponkénti buszközlekedés megreformálására. Ugyanis diákok és szüleik egyaránt  sérelmezték, hogy 5 óra 55 perckor el kell indulniuk Fehérgyarmatról ahhoz, hogy a 7 óra 30 perces iskolakezdésre biztosan Mátészalkára érkezzenek, hiszen az 5 óra 55 perces busz után csak  7 óra 05 perckor indult  busz Fehérgyarmatról Mátészalkára, amely csak az iskolakezdés után,   7 óra 45 percre ért Mátészalkára.

A probléma nem csak a busz  korai indulása és a korai kelés volt, hanem az is,  hogy az 5 óra 55 perckor induló busz már 6 óra 40 percre Mátészalkára ért, így még 50 percet kellett a diákokat elütniük.

A kezdeményezést támogató szülők szerint ez legtöbbször a korán nyitó kocsmákban történt, amelyet az érintettek szülei nem néztek jó szemmel az. De az is nyomós érv volt a buszok későbbi indítása mellett, hogy sok Fehérgyarmaton élő, de Mátészalkán tanuló fiatal épp a rossz reggeli közlekedés miatt választotta a kollégiumi elhelyezést, pedig a két város közötti távolság mindössze  csak 21 kilométer.

Úgy gondolták, tesznek azért hogy változás következzen be, mert mégis csak jobb tovább aludni, mint esetleg kocsmában ücsörögni korán reggel,  így menetrend módosítási kérelemmel fordultak a MátészalkaLeaks csoporttal karöltve az EMKK Zrt-hez.

 

A közlekedési szolgáltató 2017.szeptemberében utasszámlálást rendelt el, majd az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező iroda értékelte ki a felmérés eredményét, és tette meg a javaslatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.

Közben a MátészalkaLeaks csoport és az érintettek is aktivizálták magukat. Telefonon és e-mailben érdeklődtek rendszeresen a Fehérgyarmat és Mátészalka közötti, reggeli  menetrend optimalizálás állásával kapcsolatban a busztársaságnál és az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező irodánál.

A napokban megszületett a hivatalos döntés, amelyet a mai napon kapott készhez  a MátészalkaLeaks csoport.

A döntés alapján, 2017. december 10-től,  5 óra 45 perc helyett, 6 óra 35 perckor indul Fehérgyarmatról a busz, amely 7 óra 15 percre fog Mátészalkára érni. Így 50 perccel tovább alhatnak a Fehérgyarmaton élő, de Mátészalkán tanuló diákok. Kipihentebben érkezhetnek az iskolába, és többen vállalhatják az ingázást, a kollégiumi elhelyezés helyett.

A változást Fehérgyarmat, Tunyogmatolcs és Györtelek fiataljainak Mátészalkára bejutását optimalizálja. Az érintett települések lélekszámai: Fehérgyarmat (8089 fő), Tunyogmatolcs ( 2430 fő), Györtelek (1599 fő) =  12.118 fő

 

dontes.png

 

Írásbeli kérdést intézett Dr. Seszták Miklós felé, a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ügyében (is) az egyik parlamenti képviselő!

Írásbeli kérdést nyújtott be az egyik ellenzéki képviselő „Mit kívánnak végre tenni az alföldi vasútvonalak mentén élőkért?” címmel, Dr. Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez.

A választ Dr. Fónagy János államtitkár adta,  amelyet itt olvashat.

1_14.png

2_11.png

 

A MátészalkaLeaks csoport véleménye:

A középtávú fejlesztés elég tágan értelmezhető a Mátészalka-Debrecen vasútvonal tekintetében. Dr. Fónagy János azon véleményével, mely szerint egy komplex fejlesztést kell végrehajtani, amely  magában foglalja majd az autóbusz közlekedés átalakítását, egyet tudunk érteni.

A válasz többi részét nem tartjuk kielégítőnek, azt  mi nem tudjuk elfogadni, így folytatjuk tovább a küzdelmet a Mátészalka-Debrecen vasútvonal mielőbbi felújításáért, és a komfortosabb utazási körülményekért.

Legyen elérhető az Interneten a képviselő testületi- gyűlések felvétele!

Ha már felvétel készül a gyűlésekről, jusson el az még több állampolgárhoz.

Mint köztudott, a Mátészalka televízió minden képviselő-testületi gyűlést rögzít, és azt pár alkalommal műsorára tűzi. Szeretnénk elérni azt, hogy a helyi nyilvánosság még jobban megerősödjön Mátészalkán, ezért egy közérdekű bejelentést teszünk Mátészalka Város Önkormányzata felé a napokban.

Annak érdekében, hogy az állampolgárok még jobban nyomon tudják követni a város vezetőinek munkáját, a képviselő- testületi gyűléseket tegyék elérhetővé a Youtube videómegosztó portálon. ( Van erre példa közvetlen környezetünkben is: Nyírbátor.

A lépés ereményeképpen még több állampolgár tudná nyomon követni a testület munkáját, hiszen:

- nincs mindenkinek kábeltelevíziója

- nem mindenki ér rá  a televízió által sugárzott adást megtekinteni a műsorba kerülés időpontjában

 

További előnyök :

- a feltöltött videót akkor nézi meg az állampolgár, amikor szeretné

- bátran odatekerhet, ahol az őt érdeklő napirendi pontok szerepelnek

- a videók akár hetek vagy hónapok múlva is megnézhetőek

 

camera-man.jpg

 

A múltból lépnénk a jövőbe! Legyen beleszólása az utasoknak is a formálódó vasúti menetrendbe.

Elavult a jelenleg alkalmazott gyakorlat.

Pár nappal ezelőtt a MátészalkaLeaks csoport közérdekű javaslattal élt  a MÁV felé,  mert egy jól működő külföldi példa alapján azt szeretnénk elérni, hogy még  a  vasúti menetrend  formálódása, a folyó egyeztetések alatt tegye közzé a vasúttársaság a weboldalán a menetrend tervezetet, így beleszólást biztosítva az utazóközönségnek a menetrend kialakításába, még annak az  életbe lépése előtt.

Bár jelenleg is van lehetősége az önkormányzatoknak,járásoknak igényeket megfogalmazni a menetrend egyeztetések során, de mégis rendkívül sok menetrend módosítási kérelem érkezik a vasúttársasághoz, már a menetrend nyomtatása során is.

A vasúttársaság válaszából kiderül, hogy a menetrend kialakításának folyamatát a 2014-2023-as  közszolgáltatási szerződés szabályozza, és mivel olyan  passzus nem szerepel benne, amely alapján a formálódó menetrendet közszemlére kellene tenni és abba közvetlen beleszólást biztosítani az utazóközönségnek, így nem tudják teljesíteni a kérésünket. A kérés teljesítése akkor lenne megoldható, ha a jelenlegi közszolgáltatási szerződést módosítaná a megrendelő és a MÁV.

 

A MÁV levele:

 

 

Köszönjük a menetrendek kialakításához, módosításához küldött javító szándékú kezdeményezésüket.

 

Mint Önök számára is ismert, a MÁV-START Zrt. által meghirdetett menetrend megrendelője a Magyar Állam. Társaságunk tevékenységét a 2014-2023. között érvényes Közszolgáltatási szerződés keretében, az abban meghatározott feltételeknek megfelelően végzi. A Magyar Államot a személyszállítási szolgáltatásokkal összefüggésben a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: NFM) képviseli, a tevékenységi körébe tartozik a MÁV-START Zrt. menetrendjének megrendelése és jóváhagyása is.

A közszolgáltatási menetrend elkészítésével és módosításával kapcsolatos eljárás részletes szabályait, köztük a meghirdetési határidőket, az egyeztetési folyamatot, illetve a menetrend módosításhoz kapcsolódó dokumentumok kezelését, a közszolgáltatási szerződés 4. melléklete tartalmazza, amely a MÁV Csoport honlapján is elérhető:https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/res/kosz_4.__sz_m_2013.pdf

 

A 4. melléklet alapján a tárgyévi menetrend megvitatásának koordinálása (önkormányzatok, járások, szolgáltatók és közlekedésszervezők részvételével a tárgyévet megelőző 8., 7., és 6. hónapban), valamint a kidolgozott menetrend tervezetek, menetrendi mezők önkormányzatok és társszolgáltatók számára rendelkezésre bocsátása egyaránt a KTI Személyközlekedési Igazgatóság hatáskörébe tartozik. A MÁV-START Zrt. a menetrend engedélyeztetését és meghirdetését ez alapján végzi. Az  Önök által jelzett külföldi gyakorlat bevezetéséhez a fentebb jelzett Közszolgáltatási szerződés módosítása lenne elengedhetetlen.

 

Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

 

Tisztelettel,

 

Lipcsei Judit

koordinációs szakértő

 

MÁV-START Zrt.

 

Budapest, Könyves Kálmán körút 54-60.

Tel.: +36 1 511 1152

Mobil: +36 30 253 3665

E-mail: lipcsei.judit@mav-start.hu

Honlap: www.mavcsoport.hu

 

A MÁV levele alapján a  MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejenentést tesz a MÁV és a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé, amelyben kifejtjük álláspontunkat,érveinket, és kérjük az illetékeseket, hogy a  2014-2023- között érvényes közszolgáltatási szerződést módosítani szíveskedjenek.

 

 

1960-as_menetrend.jpg

A szocializmus idején nem szórakoztak: kerek perec beírták a menetrendkönyvbe, hogy semmi közöd hozzá (forrás: MÁV menetrendkönyv 1960)

 

maxresdefault_3.jpg

26 ezer fő közlekedésének javítását értük el! Az EMKK Zrt javaslataink nagy részét jogosnak találta.

Tizenöt település érintett.

Pár napja új ügy megoldásába kezdett a MátészalkaLeaks és az ŐrLeaks csoport. Történt ugyanis, hogy az Ebes-Püspökladány vasúti szakasz felújítása miatt, vágányzári menetrendet léptetett életbe a MÁV, ám a másik közlekedési közszolgáltató az EMKK Zrt elfelejtette a MÁV menetrendjéhez igazítani a járatai indulási és érkezési idejét.

A vágányzári menetrend miatt több Mátészalkáról induló, illetve Mátészalkára érkező vonat menetrendje változott, de valamilyen okból kifolyólag a buszos közszolgáltatásért felelős EMKK Zrt nem módosította a menetrendjét. Így, mivel a Mátészalkáról reggel 5 óra  20 perckor induló, Budapestre közlekedő  Kraszna Intercity indulási ideje 4 óra 55 percre módosult,  Vállaj, Mérk és Fábiánháza települések lakóinak csak öt percük volt a jegyvásárlásra és a felszállásra, hiszen az ő buszuk 4 óra 50 percre ért  a mátészalkai buszállomásra, míg Nyírkáta lakói el sem  tudták elérni a Budapestre átszállás nélkül közlekedő vonatot, mert az ő buszjáratuk 4 óra 55 percre ért a mátészalkai buszállomásra.

A MátészalkaLeaks csoport az érintettekkel karöltve  közérdekű bejelentést tett az EMKK Zrt felé, és a közlekedési szolgáltató jogosnak találta az igényt, 2017. november 01-től mindkét járat utasai 4 óra 45 percre érkeznek majd a mátészalkai buszállomásra

A menetrend módosítása 7000 fő számára hoz pozitív változást, és  teszi lehetővé azt, hogy elérjék a reggeli Kraszna Intercityt.

Egy másik problémára is fény derült, ugyanis szintén a vágányzári menetrend miatt, a Budapestről 19 óra 38 perckor érkező Kraszna Intercity menetrendje is módosult, amelynek eredményeképpen csak 20 órára érkezik az Mátészalka állomásra.

Itt már sokkal több érintett lehetett bosszús, hiszen a Vaja (csak péntekenként közlekedik) és Csenger felé a  buszok már 19 óra 45 perckor elindultak Mátészalkáról, így az igencsak nagy forgalmat lebonyolító Kraszna Intercity utasai már csak az autóbuszok hűlt helyét találták, és a következő buszukra csaknem másfél órát kellett várniuk.

A MátészalkaLeaks csoport az érintettekkel karöltve közérdekű bejelentést tett az EMKK Zrt felé, amelyet a közlekedési szolgáltató elfogadott, így 2017. november 1-től  mindkét járatot 20 óra 05 perckor indítják Mátészalkáról.

A menetrend módosítása Jármi, Őr és Vaja, mintegy 6000 lakosának,  illetve  Györtelek, Géberjén Fülpösdaróc, Ökörítófülpös, Pátyod, Porcsalma, Szamosangyalos és Csenger mintegy 13000 fős lakosságának biztosítja a hazajutást az este 20 órakor  Mátészalkára érkező Kraszna Intercitytől.

 

 

1_13.png

 

2_9.png

2017 decemberétől lesz víz,szappan és kéztörlő a szabolcsi vonatokon? Erre várjuk a válaszokat a MÁV-tól!

Kézfertőtlenítők kihelyezését akarjuk elérni.

Ki ne emlékezne arra, hogy 2016. decemberétől, 2017. márciusáig nem volt víz,szappan és kértörlő a Mátészalka és Debrecen között közlekedő személyvonatokon, ugyanis a MÁV minden ősszel leengedi a kézmosáshoz használható vizet, és a tartályokat csak a tavaszi fagyok után töltik újra.

A MÁV tájékoztatása szerint a téli hónapokban így nem helyeznek ki kéztörlőt és szappant sem, mivel ha nincs víz, akkor nincs szükség ezekre  a dolgokra. Az is jellemző a téli állapotokra, hogy a vasúti kocsik külső tisztítása nem történik meg a fagyos téli hónapokban, így abszud esetben (egy hosszú,fagyos tél esetén) akár öt hónapig is igen csak alacsony szintűek a higiéniai feltételek a vonatokon.

Ez azért is aggasztó, mivel  januártól, egészen márciusig influenza járvány szokott tombolni Magyarországon, és mivel az illemhelyiség használata után így nem tudnak kezet mosni az emberek, így nő a megbetegedések kockázata.

Azért, hogy ebben az idült problémában változás következzen be, a MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be  a vasúttársasághoz.

El akarjuk érni azt, hogy ezen a télen kézfertőtlenítőket helyezzenek ki azokra a vasúti viszonylatokra, ahol nem tudják biztosítani a kézmosáshoz a vizet a téli hónapokban.

Amennyiben a vasúttársaság nem szívleli meg  a javaslatainkat, abban az esetben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztályához fordulunk.

 

A levelünk:

 

Tisztelt Adatgazda!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.

Adatigénylésünk információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget. Amennyiben nem Önök az adatgazdák, legyenek szívesek az illetékeseknek továbbítani a közérdekű adatigénylésem.

Az alábbi levelük alapján, amely  84/07331/2017/START iktatószámon található az alábbi kérdéseinkre legyenek szívesek választ adni.

 

Idézet a levelükből:

"Továbbá, a téli időszakban a magasabb szintű belső tisztítások is csak korlátozottan valósultak meg. Ugyanakkor a mellékhelyiségek WC papírral történő ellátása azok kihelyezésének ellenőrzése is megtörtént. Azonban az időjárási viszonyok miatt komfort csökkenést jelentett a víztöltés szüneteltetése (víztartályok szétfagyásának megelőzése érdekében a WC-k vízfeltöltésére nem kerül sor, mivel a szerelvényeket folyamatosan fűteni nem áll módunkban, illetve az álló kocsik tartályaiból a víz leengedésére nincs kapacitásunk). A vízhiány miatt a szappan és kéztörlő kihelyezése sem történik meg."

 

A hozzá tartozó kérdések:

1,

2017.decemberétől-2018. tavaszáig továbbra is az idézetben szereplő módszert alkalmazza majd  a vasúttársaság a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon? Tehát 2017.téltől-2018. tavaszáig nem fog sor kerülni a vasúti kocsik külső mosására?

2,

2017.decemberétől-2018. tavaszáig továbbra sem szappan és kéztörlő kihelyezésre a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon?

3,

Tervezi -e a vasúttársaság 2017.decemberétől -2018. tavaszáig folyékony kézfetrőtlenítők kihelyezését minden vasúti kocsi  illemhelyiségében a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon, hogy az alapvető higiéniai feltételeket biztosítsák annak ellenére, hogy nem tudják biztosítani a folyóvizet az utazóközönség számára?

 

Mátészalka, 2017. október 27.

 

                                                                     -MátészalkaLeaks csoport-

 

dsc01007.jpg

                                               Télen  nincs a  személyvonatokon.

Ismét a szennyvízben járnak a Rácz kertben!

Elfogyott a türelem, amennyiben nem hárítják el a több éve fennálló hibát, kezdeményezni fogják a szolgáltató felelősségre vonását.

Több éve komoly problémával küzdenek a lakók  Mátészalkán, a Rácz kert városrészben, a Báthory tér elején. Szinte minden héten feltör a szennyvíz a csatornahálózatból. A szolgáltató (Nyírségvíz  Zrt.) már többször ügyködött a helyzet megoldásán, de ez tartós javulást ez nem eredményezett.

Így jelenleg is hétről-hétre elárasztja a szennyvíz a nagy forgalmú járdát. Ez közegészségügyi szempontból is veszélyt jelent a lakosságra, nem is beszélve arról, hogy a terjengő szag sem kellemes.

Jeneleg is látszik a járdán az, hogy legutóbb is 20-30 méter hosszan szennyezte be  a járdát a csatornahálózat tartalma.

A Rácz kertben most megelégelték a szolgáltató tehetetlenségét és egy hetet adtak a szolgáltatónak a helyzet rendezésére. Amennyiben egy héten belül nem kezdi meg a hiba feltárását a szolgáltató, és nem szünteti meg véglegesen a több éve fennáló hibát, úgy a szolgáltató felettes szervéhez  fognak fordulni, kezdeményezni fogják a szolgáltató felelősségre vonását.

 

img_20171026_101236.jpg

img_20171026_101314.jpg

Nyomás alatt az EMKK Zrt! 31 ezer főt érinthet a busztársaság figyelmetlensége!

Özönlenek a panaszos levelek a buszmenetrend elmaradt módosítása miatt.

Ahogyan arról pár napja írtunk, az EMKK Zrt elfelejtette módosítani a menetrendjét akkor, amikor a MÁV vágányzári menetrendet vezetett be csaknem két hónappal ezelőtt az Ebes-Püspökladány vasúti szakasz felújítása miatt.

Az emberek bosszúsak a miatt, hogy sokan lemaradnak a Mátészalkáról, reggel 4 óra 50 perckor induló Kraszna Intercityről, mert az a  busz amely a vágányzári menetrend előtt még 20-25 perccel  Mátészalkára érkezett a vonat indulása előtt, mára csak a vonat indulása előtt 5 perccel érkezik be, de van olyan település ahonnan akkor érkezik  az EMKK járata, amikor  épp kihúz Mátészalkáról az Intercity.

Az este, 20 órakor Mátészalkára érkező Kraszna Intercitytől sem tudnak hazajutni  a vidéki emberek, mert a 2016. decemberi menetrendben bevezetett 19:45 perces indulást nem módosította a buszos szolgáltató, így amikor a nagy népszerűségnek örvendő, átszállás nélkül Budapestről Mátészalkára közlekedő Kraszna Intercity beérkezik Mátészalkára, már a buszoknak csak hült helyét találja az utazóközönség.

A problémáról részletesen  ezen a  linken olvashatnak.

 

A MátészalkaLeaks csoport is több levélben felszólította a közlekedési szolgáltatót, hogy vizsgálják felül a menetrendeket, és kértük a szolgáltatót, hogy a szokásos procedúránál gyorsabban (jellemzően egy menetrend módosítás kivitelezése 1-2 hónap) intézkedjenek, hiszen itt több mint 30 ezer érintettről lehet szó.

Amennyiben rövid időn belül nem rendeződik megnyugtatóan a helyzet, akkor az EMKK Zrt. felügyeleti szervéhez fogunk fordulni.

 

 

f775744a3930102b637d6a4426b31206_e1b1c3ea48a3c07745d4b1e5a2e14014.jpg

 

Ismét zárva a temető kapuja, kijavították a hibás kaput!

Pár nappal ezelőtt  a MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentéssel élt Mátészalka Város Önkormányzata felé, mivel több jelzés szerint napokon át tárva-nyitva volt a mátészalkai temető főbejárata.

Mint kiderült, egy hiba miatt nem lehetett zárni a kaput. A hibát ideiglenesen kijavították, a  végleges javításra tavasszal kerülhet sor.

green-tick-with-man.png

Az RTL Klub híradójában hívtuk fel a figyelmet a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ügyére!

Csaknem egymillió néző szembesülhetett a mátészalkai és környéki emberek közlekedési problémájával.

Csoportunk küzdött azért, hogy az Ebes-Püspökladány vasúti szakasz felújítása során onnan kikerült ún. visszanyereményi (használt sínek) a Mátészalka-Debrecen vasútvonalba kerüljenek beépítésre, ugyanis a használt sínek beépítésével is el lehetett volna érni a 80km/órás sebességet.

Küzdelmünk nem zárult sikerrel, a hódmezővásrhelyi lobbi eredményesebb volt.

Megyünk tovább, folytatjuk a küzdelmet a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújításáért !

 

 

Sokan lemaradnak a Kraszna Intercityről, mert az busztársaság nem módosította a menetrendet!

A kommunikáció akadozik a vasúttársaság és a busztársaság között. A MátészalkaLeaks csoport kiszúrta a problémát és segít!

Mint ismeretes, két hónapja megkezdődött az Ebes- Püspökladány vasútvonal felújítása. A munkálatok két évig fognak tartani, így 2020. őszére lehet teljesen kész a felújítás. Ez idő alatt többször is vágányzári menetrendet vezet majd be a MÁV. Így történt ez  2017.augusztus  26-tól október 31-ig, és így lesz ez 2017.november 01-től 2017.december 09-ig, valamint 2020. őszéig több alkalommal.

A vágányzári menetrend miatt csaknem minden vonat idulási és érkezési ideje változott. Így történt ez a  Mátészalkáról induló Kraszna Intercitynél is, amely normál menetrend szerint 5 óra 20 perckor indult Mátészalkáról, míg a vágányzári menetrend miatt már 4 óra 55 perckor elhagyja a mátészalkai vasútállomást.

A korai indulási időpont több ezer Mátészalka környéki  lakost érint negatívan, hiszen a közösségi közlekedés buszos részéért felelős közszolgálató, az EMKK Zrt. nem módosította a menetrendjét  a vasút vágányzári menetrendjéhez, így már több hónapja van olyan több ezer fős település, ahonnan nem tudják elérni a Budapestre induló Kraszna Intercityt.

Az érintett települések a Mátészalkai járásban:

Vannak olyan települések, amelyek a szerencsésebbek közé tartoznak. Nekik 5 percük van a jegyvásárlásra és felszállásra, ha csak nem késik a busz. Ezek a települések Vállaj, Mérk és Fábiánháza. A  három település összlakossága csaknem 5000 fő.

Van olyan település, akit viszont a figyelmetlenségével kizárt a Mátészalkáról induló, közvetlen (átszállás nélküli) utazás lehetőségéből a busztársaság, hiszen a nyírkátai buszjárat 4 óra 55 percre ér Mátészalkára, így jegyvásárlásra és a felszállásra sincs idő.

Nyírkátán csaknem 2000 fő él.

Mind a négy település a Mátészalkai járáshoz tartozik, amelynek népessége 64810 fő.

Tehát a Mátészalkai járás lakosságának a több mint 10%-át érinti a probléma.

Érintett települések a Csengeri járásban:

Tyukod, 2000 ős lakosságú nagyközség, Mátészalkától 28 kilométerre. Innen hétköznaponként eddig sem volt olyan buszjárat, amely a reggeli Kraszna Intercityre biztosított volna  ráhordást. De miért?

A Csengeri járás lakosság népessége: 14 ezer fő

Így különösen élrthetetlen, hogy a járás lakosságának csaknem 15%-át adó Tyukod lakosainak miért nem biztosítják a lehetőséget a Kraszna Intercity eléréséhez?

 

Problémák a 20 órakor  Budapestről Mátészalkára érkező Kraszna  Intercity buszos csatlakozásainál:

 A vágányzári menetrend miatt  a Kraszna Intercity  19 óra 38 perc helyett, 20 órakor érkezik. Az EMKK Zrt. nem módosította a menetrendjét a vágányzári menetrendhez, így a Budapest felől érkező, és a Mátészalkai és Csengeri járás településeire busszal utazó állampolgároknak több mint másfél órát kell várniuk a következő busz indulására.

Érintett települések a Mátészalkai járásban, Mátészalka-Vaja és Mátészalka- Kántorjánosi viszonylat:

Jármi, Papos,Őr, Vaja lakóinak eddig volt péntekenként egy 19 óra 45 perckor Mátészalkáról Vajára közlekedő busz, amellyel a Kraszna Intercitytől tudtak hazajutni. A vágányzári menetrend, és az EMKK Zrt miatt  a vonat beérkezésekor már rég elment ez a busz. Kántorjánosinak nem volt, pedig egy kisebb technikai (útvonal) módosítással  az ottani lakosok is hazajuthatnának az esti Kraszna intercitytől.

Az érintett  településeknek az össznépessége: 9350 fő.

Ez a Mátészalkai járás népességének csaknem 15 százaléka.

A Kraszna Intercity  20 órás beérkezése után így ezeknek a települseknek a lakóinak 85 percet kell várakozniuk a következő buszra.

Érintett települések a Mátészalka-Csenger viszonylat, Mátészalkai járás:

Györtelek, Géberjén, Fülösdaróc,Ökörítófülpös.

Ezen települések össznépessége: 4286 fő

Ez a Mátészalkai járás településeinek népességének a  7 százaléka.

 

Érintett települések Csengeri járás, Mátészalka-Csenger viszonylat:

Páytod, Porcsalma, Szamosangyalos,Csenger. Ezen települések össznépessége: 8758 fő

Ez a Csengeri járás településeinek népességének a 62 százaléka.

 

emkk_irisbus.jpg

Fotó: www.indohaz.hu

 

 

A MátészalkaLeaks és az ŐrLeaks csoport az EMKK Zrt-hez fordult közérdekű bejelentéssel, és az általunk elkészített anyagot  is a rendelkezésükre bocsátottuk. Kérjük az EMKK Zrt-t, hogy azonnal vizsgálja a menetrendet és szabják azt úgy át, hogy a jelzett problémák megoldódjanak.

Tárva-nyitva van éjszaka a köztemető kapuja. Miért?

Így könnyű dolguk van a tolvajoknak.

Többen arról számoltak be, hogy a köztemető kapuja éjszakánként tárva-nyitva van. Most is nyitva található, ami  igen csak nyugtalanító a Mindenszentek közeledtével, hiszen így még könnyebben lába kelhet az emlékezők által kivitt virágoknak és  mécseseknek.

A MátészalkaLeaks csoport azért, hogy a helyzet normalizálódjon, közérdekű bejelentéssel élt Mátészalka Város Önkormányzata felé.

 

lophatnak.jpg

2017.október 21. hajnali 5 óra15 perc

 

Mit szólnál ha jobban beleszólhatnál az alakulóban lévő vasúti menetrendbe?

Most ezért küzdünk.

Minden évben, december első heteiben lép érvénybe az új vasúti menetrend. Sokak ilyenkor szembesülnek azzal, hogy a megszokott vonatjaik menetrendje megváltozott, vagy éppen már nem is szerepelnek már azok a vasúti kínálatban.

A vasúttársaság csak november végén publikálja a már szinte kész vasúti menetrendet. Ilyenkor már lehetetlen ahhoz hozzányúlni, hiszen minden módosításhoz minisztériumi engedély és több más hatóság igenlő válasza szükséges. Így, egy menetrend módosítás több hónapos procedúra.

Annak érdekében, hogy még több beleszólásunk legyen nekünk utasoknak a készülő menetrendbe, a következő javaslattal éltünk Dávid Ilona és Csékpe András felé.

 

 

Tisztelt Vasúttársaság!

 

Az alább építő jellegű észrevétellel fordulunk Önökhöz, legyenek szívesek felvetésünket megvizsgálni és lehetőség szerint megszívlelni.

 

Az új menetrendek kialakítása, mindig több lépcsős egyeztetésen megy végig, ennek a procedúrájával tisztában vagyunk. Külföldi példák azt mutatják, hogy nagyon hatékony az a módszer, mely szerint a formálódó menetrendet a vasúti szolgáltató már több hónappal a menetrend életbe lépése előtt közzé teszi a weboldalán, és ahhoz várja az utazási igényekben legkomopetensebb személyek, azaz az utasok véleményét.

 

A jelenlegi rendszerben nagy problémát okoz nekünk utasoknak az, hogy a menetrendet csak annak életbe lépése előtt pár héttel ismerhetjük meg. Ekkor már csak- csak hümmöghetünk, bosszankodhatunk magunkban, még jogos menetrend változtatási igények esetén is több hónapos procedúrára kényszerülünk, ha a menetrend változását szeretnénk elérni.

 

A hosszas procedúra miatt csökken az utazóközönség elégedettsége, úgy érezzük,hogy a vasút nem kéri ki  kellő mértékben a véleményünket, hogy a menetrend nem a mi igényeinknek megfelelően van kialakítva, és ezért bosszúsak vagyunk.

 

Másrészt az új menetrendi időszak során  folyamatosan a vasúttársaság irányba érkező menetrend módosítási kérelmek nagy adminisztrációs és anyagi terhet jelentenek a vasúttársaság számára. Hiszen a menetrend módosításokkal foglalkozni kell, nő az ügyfélszolgálat leterheltsége. Másrészt, az anyagi terhek sem elhanyagolhatóak, hiszen a különféle módosításokat  ki kell nyomtattatni a weboldalra fel kell töltetni, ami szintén anyagi terheket ró a vasúttársaságra.

 

Azért, hogy a utazóközönség elégedettsége nőjön, és hogy  a vasúttársaság adminisztrációs  és nyomtatási költsége csökkenjen az alábbi javaslattal élünk Önök felé.

 

A  www.mavcsoport.hu oldalon lehetőség szerint legyenek szívesek feltölteni a formálódó menetrendeket már egy-két hónappal annak érvénybe lépése előtt, és legyenek szívesek egy külön e-mail címet biztosítani a még érvénybe lépés előtti menetrend módosítások befogadására, így még az új menetrend érvénybe lépése előtt sok módosítási igényre  tudnánk felhívni mi, az utazóközönség a vasúttársaság figyelmét.

 

Nőne az utasok elégedettsége, jobban éreznénk azt, hogy a menetrend az utasok igényeihez igazodik, másrészt pedig a vasúttársaság is munkaórákat, valamint a nyomtatásból eredő anyagikat takarítana meg.

 

Reméljük, hogy jobbító szándékú felvetéseink eljutnak az illetékesekhez, és Önökkel együtt, a lehetőségekhez mérten egy még inkább az utasok igényeihez igazodó menetrendet hozhatunk létre.

 

Üdvözlettel és Tisztelettel:

 

                                                              -MátészalkaLeaks csoport-

 

maxresdefault_3.jpg

2017.november 01-től már 105 perc alatt ér Debrecenbe a Kraszna Intercity!

1997-ben még csak 75 perc kellett ehhez a távolsághoz a vasútnak.

Egy archív vasúti menetrend került most birtokunkba. Fellapoztuk és ismét elcsodálkoztunk.

Míg 1997-ben, vagyis 20 évvel ezelőtt 75 perc alatt tette meg a Mátészalka-Debrecen gyorsvonat a 78 kilométeres távolságot, 2017. november 01-től erre már 95 percre lesz szüksége a Kraszna Intercitynek.

Persze  a tények kedvéért fontos hogy megjegyezzük azt, hogy a 2017.november 01-től már Hajdúsámsonban is megáll a reggeli Kraszna Intercity, és ez egy-két perces menetidő mövekedést eredményez, na de akkor is ciki, hogy szinte minden évben egy perccel növekszik a menetidő ezen a vasúti viszonylaton.

Mivel a Mátészalka-Debrecen vasútvonal kimaradt az Uniónak küldött  2014-2020-as IKOP projektlistából, és mivel a MÁV közérdekű adatigénylésünkre adott válaszában kifejtette azt, hogy a 2018.évben sem várható menetidő csökkenést ereményező felújítás, további menetidő növekedésre lehet számolni a következő években.

 

msz-db_gyors_1997.png

Az 1997-es menetrend

 

20171101.png

2017.11.01.-től érvényes menetrend

 

 

A szemétgyűjtő edényzet megérett a cserére a Fő téri buszmegállóban!

Egyes kukák alja már hiányzik, így kifolyik a szemét.

Nincs alja egyes kukának a Fő téri buszmegállóban, írja egyik olvasónk.

 

És nem ez az egyetlen ilyen kuka a Fő tér indulási oldalában. 

 

Időszerű lenne a cseréjük, plusz új elhelyezése is, hisz állandóan (különösen hétvégén) folyik a szemét. 

 

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett, várjuk az önkormányzat lépését.

 

M3-as autópálya-Mátészalka-Országhatár útszakasz: leghamarabb 2025. utolsó negyedévére készülhet el!

Megérkeztek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszai.

Ahogyan arról írtunk, az M3-as autópálya-Mátészalka-Országhatár útszakasszal kapcsolatban új  hír látott napvilágot a  Magyar Közlöny 2017.szeptember 13-i számában.

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, amelyre a napokban érkezett válaszlevél.

A dokumentumot  a lentiekben olvashatják.

 

 

q.png

 

Röviden:

A közbeszerzési eljárás előkészítse kezdődött meg amely kiterjed a a tanulmánytervre, a megvalósíthatósági tanulmányra, a környezeti hatásvizsgálat elkészítésére, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzésére.

Az autópálya tervezése 2018. első negyedévében, és annak befejezése 2022. utolsó negyedévében várható.

A MátészalkaLeaks szakértőjének véleménye: leghamarabb 2023. elején írhatják majd ki a közbeszerzési eljárást, ha nincs fennakadás, akkor 2023.év végén átadhatják a munkaterületet a nyertesnek,és mivel  egy ilyen hosszúságú autópálya vagy gyorsforgalmi út kivitelezési ideje csaknem kettő év, így leghamarabb 2025. utolsó negyedévére lehet kész az útszakasz.

Még a fagyok előtt eltűnnek a nyomvályúk a 49-es főút mátészalkai szakaszáról!

Közérdekű adatigénylésünkre kaptunk válaszokat a Magyar Közúttól.

A MátészalkaLeaks csoport két hete adott le  közérdekű adatigénylést a Magyar Közút Nonprofit  Zrt. felé. Megérkeztek az adatok, amelyeket a lentiekben olvashatnak.

A Magyar Közút NZRt feladatkörébe  az országos közúthálózat üzemeltetése és karbantartása tartozik, a felújításokról, fejlesztésekről a Magyar Államnak van joga, lehetősége dönteni. A Magyar Közút NZRt szakmai véleményeket ad, hogy az általa kezelt úthálózaton milyen munkálatokra, beavatkozásra van szükség, a szükséges forrást a Magyar Állam által megbízott Minisztérium biztosítja.”

 

A 2017.évben, karbantartási tevékenységünk keretei közt Mátészalka belterületi szakaszán a 49. sz. Rohod-Mátészalka-Csengersima másodrendű főúton, a kisebb terjedelmű, állagvédelmet szolgáló, de az út használati értékét nem növelő burkolatjavítási, kátyúzási munkákat végeztünk, mintegy 20 tonna aszfalt bedolgozásával. A burkolaton kialakult deformációk, kigyűrődések mérséklését a téli időszak kezdete előtt marással elvégezzük.

A 2018.évben  előre láthatóan a 2017. évihez hasonló karbantartási tevékenység elvégzésére van lehetőségünk.

 

Röviden:

A nyomvályúk eltűnnek ebben az évben,  útfelújítás nem lesz a 49-es főút mátészalkai szakaszán jövőre, csak állagmegóvásra lesz pénz.

nyomvaju2.png

                                                       Hamarosan lemarják a felgyűrédéseket.

 

 

Felszámolták a Rácz kerti illegális hulladéklerakókat!

Pár nappal ezelőtt a Mátészalkaleaks csoport közérdekű bejelentéssel fordult Mátészalka Város Önkormányzatához, ugyanis a városrész több pontján illegális hulladéklerakók nőttek ki a földből. A közérdekű bejelentésre gyorsan reagált az önkormányzat, és négy nap alatt felszámolták az illegális hulladéklerakókat.

 

Az önkormányzat közleménye:

 

2017. október 12. napján Mátészalka Város Önkormányzata a Szalka-Víz Kft. munkatársaival karöltve, közfoglalkoztatottak bevonásával, immár sokadik alkalommal „nagytakarítást” hajtott végre a ráczkerti lakótelep területén. 
A tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy javarészt lakossági zöldhulladék elszállításáról kellett gondoskodnunk önkormányzati költségen. A képeket nézve egyet érthetünk abban, hogy a jobb oldali, tiszta területek mindannyiunknak jobban tetszenek, és a jelenlegi, megtisztított állapot fenntartása mindannyiunk közös érdeke!
A zöldhulladék kezeléssel kapcsolatosan az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. félévente, ingatlanonként 4 db lebomló anyagból készült, zöldhulladék gyűjtésére szolgáló zsákot biztosít. A zöldhulladék gyűjtése ezen a módon szabályos, a zsákokat a Szalka-Víz Kft. telephelyén 4700 Mátészalka, Zöldfa u. 91. szám alatt lehet igényelni. A zsákokban összegyűjtött hulladékot a lakosok az ingatlanjaik elé helyezhetik, és azt április 13-tól december 1-ig péntekenként elszállítják. Tisztelettel kérek minden kedves mátészalkai lakost, hogy vigyázzunk környezetünk szépségére, tisztaságára, védelmére!


Mátészalka Város Önkormányzata nevében tisztelettel:
Dr. Hanusi Péter polgármeste

 

Pár látványosabb kép:

 

22365580_2404130133145601_6956358731150944926_n.jpg

 

22489769_2404130239812257_2975041791052968614_n.jpg

 

22490119_2404130126478935_4719657914802909428_n.jpg

 

22491735_2404130179812263_5085660037486736096_n.jpg

                                   A fotók forrása: Mátészalka Város Önkormányzata