A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Közérdekű adatokat igényeltünk járdafelújítással kapcsolatban!

2018. február 21. - Mátészalkaleaks

Tisztelt Adatgazda!

Egyik olvasónk, Hriczik Csaba fényképe alapján az alábbi közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján. Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyenek eleget.

Kérdésünk:  A Móricz Zsigmond utcai  Coop ABC-től az  Ipari útig a járda rossz állapotban van, azon közlekedni babakocsival és kerekesszékkel szinte lehetetlen. A Tisztelt Műszaki Iroda tervezi-e a fagyok után a járdaszakasz olyan szintre való feljavítását, amely után babakocsival és kerekesszékkel való közlekedésre az alkalmas lesz?

 

 Válaszukat előre is köszönjük.

 

2018.február 21.

 

                                                                          -MátészalkaLeaks csoport-

 

racz_kert_jardaproblema.jpg

Amennyiben Te is hasonló problémákkal találkozol, jelezd nekünk.

Először a magyarországi vasútvonalakat újítsák fel, utána jöjjenek csak a nagyszabású, külföldi vasútfejlesztések !

Kiszámoltuk, hogy mennyi idő múlva térülhetne meg a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút.

Még 2017.decembere volt amikor a MátészalkaLeaks csoportnál kiverte a biztosítékot a Budapest-Belgrád vasútvonal építése, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottak be a nemzeti vasúttársasághoz, hogy megtudják, az utóbbi három évben mennyien utaztak Budapest és Belgrád között. A megkapott adatokból kiderült, hogy 2014-ben 100,9 ezer,2015-ben 90 ezer,2016-ban pedig már csak 83,9 ezer utas választotta a vasutat. Egyes szakértők a beruházás megtérülésének várható időpontját minimum 130 évre, de mások 2400 évre prognosztizálták, a beruházás összértéke 750 milliárd forint.

 

Most újabb, még nagyobb volumenű vasúti beruházást jelentettek be, hiszen Szíjjártó Péter külügyminiszter, 2018.február 5-én Bukarestben találkozott Teodor Melescanuval, a román diplomácia vezetőjével, ahol egyetértés volt abban, hogy a felek szeretnék, ha a térség első, TGV- típusú gyorsvasúti összeköttetése Kolozsvár és Budapest között épüljön meg. A magyar kormány már el is különített mintegy egymilliárd forintot a terv megvalósíthatósági tanulmányára.

 

A MátészalkaLeaks csoport megvalósíthatósági tanulmányt nem, de komoly számításokat végzett a beruházás ésszerűségével kapcsolatban, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

 

Tények:

 

A Kolozsvár-Budapest vasúti szakaszt mintegy 450 kilométer hosszúságúra tervezik. Mivel Románia nem tagja a Schengeni övezetnek, így a gyorsvasútnak, (amennyiben tényleg elkészül) határellenőrzés miatt meg kellene állnia. A Kolozsvár és Budapest utasforgalmi adatait közérdekű adatigénylés keretein belül szerettük volna kikérni a nemzeti vasúttársaságtól, de első körben igényünket elutasították.

 

Épülő TGV vonalak Franciaországban:

 

Franciaország négy új TGV vonalat épít, összesen 671 kilométert. A beruházások értéke meghaladja a 14 milliárd eurót.

 

Ha ezt az összeget vesszük alapnak, akkor a 450 kilométeres szakasz kiépítése 2920 milliárd forintba kerülne, 311 Ft-os EURO árfolyammal számolva.

 

Lehetséges közlekedési alternatívák, jelenleg:

 

 

Budapest-Kolozsvár, busszal:

 

Utazás ára, 2018.április 5. : 6800 Ft/útiránytól 24000 Ft/útirányig érhető el

Utazás időtartama átlagosan: minimum 390 perc

 

Az adatok forrása:

http://www.autogari.ro/Transport/ClujNapoca-Budapest?lang=hu

 

Budapest-Kolozsvár, repülővel:

 

 

Utazás ára, 2018.április 5. kisebb csomaggal: 5990 Ft

max. 20 kg-os csomaggal: 19510 Ft

legmagasabb kategóriás jegy: 20815 Ft

 

Utazás időtartama: 60 perc

 

Az adatok forrása:

 

https://wizzair.com/hu-hu#/

 

Budapest-Kolozsvár, vonattal:

 

Az utazás ára, 2018.április 5.: 4650 Ft-tól

 

Az adatok forrása:

 

www.elvira.hu

 

Az utazás időtartama: 448 perc

 

Amennyiben a fapados repülőjárattal versenyképes akar lenni a leendő Kolozsvár és Budapest között közlekedő TGV gyorsvasút, akkor nem rugaszkodhatnak el a jegyárakkal.

 

Mi, 30 ezer forintos, egyirányú jegyárakkal kalkuláltunk (nemzetközi átlag alapján), és éves szinten 167,8 ezer naponta pedig 460 fő utazásával Kolozsvár és Budapest között, amely egy igen nagy szám, hiszen mint pár hónappal ezelőtt kiderítettük, Belgrád és Budapest között éves szinten 83,9 ezer ember, naponta 230 fő használja a vonatot.

 

Ilyen jegyár mellett több 97 millió fő Kolozsvár és Budapest közötti utazása után térülhet meg a beruházás.

 

Tehát amennyiben minden nap teljesül a 460 fő Kolozsvár és Budapest közötti utazása, akkor egy év alatt 5 milliárd egyszáz millió forint jegybevétel származna a menetjegyekből, amelyből még semmilyen költség nem került levonásra. De ha semmilyen költséget nem veszünk figyelembe, akkor is csaknem 583 év alatt térülhetne meg a beruházás.

 

Ez valljuk be, hogy nonszensz, így ezen érvek alapján a MátészalkaLeaks csoport nem találja megvalósíthatónak a beruházást, annak megtérülése bizonytalan.

 

Kérjük, hogy a megvalósíthatósági tanulmányra szánt 1 milliárd forintot, inkább a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítására fordítsák.

suhano_vonat.jpg

A gyorsvasút sem tudna versenyezni a jelenleg is működő, fapados Kolozsvár-Budapest repülőjárat egy órás menetidejével.

Nyúlkfarknyit ismét távolabb kerültünk a Hajdú-bihari nettó átlagbérektől! Nőtt a munkanélküliség megyénkben.

A KSH ma ismertette az elmúlt év adatait.

A KSH a mai napon hozta nyilvánosságra a nettó átlagbérekkel kapcsolatos adatait, amelyet a MátészalkaLeaks csoport szúrt ki és elemzett ki.

Az adatok szerint ismét nőtt,  ha csak nyúlkfarknyi mértékben is a bérkülönbség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között. Míg  a 2016 év végén még "csak" 23900 Ft volt a nettó különbség Hajdú-Bihar megye javára, ez 2017 év végére ez 24503 Ft-ra nőtt.  

A KSH legújabb munkanélküliségi rátáról szóló jelentése sem tartalmaz túl sok pozitívumot megyénk lakosságának számára, hiszen  ismét nőtt a munkanélküliek aránya, 2017. utolsó negyedévére elérte a 8,2 százalékot, míg Hajdú-Bihar megyében ez az érték 5 százalék. A munkanélküliek arányát, 2016. utolsó negyedéve óta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 9,1 százalékról 8,2 százalékra sikerült korrigálnia, amely 0,9 százalékos csökkentést jelent, míg Hajdú-Bihar megyének a 2016. utolsó negyedéves adata  e tekintetben 8,6 százalék volt, míg 2017.utolsó negyedévére a munkanélküli ráta 5 százalékra esett, amely  3,6 százalékos esést jelent.

A MátészalkaLeaks csoport továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között ilyen nagy mértékű különbség van a nettó átlagbérek tekintetében. A munkanélküli ráta nagyságát is aggasztónak ítéljük meg, a két megye közötti 3,2 százalékos különbséget aggasztónak tartjuk.

Ahogyan arról már többször ítunk, és azt folyamatosan képviseljük, a rossz tömegközlekedés szinte lehetetlenné teszi  a legtöbb járás vidéki lakójának azt, hogy közelebbi vagy távolabbi városokban munkát vállaljanak, hiszen legtöbbször nincs megfelelő időpontban közlekedő busz vagy vonat a munkába járáshoz, illetve a vonatközlekedésnél nagy probléma az alacsony menetsebesség és a magas menetidő, amely gátját képezi annak a munkavállalói mobilitásnak, amely a két megye között bérversenyt indíthatna el.

 

adat_2014_negyedik.png

 

munkanelkuliseg.png

A munkanélküli ráta alakulása. Az adatok forrása: KSH.

Szappan-gate ügy.Nincs pénz a kézfertőtlenítők kihelyezésére!

Hosszabb távú fejlődés az elöregedett vasúti kocsik folyamatos kifutásával, újabb, korszerűbb személykocsik, vonatok megjelenésével várható.

Már több mint egy éve folyik a Szappan-gate ügy, amely arról szól, hogy a a téli időszakban az állami vasúttársaság a tartályok szétfagyásának megakadályozása érdekében nem tölti fel vízzel a vasúti kocsik víztartályait.  Mivel nincs víz, teljesen felesleges a szappan és a kéztörlő kihelyezése is szerintük. Tehát télen a wc-t nem lehet leöblíteni, illetve kezet sem tud mosni az utazóközönség a Mátészalka és Debrecen közötti 105 perces úton.

Most újabb fejezetéhez érkezett a történet, és kezd komédiává fajulni.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legújabb levelében már az alábbiakat írja:

 

Pár érdekesebb részlet, a MátészalkaLeaks csoport értelmezésével:

 

A Közszolgáltatási Szerződés „Szolgáltatási szint megállapodás, valamint a szolgáltatási szint mérésének szabályai”-ról szóló, a közösségi közlekedés minőségi paramétereire vonatkozó megrendelői elvárásokat tartalmazó 8. számú mellékletében a WC-k tisztaságára és higiéniájára vonatkozó megrendelői elvárás a következő:

„1.2.10.

WC: szappannal, vízzel, WC-papírral fel van töltve. A WC-kagyló, WC ülőke, tükör, mosdókagyló, padló, falak elszennyeződése nem haladhatja meg az igénybevételből adódó, és a padló esetén az időjárás okozta szokásos mértéket, figyelembe véve a kocsi konstrukcióját és műszaki állapotát, valamint az állomás infrastrukturális adottságait. (Amennyiben fagypont alatti hőmérséklet miatt a Szolgáltató a kocsik műszaki kiépítettsége, továbbá az állomási technológia figyelembe vételével a vízfeltöltés és a szappanfeltöltés korlátozásáról a Megrendelőnek bejelentést tesz, az erre vonatkozó kötelezettség alól mentesül. A mentesség a korlátozás feloldásának bejelentéséig érvényes.) A WC csésze, ülőke nem szennyezett, hulladéktól mentes. „

A hideg időjárás miatti korlátozások megfelelnek a vonatkozó szerződési elvárásoknak. 

 

A  MátészalkaLeaks csoport értelmezése: 

Tehát amikor eljönnek a téli hőmérsékletek, amennyiben  a MÁV a megrendelőnek (NFM) bejelentést tesz arról, hogy télen nem tud kézmosó vizet biztosítani, és korlátozni kívánja a szappan és egyéb tisztasági felszerelések kihelyezését, akkor már a bevezetett korlátozások, (nincs víz, nem öblíthetünk wc-t, nincs szappan) már megfelelnek a szerződési elvárásoknak.

 Az már más kérdés, hogy  ez a szerződés nem írja felül  a törvényt, amely kimondja: 

"A személyszállító vasúti járművek WC biztosítása kötelező. Az illemhelyek használhatóságához az üzemeltetőnek a WC helyiségekben toalett-papír, valamint a kézmosás feltételeihez víz (kézmosáshoz megfelelő minőségben), kézmosószer és kézszárítási lehetőség biztosítása a környezeti viszonyoktól függetlenül folyamatos kötelessége a szolgáltatást nyújtónak"

- válaszolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főigazgatóságának Népegészségügyi Főosztály.

A kézfertőtlenítők kihelyezéséről hallani sem akar a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:

Egyben tájékoztatom, hogy a közszolgáltatási személyszállítás működtetése, annak üzemeltetése - az utasoktól beszedett menetdíjbevétel mellett - állami költségtérítésű, mely évente meghatározott keretösszeget biztosít a vasúti személyszállítás működtetésére.

Ezen finanszírozásból a kézfertőtlenítőre tett javaslat, azaz a jelenleg használatban lévő szappanforgácsoló folyékony-szappan adagolóra való lecserélése, továbbá a fertőtlenítőszer folyamatos utántöltése országos léptékben rendkívüli költségeket vonna maga után.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszát nem tudjuk elfogadni, így válaszlevélben fejtjük ki álláspontunkat.

 

nfm1_3.png

nfm2_2.png

Közérdekű bejelentésünk nyomán megoldódik a szennyvíz akna problémája az Alkotmány és Kossuth utca közötti parkolóban!

Szemlét tartottak, még februárban elkezdődhet a helyreállítás.

Két héttel ezelőtt, egyik olvasónk jelezte azt, hogy az Alkotmány és Kossuth utca közötti parkolóban van olyan csatornafedél, ami mellé majd egy éve ki van téve a terelő bója. 

A  MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett, amelyre a mai napon érkezett válasz.

 

1.png

 


 

27332008_1825737674125678_4635772101364820269_n.jpg

Olvasónk szerint csaknem egy éves problémáról van szó.

Ismét léptünk egyet előre a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldása felé! Hálózat rekonstrukció lehet a megoldás.

Egy év után kiderült,az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő.

Lassan két éve próbálkozunk a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldásával. A Báthory tér elején, több éve minden nagyobb esőzés után feltör a szennyvíz. Már számtalanszor kértük a szolgáltatót, hogy tegyen valamit a helyzet megoldása érdekében, de eddig igazán hathatós megoldást nem találtak.

Most újabb fejezethez érkezett a probléma megoldása, hiszen most még alaposabb vizsgálatot indítottak és feltárták a hiba okait.

A szolgáltató válaszából kiderül, vélhetően csak hálózat rekonstrukcióval lehet megoldani a problémát, amely az önkormányzatra ró majd terheket.

A szolgáltató levelét az alábbiakban olvashatják:

A 2018.02.04-én tett  bejelentését köszönettel megkaptuk, ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

 

Mátészalka város Rácz–kert városrészben található szennyvízhálózatát – a Kórház utcától a Báthory István téren keresztül az Ipari úti csatlakozásig - az elmúlt év végén tett bejelentését követően nagynyomású mosókocsival lemostuk, azóta több alkalommal szemrevételeztük, egyes részeit ITV-vel (ipari televízió) megvizsgáltuk.

 

Az Ön által szombaton tapasztalt ismételt elöntés helyét a Báthory tér felé vezető szakaszon újbóli vizsgálatnak vetettük alá.

 Tisztelt Mátészalkaleaks csoport!

Az első bejelentését követő vizsgálatkor is megállapítást nyert, hogy a hálózati szakasz kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak:

-         A hálózat magas vezetésű, a felszíntől mindössze 30-40 cm mélységben kialakított.

-         A vezetékek közterületi szakaszain 150 mm, vagy kisebb átmérővel kerültek kialakításra.

-         A csatornahálózatot terheli a Kórház utcai nyomóvezetéken érkező szennyvíz is, ami lökésszerű terhelést jelent.

-         A hálózaton kialakított tisztító aknák kis mélységűek, kis átmérőjűek. A Báthory István tér felé vezető kis közben is ilyen akna található, ezért nagyobb terhelés hatására a szűk keresztmetszet miatt a szennyvíz kiöntése az aknából bekövetkezhet.

-         A Kórház utcából a Báthory térre vezető szakaszt megvizsgálva megállapítottuk, hogy az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő, két szakaszon is jelentős ellenesés található benne, ami miatt a gravitációs elvezetés időnként nehézséget okoz.

 

Valószínűsíthető, hogy a vezetékrendszer megépítése óta magában hordozza ezt a problémát, s az Önök által jelzett kiöntések nem üzemeltetési hiba miatt következnek be. A gravitációs vezeték környezetét megvizsgálva láthatóvá vált, hogy annak nyomvonalán a térszín alatt jelentős átmérőjű csapadékcsatorna található, vélhetően emiatt került a vezeték sekély mélységben, elleneséssel kialakításra.

 

Ahhoz hogy a probléma végérvényesen megszüntetésre kerüljön, szükséges lenne a vezetékszakasz átépítése, vagy más nyomvonalra történő áthelyezése megfelelő tisztító aknával, csővezetékekkel, ami további vizsgálatot valamint tervezést jelent.

 

Tájékozatjuk, hogy a teljes vízgyűjtő felmérése után javaslatot teszünk az ellátásért felelős helyi önkormányzatnak a hálózat rekonstrukciójára vonatkozóan. Addig is biztosítjuk az esetleg előforduló hibák gyors elhárítását.

 

Nyíregyháza, 2018. február 13.

 

Tisztelettel:

Szabó Istvánné

vezérigazgató

NYÍRSÉGVÍZ Zrt.

 

img_20160215_150632_1455558010.jpg

Ilyen problémával küzdünk évek óta.

  

 

Fellebbezett a Miniszterelnöki Kabinetiroda!

Ahogyan arról pár hete beszámoltunk, első fokon pert nyertünk a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen. A pert azért indítottuk, mert  kilenc hónapja szeretnénk bejutni a Kormányinfóra, de eddig elutasították a regisztrációnkat, pedig minden az előírásnak megfelelünk. A per során szeretnénk megtudni azt, hogy milyen szempontok alapján döntenek a regisztrációk elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az már kiderült a per során, hogy a Parlamentben vannak olyan újságírók, akik külön regisztráció nélkül beléphetnek a Kormányinfóra, ha van ott hely. Ugyan ez örömteli hír, de azoknak az újságíróknak nem segít, akiknek nincsen belépőjük az épületbe.

Folytatódik tovább a küzdelem az újságírók jogaiért, azért hogy kérdéseket tehessünk fel.

kabinetiroda---kep.png

images_8.jpg

A műszaki iroda rekord gyorsasággal intézkedett az Alkotmány úti csapadékvíz problémával kapcsolatban!

Mint ahogyan arról a tegnapi napon beszámoltunk, vízelvezetési problémékkal kapcsolatban érkezett megkeresés az Alkotmány útról. A levélíró akkor kifejtette, "többször írtunk levelet képeket csatolva, de érdemleges választ nem kaptunk."

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett, a mai nap reggelén a Szalka-Víz KFT felvonult a területre és elkezdte a probléma megoldását.

 

Nem is gondoltuk hogy ilyen hamar fog valami történni, kis traktor homok rakodó igyekszik az árkot megcsinálni hogy elfolyjon a víz! Köszönjük.-írta a levélíró

 

27662116_1585357814843487_151243275_n.jpg

 

A csapadékvízzel küzdenek az Alkotmány úton!A segítségünket kérték.

A szombaton lehullott csapadék után készített olvasónk fényképeket.

Levelet  kaptunk, amelyben a csapadékvíz elvezetésének hiányáról ír egyik olvasónk.

 

"Kedves leaksesek! Szükségünk van a segítségetekre az Alkotmány úti lakosoknak! Önkormányzatunkhoz és Lukács Bertalan képviselő Úrhoz többször írtunk levelet képekkel csatolva, hogy oldják meg az esőzés által keletkezett kis tavacskánkat mert nem lehet az autókkal megállni, sem a kukáig eljutni, arról nem is beszélve hogy óvoda időben a temérdek kocsi se tud megállni kúltúrált körülmények között. Nem csak a vízelvezetést lenne jó megoldani hanem szépen lebetonozni mint a Hild jános parknál tették. Kérünkk titeket lépjetek ügyünkben mert mi érdemleges választ nem kaptunk eddig! Köszönjük szépen a segítségeteket!" -Hudákné Tóth Adrienn-

A MátészalkaLeaks csoport válasza:

Köszönjük a bizalmat. A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést tesz Mátészalka Város Műszaki Irodjája felé, hogy megtudjuk azt, tervezik-e a képeken látható szakasz vízelvezetésének a megoldását, és az Ön által felvetett betonozást.

 

27661692_1765207010191467_624268533_n.jpg

27718394_1765238676854967_282581033_n.jpg

27721295_1765309990181169_1535311447_n.jpg

Megyei tisztifőorvos: a vonatokon, a kézmosáshoz használható víz biztosítása, a környezeti viszonyoktól függetlenül kötelező!

Nem adtuk fel, még akkor sem amikor a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti  és Utasjogi   Főosztálya hatáskör hiányában elutasította  a keresetünket, amelyben  azt nehezményeztük, hogy a téli, kemény fagyok beálltakor a MÁV  leengedi a vasúti kocsik víztartályaiból a vizet, és így a tavaszi enyhülésig nem lehet folyó vízzel kezet mosni a Mátészalka és Debrecen között közlekedő vonatokon.

Ha már a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztálya nem talált olyan hatóságot, akinek jogosultsága lett volna dönteni az ügyben, így a MátészalkaLeaks csoportra  várt ez a nemes feladat.

Így fordultunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához és Dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvoshoz.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya jól ismeri a hatályos törvényeket,így több mint egy  év után hivalalos papírunk van arról, hogy a hatályos jogszabályok alapján, a környezeti viszonyoktól függetlenül kötelessége kézmosási lehetőséget biztosítani a vonatokon a vasúttársaságnak.

 

A levél:

 

1_oldal_2.png

oldal2_1.png

oldal3.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízvizsgálat szerint kitűnő a mátészalkai ivóvíz!

Pár héttel ezelőtt a legnépszerűbb közösségi oldalon jelent meg egy poszt, amelyen az egyik állampolgár fakadt ki azon, hogy a vízszűrjőjét már négy hónap után cserélni kellett, holott annak élettartama egy év lenne normál esetben.

Akkor a MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy tisztázódjon ez a sokakat érintő, nagy vitát  generáló  kérdés.

A szolgáltató válasza megérkezett, amelyet a lentiekben olvashatnak.

szalkaiviz1.png

szalkaiiviz2.png

szalkaiviz3.png

A mátészalkai ivóvíz minden paraméterében megfelel az előírásoknak.

Újabb fejlemények a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon, télen tapasztalható higiéniai hiányosságok ügyében!

Semmitmondó válaszok a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

A MátészalkaLeaks csoport már egy éve küzd azért, hogy a téli hónapokban is lehessen kezet mosni a Mátészalka és Debrecen között közlekedő vonatokon. Mivel a MÁV a panaszainkra rendre nemleges válaszokat adott, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztályához fordultunk.

A mai nap érkezetet meg a döntésükről a levél, amely több érthetetlen és meglepő  kijelentést tartalmaz.

1, "A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti  és Utasjogi Főosztályának nem terjed ki a hatásköre a szolgáltatás minőségével kapcsolatos problémákra."

Ha a szolgáltatás minőségével kapcsolatos  problémák nem tartoznak döntési jogkörükbe, akkor miért nevezik magukat "utasjogi" főosztálynak? Az utasjog nem tejed ki arra, hogy az alapvető higéniai feltételek legyenek adottak évszaktól függetlenül a vasúti kocsikban?

2, "A Vasúti Igazgatási Szerv megállapította, hogy más hatóság sem rendelkezik az ügyben hatáskörrel, így a  kérelem visszautasításának van helye"

Tehát akkor ha a vonatokon olyan higiéniai problémák megrülnek fel, amelyek járványveszély gócpontjai lehetnek, akkor nincs Magyarországon olyan hatóság, amely a vasúttársaságot jogkövető magatartásra kötelezhetné?

 

A MátészalkaLeaks csoport nem ért egyet a döntéssel, most a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához fordulunk  és a megyei tisztifőorvostől kérünk állásfoglalást.

Az NFM indokolása az alábbiakban olvasható:

 

nfm_vegzes_2.jpg

 

Több mint harmincezer méter sín kerül ki az Ebes-Debrecen vasúti szakasz felújítása során. Újabb lehetőséget találtak a Mátészalka környéki emberek!

Ki ne emlékezne arra, amikor azért küzdöttünk, hogy az Ebes és Püspökladány közötti vasúti fejlesztés  használt, de jó állapotú sínei kerüljenek beépítésre a Mátészalka-Debrecen vasútvonalba.

Akkor nem jártunk sikerrel, hiszen a Hódmezővásárhely és Szeged közötti Tramtrain beruházásnál használják fel az úgynevezett visszanyereményi síneket.

Most  az Ágod-Völgye konzorcium által Ebes és Debrecen közötti vasútfelújítás keretein belül két vágány kerül felújításra, és mintegy 30.600 méternyi visszanyereményi anyag, (sín) kerül felszedésre, derült ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek benyújtott adatigénylésünkre érkezett  válaszokból.

A válaszlevélből az is kiderül, hogy a MÁV Zrt a felszedett síneket minősítteti, aszerint, hogy az a későbbiekben beépíthető-e vagy nem. A  máshol beépíthető síneket 120 méteres darabokra vágják, és maximum 150 km távolságra szállítják a MÁV Zrt. által kijelölt telephelyre.

Tekintettel arra, hogy az elbontott anyagok a MÁV Zrt. vagyonkezelésében állnak, így azokról döntést a MÁV Zrt. hozhat, a NIF Zrt.-nek nincsenek információi a sínek további felhasználásról, írják.

 

A NIF Zrt levele:

 

nif_level.png

A MátészalkaLeaks csoport annak érdekében, hogy megtudja azt, hogy a jó minőségű, beépíthető sínekkel mi a szándéka a MÁV-nak, a MÁV Zrt-hez fordult  a mai napoin közérdekű adatigényléssel.

Egy szakértő  szerint: az Ebes és Debrecen közötti sínek UIC 54-es ( azaz 54 kg/fm súlyú sínek), a Mátészalka- Debrecen vonalban pedig 48,3 kg/fm súlyú sínek vannak jelenleg, amiknek a talpszélessége nem egyezik meg. Ezért a vonalban jelenleg lévő vasbetonaljakra és alátétlemezekre nem illeszthető be az újabb sín. (Csere után mindez lehetséges)

A Mátészalka-Debrecen vasútvonal akár a 100km/órás sebességre is alkalmas lehetne, de a pályageometriája ( túl sok benne a kissugarú ív) miatt sok lenne a 80 km/h sebességkorlátozás. A Mátészalka- Debreceni vonalon a legkevesebb gond a sínekkel van, sokkal inkább a vasbetonaljak öregedtek el.

Legalább Nyírbátor - Apafa között a zúzottkőágyazat rostálására és vastagságának növelésére lenne szükség ( a jelenlegi 40 cm-ről 50 cm-re ) és az alépítmény kis mértékű szélesítését is el kellene elvégezni. A Nyírbátor - Apafa között sínvég felújítással, és a sínek összehegesztésével ( hézagnélküli vágány kialakításával) vígan tudná a 80 km/h sebességet ez a vonal.

Ahogyan választ kapunk a MÁV Zrt-től, újból jelentkezünk.

 

binari3.jpg

 

Vízminőségi aggályok Mátészalkán?

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be.

Egy Facebook poszt indított el vitát Mátészalkán. A bejegyzés írója  a mátészalkai ivóvíz minőséget vette górcső alá. A fotók készítője posztjában szóvá teszi azt, hogy a vízszűrőit 12 hónap helyett már 4 hónap után le kellett cserélni.

A MátészalkaLeaks csoport másfél évvel ezelőtt már foglalkozott a mátészalkai vízminőséggel, akkor a Nyírségvíz Zrt. adatai szerint kitűnő volt  a mátészalkai ivóvíz minősége.Mivel az ivóvíz minősége nagyon fontos téma,  ezért csoportunk is kiemelten foglalkozik vele.

Most újból közérdekű adatigényléssel fordultunk a szolgáltató felé, amelynek válasza után közzé tesszük az aktuális vízvizsgálati  jegyzőkönyvet.

 

 

 

viz_1.png

                           Fotók: Dr. Apáti István

 

 

A mátészalkai képviselő-testületi gyűlések felvételei elérhetőek lesznek oldalunkon!

Csoportunk rendszeresen kikéri a felvételeket, és közzéteszi a MátészakaLeaks oldalán.

A MátészalkaLeaks csoport  közérdekű javaslattal élt annak érdekében, hogy a mátészalkai képviselő-testületi gyűléseken készült videó, a Mátészalka televízión kívül, kerüljön fel a jövőben  az Internetre is.

Hiszen,  ahogy beadványunkban leírtuk, nem mindenkinek van kábeltelevíziója, valamint sokan nem érnek rá arra, hogy a testületi gyűléseket végignézzék, és ha ezek a felvételek felkerülnének az Internetre, akár azokba bele is lehetne tekerni, így az állampolgárok az őket érdeklő napirendi pontokat meg tudnák gyorsan tekinteni.

A közérdekű javaslatunkra válasz érkezett Dr. Takács Csaba jegyzőtől, aki leírta:

a_5_1.png

A következő lépésként a 2017.november 30-án megrendezett közmeghallgatáson szólaltunk fel a témában, ahol ismét elmondta  az önkormányzat  álláspontját,  Dr. Takács Csaba jegyző,de   felajánlotta azt, hogy amennyiben jogilag az lehetséges, megkaphatjuk a testületi- gyűlésekről készült videófelvételeket.

2017.december 03-án ennek az ígéretnek kívántunk érvényt szerezni, amikor levélben kértük Dr. Takács Csaba jegyzőt hogy legyenek szívesek a jogi helyzetet tisztázni, és amennyiben az lehetésges, a felvételeket biztosítani részünkre.

2017.december 11-én válasz érkezett részünkre, amelyben leírták, hogy az ügyben a Szalka-víz KFT. az illetékes, áthelyezték az adatigénylésünket.

2018.január 04-én megérkezett a Szalka-víz KFT. válasza, átvehetjük a gyűlés felvételét.

Előreláthatólag 2018. második hetében kerül fel az első felvétel az oldalunkra.

Köszönjük az önkormányzat korrekt hozzáállását, így egy  plusz lehetőséget kaptak a közélet iránt érdeklődő polgárok arra, hogy tájékozódjanak a város képviselő-testületének döntéseiről.

thumb_tv_kamera.jpg

Fejlődik a vasút, mondja a vasúti utazást népszerűsítő, új weboldalán a MÁV! Mátészalka környékén is így látják?

A napokban a MÁV, a vasúti utazást népszerűsítő weboldalt indított.

Egy csillivilli vonaton, boldog, elégedett utasok utaznak, minimum 160-as, de inkább 200 km/órás sebességel. A vonat tiszta, az azon utazó idős házaspár arról beszélget, hogy szépen felújították az állomásokat, az egyik  fiatal arról győzködi a másikat, hogy mivel ilyen jó móka az utazás, és tisztaság van, gyorsak a vonatok, ezért a barátnője is próbája ki.A jegyvizsgáló boldog, mert menő, mindent tudó kütyüvel dolgozhat, a vonaton utazó gyermek pedig annyira belelkesül, hogy már a MÁV-nál képzeli el a karrierjét.

Az állítások egy része igaz lehet az elővárosi közlekedésben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében híre-hamva sincs az utasok ilyen pozitív megnyilvánulásainak.

A Mátészalka környéki emberek továbbra is azért küzdenek, hogy télen ne engedje le a vasúti kocsik tartájaiból a vizet a MÁV, és így lehessen kezet mosni télen is, valamint kardinális kérdés a menetsebesség 80 km/órára növelése, mivel jelenleg a Mátészalka és Debrecen közötti 78 kilométeres távot 105-110 perc alatt teszik meg a vonatok, amely mint arról írtunk pár hónapja nagyságrendekkel lassabb mint 20 éve.

Az alábbi videón bemutatjuk a népszerűsítő weboldalt, a MátészalkaLeaks csoport kommentjeivel.

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megtudjuk: mennyibe került a weboldal létrehozása.

Ez lenne  a valóság?

Válaszok érkeztek a közmeghallgatáson elhangzott kérdéseinkre!

Két probléma is megoldódott.

2017.november 30-án a MátészalkaLeaks csoport is  képviseltette magát a mátészalkai közmeghallgatáson. Akkor, két kérdésünkre nem tudott  azonnali választ adni az önkormányzat, így 15 napjuk volt arra, hogy írásban  válaszoljanak.

Az önkormányzat válaszai határidőben belül megérkeztek, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

 

1_15.png

2_12.png

 

 

Röviden:

A Repülőhíd téli hóeltakarítására  és sózására, valamint a Repülőhíd és a Kórház utca közötti járdaszakasz hó és jégmentesítésére két fő közfoglalkoztatott lett odairányítva, így nem fordulhat elő hasonló eset, mint  2016. telén. Nekik csak ez lesz a feladatuk, hogy az adott járdaszakasz és a híd  tisztításáról gondoskodjanak.

A MOM Zrt-vel szemben lévő gyalogos átkelőhelynél fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat a rendőrségtől.