A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Ismét műszaki probléma a Debrecen - Mátészalka vasútvonalon!

Most Debrecentől még Apafáig sem ért el a vonat...

2018. március 21. - Mátészalkaleaks

Vélhetően ismét a mozdony műszaki hibája miatt bosszankodhatnak az utasok a 110-es vasútvonalon. A Debrecenből Mátészalkára induló vonat már Apafa állomásra sem érkezett meg. Az okok egyenlőre nem ismertek, ahogy a MÁV tájékoztat minket, azt megosztjuk az olvasókkal.

A vonat  végül 108 perces késéssel érkezett Mátészalkára, 19 óra 08 perc helyett 20 óra 56 percre.

 

 

a_6.png

Változó menetrend: péntekenként ismét lesz csatlakozás Jármi, Őr és Vaja felé az esti Kraszna Intercitytől !

Ahogyan arról beszámoltunk pár napja, ismét nincs összehangolva a vonat és a buszközlekedés  a vágányzári menetrend miatt. Csoportunk közérdekű bejelentést tett a hozzánk érkező panaszok alapján, amelyre most kaptunk választ.

A Vaja felé közlekedők örülhetnek, hiszen a pénteki napokon eddig 19 óra 45 perckor Vaja felé induló busz, be fogja várni a Budapestről, Mátészalkára  érkező Kraszna Intercity utasait.Így Jármi, Őr és Vaja, mintegy hatezer főnyi lakosságának javulnak a közlekedési lehetőségei.

Csenger felé viszont marad a jelenlegi felállás, mert az utasok nagyobb részét a munkát 19 órakor letevők teszik ki, így a busz továbbra is 19 óra 45 perckor indul, a Budapest felől a Kraszna Intercityvel érkező utasok így csak a 21 óra 30 perces busszal indulhatnak Csenger irányába.

 

17bc60e9388c8f4ea165bd5cc1c5d729.jpg

Újabb adatokat kértünk a Mátészalka-Debrecen vasútvonal Uniós pénzből történő, teljes átépítésével kapcsolatban!

2020-ban és 2021-ben részleges felújítások lesznek, de a cél : teljes átépítés.

Bár az RTL híradójában elhangzott, hogy a MÁV 2020-ban és 2021-ben, saját forrásaiból átépíti az Apafa-Hajdúsámson és a Nyírgelse-Nyírbátor, összesen 26 kilométer hosszú szakaszát, az elindított peticiót továbbra  is alá lehet írni  ide kattintva.

A szabolcsi emberek köszönik a MÁV lépését, de többet szeretnének. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra tett ígéretet csaknem fél éve, hogy a következő Uniós ciklusban fog megvalósulni a vasútvonal teljes átépítése.

Most ezzel kapcsolatban szeretnénk végre tisztán látni, garanciákat kapni, így az alábbi kérdéseket fogalmaztuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé.

 

 

 

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

 

Az alábbi közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján.Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyenek eleget.A Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása, legutóbbi, e tárgyban tett közérdekű adatigénylésünkre nyújtott válaszuk szerint (KOM/84457-1-2017-NFM) a következő Uniós ciklusban megvalósuló projektek között szerepel. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre legyenek szívesek válaszolni.1,

A következő Uniós ciklus Uniós finanszírozásából megvalósuló vasúti projektjeiről megkezdődtek-e már az egyeztetések? Ha még nem, akkor mikor kezdődnek?2,

Az egyeztetéseknek milyen fázisai vannak, milyen határidőre állhat össze a következő Uniós ciklusban, Uniós finanszírozásból megvalósuló vasúti fejlesztések listája?3,

Történt-e változás az elmúlt hónapokban a Mátészalka-Debrecen vasútvonal fejlesztési elképzeléseivel kapcsolatban, továbbra is a következő Uniós ciklusban megvalósuló vasúti fejlesztések között szerepel? Ha van erről bármilyen, erről a tényről szóló, ezt megerősítő dokumentum, azt legyenek szívesek válaszlevelükben megküldeni.4,

Van-e olyan bármilyen szakmai anyag, tanulmány, egyéb anyag amely a Mátészalka-Debrecen vasútvonal fejlesztési elképzeléseiről készült? Ha igen, küldjék meg válaszlevelükben részünkre.

 

                                                               -MátészalkaLeaks csoport-

 

AKI LEMARADT VOLNA, az RTL híradó riportját itt nézheti meg:

 

 

Mennyi a nyilvántartott álláskeresők száma a településeden? Nálunk megtudhatod.

A mellékelt dokumentumban Magyarország minden településének adatait megtalálhatod.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hónapra-hónapra publikálja honlapján a nyilvántartott álláskeresők számát, településekre lebontva.

A dokumentumot ide kattintva lehet letölteni.

 A MátészalkaLeaks csoport most pár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adatot emelt ki.

Pár érdekesebb adat:

A megyében  Gérberjén községben a legalacsonyabb az álláskeresők száma, ott mindössze öt  álláskeresőt tartanak számon, amely a munkakképes korú népességnek, amely 385 fő, mindössze 1,3 százaléka.

A másik véglet Tisztaberek község, ahol  119 álláskeresőt tartanak nyilván,amely a munkaképes korú népességnek, amely 452 fő, 26.33 százaléka.

Mátészalka: 503 fő  nyilvántartott álláskereső, 12366 fő munkaképes korú népesség, 4, 07 %

Nyírcsaholy: 141 fő nyilvántartott álláskereső,    1646 fő munkaképes korú népesség, 8,57 %

Nagyecsed:  703 fő nyilvántartott álláskereső,    4590 fő munkaképes korú népesség, 15,32 %

Győrtelek   : 168 fő nyilvántartott álláskereső,     1166 fő munkaképes korú népesség, 14,41 %

Kocsord     : 214 fő nyilvántartott álláskereső,      2121 munkaképes korú népesség,    10,09 %

Mérk          : 120 fő nyilvántartott álláskereső,      1550 fő munkaképes korú népesség, 7, 74 %

Őr              : 100 fő nyilvántartott álláskereső,       1075 munkaképes korú népesség,    9,30 %

Vállaj          :  35 fő nyilvántartott álláskereső,         876 fő munkaképes korú népesség, 4,0  %

 

allaskereso.jpeg

Az adatok forrása: NFSZ

 

Ismét nincs összehangolva a vonat és busz menetrend? Közérdekű bejelentést tettünk.

Hétköznap esténként Csenger felé, péntek esténként Vaja felé nincs csatlakozás a Kraszna Intercitytől.

Többen jelezték, hogy ismét probléma van a busz és vonat menetrend összehangolásának a hiányából. Ki ne emlékezne a pár hónappal ezelőtti esetre, amikor a MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentésének hatására sikerült elérni változást.

Most újból hasonló a helyzet,  ezért  közérdekű bejelentést tettünk.

 

A levél: 

Tisztelt Forgalmi  Főigazgató Úr!

Az alábbi közérdekű bejelentéssel fordulunk Önhöz, amelyet legyen szíves kivizsgáltatni és szükség esetén intézkedni.

2018. március 7- 2018. május 6-ig a Budapestről, Mátészalkára  érkező Kraszna IC menetrendje változik, vágányzári menetrend lép érvénybe. Az új érkezési időpont Mátészalkára 19: 57 perc.

Ismét nincs összehangolva a busz és vonat menetrend Mátészalkáról, hétköznap esténként Csenger,  péntek esténként Őr és Vaja felé a hivatalos menetrendek szerint, amelyeket az emkk.hu és a menetrendek.hu oldalon találhatunk meg.

A buszok már 19 óra 45 perckor elhagyják a mátészalkai buszpályaudvart menetrendek szerint. Az adatok forrása: www.menetrendek.hu

Kérjük, hogy amennyiben a probléma valós, annak megoldására szíveskedjenek megoldást találni, valamint vizsgálják felül az ehhez a vonathoz kapcsolódó (csatlakozó)  buszok menetrendjét is.

Amennyiben csak menetrendi elírásokról van szó, minket tájékoztatni a hibákat kijavíttatni szíveskedjen.

 

Munkájához jó egészséget és sok sikert kívánunk

 

                                                                 -MátészalkaLeaks csoport-

 

 

cimlap_29.jpg

Válasz érkezett: térkövezni fogják a Móricz Zsigmond utcai Coop ABC-től az Ipari útig a járdát !

Pár héttel ezelőtt Hriczik Csaba fordult hozzánk azzal a kérdésével, hogy mikor lesz felújítva a Móricz Zsigmond utcai  Coop ABC-től az  Ipari útig a járda.

A MátészalkaLeaks csoporttal közösen közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzathoz, amelyre válasz a tegnapi napon érkezett.

A lényeg: a jelenlegi járdát az adott szakaszon felbontják, és térkövezni fogják, valamint az út túlsó oldalán is járda lesz kialakítva, ezen a szakaszon.

A levelet a lentiekben olvashatják:

szalka_1.png

 

Régiónk a legszegényebbek között!

Íme az Eurostat hivatalos statisztikái.

Az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága, nyilvánosságra hozta legfrissebb statisztikáját azzal kapcsolatban, hogy melyek az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb régiói.Kétszer húsz régiót jelöltek meg mindkét kategóriában.

A legszegényebb régiók között kapott helyet 9. legszegényebbként lakóhelyünk, az Észak-alföldi régió. A statisztika alapján, az egy főre eső GDP szerint az Észak-alföldi régió az Európai Unió átlagához mérve 43%-os fejlettségen áll, míg a tőlünk pár kilométerre található pld. a Satu Mare megyét magába foglaló Nord-Vest régió már nem is szerepel a húsz legszegényebb régió listájában azzal, hogy az Uniós átlag képest a fejlettsége 50%-ról 51%-ra növekedett.

Az eltelt  év alatt nem került régiónk közelebb  a fejlettebb Uniós régiókhoz. A tavalyi adatokat ide kattintva olvashatják.

*Az Eurostat közleményében kiemelte, hogy egyes régiókban az adatokat jelentősen befolyásolja az ingázók magas száma, amely nagy mértékben megemeli az adott régiókban az egy főre jutó GDP-adatot.

 

Nézzük meg azt, hogy mi is az a GDP?

Fogalma:


GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) egy bizonyos terület (rendszerint egy ország) gazdaságának adott idő alatt (általában egy év alatt) mért teljesítménye. Az egy főre vetített GDP-t az ország életszínvonalának elemzésekor használják.

 

Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 67 százalékát érte el, míg ugyanez az érték Romániában 58 %.

 

rangsor_eu.png

         A húsz leggazdagabb és húsz legszegényebb régió listája. *forrás: Eurostat

 eszak_alfold.png

       Az Észak-alföldi régió adatai

 

ro_nord_west.png

     A Nord-Vest régió adatai

Új vasúti jegypénztárak Mátészalkán!

Lassan 21.századi körülmények fogadják a Mátészalkára érkező és onnan induló utasokat. Már több hónapja annak, hogy a MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentése nyomán teremőrt kapott a mátészalkai vasútállomás, pár hete pedig a volt Resti utasellátó üzlethelyiségébe költözött élet, hiszen közérdekű adatigénylésünk és közérdekű javaslatunk után a MÁV meghirdette hasznosításra a több éve kihasználatlan, ürességtől kongó üzlethelyiséget és megnyílt egy üzlet.

Most pedig itt az újabb fejlődés, végre a mátészalkai menetjegy kiadás is  szintet lépett, és végre egy városhoz illő  vasúti jegypénztárat kapott Mátészalka.

 

regi.jpg

uj.jpg

 

 

Ezt bizony ellopták! Közérdekű bejelentést tettünk.

Rendszeres olvasónk,  Antal küldte be nekünk az alábbi fotót, amelyen az látható, hogy Mátészalkán a Rózsa utcán ellopták a vízelvezető rácsát.

A MátészalkaLeaks csoport köszöni az állampolgár észrevételét, csoportunk már  meg is tette a közérdekű bejelentést  Mátészalka Város Műszakai Irodjája felé.

 

28450036_1659530257461134_1127994349_n.jpg

Közérdekű adatokat igényeltünk járdafelújítással kapcsolatban!

Tisztelt Adatgazda!

Egyik olvasónk, Hriczik Csaba fényképe alapján az alábbi közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján. Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyenek eleget.

Kérdésünk:  A Móricz Zsigmond utcai  Coop ABC-től az  Ipari útig a járda rossz állapotban van, azon közlekedni babakocsival és kerekesszékkel szinte lehetetlen. A Tisztelt Műszaki Iroda tervezi-e a fagyok után a járdaszakasz olyan szintre való feljavítását, amely után babakocsival és kerekesszékkel való közlekedésre az alkalmas lesz?

 

 Válaszukat előre is köszönjük.

 

2018.február 21.

 

                                                                          -MátészalkaLeaks csoport-

 

racz_kert_jardaproblema.jpg

Amennyiben Te is hasonló problémákkal találkozol, jelezd nekünk.

Először a magyarországi vasútvonalakat újítsák fel, utána jöjjenek csak a nagyszabású, külföldi vasútfejlesztések !

Kiszámoltuk, hogy mennyi idő múlva térülhetne meg a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút.

Még 2017.decembere volt amikor a MátészalkaLeaks csoportnál kiverte a biztosítékot a Budapest-Belgrád vasútvonal építése, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottak be a nemzeti vasúttársasághoz, hogy megtudják, az utóbbi három évben mennyien utaztak Budapest és Belgrád között. A megkapott adatokból kiderült, hogy 2014-ben 100,9 ezer,2015-ben 90 ezer,2016-ban pedig már csak 83,9 ezer utas választotta a vasutat. Egyes szakértők a beruházás megtérülésének várható időpontját minimum 130 évre, de mások 2400 évre prognosztizálták, a beruházás összértéke 750 milliárd forint.

 

Most újabb, még nagyobb volumenű vasúti beruházást jelentettek be, hiszen Szíjjártó Péter külügyminiszter, 2018.február 5-én Bukarestben találkozott Teodor Melescanuval, a román diplomácia vezetőjével, ahol egyetértés volt abban, hogy a felek szeretnék, ha a térség első, TGV- típusú gyorsvasúti összeköttetése Kolozsvár és Budapest között épüljön meg. A magyar kormány már el is különített mintegy egymilliárd forintot a terv megvalósíthatósági tanulmányára.

 

A MátészalkaLeaks csoport megvalósíthatósági tanulmányt nem, de komoly számításokat végzett a beruházás ésszerűségével kapcsolatban, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

 

Tények:

 

A Kolozsvár-Budapest vasúti szakaszt mintegy 450 kilométer hosszúságúra tervezik. Mivel Románia nem tagja a Schengeni övezetnek, így a gyorsvasútnak, (amennyiben tényleg elkészül) határellenőrzés miatt meg kellene állnia. A Kolozsvár és Budapest utasforgalmi adatait közérdekű adatigénylés keretein belül szerettük volna kikérni a nemzeti vasúttársaságtól, de első körben igényünket elutasították.

 

Épülő TGV vonalak Franciaországban:

 

Franciaország négy új TGV vonalat épít, összesen 671 kilométert. A beruházások értéke meghaladja a 14 milliárd eurót.

 

Ha ezt az összeget vesszük alapnak, akkor a 450 kilométeres szakasz kiépítése 2920 milliárd forintba kerülne, 311 Ft-os EURO árfolyammal számolva.

 

Lehetséges közlekedési alternatívák, jelenleg:

 

 

Budapest-Kolozsvár, busszal:

 

Utazás ára, 2018.április 5. : 6800 Ft/útiránytól 24000 Ft/útirányig érhető el

Utazás időtartama átlagosan: minimum 390 perc

 

Az adatok forrása:

http://www.autogari.ro/Transport/ClujNapoca-Budapest?lang=hu

 

Budapest-Kolozsvár, repülővel:

 

 

Utazás ára, 2018.április 5. kisebb csomaggal: 5990 Ft

max. 20 kg-os csomaggal: 19510 Ft

legmagasabb kategóriás jegy: 20815 Ft

 

Utazás időtartama: 60 perc

 

Az adatok forrása:

 

https://wizzair.com/hu-hu#/

 

Budapest-Kolozsvár, vonattal:

 

Az utazás ára, 2018.április 5.: 4650 Ft-tól

 

Az adatok forrása:

 

www.elvira.hu

 

Az utazás időtartama: 448 perc

 

Amennyiben a fapados repülőjárattal versenyképes akar lenni a leendő Kolozsvár és Budapest között közlekedő TGV gyorsvasút, akkor nem rugaszkodhatnak el a jegyárakkal.

 

Mi, 30 ezer forintos, egyirányú jegyárakkal kalkuláltunk (nemzetközi átlag alapján), és éves szinten 167,8 ezer naponta pedig 460 fő utazásával Kolozsvár és Budapest között, amely egy igen nagy szám, hiszen mint pár hónappal ezelőtt kiderítettük, Belgrád és Budapest között éves szinten 83,9 ezer ember, naponta 230 fő használja a vonatot.

 

Ilyen jegyár mellett több 97 millió fő Kolozsvár és Budapest közötti utazása után térülhet meg a beruházás.

 

Tehát amennyiben minden nap teljesül a 460 fő Kolozsvár és Budapest közötti utazása, akkor egy év alatt 5 milliárd egyszáz millió forint jegybevétel származna a menetjegyekből, amelyből még semmilyen költség nem került levonásra. De ha semmilyen költséget nem veszünk figyelembe, akkor is csaknem 583 év alatt térülhetne meg a beruházás.

 

Ez valljuk be, hogy nonszensz, így ezen érvek alapján a MátészalkaLeaks csoport nem találja megvalósíthatónak a beruházást, annak megtérülése bizonytalan.

 

Kérjük, hogy a megvalósíthatósági tanulmányra szánt 1 milliárd forintot, inkább a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítására fordítsák.

suhano_vonat.jpg

A gyorsvasút sem tudna versenyezni a jelenleg is működő, fapados Kolozsvár-Budapest repülőjárat egy órás menetidejével.

Nyúlkfarknyit ismét távolabb kerültünk a Hajdú-bihari nettó átlagbérektől! Nőtt a munkanélküliség megyénkben.

A KSH ma ismertette az elmúlt év adatait.

A KSH a mai napon hozta nyilvánosságra a nettó átlagbérekkel kapcsolatos adatait, amelyet a MátészalkaLeaks csoport szúrt ki és elemzett ki.

Az adatok szerint ismét nőtt,  ha csak nyúlkfarknyi mértékben is a bérkülönbség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között. Míg  a 2016 év végén még "csak" 23900 Ft volt a nettó különbség Hajdú-Bihar megye javára, ez 2017 év végére ez 24503 Ft-ra nőtt.  

A KSH legújabb munkanélküliségi rátáról szóló jelentése sem tartalmaz túl sok pozitívumot megyénk lakosságának számára, hiszen  ismét nőtt a munkanélküliek aránya, 2017. utolsó negyedévére elérte a 8,2 százalékot, míg Hajdú-Bihar megyében ez az érték 5 százalék. A munkanélküliek arányát, 2016. utolsó negyedéve óta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 9,1 százalékról 8,2 százalékra sikerült korrigálnia, amely 0,9 százalékos csökkentést jelent, míg Hajdú-Bihar megyének a 2016. utolsó negyedéves adata  e tekintetben 8,6 százalék volt, míg 2017.utolsó negyedévére a munkanélküli ráta 5 százalékra esett, amely  3,6 százalékos esést jelent.

A MátészalkaLeaks csoport továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között ilyen nagy mértékű különbség van a nettó átlagbérek tekintetében. A munkanélküli ráta nagyságát is aggasztónak ítéljük meg, a két megye közötti 3,2 százalékos különbséget aggasztónak tartjuk.

Ahogyan arról már többször ítunk, és azt folyamatosan képviseljük, a rossz tömegközlekedés szinte lehetetlenné teszi  a legtöbb járás vidéki lakójának azt, hogy közelebbi vagy távolabbi városokban munkát vállaljanak, hiszen legtöbbször nincs megfelelő időpontban közlekedő busz vagy vonat a munkába járáshoz, illetve a vonatközlekedésnél nagy probléma az alacsony menetsebesség és a magas menetidő, amely gátját képezi annak a munkavállalói mobilitásnak, amely a két megye között bérversenyt indíthatna el.

 

adat_2014_negyedik.png

 

munkanelkuliseg.png

A munkanélküli ráta alakulása. Az adatok forrása: KSH.

Közérdekű bejelentésünk nyomán megoldódik a szennyvíz akna problémája az Alkotmány és Kossuth utca közötti parkolóban!

Szemlét tartottak, még februárban elkezdődhet a helyreállítás.

Két héttel ezelőtt, egyik olvasónk jelezte azt, hogy az Alkotmány és Kossuth utca közötti parkolóban van olyan csatornafedél, ami mellé majd egy éve ki van téve a terelő bója. 

A  MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett, amelyre a mai napon érkezett válasz.

 

1.png

 


 

27332008_1825737674125678_4635772101364820269_n.jpg

Olvasónk szerint csaknem egy éves problémáról van szó.

Ismét léptünk egyet előre a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldása felé! Hálózat rekonstrukció lehet a megoldás.

Egy év után kiderült,az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő.

Lassan két éve próbálkozunk a Rácz kerti szennyvíz probléma megoldásával. A Báthory tér elején, több éve minden nagyobb esőzés után feltör a szennyvíz. Már számtalanszor kértük a szolgáltatót, hogy tegyen valamit a helyzet megoldása érdekében, de eddig igazán hathatós megoldást nem találtak.

Most újabb fejezethez érkezett a probléma megoldása, hiszen most még alaposabb vizsgálatot indítottak és feltárták a hiba okait.

A szolgáltató válaszából kiderül, vélhetően csak hálózat rekonstrukcióval lehet megoldani a problémát, amely az önkormányzatra ró majd terheket.

A szolgáltató levelét az alábbiakban olvashatják:

A 2018.02.04-én tett  bejelentését köszönettel megkaptuk, ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

 

Mátészalka város Rácz–kert városrészben található szennyvízhálózatát – a Kórház utcától a Báthory István téren keresztül az Ipari úti csatlakozásig - az elmúlt év végén tett bejelentését követően nagynyomású mosókocsival lemostuk, azóta több alkalommal szemrevételeztük, egyes részeit ITV-vel (ipari televízió) megvizsgáltuk.

 

Az Ön által szombaton tapasztalt ismételt elöntés helyét a Báthory tér felé vezető szakaszon újbóli vizsgálatnak vetettük alá.

 Tisztelt Mátészalkaleaks csoport!

Az első bejelentését követő vizsgálatkor is megállapítást nyert, hogy a hálózati szakasz kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak:

-         A hálózat magas vezetésű, a felszíntől mindössze 30-40 cm mélységben kialakított.

-         A vezetékek közterületi szakaszain 150 mm, vagy kisebb átmérővel kerültek kialakításra.

-         A csatornahálózatot terheli a Kórház utcai nyomóvezetéken érkező szennyvíz is, ami lökésszerű terhelést jelent.

-         A hálózaton kialakított tisztító aknák kis mélységűek, kis átmérőjűek. A Báthory István tér felé vezető kis közben is ilyen akna található, ezért nagyobb terhelés hatására a szűk keresztmetszet miatt a szennyvíz kiöntése az aknából bekövetkezhet.

-         A Kórház utcából a Báthory térre vezető szakaszt megvizsgálva megállapítottuk, hogy az útpálya alatt húzódó vezeték átmérője mindössze 100 mm, a vezeték lejtése nem megfelelő, két szakaszon is jelentős ellenesés található benne, ami miatt a gravitációs elvezetés időnként nehézséget okoz.

 

Valószínűsíthető, hogy a vezetékrendszer megépítése óta magában hordozza ezt a problémát, s az Önök által jelzett kiöntések nem üzemeltetési hiba miatt következnek be. A gravitációs vezeték környezetét megvizsgálva láthatóvá vált, hogy annak nyomvonalán a térszín alatt jelentős átmérőjű csapadékcsatorna található, vélhetően emiatt került a vezeték sekély mélységben, elleneséssel kialakításra.

 

Ahhoz hogy a probléma végérvényesen megszüntetésre kerüljön, szükséges lenne a vezetékszakasz átépítése, vagy más nyomvonalra történő áthelyezése megfelelő tisztító aknával, csővezetékekkel, ami további vizsgálatot valamint tervezést jelent.

 

Tájékozatjuk, hogy a teljes vízgyűjtő felmérése után javaslatot teszünk az ellátásért felelős helyi önkormányzatnak a hálózat rekonstrukciójára vonatkozóan. Addig is biztosítjuk az esetleg előforduló hibák gyors elhárítását.

 

Nyíregyháza, 2018. február 13.

 

Tisztelettel:

Szabó Istvánné

vezérigazgató

NYÍRSÉGVÍZ Zrt.

 

img_20160215_150632_1455558010.jpg

Ilyen problémával küzdünk évek óta.

  

 

Fellebbezett a Miniszterelnöki Kabinetiroda!

Ahogyan arról pár hete beszámoltunk, első fokon pert nyertünk a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen. A pert azért indítottuk, mert  kilenc hónapja szeretnénk bejutni a Kormányinfóra, de eddig elutasították a regisztrációnkat, pedig minden az előírásnak megfelelünk. A per során szeretnénk megtudni azt, hogy milyen szempontok alapján döntenek a regisztrációk elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az már kiderült a per során, hogy a Parlamentben vannak olyan újságírók, akik külön regisztráció nélkül beléphetnek a Kormányinfóra, ha van ott hely. Ugyan ez örömteli hír, de azoknak az újságíróknak nem segít, akiknek nincsen belépőjük az épületbe.

Folytatódik tovább a küzdelem az újságírók jogaiért, azért hogy kérdéseket tehessünk fel.

kabinetiroda---kep.png

images_8.jpg

A műszaki iroda rekord gyorsasággal intézkedett az Alkotmány úti csapadékvíz problémával kapcsolatban!

Mint ahogyan arról a tegnapi napon beszámoltunk, vízelvezetési problémékkal kapcsolatban érkezett megkeresés az Alkotmány útról. A levélíró akkor kifejtette, "többször írtunk levelet képeket csatolva, de érdemleges választ nem kaptunk."

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett, a mai nap reggelén a Szalka-Víz KFT felvonult a területre és elkezdte a probléma megoldását.

 

Nem is gondoltuk hogy ilyen hamar fog valami történni, kis traktor homok rakodó igyekszik az árkot megcsinálni hogy elfolyjon a víz! Köszönjük.-írta a levélíró

 

27662116_1585357814843487_151243275_n.jpg

 

A csapadékvízzel küzdenek az Alkotmány úton!A segítségünket kérték.

A szombaton lehullott csapadék után készített olvasónk fényképeket.

Levelet  kaptunk, amelyben a csapadékvíz elvezetésének hiányáról ír egyik olvasónk.

 

"Kedves leaksesek! Szükségünk van a segítségetekre az Alkotmány úti lakosoknak! Önkormányzatunkhoz és Lukács Bertalan képviselő Úrhoz többször írtunk levelet képekkel csatolva, hogy oldják meg az esőzés által keletkezett kis tavacskánkat mert nem lehet az autókkal megállni, sem a kukáig eljutni, arról nem is beszélve hogy óvoda időben a temérdek kocsi se tud megállni kúltúrált körülmények között. Nem csak a vízelvezetést lenne jó megoldani hanem szépen lebetonozni mint a Hild jános parknál tették. Kérünkk titeket lépjetek ügyünkben mert mi érdemleges választ nem kaptunk eddig! Köszönjük szépen a segítségeteket!" -Hudákné Tóth Adrienn-

A MátészalkaLeaks csoport válasza:

Köszönjük a bizalmat. A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést tesz Mátészalka Város Műszaki Irodjája felé, hogy megtudjuk azt, tervezik-e a képeken látható szakasz vízelvezetésének a megoldását, és az Ön által felvetett betonozást.

 

27661692_1765207010191467_624268533_n.jpg

27718394_1765238676854967_282581033_n.jpg

27721295_1765309990181169_1535311447_n.jpg

Megyei tisztifőorvos: a vonatokon, a kézmosáshoz használható víz biztosítása, a környezeti viszonyoktól függetlenül kötelező!

Nem adtuk fel, még akkor sem amikor a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti  és Utasjogi   Főosztálya hatáskör hiányában elutasította  a keresetünket, amelyben  azt nehezményeztük, hogy a téli, kemény fagyok beálltakor a MÁV  leengedi a vasúti kocsik víztartályaiból a vizet, és így a tavaszi enyhülésig nem lehet folyó vízzel kezet mosni a Mátészalka és Debrecen között közlekedő vonatokon.

Ha már a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztálya nem talált olyan hatóságot, akinek jogosultsága lett volna dönteni az ügyben, így a MátészalkaLeaks csoportra  várt ez a nemes feladat.

Így fordultunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához és Dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvoshoz.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya jól ismeri a hatályos törvényeket,így több mint egy  év után hivalalos papírunk van arról, hogy a hatályos jogszabályok alapján, a környezeti viszonyoktól függetlenül kötelessége kézmosási lehetőséget biztosítani a vonatokon a vasúttársaságnak.

 

A levél:

 

1_oldal_2.png

oldal2_1.png

oldal3.png