A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Válaszok érkeztek a közmeghallgatáson elhangzott kérdéseinkre!

Két probléma is megoldódott.

2017. december 16. - Mátészalkaleaks

2017.november 30-án a MátészalkaLeaks csoport is  képviseltette magát a mátészalkai közmeghallgatáson. Akkor, két kérdésünkre nem tudott  azonnali választ adni az önkormányzat, így 15 napjuk volt arra, hogy írásban  válaszoljanak.

Az önkormányzat válaszai határidőben belül megérkeztek, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

 

1_15.png

2_12.png

 

 

Röviden:

A Repülőhíd téli hóeltakarítására  és sózására, valamint a Repülőhíd és a Kórház utca közötti járdaszakasz hó és jégmentesítésére két fő közfoglalkoztatott lett odairányítva, így nem fordulhat elő hasonló eset, mint  2016. telén. Nekik csak ez lesz a feladatuk, hogy az adott járdaszakasz és a híd  tisztításáról gondoskodjanak.

A MOM Zrt-vel szemben lévő gyalogos átkelőhelynél fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat a rendőrségtől.

Felülvizsgálják a közmeghallgatás szabályozását, és csoportunk véleményét kéri a megyei közgyűlés elnöke!

Pár nappal ezelőtt a MátészalkaLeaks csoport levéllel fordult  a megyei közgyűlés elnökéhez, mert véleményünk szerint a  2017. november 16-án megrendezett közmeghallgatás nem volt  kellően meghirdetve, hiszen csak a Kelet-Magyarország napilapból és a Megyeháza hirdetőtáblájáról értesülhettek a felszólalni kívánó állampolgárok az eseményről.

Ahogy akkor írtuk: a  Kelet Magyarországot nem mindenki olvassa, illetve nem mindenki engedheti meg magának a havi több 2990 Ft-os elfőfizetési díjat. A Megyeháza hirdetőtábláját pedig egy vidéki ember, pld. mátészalkai vagy pld zajtai állampolgár, a  nagy távolság miatt nem olvassa/olvashatja.

 

 

500lead15078.jpg

 

Seszták Oszkár válasza megérkezett, amelyet az alábbiakban olvashatnak:

 

 

 

Engedje meg, hogy visszajelzését ezúton is megköszönjem. Jómagam és a megyei önkormányzat számára kiemelten fontos a megye lakosságának véleménye és tájékoztatása.

Nem kis mértékben az ön jelzésének is köszönhetően a közeljövőben felülvizsgáljuk a közmeghallgatásra vonatkozó szabályzást, egyben kérem, tegyen javaslatot, hogy milyen módon érhetjük még el leghatékonyabban a megye közönségét.

Szíves megértését kérem amiatt, hogy nem tudott megjelenni a 2017. november 14. napjára tervezett közmeghallgatáson, annak ellenére, hogy a közmeghallgatás meghirdetése valamennyi jogszabálynak és szabályzatnak megfelelően történt.

Tájékoztatom, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatunk szerint a közgyűlés évente egy alakalommal tart közmeghallgatást. Az üléstervünk alapján a közmeghallgatás időpontja az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően november hónap volt. Kérésének ezért nem tudok eleget tenni, ismételt közmeghallgatás meghirdetésére nincs lehetőség.

A közmeghallgatáson a helyi lakosság és helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek. A megyei önkormányzat vonatkozásában ezt megyei szinten kell érteni. Helyi közügyek alapvetően a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásához, valamint a helyi önkormányzás és a helyi lakossággal való együttműködés szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek megteremtéséhez kapcsolódnak.

Fentiekre tekintettel a megyei közgyűléshez közmeghallgatás keretében minden olyan kéréssel lehet fordulni, amely a megyei önkormányzat feladat és hatásköreit érinti, ezekre tud a testület érdemben reagálni.

Kérem, amennyiben a megyei önkormányzat működésével összefüggő kérdése vagy javaslata van, azt írja meg részemre és 15 napon belül fogok Önnek választ adni.

 

Nyíregyháza, 2017. december 11.

 

Tisztelettel,

 

Seszták Oszkár

a közgyűlés elnöke

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Megyei Közgyűlés

4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5.

Tel.:+36 42 599 527

Kikértük az adatokat: 84 ezer ember utazik Budapest és Belgrád között, mégis 750 milliárd forintért felújítják.

Csaknem tízszer többen utaznak Mátészalka és Debrecen között. Minimum 130 év alatt térülhet meg a beruházás.

A Mátészalka-Debrecen vasútvonalon 825 ezer fő utazik évente, mégis kimaradt a 2014-2020 között megvalósuló EU-s forrásból finanszírozott feljesztésekből. Az elmúlt hónapban röppent fel  a hír, mely szerint a kormány elkötelezte magát a  Budapest-Belgárád vasútvonal felújítása mellett, ez 750 milliárd forintos kiadást jelent nekünk, adófizetőknek.

A MátészalkaLeaks csoport kikérte a Budapest-Belgrád vasútvonal utasforgalmi adatait, hogy megtudja azt, hogy az utasforgalom nagyságával indokolható-e a beruházás.

Elöljáróban csak annyit,  a két ország között utazó utasok száma, csak tizede a Mátészalka-Debrecen vasútvonalénak.

 

Tisztelt Adatgazda!Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.Adatigényléünk az  információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget. Amennyiben nem Önök az adatgazdák, legyenek szívesek az illetékeseknek továbbítani a közérdekű adatigénylésünket.Kérdéseink:-A 2014.évben hány személy utazott  Budapest- Belgrád vasútvonalon? És a 2015.éveben, valamint a 2016.évben hányan?

A szolgáltatott adatokban ne szerepeljenek azok   az utasok, akik belföldi célra vették igénybe ezt a vasútvonalat.

 -A vasúttársaság milyen jegybevételt realizált a 2016.évben a Budapest-Belgrád vasúti viszonylaton?

 A szolgáltatott adatokban  itt se szerepeljenek azok   a bevételek,  amelyek belföldi igénybevételből származnak.

 

Mátészalka, 2017.11.27.                            -MátészalkaLeaks csoport-

 

A MÁV válaszai:

 

Tisztelt Adatigénylő! 

Társaságunkhoz 2017. 11. 27. napon beérkezett közérdekű adatigénylésével kapcsolatban a következő választ adjuk:

 

  1. évben az utasforgalom 100,9 ezer fő volt.
  2. évben az utasforgalom 90 ezer fő,
  3. évben 83,9 ezer fő. (Az utazásokból 196 MFt menetdíjbevétel származott.)

 

Köszönjük szíves megkeresését.

 

Üdvözlettel,

 

Fási Judit

információvédelmi szakértő

tehervonat.jpg

Fotó: MTI

 

Egy kis háttérinformáció:

Elvileg a pireuszi kikötőt üzemeltető kínai Coscónak lett volna különösen előnyös, hogy 750 milliárdért kétvágányúsítjuk a Budapest-Belgárd vasútvonalat.

A Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság területén található három nagy konténerterminálnál jelentősen nőtt a Kínából érkező import konténeráruk forgalma az idei első 10 hónapban. Az adatok szerint idén az első tíz hónapban 2164 vonatszerelvényen majdnem 55 ezer nem uniós terméket tartalmazó konténer érkezett.

294 nap alatt 2164 vonatszerelvény, ami napi 7-es átlagot jelent.

Az Index megkérdezte Nagy Gábort, a Cosco magyarországi képviseletének vezetőjét a vasúti fejlesztés hozadékairól, aki  elmondta:

Egész egyszerűen nem ez a szűk keresztmetszet, a cégnek nem számít érdemben, hogy az áru 70-80 kilométer/órával vagy százzal jön a Belgrád–Budapest szakaszon. A balkáni részen vannak a komoly gondok, a helyi viszonyok, a sok helyen extrém rosszul felépített infrastruktúra, széteső menetrendek és környezeti feltételek miatt. Nagy arról nem akart nyilatkozni, hogy 750 milliárdos pályaépítésünk szerinte drága-e vagy olcsó, de azt elmondta, hogy „a Coscónak ebben semmi okossága nincs, nekünk ez a vonat megy így 8 órával is.

Nekünk teljesen mindegy, hogy nyolc- vagy négyórás ez a szakasz,

 

A MátészalkaLeaks csoport véleménye: ebből a 750 milliárdos összegből a Mátészalka-Debrecen vasútvonal mellett több mint egy tucat forgalmasabb vasútvonalat lehetett volna nagyságrendekkel jobbá tenni. Mivel az optimista becslések szerint 130 év alatt fog megtérülni a beruházás, nem tűnik jó befektetésnek. Egyesek szerint 2400 év alatt térülhet meg a beruházás. Budapest és Belgrád között a napi utasforgalom: 230 fő volt a 2016.évben.

Számoljon be a MÁV és az EMKK Zrt a megyei tömegközlekedés helyzetéről, a 2018.évben a megyei közgyűlés előtt!

Jelenleg nem szerepel a 2018.évi üléstervben ez, ezért közérdekű javaslatot tettünk.

2017.december 14-én ismét összeül a Szabolcs-Szatmár-Bereg  Megyei Közgyűlés, ahol 10.előterjesztési pontként szerepel a 2018.évi ülésterv megállapítása. A dokumentum ezen a linken olvasható.

Az üléstervben szerepel 2018.májusában az, hogy meghallgatják a NIF Zrt. illetékeseit, a NIF Zrt beruházásában a megyében megvalósuló közúti  fejlesztésekről, de a vonat és busz közlekedésről hasonló nincs betervezve.

Mivel a megyei helyközi buszközlekedés, és a megyei vonatközlekedés széles tömegeket érint, ezért a MátészalkaLeaks csoport közérdekű javaslattal élt  Seszták Oszkár felé, hogy a 2018.évi üléstervbe ezt a két témát legyen szíves beemelni.

 

01.png

 

 

 

Továbbra sem moshatunk kezet télen, a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon közlekedő vonatokon!

Kézfertőtlenítő szereket sem helyez ki a MÁV, mert azok adagolására nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás.

Egy éve küzdünk azért, hogy a téli hónapokban is lehessen kezet most a Mátészalka és Debrecen között közlekedő vonatokon. 2016. telén, a fagyok beálltától 2017. tavaszáig  nem volt lehetősége az utazóközönségnek arra, hogy a wc használat után kezet mosson, hiszen a MÁV minden télen leengedi a kézmosáshoz használható vizet, és a tartályokat csak a téli fagyok után, legtöbbször kora tavasszal  töltik újra.

A MÁV tájékoztatása szerint a téli hónapokban így nem helyeznek ki kéztörlőt és szappant sem, mivel ha nincs víz, akkor nincs szükség ezekre  a dolgokra. Az is jellemző a téli állapotokra, hogy a vasúti kocsik külső tisztítása nem történik meg a fagyos téli hónapokban, így abszud esetben (egy hosszú,fagyos tél esetén) akár öt hónapig is igen csak alacsony szintűek a higiéniai feltételek a vonatokon.

Ez azért is aggasztó, mivel  januártól, egészen márciusig influenza járvány szokott tombolni Magyarországon, és mivel az illemhelyiség használata után így nem tudnak kezet mosni az emberek, így nő a megbetegedések kockázata.

Azért, hogy ebben az idült problémában változás következzen be, a MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be  a vasúttársasághoz, amelyre a napokban érkezet meg a válasz.

A levélből röviden:

A MÁV ezen a télen sem tervezi azt, hogy a kézmosáshoz vizet biztosítson az utazóközönség számára. Szappan és kéztörlő kihelyezése is korlátozottan fog kihelyezésre kerülni, mert  azokat csak eltulajdonítanák, mivel víz hiányában ezeknek a használata nem lehetéges. A vasúti kocsik külső mosása a tavalyihoz hasonló módon fog történni, (tehát majd csak ha a téli  fagyok véget érnek), a vasúti kocsik külső mosása Budapesten kerül sor, mert csak ott rendelkezik a MÁV, zárt kocsimosó  berendezéssel. Kézfertőtlenítőt sem helyez ki a vasúttársaság, mert az adagoláshoz nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás. 

 A MátészalkaLeaks csoport véleménye:

Mivel az alapvető higéniai feltételeket nem biztosítja a MÁV a téli hónapokban a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon, ( a levélben leírt válasz alapján ez nyilvánvaló). Mivel a vasúttársaság eljárása nem vezetett a MátészalkaLeaks csoport számára kielégítő eredménnyel, így  jogorvoslatért a Nemzeti Fejlesztési Miniszériumhoz míg közegészségügyi állásfoglalásért a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához fordulunk.

 

 

debrecen_mateszalka_2016_tele.jpg

2016.telén ilyen állapot fogadta a Mátészalka és Debrecen között közlekedő utazóközönséget.

 

A vasúttársaság  teljes levele:

Türelmét ezúton is köszönjük. Az Ön által feltett kérdésekre pontonként az alábbi választ nyújtjuk:

 

  1. 2017. téltől - 2018. tavaszáig továbbra is az idézetben szereplő módszert alkalmazza majd a vasúttársaság a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon? Tehát 2017. téltől - 2018. tavaszáig nem fog sor kerülni a vasúti kocsik külső mosására?

 

A kocsi külső tisztasága kapcsán – mint korábbi válaszlevelünkben is tájékoztattuk Önt – ha a külső hőmérséklet 0 fok körül van, akkor a téli hónapokban a külső mosásokat nem áll módjában Társaságunknak elvégezni. Ugyanakkor, amikor a külső hőmérséklet plusz 5 0C feletti abban az esetben a vasúti személyszállító járművek külső mosását gépi kocsimosó berendezéseken a MÁV-START Zrt. az időjárás függvényében – az országban 6 helyen – nem fűtött csarnokban a tisztítási terv alapján végzi. Társaságunk egyedül Budapesten rendelkezik zárt kocsimosó berendezéssel. Sajnálatosan a telephelynek korlátozott a kapacitása, ezért a területekről csak bizonyos időszakonként tudnak járműveket külső mosásra irányítani. A Debrecen – Mátészalka vonalon közlekedő személykocsik külső mosása az időjárás függvényében fog megtörténni. Természetesen Társaságunk törekszik a kocsik külső tisztaságának javítására, ezért ez évben zárt rendszerű kocsimosó átadására kerül sor Nagykanizsán, valamint örömmel tájékoztatjuk, hogy Debrecen állomásra is tervezünk az átépítés során zárt rendszerű kocsimosó kialakítását.

 

Továbbá, a téli időszakban a magasabb szintű belső tisztítások is csak korlátozottan valósultak meg. Ugyanakkor a mellékhelyiségek WC papírral történő ellátása, azok kihelyezésének ellenőrzése is megtörtént. Azonban az időjárási viszonyok miatt komfort csökkenést jelentett a víztöltés szüneteltetése (víztartályok szétfagyásának megelőzése érdekében a WC-k vízfeltöltésére nem kerül sor, mivel a szerelvényeket folyamatosan fűteni nem áll módunkban, illetve az álló kocsik tartályaiból a víz leengedésére nincs kapacitásunk). A vízhiány miatt a szappan és kéztörlő kihelyezése sem történik meg.

 

  1. 2017. téltől - 2018. tavaszáig továbbra sem szappan és kéztörlő kihelyezésre a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon?

 

Természetesen megértjük a téli időszakban is Utasaink egészségügyi kiszereléssel kapcsolatos igényeit, ugyanakkor az űrcsöves kialakítású mellékhelyiségek vízzel történő feltöltését a fagypont körüli hőmérséklet esetén mellőzzük az elfagyások elkerülése érdekében. A szappan és a kéztörlőpapír kihelyezése is korlátozásra kerül, megelőzve így azok eltulajdonítását, mivel víz hiányában ezek használata nem lehetséges.

 

  1. Tervezi-e a vasúttársaság 2017. téltől - 2018. tavaszáig folyékony kézfertőtlenítők kihelyezését minden vasúti kocsi illemhelyiségében a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon, hogy az alapvető higiéniai feltételeket biztosítsák annak ellenére, hogy nem tudják biztosítani a folyóvizet az utazóközönség számára?

 

Az Önök által javasolt kézfertőtlenítésre jelenleg nincs lehetőségünk, tekintettel arra, hogy folyékony kéztisztító szerek, kézfertőtlenítő szerek adagolására nem áll rendelkezésre megfelelő kialakítás, így azok kihelyezését nem tervezzük. Jelenleg a vasúttársaság a Tisztítási Előírásában szereplő technológiákban foglaltak alapján végzi a tisztítási tevékenységét.

 

Az izzók hiányára vonatkozóan informáljuk, hogy Társaságunk folyamatosan pótolja a hiányzó izzókat, azonban nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű izzó a pótlás igényéhez mérten.

 

Természetesen megkeresését továbbítottuk az érintett szervezeti egységeink részére.

 

A tapasztalt kellemetlenségek miatt szíves elnézését kérjük.

 

Érezhetően jobbító szándékú megkeresését ismételten köszönjük. További kérdése kapcsán Ügyfélszolgálatunk áll szíves rendelkezésére.

 

Ügyfélszolgálatunk nevében kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk Önnek és minden kedves hozzátartozójának!

 

Üdvözlettel:

 

Osgyáni Gyuláné

ügyfélszolgálati szakértő

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.

Közérdekű bejelentést tettünk a megyei kormányhivatalnál. Ne kaphassanak nyugdíjat és ne szavazhassanak azok az Ukrán-Magyar kettős állampolgárok, akik csak papíron laknak Fehérgyarmat és Záhony térségében!

Ahol tömegesen vannak bejelentve, akik jól láthatóan nem laknak a lakcímkártyájukon szereplő címen, ahol nincs havi, rendszeres gáz,villany és vízfogyasztás, ne kaphassanak nyugdíjat és ne szavazhassanak!

Ukrajna és Magyarország között még jelenleg is érvényben van az egykori Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által 1963. július 1-jén kelt „Együttműködés a szociális ellátás területén” című szerződés. A Szerződés 4. cikkelye 1. pontja szerint a szociális ellátás minden típusa, melyeket a Szerződés magában foglal, annak az országnak a törvényi előírásai szerint történik, mely területén állandó lakhely szerint él az adott állampolgár.

A Szerződés 9. cikkelye kimondja, hogy az öregségi, rokkantsági (többek között munkahelyi baleset vagy szakmai megbetegedés) vagy özvegyi nyugdíj megítélése és folyósítása az adott ország törvényi előírásai szerint a szociális ellátási hatóság által történik azon szerződő fél részéről, melynek területén állandó bejelentett lakhellyel rendelkezik az ügyfél a nyugdíj kérelmezésének időpontjában.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas átköltözik a másik szerződő fél területére, a nyugdíj folyósítását a lakhelyváltoztatás dátumát követő hónap első napjától megszüntetik. A szerződő fél erre hivatott szerve, mely területére átköltözött a nyugdíjas, biztosítja a nyugdíjat az átköltözés után a saját törvényi előírásai szerint és a saját forrásaiból, az átköltözés dátumát követő hónap első napjától.

Ezt használják ki egyre nagyobb  tömegben Ukrán-Magyar  kettős állampolgárok Záhony és Fehérgyarmat térségében. Ezekben a térségekben az  kettős állampolgárság bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt egyes települések lakosságszáma, de nincs ez másként az egész megyében, hiszen az utóbbi kettő évben 23 ezer fővel nőtt a megye lakosságszáma, és minő véletlen, hogy a legszegényebb, legelmaradottabb vidéki falvakban akarnak a  friss kettős állampolgárok lakni.

A legnépszerűbb községek,TOP 5:

 

Kispalád: 151%-os emelkedés

Beregsurány: 111%-os emelkedés

Botpalád: 66%-os emelkedés

Tiszabecs: 56%-os emelkedés

Márkokpapi : 55%-os emelkedés

Az adatok a 2010 és 2016. év közötti  szavazásra jogosultakat  számának emelkedését mutatják.

 

Az  új kettős állampolgárok a legtöbb esetben megszüntetik az állandó ukrajnai lakcímüket, állandó lakcímre bejelentkeznek egy magyarországi településre, és így minden szociális juttatásra jogosultak, és még magyar kórházban is kaphatnak ellátást.

Nem is beszélve  a nyugdíjellátásról, amelyet a  hatályos szerződés alapján Magyarországnak kell fizetnie abban az esetben, ha a kettős állampolgár életvitelszerűen, állandó lakímre  van bejelentve Magyarországon.

Ezen a lakcím problémán segítettek szívesen a kistelepülések lakói, hiszen egyesek már pénzért kínálják a bejelentkezés lehetőségét apróhirdetési oldalakon, míg mások pedig romos épületeket vásároltak meg fillérekért, és oda jelentették be magukat. Van olyan település az érintett térségekben, ahol az egy házba bejelentett személyek száma eléri akár a 100 főt is.

A Magyar államnak, éves szinten 13 milliárd forint kiadást okoz ez  a hatályban lévő szerződés. Persze a kifizetések egy része biztosan legális, de nagyobb része vélhetően jogtalanul kerül kifizetésre olyan személyeknek, akik csak papíron laknak Magyarországon. Az érintett települések lakossága ezeket az elviekben "életvitelszerűen" ott lakó kettős állampolgárokat nem szokta látni, csak akkor, amikor a helyi postán a  nyugdíjukat veszik fel, de sokszor még akkor sem, mert a pénz felvételét meg lehet oldani az Ukrán határhoz közel is.

Az  érintett térségekben élők elmondták, hogy amikor szavazni kell a választásokon, ezek a kettős állampolgárok tömegesen jönnek voksolni. Így felvethető annak a gyanúja is, hogy nem csak önmaguktól, az anyagi haszonszerzés érdekében, hanem valaki a választás befolyásolása miatt engedi még jelenleg is, hogy ez a nyilvánvalóan törvénytelen állapot fennmaradjon, és ez a gyakorlat tovább folyjon.

 

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felé, amelyben kérjük, hogy Záhonyi és a Fehérgyarmati járási hivatalok illetékességi területén rendeljenek el azonnali vizsgálatot az ügyben. Az egy házban tömegesen élő, ott nem életvitelszerűen tartózkodó  Ukrán-Magyar kettős állampolgároktól, valamint az olyan Ukrán-Magyar kettős állampolgároktól akik olyan házba vannak bejelentve állandó lakcímre amely jól láthatóan nem lakott vonják meg az ellátásokat.

Csoportunk a közérdekű bejelentésében azt is jelezte, hogy egy  rendkívül egyszerű javaslata van arra, hogy megállapítsa az illetékes kormányhivatal  az életvitelszerűen lakhatás tényét, vagy annak hiányát. A közszolgáltatóktól kérjéki ki az emúlt évek havi lebontású közüzemi számláit, abból könnyen leszűrhető az, hogy lakik/laknak-e életvitelszerűen az ingatlanban.

 

Hiszen vizet fogyasztani kell rendszeresen, világítani kell, fűteni kell.

 

szb20171130_2093_focuspoint_926x504.jpgJózsef és a nemzeti konzultációs borítékok: Kispaládon egyetlen házban 93 „lakó” kapta meg az íveket.

 

 

Tavasztól több beleszólásuk lesz az állampolgároknak a busz és vasúti menetrendek kialakításába! Teljesült a beadványban tett javaslatunk.

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé azt, hogy az állampolgárok közvetlenül részt vegyenek a menetrend egyeztetések folyamatában.

Csaknem két hónapja dolgozunk azon az ügyön, amelynek az a lényege, hogy több beleszólást engedjenek a döntéshozók a formálódó vasúti és busz menetrendekbe. Hiszen a menetrendek kialakítása jelenleg  az utazóközönség közvetlen bevonása nélkül történik.

Először, Dávid Ilonát és Csépke András céloztuk meg, az ő részükre küldtük el jobbító szándékű közérdekű bejelentésünket, majd a MÁV válaszából kiderült az, hogy ahhoz, hogy az utazóközönség közvetlenül javaslatokat tehessen a formálódó menetrendhez, a  2014-2023. között érvényes közszolgáltatási szerződés módosítása lenne szükséges.

Következő lépésként a KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. SZEMÉLYKÖZLEKEDÉSI IGAZGATÓSÁG KÖZPONTI KÖZLEKEDÉSSZERVEZŐ IRODÁJÁHOZ fordultunk közérdekű adatigényléssel, amelyben javaslatot is tettünk.

Kérdéseink:

A  KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft) Személyközlekedési Igazgatóság tervezi-e a leveleinkben említett új módszer bevezetését, annak támogató szándékkal való továbbítását a  megrendelő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felé?

A módszer: külföldi példák azt mutatják, hogy nagyon hatékony az a módszer, mely szerint a formálódó menetrendet a vasúti szolgáltató már több hónappal a menetrend életbe lépése előtt közzé teszi a weboldalán, és ahhoz várja az utazási igényekben legkompetensebb személyek, azaz az utasok véleményét.

A  KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft) Személyközlekedési Igazgatóságnak van-e olyan javaslata, amely bevonná az állampolgárokat a vasúti menetrendek elkészítésébe? Ha igen, milyen javaslatról van szó, ismertessék.

A mai napon megérkezett a (rövidítve) Közlekedéstudományi Intézet válaszlevele, amely alapján részsikert könyvelhetünk el.

A változás:

A tavaszi menetrend egyeztetések helyszínei és időpontjai meghirdetésre kerülnek majd a Közlekedéstudományi Intézet weboldalán, így azok a civil szervezetek, amelyeknek érdeke fűződik hozzá, beleszólhatnak majd a formálódó menetrendekbe.

 

A MátészalkaLeaks csoport véleménye: 

Az elmozdulás örömteli, így  a formálódó menetrenddel kapcsolatos véleménynyilvánítási lehetőségek tovább bővülnek. A 2018.évi országgyűlési választások után csoportunk a jogszabályváltoztatás elérését tűzi ki céljául, hogy bárki, akár magánszemély is közvetlenül beleszólhasson majd a formálódó menetrendekbe.

Csoportunk szerint nem modern  az a jogszabályi környezet, amely nem engedi meg a közvetlen beleszólást a formálódó menetrendekbe. Az pedig, hogy a miniszteri aláírás előtt álló, a menetrend tervezet döntést előkészítő dokumentum nem  minősül nyilvános adatnak az Alkotmánybíróság határozata alapján (mégis mi ebben a titok?) érthetetlen számunkra.

 

A levél:

kti1.png

kti2.png

kti3.png

 

 

 

 

 

Ősszel sem életbiztosítás a 49-es főút mellett élni és közlekedni, télen hatványozottabban igaz ez!

Most Györteleknél fordult keresztbe egy kamion.

Az M3-as autópálya-Mátészalka- országhatár kapcsolat feljesztésének előkészítése 2018. első negyedévében kezdődik majd azzal, hogy elkezdik tervezni. A tervezés folyamatainak  végét, a  kormány 2022. negyedik negyedévében határozta meg. Maga a kivitelezés pedig a legoptimistább becslések szerint is a 2025.évben fejeződhet be.

Az átadásig, minden nap 12-15 ezer jármű halad át a településeken, megkeserítve a lakosság mindennapjait.

Míg kora ősszel  Kocsordon borult fel egy kamion,  közvetlenül az óvoda előtt, nagy károkat okozva,  most Györteleken  a "tükrös kanyarban"  csúszott ki egy kamion.

Mikor fogják igazán komolyan venni a döntéshozók a rendkívül aggasztó helyzetet? Csak ha tömegszerencsétlenség fog történni?

 

kocsord.png

Kocsord, 2017. ősze  ( Fotó, www.szon.hu)

24232911_513405645703071_7664595435507318033_n.jpg

Györtelek, 2017. december ( Fotó, Györteleki hírmondó)

 

 

 

 

 

A Zajta-Mátészalka-Nyíregyháza és a Mátészalka-Debrecen vasútvonalak 2018.évi felújításáról érdeklődünk!

Csoportunk minden követ megmozgatott. 2017-ben, lesz elmozdulás?

Lassan véget ér a 2017.esztendő. Csoportunk minden tőle telhetőt megtett annak érdekében,  hogy a Mátészalka-Debrecen vasútvonal állapotában változás következzen be. Többek között Dávid Ilona MÁV vezérhez is fordultunk egy olyan kéréssel, hogy saját hatáskörében, belső átcsoportosításokkal biztosítson többletforrásokat a 2018.évben a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújításához.

Olyan felújításokhoz, amelyek megakadályozák az állagromlást, és talán menetidő csökkenéssel járnak majd.

Közérdekű adatokat igénylünk a Zajta-Mátészalka-Nyíregyháza vasútvonal esetleges 2018 évi  felújításairól. Itt a Zajta-Fehérgyarmat vasúti szakaszon 56 perc alatt teszi meg a szerelvény a 25 kilométeres távolságot.

 

Tisztelt Adatgazda!

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.

 

Adatigénylésünk az  információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget. Amennyiben nem Önök az adatgazdák, legyenek szívesek az illetékeseknek továbbítani a közérdekű adatigényléünket.

 

Kérdéseink:

Milyen  felújításokat  terveznek  a 113-as és 110-es vasútvonalon a 2018.évben? 
Amennyiben lehetséges, küldjék meg részemre válaszlevelükben az erről szóló listát.
Ezek a 2018.évben elvégzendő felújítások járnak-e a menetidő csökkenésével?
                                                                                2017. december 04.
                                                                              -MátészalkaLeaks csoport-
kep_047.jpg
 

A MÁV döntött, tizenkettő kamerát helyez el a mátészalkai vasútállomás épületében és a peronokon!

Idült probléma végére sikerül pontott tenni hamarosan, hiszen a MÁV  Biztonsági Hatósága kivizsgálta közérdekű bejelentésünket, és úgy döntött, hogy tizenkettő kamerát helyez el a mátészalkai vasútállomás várótermében és a peronokon.

 A mátészalkai vasútállomás várótermében rendkívül sok olyan személy tartózkodik minden nap reggeltől-estig, akik nem rendelkeznek menetjeggyel és folyamatosan hangoskodnak, viselkedésükkel megbotránkozást keltenek az utasokban, és inzultálják az utazóközönséget.

Gyakori esemény az, hogy verekedéshez hívják az állomásra a rend őreit. Volt már  precedens arra is, hogy még  a rendőrök sem tudták lenyugtatni a renitenseket, de az sem volt  egyedi eset amikor késsel felszerelkezve tarózkodtak a váróteremben, nem utazási szándékkal egyének. Sőt! Olyan  is előfordult már,  amikor baltát lóbálva fenyegették a várakozókat.

2017. szeptemberétől már teremőr is felügyeli a vasútállomás rendjét, mert  a MÁV Biztonsági Igazgatósága ideiglenes jelleggel, közérdekű bejelenésünk alapján elrendelte azt.

A helyzet mára így már javult,  de  még  jelenleg is látható, hogy tennivaló még akad, ezért is üdvözölendő a MÁV döntése.

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű adatigénylést nyújottt be  a MÁV-hoz, hogy megtudja azt,  mikor kezdődik előreláthatólag a kivitelezés,  és miyen paramérekkel fog megvalósulni.

szalka_allomas.jpg

Hamarosan már teljesen  nyugodt körülmények között várakozhat a mátészalkai vasútállomáson a népes  utazóközönség.   Fotó: Hajdú D. András (Abcúg)

 

Döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság:nem kötelezte a Repülőhíd akadálymentesítésére a vagyonkezelőt!

Sok beteg, mozgáskorlátozott embert érint a Repülőhíd ügye. A Mátészalka belvárosát az Újtelep városrésszel összekötő   gyalogosforgalmi híd nem akadálymentesített.Nem csak kerekesszékkel, hanem babakocsival is szinte lehetetlen átkelni a hídon, így 1-1,5 km-es kitérőre kényszerülnek sokan.

Egy éve kezdtünk harcba a Repülőhíd akadálymentesítéséért. Négy hónapja szintet  lépett az ügy, mivel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  levélben tájékoztatott miinket, hogy nem tervezi akadálymentesíteni a hídat.

Három hónappal ezelőtt megtörtént egy panasz benyújtása az Egyenlő Bánásmód Hatóság részére, amelyben az egyik érintett taglalja azt, hogy milyen hátrányok érték.

Pár napja megérkezett az Egyenlő Bánásmód Határozata, amelyben a következőket közlik.

"A hatóság megállapította, hogy a tárgyi ügyben, a jelenlegi jogszabályok alapján a bepanaszolt vonatkozásában nem minősül közszolgáltatásnak a Repülőhíd, és annak akadálymentesítésére akkor sem köteles a MÁV, ha  a vagyonkezelője ő, így  a panaszt elutasította."

 

A MátészalkaLeaks csoport és az érintettek nem adják fel, ezért most a MÁV-hoz fordulnak, hogy valamilyen megoldást találjanak a problémára, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordulnak közérdekű adatigényléssel, hogy terveben van-e a Relülőhíd felújítása és akadálymentesítése.

El szeretnék érni azt, hogy a Mátészalka-Debrecen vasútvonal 2021-re tervezett felújításának terveibe kerüljön be az akadálymentesítés, így EU-s forrásokból lehetne rendezni a problémát.

 

 

 

 

 

 

rephid.jpg

Fotó: Hajdú D. András (Abcug.hu)

Idősebb korban nagy próbatétel elé állítja a Repülőhíd az idősebb generációt, de a kisgyermekes, babakocsit toló személyeknek sem  leányálom a hídon való átkelés.

A mátészalkai közmeghallgatásról jelentjük.

A párbeszéd fontos, ez bebizonyosodott. Mindenki profitált a közmeghallgatásból.

2017. november 30-án, 17 órától tartotta éves közmeghallgatását Mátészalka Város képviselő-testülete. Az elmúlt két évben rendkívül gyér volt az érdeklődés a közmeghallgatás iránt, ez ebben az évben már másképp alakult, hiszen közel egy tucat mátészalkai állampolgár érezte fontosnak azt, hogy megjelenjen az eseményen.

 A MátészalkaLeaks csoport is képviseltette magát felszólalókkal, felszólalásaink során több közérdekű ügyet is betoltunk a város vezetőinek tudatába.

 Először Szabó Richárd közösségi vezetőnk ragadta magához a szót, aki elmondta: sokan szeretnék ha a Mátészalka televízió műsora az Interneten is elérhető lenne. Ricsi elmondta azt, hogy bár a jegyző úr elutasította pár napja azt a felvetésünket, mely szerint legyen feltöltve a Youtube oldalára a mátészalkai testületi gyűlések jegyzőkönyve, ezért most az Internetes adás lehetőségét vetjük fel.

 A jegyzői válasz szerint Mátészalka város teljesíti a törvényi kötelességeit, még túl is teljesíti, így biztosított a helyi nyilvánosság a város ügyeivel kapcsolatban. Az csak egy plusz, hogy a tv-ben is láthatóak a gyűlések, de a nyilvánosság biztosított a Mátészalka újságban is. A jegyző azt is elmondta, hogy nyitottak arra, hogy bármely érdeklődő megkaphassa, (a MátészalkaLeaks csoport is) a testületi gyűlések videóját, cd-re kiírva, de ennek meg kell nézni a jogi hátterét.

 A következőkben Lintényi Levente, a MátészalkaLeaks csoport közösségszervezője is tolmácsolta a tagság észrevételeit.

 Elmondta, hogy összességében pozitív benyomásuk van a város vezetőinek munkájáról, külön elismerte azt, hogy a jelenlegi polgármester tenni akar a városért, jó gazdája a városnak.

 A közösségszervező első felvetése, a csoport vesszőparipája, a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása volt. Itt szóba kerültek a már mindenkinek ismerős adatok. 78 kilométer, 95 és 105 perces menetidő. 20 éve 75 perc volt a gyorsvonat menetideje, manapság ugyanez már 95 perc. A közösségszervező kérést fogalmazott meg a MátészalkaLeaks csoport nevében. Kérte Dr. Hanusi Pétert, hogy kapcsolati tőkéjét mozgósítsa, és elkezdte sorolni a célszemélyeket: Dr. Seszták Miklós, Fónagy János, és kiemelte azt is, hogy a térség országgyűlési képviselőjének, Kovács Sándornak is kérje segítségét, akivel igencsak jó viszont ápol.

 A polgármester válaszában elmondta: őket is lesújtotta a hír, hogy elmarad a vasúti felújítás, szerinte ez a probléma már idült, nagy erőfeszítéseket fog igényelni. Ígéretet tett arra, hogy minden kapcsolati tőkéjével azon lesz, hogy minél hamarabb felújításra kerüljön a vasútvonal.

A második felvetett ügy, a téli hó- és jégmentesítés volt. Itt Lintényi Levente a Repülőhídtól a Kórház utcáig terjedő járdaszakaszra, valamint a buszállomás kocsiállásainak a jegesedésére hívta fel a figyelmet. Előadta, hogy a téli hónapokban volt olyan csaknem két hetes időszak, amikor 10 centiméter vastag jég borította a járdaszakaszt és a buszállomás kocsiállásait is, sokan törtét kezüket-lábukat, szenvedtek zúzódásokat. A területek jogállása nem nyilvánvaló, így a helyzet pontosítását kérte a felszólaló.

 A jegyző válaszában megígérte, hogy ezen a télen is mindent megtesznek a jégmentes járdákért. Amennyiben nem veszik észre a problémát, kérte, hogy jelezzük bátran.

 

 A harmadik téma Mátészalka újság volt. Itt, Lintényi Levente elmondta, az újsággal nincs probléma, olyan mint általában az önkormányzati újságok többsége. Javaslata szerint szerencsés lenne, ha fél oldal terjedelemben „fórum” rovatot hoznának létre, így lehetne érdekesebb a lap. A felvetésre 15 napon belül érkezik válasz.

 

Végezetül a Fényes napok rendezvénysorozatról ejtettünk szót, és megjegyeztük azt, hogy nívós a rendezvény, de még jobban magukénak éreznék az emberek akkor, ha a fellépők kiválasztásában részt vehetnének az állampolgárok. A felvetésre 15 napon belül érkezik válasz.

 

 A felszólalása zárásaként Lintényi Levente elmondta, hogy soha nem ellenségként tekintenek a város vezetőire, nem állnak egyik párt mögött sem, mindössze nagyon érdeklődnek a közügyek iránt. Szeretik Mátészalkát és környékét, és tenni akarnak érte. És elmondta: jól csináljuk a dolgainkat, eredményesek vagyunk, ezért támogat minket egy olyan alapítvány, amely Soros Györgytől is kap pénzt, de ahogy most is érzékelhették, nem ellenségek vagyunk, hanem mi lelkes, tenni akaró állampolgárok vagyunk, minden hátsó szándék nélkül.

 

Összességében jó hangulatú, a testület szemét felnyitó, építő jellegű közmeghallgatás került megrendezésre Mátészalkán.

llkozmeg.png

A SZMSZ szerinti öt perc, többszörösét kapta közösségszervezőnk, akit  Dr. Hanusi Péter elmélyülve halgatott.

  ricsi.png

                                                Szabó Ricsi is előadta az online televízió témáját. 

3_3.png

                                                     Sokan érezték fontosnak a közmeghallgatást.

Jónak tűnik az új LED-es közvilágítás!

Éves szinten mintegy 65 millió forint költségmegtakarítás várható.

2017.november 22-én megkezdődött a mátészalkai közvilágítás korszerűsítése, amelynek keretein belül 2737 darab  közvilágítási lámpatest kerül kicserélésre. A kiírt közbeszerzést  az  ELIOS Innovatív Energetikai Zárkörűen Müködő Részvénytársaság nyerte el, 262 millió forintért.A szükséges anyagi forrásokat hosszúlejáratú fejlesztési hitelből fedezi Mátészalka Város Önkormányzata.

A beruházás befejezése után nagy mértékben csökkenhetnek az önkormányzat közvilágítással kapcsolatos költségei, hiszen az éves üzemeltetés és karbantartás költsége mintegy 35 millió forinttal csökkenthető, valamint az energiafogyasztás is 8-10 százalékot mérséklődhet, mert ezek az egységek már programozhatóak, így amikor a késő esti, éjszakai órákban jelentősen lecsökken a közúti forgalom Mátészalkán, akkor a szakemberek beállításai alapján a  rendszer visszavesz a fényerőből, oly módon, hogy azt az emberi szem nem érzékeli.

A feljesztés eredményeképpen csökken Mátészalkán a üvegházhatású gázok kicsocsátási értéke, éves szinten csaknem 560 tonnával.

A kivitelezés, előreláthatólag 2018.április 28-án fejeződik be.

A  MátészalkaLeaks csoport által kitűnőnek ítélt tendertervet a budapesti székhelyű Sistrade KFT. készítette,amely ezen a linken olvasható.

  A közbeszerzés eredményéről ezen a linken tájékozódhat.

 

img_20171128_171657.jpg

 

Részben elhallgatták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés közmeghallgatását?

A megyei önkormányzat a saját weboldalán sem adott hírt az eseményről. Új közmeghallgatást követelünk.

A MátészalkaLeaks csoport  tagjai több megyei témában is szerettek volna felszólalni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, 2017.évi közmeghallgatásán. A közmeghallgatás időpontját folyamatosan kutattuk ,kerestük a megyei önkormányzat weboldalán, de arról nem találtunk hírt. Ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amelyre a mai napon érkezett válasz.

 

Röviden: 

"A  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2017. november 16-án, csütörtökön 9,00 órától a Megyeháza Bessenyei Nagytermében tartotta  közmeghallgatását. A 2017. évi közmeghallgatás időpontjáról Kelet-Magyarország 2017. november 9-i számában, valamint a Megyeháza hirdetőtábláján is tájékoztatást adtunk,- írja Seszták Oszkár.

 

Válaszunk:

Tisztelt Elnök Úr!
Köszönöm a gyors  válaszát, amelyet minden jószándékom ellenére nem tudok elfogadni.
 
A Kelet Magyarországot nem mindenki olvassa, illetve nem mindenki engedheti meg magának a havi több 2990 Ft-os elfőfizetési díjat. A Megyeháza hirdetőtábláját pedig egy vidéki ember, pld. mátészalkai vagy pld zajtai állampolgár, a  nagy távolság miatt nem olvassa/olvashatja.
Így sokak nem is értesülhettek az éves közmeghallgatástól. Páran készültünk arra, hogy pár fontos közügyben felszólaltunk volna, így ezzel az alaptörvényben is rögzített jogunkkal nem élhetünk, nem tárhattuk gondjainkat, problémáinkat a megye nyilvánossága elé. Pedig Ön is tudja, mint "régi motoros" politikus, hogy a közmeghallgatásokon nem szoktak tolongani a felszólalni kívánó állampolgárok, így meg kellene becsülni azokat, akik tudnak és akarnak tenni a lakókörnyezetükért.
 
Mi a megyei önkormányzat weboldalát rendszeresen figyeltük, pont azért, hogy nehogy lemaradjunk a felszólalás lehetőségéről. A www.szszbmo.hu oldalon egy  mondat sem található a közmeghallgatás időpontjáról, az csak a meghívóban lett említve, sem a főoldalon nem volt utalás a közmeghallgatásra, sem pedig az alábbi linken: https://www.szszbmo.hu/kozgyulesi-anyagok/meghivok-napirendek
 
Így ezek alapján úgy gondolom, hogy nem kellő alapossággal jártak el, és így megfosztottak minket és lehet hogy többeket is  a felszólalás lehetőségétől.
 
Ezen indokok alapján, kérem a Tisztelt Elnök Urat, hogy a megyei önkormányzat következő gyűlésének időpontjának alkalmával rendeljen el  ismét egy közmeghallgatást, (hiszen a hatályos törvények szerint megteheti) egy olyan közmeghallgatást, amelyet meghirdetnek a megyei önkormányzat weboldalán, hogy ne csorbuljanak a jobbító szándékkal, a megyei önkormányzat munkáját segíteni kívánó állampolgárok jogai.
2017. november 29.
Üdvözlettel és Tisztelettel:
Lintényi Levente/ a MátészalkaLeaks csoport tagjai nevében
napirendek.png
A napirendek között nem szerepelt a Közmeghallgatás.
kereses_kozmeghallgatasra.png
A közmeghallgatás szóra nincs találat a 2017.évre.

Szinte a fákat is meg lehet számolni, olyan lassú a Mátészalka és Nyíregyháza között közlekedő vonat!

Az egyik olvasónk küldte be az alábbi felvételt, amelyet  a Mátészalkáról 7 óra 43 perckor induló és Nyíregyházára ( menetrend szerint)  9 óra 22 perckor érkező személyvonaton készített.

A felvétel készítésekor  négy perces késéssel érkezett a megyeszékhelyre a vonat, amely így 34 km/órás átlagsebességet produkált az 58 kilométeres szakaszon.

Érdekesség: 

Az EMKK Zrt átal Mátészalkáról indított, és az M3-as autópályán át Nyíregyházára közlekedő busz 63 perc alatt ér a megyeszékhelyre, míg személygépkocsival ez az idő, 40 perc.

 

Nőhet a mátészalkai központi ügyelet leterheltsége, a személyi feltételek változatlanok maradhatnak!

13 ezer fővel nőhet az ellátási körzet, egy képviselő-testületi előterjesztés szerint.

2017.november 30-án, második napirendi pontként tárgyalja Mátészalka Város képviselő-testülete a Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézményi Társulás Társulási Megállapodása módosításának elfogadását.

Az előterjesztés ezen a linken olvasható.

A módosítás azért válik szükségessé, mert Tiborszállás, Mérk, Vállaj, Fábiánháza és Nagyecsed települések szeretnének csatlakozni azokhoz a településekhez, akik a mátészalkai központi ügyelet szolgáltatásait kívánják igénybe venni.

Az előterjesztés szerint, az ügyeletet biztosító orvosok szakmai állásfoglalása alapján a jelenlegi létszámmal meg lehet oldani a 13 ezer fős ellátási körzet növekedés eredményezte többletmunkát. A szükséges személyi és tárgyi feltételek teljesítik a törvény által előírt minimumfeltételeket.

A MátészalkaLeaks csoport véleménye szerint, bár az előterjesztés szerint a szükséges feltételek adottak, de főleg az influenza járvány esetén akár jelentősen megnőhet a várakozási idő az ügyeleti ellátásban.Ezért kérjük Mátészalka Város képviselő-testületét, hogy a témát alaposan járja körbe, és kellő körültekintéssel döntsön.

aaaa.png

 

Megszüntette a szolgáltató a dugulást a Rácz kertben! Tartós megoldásra szánták el magukat.

Feliszapolódott a rendszer, amelynek karbantartását még ez évre előirányozta a szolgáltató.

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett  a Nyírségvíz Zrt. felé, ugyanis szinte minden héten feltört a szennyvíz a csatornahálózatból a Rácz kerti városrészben. A szolgáltató,  már többször ügyködött a helyzet megoldásán, de ez tartós javulást ez nem eredményezett.

Most végre tartósabbnak tűnő megoldásra szánta el magát a szolgáltató, hogy feliszapolódott  rendszert megtisztítsa. Közérdekű bejelentésünk alapján vizsgálat indult el, amelynek ereménye az lett, hogy még ebben az évben megtörténik az  aknák  karbantartása, lemosása.

A szolgáltató levele:

 

November 05-én társaságunkhoz eljutatott bejelentésüket, valamint a mai napon továbbított levelét köszönettel megkaptuk, s ezzel kapcsolatban az alábbiakban tájékoztatom:

A Mátészalka, Rácz – kert városrészben található szennyvízhálózatot az Önök által jelezett felszíni elöntés nyomán 11.07-én a helyszínen munkatársaink megvizsgálták. Megállapították, hogy a hiba, ami az elöntést okozta, a Báthory tér és Október 31. tér közötti húzódó gerincvezeték dugulásából adódott. A hibát munkatársaink a kivizsgálás napján, a késő délutáni órákban elhárították, azóta a rendszer rendben üzemel.

Helyszíni bejárás alkalmával megállapítást nyert, hogy a Rácz-kerti rendszer több helyen feliszapolódott, ezért annak karbantartását, lemosását, a nehezen megközelíthető aknák ellenére még erre az évre előirányoztuk. A felszíni elöntésről a lakosság részéről -  az Önök jelzését kivéve -  bejelentést nem kaptunk, ezért nem volt róla tudomásunk.

A csatornarendszer hibamentes működéséhez a rendszeres mosatáson túl a felhasználók részéről kultúrált csatornahasználat szükséges, hiba esetén pedig gyorsabban megtörténhet annak elhárítása, ha nem a felhasználók bejelentésére, hanem automata bejelzésre indul az elhárítás. A felügyeleti rendszer fejlesztésére a szükséges forrás rendelkezésre állását követően, középtávon kerülhet sor.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásulvételét!

 

Nyíregyháza, 2017. november 20.

 

Tisztelettel:

Szabó Istvánné

vezérigazgató

NYÍRSÉGVÍZ Zrt.

 

after-sewer-cleaning-13-300x225.jpg

Nem lesznek elérhetőek az Interneten a képviselő-testületi gyűléseken készült videók!

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű javaslattal élt Mátészalka Város Önkormányzata felé. Szerettük volna, ha a képviselő-testületi gyűlések Mátészalka televízió által, közpénzen készített felvételei felkerültek volna a világhálóra. Van erre már gyakorlat országosan.

Javaslatunkat nem támogatta Dr. Takács Csaba jegyző, mivel ahogy írja: 

a_5.png

Ezzel szemben:

Szavazást indtottunk a MátészalkaLeaks csoport Facebook oldalán amely az alábbi eredménnyel zárult:

szav.png

A MátészalkaLeaks csoport véleménye:

Az érthető számunkra, hogy az önkormányzat eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, és azt még túl is teljesíti, nem is ezt vitattuk.

A képviselő-testületi jegyzőkönyvek feltöltése általában 25-30 napot vesz igénybe,  amely idő alatt az lényegében elveszíti aktualitását.

Jó példa erre a  2016. október 26-i gyűlés, amelynek a jegyzőkönyve még 2017. november 23-án 12:00 perckor sem elérhető a www.mateszalka.hu oldalon.

w.png

 

Persze jogilag megállja a helyét Dr. Takács Csaba döntése, de ha már van egy közpénzen készített felvétel a gyűlésről, miért nem lehet azt közkinccsé tenni?

A következő Uniós ciklusban valósulhat meg a Mátészalka-Debrecen vasútvonal rekonstrukciója!

A MátészalkaLeaks csoport folyamatosan  melegen tartja a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújításának ügyét. Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz intéztünk több kérdést a témában.

Válaszaikból  kiderült: a Mátészalka-Debrecen vasútvonal rekonstrukciója a 2021-2028-as Uniós ciklusban valósulhat meg, a projekt megvalósíthatósági tanulmánnyal nem rendelkezik, annak elkészítése csak a vasútvonal  rekonstrukciójára biztosított összeg, rendelkezésre állásakor kezdődhet meg, a vasútvonal felújítására kész tervekkel nem rendelkeznek, és jelenleg Magyarország kormánya nem tervezi azt, hogy egyedi kormányhatározattal forrást biztosítson a beruházásra.

 

 110 sz. Debrecen – Mátészalka vonalon 2015. évben a fizető utasfő teljesítmény: 660.114 fő.

 

A kimutatás csak a jegyet váltó fizető utasfő adatokat tartalmazza. A díjmentes utasok aránya a hálózati átlag alapján a fizető utasok kb. 25 %-a.

 

Összes utas: 825.142 fő

 

A levél:

 

nfm1_1.png

nfm2_1.png

Nem adjuk fel! A Kormányinfón kérdeznénk az illetékeseket a Mátészalka környéki fejlesztésekről.Az ombudsmanhoz fordultunk.

Csaknem hét hónapja került szóba csoportunkban az ötlet, amely szerint a mátészalkai és környékbeli fontosabb ügyekben, ilyen például a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása, és Őr- Csengersima országhatár közúti kapcsolat javítása, a Kormányinfón kérdeznénk az illetékeseket.

Mint regisztrált média, regisztrációt nyújtottunk be, elviekben előbb-utóbb sorra kellett volna kerülnünk, de nem így történt. Megkeresésünket elutasította a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mivel "a Kormányinfónak helyet biztosító terem mérete nem teszi lehetővé, hogy az amúgy is nagy számban jelenlévő sajtó létszámát tovább bővítsük, ezért akkreditációját sajnos nem tudjuk elfogadni."

Most az ügy szintett lépett, ugyanis az Ombudsmanhoz fordultunk. 

 

Indokaink:

Az akkreditáció megtagadása valamely újságírótól egyértelműen korlátozza a sajtószabadságot. Hogy ez a korlátozás jogsértő-e, az a korlátozás indoka és körülményei alapján ítélhető meg.

A helyhiány természetes korlátját jelenti a tudósításnak. A férőhelyek véges kapacitása miatt elkerülhetetlen, hogy egyes médiaszolgáltatók alkalmanként kiszoruljanak sajtótájékoztatókról. 

Az akkreditáció kiosztásának ugyanakkor mindenképpen olyan rendszerben kell megvalósulnia, amely kizárja a médiaszolgáltatók közötti önkényes szelekciót, vagyis azt, hogy a Kormány saját szempontjai szerint döntsön arról, ki vehet részt sajtótájékoztatón.

Sérti a tudósítás szabadságát, és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményével is szöges ellentétben áll, ha egy állami, önkormányzati vagy egyéb közfeladatot ellátó szerv az akkreditáció kiosztása során önkényesen befolyásolhatja a médiapiacon megjelenő médiatartalmat. Ez az előzetes cenzúra indirekt formája, amely fokozott veszélyt jelent a demokratikus berendezkedésre.Az önkényes jogkorlátozás kiküszöböléséhez elengedhetetlen, hogy az akkreditáció kiosztása előre lefektetett szempontok szerint, az újságírók által is megismerhető és ellenőrizhető módon történjék. 

A médiaszolgáltatók közötti önkényes különbségtétel lehetőségét többféle megoldással is ki lehet zárni. Teljesen bevett technikája ennek a tudósítási jogosultság időrend szerinti kiosztása. Ez a megoldás tulajdonképpen automatizálja az akkreditáció kiosztását, és ezzel elvileg kizár mindenfajta manipulációt.Nincs információnk arról, hogy milyen eljárásban és milyen szempontok szerint döntenek a Kormányinfóra való regisztrációról, és láthatóan az újságírók sem kapnak ezzel kapcsolatos megfelelő tájékoztatást. Ez véleményünk szerint már önmagában is jogsértő. Az nekünk  adott válaszból pedig az is vélhető, hogy nem is létezik olyan szempontrendszer, ami kizárná az önkényes megkülönböztetést.

Szerkesztőtársaimmal, akik szintén helyi vagy környékbeli lakosok, immáron két éve működtetjük a Mátészalkaleaks elnevezésű közösségi lapot, amely regisztrált újság, és a Mátészalkaleaks blogot  (http://mateszalkaleaks.blog.hu).

A Mátészalkaleaks egy helyi közügyekkel foglalkozó időszaki kiadvány,  amelynek célja, hogy a lakosság folyamatos tájékoztatásával és különféle érdekérvényesítő akciók szervezésével felhívja a polgárok figyelmét egyes helyi közéleti problémákra, aktivizálja őket, és ezzel hozzájáruljon a lakosság mindennapi életét befolyásoló közéleti problémák megoldásának kikényszerítéséhez. A Mátészalkaleaks munkatársai munkájukat nem üzletszerűen, pénzügyi nyereség elérése érdekében, hanem nonprofit alapon - társadalmi felelősségvállalás fontosságának tudatában - végzik civilek támogatásával.

Működésünkről, sikereinkről nemrég közölt cikket az az Index hírportál:

 http://index.hu/belfold/2017/05/16/szalkak_akarunk_lenni_a_hatalom_szemeben/. "

 

 

                                                              -MátészalkaLeaks csoport-

 

nincs_hely.jpeg

Méghogy nincs hely?                                                                                                  fotó: www.szantograf.hu