A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Komfortosabb körülményeket szeretnének a tüdőszűrésnél!

2017. augusztus 18. - Mátészalkaleaks
Tisztelt Mátészalkai Kórház!
Többen fordultak hozzánk azzal a problémával, hogy az a helyiség, ahol a  tüdőszűréseket végzik Mátészalkán levegőtlen, nincs klimatizálás, és nincs egy ablak sem ahol szellőztetni tudnák a helyiséget.
Ezért közérdekű bejelentéssel fordulunk Önökhöz.
Bejelentésünk az alábbi törvényen alapul,

2013. évi CLXV. törvény,1. § /3.pont

"Közérdekű bejelentés: olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása, illetőleg megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat."
 
Kérjük, hogy vizsgálják meg azt, hogy valósak-e  a jelzett problémák, amennyiben valósak, legyenek szívesek intézedést hozni a problémák orvoslására.
 
Köszönettel és üdvözlettel:
 
a Mátészalkaleaks csoport
tudo-szures04-st-650x435.jpg

Olvasói levelek az utakról és a méretes gyomokról.

Tisztelt Mátészalkaleaks csoport !

Mátészalkán az  Északi körút nem rég került aszfaltozásra.Ha van idejük nézzék már meg hogy milyen állapotban van (gödrök,szintkülönbségek,vízelvezetés =0,ugyan ez érvényes a Kalmár út Alfi -ker felőli részénél is.Ráadásul sehol egy járda ,sehol egy vízelvezető árok eső vagy zápor esetén életveszélyes ezeken az utakon közlekedni,ugyan is sem az útegyetlenség sem az út széle nem látszik.Segítségüket előre is köszönöm.

-Árpád-

 

Kedves Árpád! Reméljük, hogy a nyilvánosság ereje is segít a körülmények jobbá tételében. Érdemes lenne a képeket elküldenie a muszaki@mateszalka.hu e-mail címre.

 

ut_szele.jpg

Az út széle már elfogyott.

szintkul.jpg

Jól láthatóak a szintkülönbségek.

jarda_nuku.jpg

Járdára lenne szükség.

 

Jó napot! Sajnos hogy ide kell irnom. De nem tett  semmit az önkormányzat a gaz ellen .Alig lehet eljárni az utcába a gaztol es a szeméttöl. Segitséget szeretnénk kérni hogy megváltozon ez a helyzet. A képek a Kalmár sor környékén készültek.

-Ágnes-

 

Kedves Ágnes! A terület teljes egészében nem biztos hogy az önkormányzat hatásköre. Mivel a sín mellett gazos a terület, vélhetően a MÁV-hoz is tartozik.Érdemes lenne megpróbálnia a jegyzo@mateszalka.hu e-mail címre levelet, mellékelve  a képeket.

 

kalmar_sor1.png

 

kalmar_sor_2.png

 

 

A Püspökladány és Ebes között felszedésre kerülő, használt vasúti sínek kerüljenek a Mátészalka-Debrecen vasútvonalba beépítésre!

A hamarosan kiemelendő síneken, jelenleg is közel 100 km/ órával közlekednek a vonatok.

2017.augusztus 26-ától vágányzári menetrend lép érvénybe többek között a Mátészalka- Debrecen vasútvonalon is, hiszen elkezdik a Püspökladány és Ebes közötti vasúti pályaszakasz felújítását, mintegy 74 milliárd forint értékben. A munkálatokkal 2020. szeptemberére végeznek majd.

Mint ismeretes, a Mátészalka- Debrecen vasútvonal ez évre megkezdeni tervezett felújítása elmarad, mert a minisztérium szerint nem volt kellően előkészítve a projekt, még megvalósíthatósági sem készült, így a felújításra szánt EU-s forrást, (31,2 milliárd forint) a Nyugati és Keleti pályaudvarok épületeinek felújítására csoportosították át.

Mivel a MÁV nem a 2017. és a 2018. évben sem tervezi saját forrásaiból a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítását, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint csak egyedi kormányhatározattal lenen lehetséges forrást biztosítani a felújításhoz, ezért a Mátészalkaleaks csoport egy újabb alternatívát talált ki annak érdekében, hogy rövidtávon, kevesebb befektetéssel, jelentősebb menetidő csökkenés következhessen be.

 

Első lépésként közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a MÁV-hoz:

 

Tisztelt Adatgazda!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.

Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kéjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyenek eleget.

 

Kérdéseink:

1,

A Püspökladány- Ebes 31, 25 km hosszúságú vasúti szakasz felújítása során az összes vasúti sínt felszedik és újra cserélik majd, mindkét vágányon?

 

2,

Amennyiben teljesen kicserélik a síneket, akkor azok újrahasznosításra, beépítésre fognak-e kerülni más vasútvonalakba?

 

 

3,

Ha beépítésre fognak kerülni más vasútvonalakra, van –e már terve a MÁV-nak arra, hogy mely vasútvonalakba?

 

4,

A Püspökladány- Ebes vasúti szakaszon, jelenleg milyen sebességgel haladhatnak a vonatok a jelenlegi sínpályán?

-Mátészalkaleaks csoport-

 

413485_1024x768.jpg

Szeptember elsejétől gyorsabban juthatnak el Nyíregyházára, a Rácz kert és az Északi lakótelep lakói!

Örülhetnek a Ráczkerti lakótelep és az Északi lakótelep lakói, szeptember elsejétől már fel és leszállhatnak a Mezőgép megállóhelyen az M3-as autópályán Mátészalka és Nyíregyháza között közlekedő buszjáratokra.

A Mátészalkaleaks csoport és a Rácz kerti lakosok összefogásának eredményeképpen ismét javulnak a közösségi közlekedés feltételei Mátészalka és Nyíregyháza között.

Az ügyben történt erőfeszítésekről erre  a linkre kattintva olvashatnak.

A tények:

2017.szeptember 1-jei üzemkezdettől, hétköznaponként, a mátészalkai autóbusz-állomásról 6óra 15 perckor, illetve a 14:05 perckor induló, az M3-as autópályán Nyíregyházára közlekedő gyorsjáratra, az EMKK Zrt a Mátészalka Mezőgép megállóhelyen is biztosítja a felszállási lehetőséget. A buszok indulása 6:óra 8 perc és 14óra 08 perc lesz.

 

Eddig csak az autóbusz állomáson volt lehetőség a leggyorsabban Mátészalkáról Nyíregyházára közlekedő buszra felszállni. Ez 1,7 km-es kitérőt, mintegy 21 percnyi gyaloglást jelentett a Rácz kerti lakosoknak.

 

További változás az is, szintén a fenti időpontoktól kezdődően, hogy a hétköznaponként Nyíregyházáról 11 órakor és 17 óra 05 perckor induló, az M3-as autópályán Mátészalkára közlekedő gyorsjáratot szintén megállítja az EMKK Zrt. a Mátészalka Mezőgép megállóhelyen, biztosítva a leszállási lehetőséget az utazóközönségnek. A buszok 11 óra :57 percre, illetve 18 óra :02 percre érnek majd a Rácz kerti megállóhoz.

 

Így 2017.szeptember 1-jétől a Rácz kerti lakosoknak a több kilométeres gyaloglás helyett a városrészen belül lesz lehetőségük fel- és leszállni az M3-as autópályán közlekedő gyorsjáratokra.

 

A menetrend módosítás eredményeképpen Mátészalka Rácz kerti városrészéből, Nyíregyházára busszal 60 perc alatt lehet majd eljutni, a vonat 95 és 99 perces menetidejével szemben, és ehhez még hozzá jön az autóbusz-állomásra gyaloglás ideje.

 

A Nyíregyházáról Mátészalka Rácz kerti városrészbe igyekvő utazóközönség akár 57 perc alatt haza érhet, a vonat 91, és 100 perc közötti menetidejével szemben, amihez még hozzá kell adni az autóbusz-állomásról a Ráczkerti városrészbe történő gyaloglás idejét.

 

m3_autopalya_bus.jpg

Wifi, légkondi és gyorsaság az EMKK Zrt gyorsjáratán.

kitero.png

Eddig ilyen nagy  kitérőt kellett tennie annak, aki fel vagy le akart szállni az M3-as autópályán közlekedő járatokra.valtozas_1.png

 

A hivatalos dokumentum is megjelent már a változásról az EMKK Zrt weboldalán.

Teremőrt szeretnének a mátészalkai vasútállomásra!

A Mátészalkaleaks csoport most egy újabb, több éves problémát vet fel, és  a probléma megoldását akarja elérni, a sok érintettel karöltve.

Tisztelt MÁV!  

Az alábbi közérdekű bejelentéssel fordulunk Önökhöz,  kérjük hogy legyenek szívesek kivizsgálni bejelentésünket, és  amennyiben lehetséges, tegyék meg a  szükséges intézkedéseket.

 

Bejelentésünk az alábbi törvényen alapul,

2013. évi CLXV. törvény,1. § /3.pont

"Közérdekű bejelentés: olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása, illetőleg megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.

A bejelentés:

A mátészalkai vasútállomás várótermében rendkívül sok olyan személy tartózkodik minden nap reggeltől-estig, akik nem rendelkeznek menetjeggyel és folyamatosan hangoskodnak, viselkedésükkel megbotránkozást keltenek az utasokban, és inzultálják az utazóközönséget. Tapasztalataink szerint a vonatra várakozók sokszor már nem is mernek például a kora  esti órákban a váróteremben várakozni az említett indokok miatt. Sokan a pénztárak körül csoportosulnak, így kifigyelve azt, hogy ki hol tartja az értékeit, és így megnő annak a veszélye, hogy az utazóközönséget megfosszák értéktárgyaiktól.

 

A javaslat:

 

A helyzet mielőbbi rendezése érdekében, a vasúttársaság legyen szíves olyan, rendszeresen jelen lévő teremőrt alkalmazni a mátészalkai vasútállomáson, aki ezeket a személyeket kordában tudná tartani már a puszta jelenlétével is. Tapasztalataink szerint a debreceni Nagyállomáson kitűnően működik a rendszer. 

 

Kérjük, hogy fontolják meg közérdekű bejelentésünket és segítség elő azt, hogy ezek a  nem utazási szándékkal az állomáson lévő személyek eltűnjenek a mátészalkai állomásról.

-Mátészalkaleaks csoport-

img_20170722_092739.jpg

 

Hiányos a kórház előtti járda, közérdekű bejelentést tettünk.

Tisztelt Önkormányzat !
 
Az alábbi közérdekű bejelentéssel fordulunk Mátészalka Város Önkormányzatához,  kérjük, hogy legyenek szívesek kivizsgálni bejelentésünket, és  amennyiben Önök az illetékesek, megtenni a szükséges intézkedéseket.
 
Bejelentésünk az alábbi törvényen alapul,

2013. évi CLXV. törvény,1. § /3.pont

"Közérdekű bejelentés: olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása, illetőleg megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.
 
A bejelentés tárgya:
 
A Kórház előtti járdaszakasz nincs jó állapotban. Hiányos a járda burkolata,és így  nehézkes kerekesszékkel és babkocsival ott közlekedni.Kijavítása, közérdek.
 
Javaslat:
 
Amennyiben a terület közterület, legyenek szívesek a járdát kijavítani.
 
Amennyiben a terület a Kórházhoz tartozik, akkor legyenek szívesek értesíteni őket, hogy intézkedjenek a járda javításával kapcsolatban.
Üdvözlettel:
-Mátészalkaleaks csoport-
img_20170728_101726.jpg

Kiégtem! Hirdeti a Corvin téri lámpatest.

Újszerű kezdeményezés indult a Rácz kerti városrészben. Az egyik lakó megelégelte azt, hogy több napja nem világít a közterületi lámpa, így "kiégtem" felirattal látta azt el, így próbálva felhívni az illetékesek figyelmét a problémára.

 

 

A közterületi közvilágítási lámpatestek üzemeltetését 2017. május 1-től a Szatmárvill Kft. végzi.

Hiba esetén értesítendő:

Mátészalkai Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda

e-mail: muszaki@mateszalka.hu

tel.: 44/501-315

zöldszám: 06-80/204-267

 

img_20170810_162822.jpg

 

 

 

Kiírták a licitet az utasellátó üzlet bérbeadására!

Augusztus 17-én kiderül, lesz-e jelentkező az üzemeltetésre.

A Mátészalkaleaks csoport lépett a mátészalkai és környékbeli utazóközönséget érintő, sok embert foglalkoztató kérdésben.

Sok, a rendszeres utazóközönséggel lefolytatott beszélgetés után kiderült, hogy a legtöbben értetlenül állnak az előtt, hogy már több éve kihasználatlan a volt utaselláló üzlethelyisége.

A beszélgetések során kiderült az, hogy sokan szeretnék ha újra élet költözne a helyiségbe. Mások úgy gondolják, hogy a debrecenihez hasonló kultúrvárót kellene létrehozni.

A Mátészalkaleaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be a  MÁV felé, hogy kiderüljön, mi a célja a vasúttársaságnak a kihasználatlan helyiséggel.

A válasz akkor az volt, hogy hamarosan, több év után először pályázatot írnak ki az üresen kongó helyiség hasznosítására.

Jelentjük: a pályázati kiírás megtörtént, a licit elkezdődött.

Eredményhirdetés, 2017.augusztus 17-én várható.

 

A vasúttársaság a licit elindításáról szóló levele az alábbiakban olvasható:

 

Tisztelt Mátészalkaleaks csoport!

Tájékoztatom arról, hogy a bérleményre vonatkozóan nyílt pályázatot hirdettünk. A pályázati jelentkezés határideje: 2017.08.15-én 13 óra.

Tisztelettel,

Földing Zoltán
területi vagyongazdálkodási szakértő

 

szalka.png

 

 

Mégsem sújtja a MÁV vasárnaponként Mátészalka környékét!

Adatfeltöltési hiba miatt nem szerepel még minden vonat a mentrendi kínálatban.

Mint ahogyan arról pár napja írtunk, a www.elvira.hu oldalon található vasúti menetrend szerint 2017.október 26 és 2017.október 31 között módosított menetrendet vezet be  a MÁV térségünkben, amely több vonat menetrendjét is befolyásolja. A menetrendi oldalon lévő információk szerint több vasárnap délutáni vonat eltűnt volna a kínálatból. Mivel a menetrendi kínálat csökkenése szinte lehetetlenné tett volna a kollégisták vasárnapi utazását, ezért  Mátészalkaleaks csapata a MÁV-hoz fordult, hogy megtudjuk azt, hogy miért módosul a menetrend, valamint , hogy miért szűnnek meg, megszűnnek-e a  járatok.

Mint kiderült, a menetrend módosítása az alábbiak miatt következik be:

 

Augusztus 26-án kezdődik a 100-as számú, Budapest–Debrecen–Záhony vasútvonal következő szakaszának, a Püspökladány–Ebes résznek a teljes átépítése, aminek ez a fázisa október 31-ig tart. (A pályafelújítás részleteiről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) tud információkkal szolgálni.) A Debrecennél elágazó vonalak menetrendjét a csatlakozások megtartása miatt módosítottuk, mert a felújítás idején a vonatok 15-20 perccel hosszabb idő alatt teszik meg a Püspökladány–Debrecen távot.

 

A 110-es számú Debrecen–Mátészalka vasútvonalon közlekedő vonatoknak Budapest felől és felé jelenleg mindkét irányban jó csatlakozásuk van Debrecenben. A vágányzár ideje alatt a Debrecenbe később érkező és korábban induló IC vonatok miatt csak az egyik irányban lehet gyorsabb csatlakozást létrehozni. A jellemzően nagyobb utasáramlást figyelembe véve üzemkezdettől délig a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid átszállási idejű csatlakozások, míg délutántól estig a Budapest–Mátészalka irányban. A másik irányban pedig hosszabb debreceni átszállási idővel lehet majd utazni. Kivétel ez alól a vasárnap, amikor egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű csatlakozások. A vágányzári menetrend alapján is minden vonat közlekedni fog, általában plusz-mínusz 7 perces eltéréssel az alap menetrendben megszokottól. Az egyvágányú pálya miatt előfordul, hogy a vágányzár idején érvényes menetrend alapján pár perccel többet várakozik egy vonat az állomáson a szembe közlekedő vonatra, de a menetidő nem nő a 110-es vonalon.

 

A vágányzári menetrendről rövidesen tájékoztatjuk az utasokat az állomási hirdetményeken, hangosbemondókon, honlapunkon és természetesen a sajtón keresztül is.

 

163335_g.jpg

 

 

 

A következő levelünkben arról érdeklődtünk, hogy tényleg helyes-e a menetrendi keresőben fellelhető menetrend, amely szerint vasárnapi napokon több vonat nem fog közlekedni.

 

Tisztelt MÁV !

Köszönjük a gyors választ. Azt írják, "a vágányzári menetrend alapján is minden vonat közlekedni fog, általában plusz-mínusz 7 perces eltéréssel az alap menetrendben megszokottól."
 
Olvasói jelzés alapján és a menetrendüket elemezve kiderül, hogy vasárnapi napokon a Mátészalka-Debrecen viszonylat  13:03 és 15:03 perces vonatai a menetrendjükben  nem szerepelnek . Így olvasónk jelzése szerint nem tudnak 10 : 56 és 16:13 perc között Debrecenbe visszautazni a kollégisták.
 
Mellékeltük a jelenlegi és a módosított menetrendet. Ez nagy problémát fog jelenteni a vágányzári menetrendi időszak alatt.
 
msz-debrecen_modositas_utan.png
A jelenleg is elérhető, még nem teljesen feltöltött menetrend.
A válasz:

Köszönjük az észrevételt! Ugyanakkor ismét szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden vonat közlekedni fog, az ön által említett két járat Mátészalkáról  12:56-kor és  14:56-kor indul majd. Mivel a vágányzár miatt csaknem minden vonat menetrendje módosul a 110-es vonalon, számos változtatást kell feltölteni a menetrendi keresőbe. Ennek a folyamatnak még nem értünk a végére, ezért fordulhat elő, hogy nem látja az összes vonatot. Hamarosan minden módosított adat szerepel a MÁV-START információs rendszerében.

 

 

images_5.jpg

Csak karbantartás, jövőre sem tervez menetidő csökkenést eredményező fejlesztéseket Mátészalka és Debrecen között a MÁV!

Sem idén, sem pedig jövőre nem csökken a menetidő.

Szívügyünk a Mátészalka-Debrecen vasútvonal. Már lassan két éve küzdünk azért, hogy a Mátészalka és környékének ezt a stratégiai vasútvonalát újítsák fel.

Egy héttel ezelőtt  olyan dokumentumot hoztunk nyilvánosságra, amelyből kiderült, hogy a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ez évben megkezdeni tervezett, Uniós forrásból történő felújítása lényegében csak kamu volt, hiszen még megvalósíthatósági tanulmány sem  készült.

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a MÁV Zrt-hez azzal kapcsolatban, hogy megtudjuk, milyen fejlesztéseket terveznek a 2017. és 2018.években Mátészalka és Debrecen között, amelynek eredményeképpen csökkenhetne  a menetidő. Hiszen jelenleg is vágányzári menetrend van érvényben a vasútvonalon.

 

A válasz megérkezett:

(A levél közérthetően rövidítve):

 

A 2017. és a 2018.évre többségében csak karbantartási munkák vannak betervezve, amelyek a forgalombiztonság megtartását teszik lehetővé. A karbantartási munkák után sem fog csökkenni a menetidő.

 

 

 

 

 

A levél teljes egészében:

A pályakarbantartási és felújítási munkákkal, az ezekkel összefüggésben várható menetsebesség növekedéssel, menetidő csökkenéssel kapcsolatos 1-3. számú kérdései tekintetében tájékoztatjuk, hogy a 2017-2018. évekre az érintett vonalon döntő többségben karbantartási munkák vannak tervezve, amelyek a jelenlegi forgalombiztonság megtartása érdekében szükségesek, a munkák megvalósulását követően menetidő csökkenés nem várható.

A 4. számú kérdésére vonatkozóan közöljük, hogy a MÁV Zrt. fejlesztési és beruházási terveit a közlekedéspolitikai és fejlesztési céloknak megfeleltetve alakítja ki, illeszkedve a vállalati stratégiai dokumentumokhoz. A fejlesztési tervek kidolgozásakor, illetve működési feltételeinek szabályozása során figyelembe veszi továbbá a közlekedési és a többi szakpolitika folyamatos összehangolását, a komplex megközelítést. Az infrastruktúra fenntartás részben a ciklikus karbantartás (TMK rendszer), többségében viszont az állapotfüggő karbantartás ötvözése mentén működik oly módon, hogy a karbantartási munkák minden esetben a műszaki szükségesség mentén kerülnek meghatározásra. A műszaki szükségességet a pályadiagnosztika mérések (vágánymérés, síndiagnosztika) pályafelügyeleti vizsgálatok (gyalogbejárás, helyszíni vizsgálatok) együttese, valamint a forgalmi tényezők (átgördült elegytonna, forgalmi igények) határozzák meg. A területi szervezetek, illetve a műszaki szakterületek által a fentiek nyomán felmerült karbantartási igények priorizálásra kerülnek (ez számos faktor alapján történik a beavatkozási szükségszerűségtől, az adott munka hálózati forgalomra gyakorolt hatásán át a jövőbeni utazási és fuvarozási igényekig), amelyek a rendelkezésre álló források hozzárendelésével megvalósításra kerülnek, figyelembe véve a szükséges kapacitás rendelkezésre állását. A döntéshozó(k) személye egy adott fejlesztés, beruházás tekintetében, a Társaság működésére vonatkozó jogi feltételek és belső szabályrendszer alapján kerül meghatározásra a fejlesztés vagy beruházás értéke, illetve becsült értéke szerint, a MÁV Zrt. hatályos Alapszabálya, döntési hatásköri listája, továbbá az adott évre vonatkozó üzleti, közbeszerzési és besze

 

Üdvözlettel:

MÁV Zrt.

 

szalka2-1-e1495626878244.jpg

 Fotó: SZON

 

 

e2ec07445044f788277455f0f7126305_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

Kiderült: lényegében csak kamu volt a Mátészalka-Debrecen vasútvonal ez évre tervezett felújítása!

Megvalósíthatósági tanulmány és konkrét tervek sem készültek.

Ha mindent előkészítenek,  leghamarabb 2020 végén kezdődhetne a kivitelezés Uniós forrásból ...

 

Hét hónappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy egy kormányhatározat alapján a 2017.évre betervezett Mátészalka-Debrecen vasúti szakasz felújítás elmarad.

Levélíró kampányt hirdettünk, amelyben az illetékes miniszternek, Dr. Seszták Miklósnak küldhettek levelet az ügyet támogatók, majd közérdekű adatokat igényeltünk, és kértük, hogy többek között a döntést megalapozó tanulmányt adják ki a Mátészalkaleaks csoport számára.

Kértük a minisztert, hogy vesse latba befolyását, és tegye a dolgát, hogy végre megújulhasson a Mátészalka-Debrecen vasúti szakasz.

A közérdekű adatigénylésünk sikertelen volt, mert többszöri felszólításunk ellenére sem adta ki az általunk kért adatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Így, következő lépésként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy szólítsa fel az adatgazdát a kért adatok kiadására.

A hatóság második felszólítása sikerrel járt, hiszen a NFM a mai napon válaszolt a kérdéseinkre.

 

A levél tatalma, közérthetően:

 

Van-e lehetőség arra, hogy a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása visszakerüljön a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban megvalósítandó fejlesztések közé, azaz IKOP-projektlistába?

 

NFM válasz: Nincs lehetőség az EU-s forrásból megvalósuló projektek közé visszaemelni, mert nincs előkészítve a projekt.

 

Van e konkrét terv arra, hogy hazai forrásból megújuljon a Mátészalka-Debrecen vasútvonal Ha van terv, akkor mikor újulhat meg az említett vasútvonal?

 

NFM válasz: Nem született döntés , hazai forrásból történő megvalósításra.Nincs elkülönítve vasúti fejlesztéskre kormányzati forrás, így egy ilyen fejlesztés csak egyedi kormányhatározat meghozatalával valósulhat meg.

 

Miért került ki az IKOP-projektlistából ilyen hirtelen, az említett vasútvonal fejlesztése? Milyen adatok, tanulmányok alapján hozták meg a döntést? (Amennyiben vannak ilyen dokumentumok, azt legyenek szívesek becsatolni válaszlevelükbe)

 

NFM válasz: A projekt megvalósításáért a NIF Zrt. a felelős, és a tájékoztatásuk szerint a projekt nem rendelkezik megvalósíthatósági tanulmánnyal. Tervek sem készültek, így  a 2014-20-as Uniós ciklusban leghamarabb csak 2019. harmadik negyedévében kezdődhetett volna a kivitelezés.

 

nfm1.png

nfm2.png

 

A kikért adatok alapján nyilvánvaló, hogy  minimum négy évig nem fog megújulni a Mátészalka- Debrecen vasúti szakasz, ha Uniós forrást felhasználva kívánják azt felújítani. Ezért kérjük megyénk országgyűlési képviselőit, hogy kapcsolatrendszerüket felhasználva lobbizzanak annak érdekében, hogy kormányhatározattal, hazai forrásból újuljon meg legalább részlegesen a Mátészalka- Debrecen vasúti szakasz.

Augusztus második hetében levélküldő kampánnyal jelentkezünk, ahol  megyénk országgyűlési képviselőknek és a kormánytagoknak küldhetnek majd levelet azok, akiknek szívügyük ez a vasúti fejlesztés.

A rossz úttal és az esővízzel küzdenek Mátészalka több utcájában!

Közérdekű adatokat igénylünk, hogy megtudjuk, mikor javulhat a helyzet.

A Facebook közösségi oldalon kifakadtak Mátészalka több utcájának lakói. A Deák Ferenc utca, Deák Ferenc köz, az Irinyi utca, Kalmár utca, Kalmár köz és Szél köz lakói megelégelték a rossz utakat és tenni akarnak azért, hogy változás következzen be az áldatlan állapotokban. Így első körben a legnagyobb közösségi oldalon  adtak hangot véleményüknek.

csiki.png

 

A közérdekű adatigénylés:

 

Tisztelt Adatgazda!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.

Adatigénylésünk az  információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget.

 

Kérdéseink:

1,Az önkormányzat tervezi-e a következő utak felújítását a 2017. vagy a 2018.évben? Deák Ferenc utca, Deák Ferenc köz, Irinyi utca, Kalmár utca, Kalmár sor, Szél köz.

 

2, Az önkormányzat milyen intézkedéseket tett, és  kíván tenni a 2017.évben annak érdekében, hogy az első kérdésben megjelölt utak minősége, járhatósága javuljon?

 

Üdvözlettel:

 

-Mátészalkaleaks csoport-

A 2017-es és 2018-as felújítások után, mennyivel csökken majd a menetidő Mátészalka és Debrecen között?

Erről igényeltünk most közérdekű adatokat.

Tisztelt Adatgazda!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önöhöz.

Adatigénylésünk információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek15 napon belül tegyenek eleget.

Kérdéseink:

1,www.mavcsoport.hu oldal szerint, 2017. augusztus  6 és 11. között Nyírbátor és Mátészalka között pályakarbantartási munkálatokat végeznek. A pályakarbantartás után várható-e a menetsebesség növekedése, a menetidő csökkenése?

 

2, A 2017.évben tervez-e a MÁV olyan pályakarbantartási, felújítási munkálatokat a Mátészalka-Debrecen vasúti szakaszon, amelynek eredményeképpen csökken a menetidő? Ha igen, akkor milyen munkálatok lesznek ezek, és vélhetően milyen menetidő csökkenést eredményeznek majd?

 

3, A 2018.évben tervez-e a MÁV olyan pályakarbantartási, felújítási munkálatokat a Mátészalka-Debrecen vasúti szakaszon, amelynek eredményeképpen csökken a menetidő? Ha igen, akkor milyen munkálatok lesznek ezek, és vélhetően milyen menetidő csökkenést eredményeznek majd?

 

4, A vasútvonalak  karbantartására, felújítására  szánt  éves keretösszeg  szétosztásának mi a mechanizmusa? Mi alapján történik meg azoknak a vasúti szakaszoknak a kiválasztása, amelyek karbantartása, felújítása megtörténik? Kérnénk ezeknek a döntéshozóknak az e-mail címét, az illetékes testület postacímét.

Segítő közreműködésüket előre is  köszönönjük.

 

-Mátészalkaleaks csoport-

 

maxresdefault_2.jpg

Vajon mikor keződik nagyszabású vasútfelújítás Mátészalka és Debrecen között?

Olvasónk az illetékesek segítségét kéri !

Két problémát észlelt, amelyre szeretné felhívni az illetékesek figyelmét.

Egyik olvasónk,  Ádám küldte be az alábbi képeket. Két problémára hívja fel  a nyilvánosság segítségével az illetékesek figyelmét.

 

Ez a kuka körübelül 2 hete leszakadt a Szalkay- Eötvös kereszteződésénél.

20272061_1456502494438120_669609641_n.jpg

 

20206165_1456502924438077_508978806_n.jpg

A szemétdomb meg napok óta a Széchenyi Iskolával szemben lévő panel mellett rohad.(Első tömbház a kertek mellett)

Hamarosan gazdára találhat a volt utasellátó helyisége!

Bruttó150 e Ft+ ÁFA lesz a kikiáltási ár.

Pár hete a Mátészalkaleaks csoport közérdekű adatigénylést nyújtott be a mátészalkai vasútállomás felvételi épületében található, volt utasellátó helyiség bérbeadásával kapcsolatban.

Mint ismeretes, több éve üresen kong a helyiség, amelynek a hasznosítását szeretnék elérni a mátészalkaiak.

Most, több év után talán fordulat következik be az ügyben, hiszen ahogy a  MÁV írja, nyílt pályázati eljárást indítanak, hogy minél hamarabb újra hasznosítva legyen a helyiség.

 

A levél:

 

Tájékoztatom arról, hogy a Mátészalka MÁV állomás felvételi épületben található volt utasellátó helyiségcsoport bérbeadását tervezi Szervezetünk. A közeljövőben nyílt pályázati eljárást hirdetünk meg az ingatlan.com weboldalon és a MÁV Csoport honlapján, amelynek során elektronikus liciteljárást bonyolítunk le a bérlemény bérbeadása érdekében az electool.com oldalon. A bérlemény összesen 173,08 m2alapterületű.

 

A licit eljárás során a kikiáltási ár (bérleti díj) 150.000 Ft/hó+ÁFA lesz, amely nem tartalmazza a közüzemi díjakat.

Amennyiben a pályázati eljárást meghirdetjük, arról e-mailban tájékoztatni fogom.

 

Tisztelettel,

 
Földing Zoltán
területi vagyongazdálkodási szakértő
 
cid:image001.png@01CF6C56.29415B10
MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Területi Gazdasági Szervezet Debrecen
Területi Vagyongazdálkodás
 
utasellato.png

Tudta? Szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas zsákokat kaphat térítésmentesen!

Egyik fiatal, környezettudatos olvasónk felvetésére kerestünk válaszokat.

Mátészalkán, a  Rácz kertben és a város több pontján is rendszeresen tapasztalom, hogy a kukák környékén szeméthegyek vannak.

Lehetne az önkormányzat vagy a szemétszállitó cég elé vinni az ügyet, hogy legalább lakattal zárják a konténereket?

A témával kapcsolatos másik probléma: a városban nincs szelektív, így a nem kertes házban élőknek lehetőségük sincs zölden gondolkodni.

Csatolom a fényképeimet:

 

Üdvözlettel: Ádám

 

 

2_3.jpg

A két műanyag kuka, régebben szelektív hulladékot gyűjtött.

 

Tisztelt Levélíró!

Idézet az ez évi hulladékszállítási tájékoztatóból:

 

msz_kuka.png

Ez alapján kiderül,  hogy térítésmentesen juthat hozzá, a szelektív hulladékok gyűjtésére alkalmas zsákokhoz aki szeretne környzettudatosabban élni.

A konténerek lezárására már volt precedens, nem vezetett eredményre, mert a konténereket feltörték.

                                                                   -Mátészalkaleaks csoport-

Egy hetes pályakarbantartás kezdődik hamarosan a Nyírbátor és Mátészalka közötti vasúti szakaszon!

Augusztus 6-tól vonatpótló buszok fognak közlekedni egyes napszakokban.

A MÁV Zrt belehúzott. Hamarosan pályakarbantarás kezdődik Nyírbátor és Mátészalka állomások között. Hogy ez  a vasútvonal egy negyedét érintő  karbantartás mire lesz elég, még nem tudni.

Pozitív változásokat tapasztaltunk mi is,   mindennapos utazásaink alkalmával, hiszen van már a kézmosáshoz víz, van szappan, kéztörlő és egészségügyi papír is a vonatok többségén Mátészalka és Debrecen között (nem volt ez mindig így). Számtalan észrevételt is kaptunk a pozitív változásokról, több  Mátészalkát érintő vasútvonallal kapcsolatban.

A mátészalkai vasútállomás tisztasága is szemmel láthatóan  javult az elmúlt időszakban. Rendszeresen, nagy intenzítással takarítanak, az állomás ablakai  csillognak-villognak, a peronok is tiszták, virágokat is kihelyezett  a vasúttársaság.

Még a vasútállomáson jegy nélkül tartózkodó, hangoskodó, renitens személyektől nem sikerült megtisztítani a vasútállomást, de a közeljövőben ez irányban is történhetnek lépések.

A Mátészalkaleaks csoport közérdekű bejelentéssel fordul a vasúttárassághoz annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet  erre a sok utast érintő poroblémára.

Javaslatunk szerint a vasúttársaság alkalmazzon olyan  vasútőröket a mátészalkai vasútállomás várótermébe, akik  rendszeres jelenlétükkel szavatolni tudnák a váróteremben,  az utasok biztonságát.

 

70721.jpg

 

 

img_20170618_135831.jpg

 Javult a helyzet a váróteremben is.

Már nem latin nyelvű Szabolcs-Szatmár-Bereg megye weboldalának impresszuma!

A közelmúltban írtunk arról, hogy Szabolcs-Szatmár -Bereg megye weboldalán latin nyelvű impresszum érhető el, ahol a japán fociról és a banánról is olvashattak.

A problémát jeleztük az oldal üzemeltetőjének, és mára már orvosolták is a problémát.  Köszönjük.

 

impre.png

Jogos az érintettek igénye a Fehérgyarmat-Mátészalka reggeli buszközlekedéssel kapcsolatban!

Utasforgalmi felmérés lesz szeptemberben, és azt követően születhet döntés.

Már két hónapja folyik a Mátészalkaleaks csoport és az érintettek küzdelme az ügyben, hogy hétköznapokon, reggel 6:40 perc körüli időpontban is legyen Fehérgyarmatról, Mátészalkára buszjárat, így elősegítve a munkaerő  nagyobb mobilitását, és azt, hogy tovább pihenhessenek a Mátészalkára középiskolába járók.

Azt boncolgattunk egy írásunkban, hogy miért ilyen nehézkes a közlekedés Fehérgyarmat környékéről Mátészalkára? Akkor egy településfejlesztő szakember segítségével gondolkodtunk közösen azon, hogy miként lehetne jobbá tenni a Fehérgyarmat és Mátészalka közötti reggeli buszközlekedést.

A Mátészalkaleaks csoport a közös gondolkodás után menetrend módosítást kezdeményezett, amely  most ismét szintet lépett.

Az Északkelet-magyarországi Közlekedészervező Iroda jogosnak találta a kezdeményezést, de azt a jelenlegi járatszám megtartásával, és a Fehérgyarmatról induló buszok későbbi/korábbi indításával kezelhetőenek tartja.

A végleges döntést még meg kell előznie egy utasforgalmi felmérésnek, amelyet a szeptemberi iskolakezdés után fog elvégezni az EMKK Zrt, annak érdekében, hogy reális képet kapjon az utasforgalmi igényekről.

 

emkk1.png

emkk2.png

 

A szőkőkutak tisztítását kérik!

Tisztelt Mátészalka Leaks!

Mellékeltem néhány képet 2 db szökőkútról.
El lehetne juttatni az illetékesekhez? Nem hiszem, hogy nincs egy-két közmunkás aki nem tudná havonta legalább 1x kitakartítani.

Illetve a gimi parkban lévő szökőkút algás, csúszós.
Gyerekkel a közelébe menni is veszélyes.
Vajon nincs az Önkormányzatnak egy magasnyomású mosója, amivel ezt el lehetne távolítani?

Köszönöm szépen!

 

Ferenc

 

1_4.jpg

2_2.jpg

3_3.jpg