A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Újabb közterületi kamerák jöhetnek Mátészalkán!

Végleg eltűnhetnek a gyanús egyének az állomás környkéről!

2016. október 20. - Mátészalkaleaks

Október 26-án dönt Mátészalka Város Önkormányzata, a városi képviselők, képviselői alapának a felhasználásáról. A javaslat szerint, a jelenlegi 27 darabról, 47-re nőne a közterületi térfigyelői rendszer kameráinak a száma.

Pozitív döntés esetén, olyan bűnügyi gócpontok kerülnek be a rendszerbe, mint a Repülőhíd és a Vasútállomás környéke, így a bűnöző egyének kiszorulnak majd az állomás környékéről.

Csapatunk több hónapja küzd az állomás és a repülőhíd környékének megtisztításáért.

Amennyiben Te is támogatod a határozat tervezetet, szólítsd le képviselődet az utcán és mondd el neki, hogy támogassa az előterjesztést.

 

 

 

kamcsi.png

Tovább omlik az épület, a hivatalvezetőhöz fordultunk !

Már több mint fél éve jeleztük Mátészalka város jegyzőjének azt, hogy a Kölcsey utcán található, volt Boszorkány falatozó épületéről vezetékek és lámpák lógnak a járda felé.

Ő akkor a következő választ adta:

A Kölcsey utcán lévő Boszorkány büfé épület homlokzatáról lelógó felépítmények kapcsán helyszíni szemlét kezdeményeztünk, mely során több fényképfelvételt is készítettünk és a kivizsgálásunk után írásos megkereséssel éltünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatala  Építésügyi Osztályához. Az elhanyagolt homlokzatú ingatlanok ügyében már  nem a Mátészalka város Jegyző illetékes eljárni, emiatt hatáskör hiányában az ügyet áttettük a fent említett hatóság felé.img_20160208_151228_1457348318.jpg

Fél éve 

Több hónappal ezelőtt mi is levélben kértük a A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatala  Építésügyi Osztályának intézkedését de választ a mai napig nem kaptunk. 

 

Mára a helyzet még rosszabb lett, hiszen a vezetékek már elérhető magasságba kerültek, valamint az épület homlokzata is omladozik, ezért levéllel fordultunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatalának vezetőjéhez, Fülöp Istvánhoz.

 

A levél:

 

Tisztelt Fülöp István hivatalvezető !

 

Már fél éve annak, hogy Mátészalka város jegyzője Önökhöz fordult a  Mátészalkán,a  Kölcsey utcán  található, volt Boszorkány falaoozó épületének az állaga miatt.Akkor  a jegyző úr ezt a választ küldte.
"A Kölcsey utcán lévő Boszorkány büfé épület homlokzatáról lelógó felépítmények kapcsán helyszíni szemlét kezdeményeztünk, mely során több fényképfelvételt is készítettünk és a kivizsgálásunk után írásos megkereséssel éltünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatala  Építésügyi Osztályához. Az elhanyagolt homlokzatú ingatlanok ügyében már  nem a Mátészalka város Jegyző illetékes eljárni, emiatt hatáskör hiányában az ügyet áttettük a fent említett hatóság felé."
A mai napig nem történt előrelépés az ügyben, pedig ha jól tudom Önöket is köti a válaszadási határidő.
Én, és barátaim, pár hónappal ezelőtt érdeklődtünk a a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Mátészalkai Járási Hivatala  Építésügyi Osztályánál e-mailben, és választ sem kaptunk.
 
A helyzet mára még kaotikusabb. Vezetékek, lámpák,  lógnak 2 méterre  a járda felé, az épület omladozik a járda felett. 
 
Ki tudja hogy van e áram a vezetékekben? 
Ki fogja vállalni a felelősséget, ha az épület bármely eleme ráesik a belvárosi járókelőkre?
 
Levelemhez mellékelek pár képet.
 
Kérem a Tisztelt Hivatalvezetőt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a  balesetveszély megszüntetésre kerüljön. Kérem, hogy a jövőben jobban figyeljenek a lakossági jelzésekre.
 
Üdvözlettel:
 
Kondorosi Tamás
jelenleg.jpg
Jelenleg

Elkezdődött az útjelek felfestése!

Egyre több olvasói levelet kapunk, erősödik a helyi nyilvánosság.

A napokban olvasói levelet közöltünk, amelyben a levélíró városlakó az útjelek kopottságása illetve több mint egy tucat kátyúra hívta fel a  figyelmet.

Jelentjük,elkezdődött a kapott útjelek felfestése, valamint a Szalka-Víz KFT csapata is nagyobb sebességre kapcsolt a kátyúzásban.

Már többször bebizonyosodott az, hogy a döntéshozók is olvasnak minket, Isten tartsa meg jó szokásukat.

 

img_20161020_125036.jpgimg_20161020_133501.jpg

 

 

Adatigénylés: miért nőtt a menetidő Debrecen felé?

Tisztelt Adatgazda!

Az emúlt hetekben a Mátészalka-Debrecen vasútvonalon nőtt a menetidő, az eddigi 1ó 37 perces menetidő helyett már 1 ó 45-1 ó 48 perc alatt közlekednek a vonatok, de a reggeli Kraszna  IC is csaknem másfél óra alatt teszi meg a Mátészalka-Debrecen távolságot, az eddigi 1ó 22 perc helyett.
A www.elvira.hu oldalon található menetrend alapján hasonlítottam össze a 2015. decemberi menetidőket, és a jelenlegieket, és megállapítottam, hogy csaknem 8 perccel nőtt a menetidő.
Kérdéseim:
Mi indokolta a vasúttársaság menetidő növelését?
Hol és milyen sebességkorlátozások vannak az említett viszonylatban?
Várom válaszukat:
Kondorosi Tamás
1_2.jpg

Építő jellegű javaslatok egy városlakótól !

Tisztelt Mátészalkaleaks!
Eddig még nem írtam Önöknek, de most úgy gondoltam, hogy ideje. Fotóztam pár kátyút a város különböző részein, valamint szeretném felhívni a figyelmet, hogy több gyalogos átkelőhely, illetve útburkolati jel kopott. Valamint szeretném, ha továbbítanák a város vezetése felé, hogy a vasútállomás épületére egy külső tisztasági festés ráférne! Illetve, szeretnék információkat kapni a Meggyesi-Ipari út és a Zöldfa-Meggyesi úti körforgalmakról.
Válaszunk:
Köszönjük a leveledet, a vasútállomás vélhetően az állam tulajdona és a vasúttársaság a vagyon kezelője, így hozzájuk fordulunk információkért. A körforgalom kivitelezésében vélhetően a  NIF Zrt. az illetékes, így tőlük illetve az önkormányzattól kérünk információkat.
Szalkay László utca 15. előtti parkolósáv.
Kisfaludy köz (Járási hivatal felőli vége).
Ifjúság tér
Az Alkotmány úton szeptemberben lefújták a zebrákat, viszont az útburkolati jelekre is ráférne a frissítés.
Bajcsy Zsilinszky utca-Alkotmány utca
Zöldfa utca-Bajcsy Zs. utca.

Képes Géza Ált. I.-nél kegyetlen rossz a járda burkolata.
Jó lenne egy aszfaltozott parkoló.
Sártenger.
És még egy ötletem lenne, ami javítana a város képén.
Jelenleg sok jelzőlámpa oszlopon található plakát, poszter. Sajnos az anyag, amivel ezeket a plakátokat felragasztják erősen rontja az oszlopok állapotát. (Lásd: Spar. 8 éves lámpaoszlopok és tiszta rozsda) Időszerű lenne lefesteni ezeket az oszlopokat.
Eddig úgy ismertem meg a Mátészalkaleaks-ot, hogy akaratos és nyomatékos. Számos fontos dolgot sikerült elérni, a közvélemény hatására (is). Szerintem sokan szimpatizálnák, ha a vasútállomás tisztasági festése és a jelzőlámpa oszlopok festése felkerülne a webre. Még egyszer köszönöm a közreműködést! 

Tetüjárvány a vonatokon?

Az emúlt napokban több olvasói levelet is kaptunk, amelyben arra panaszkodnak, hogy a honi vasúttársaság egyes járatain a fejtámla huzatok koszosak, egyes helyeken véresek, és szennyezettek.Egyik olvasónk arról számolt be, hogy vélhetően fejtetvességet kaptak el a vonaton.

Az érintettekel karöltve levelet fogalmaztunk meg, amelyben közérdekű adatigénylés keretében kérjük a takarításról szóló dokumentumokat, hogy meggyőződjünk arról, hogy kellő gondossággal takarítják-e a vasúti kocsikat.

 

 

Közérdekű adatigénylés

2016.október 8-án utaztunk az önök által takarított, Mátészalka-Tiborszállás vonaton. A Interpici motorkocsi ülései, és a fejtámla huzatai jól láthatóan koszosak voltak.

Kettő fejtámla huzaton vérnyomok voltak, és mivel az utazás ekőtt még semmi baja sem volt a családnak, és az utazásunk után pár nappal leírhatatlan fejviszketés lett úrrá rajtunk, gyanítjuk hogy ez egész család  ott kapta el azt a fejtetvességet, amivel küzdöttünk a napokban.

Jelenleg fejtetvesség járvány van az országban. Kérem küdjék meg részemre, hogy milyen időközönként, milyen vegyszerekkel mossák ki ezeket a huzatokat, illetve hogy az üléseket milyen vegyszerrel és milyen technikával és milyen időközönként tisztítják.


Legyenek szívesen megküldeni részemre a feladatok elvégzéséről szóló dokumentumok másolatát, a nem nyilvános, pld, személyes adatok kitakarásával, a megadott e-mail címre.

Köszönettel:

Kondorosi Tamás

 

 

fejtetu_2.jpg

Közérdekű adatigénylés a KEHOP pályázatról !

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a   Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) pályázatának keretében huszonegy megyei kormányhivatali épületben végzik elfejlesztési munkákat,köztük Mátészalkán is.

Olvasónk írja: "Ha jól tudom a mátészalkai munkaügyi központot már felújították, most mégis arra nyertek pénzt, felújításra. Nem értem az összefüggést. "

A helyzet  tisztázásának érdekében, közérdeű adatigényléssel fordultak tagjaink a kormányhivatalhoz.

 

A levél:

 

Tisztelt Adatgazda !

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre, hogy A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) pályázatának keretében a mátészalkai kormányhivatali épületben milyen munkákat fognak elvégezni. Kérem részletes tájékoztatásukat.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre a feladó e-mail címére megküldeni, 15 napon belül.

Amennyiben nem  Önök az adatgazdák, kérem adják meg, hogy kihez fordulhatok adatigényléssel ebben a témában.

 

Üdvözlettel:

 

Kondorosi Tamás

 

20110913napelemna4.jpg

Hamarosan kivágják a kiszáradt fát !

Közérdekű bejelentését 2016. október 5-én fogadtuk, iktattuk, a fa eltávolítására vonatkozó eljárást megkezdtük.

Az ügyintézésre rendelkezésre álló határidőnk 21 nap.

A folyamat végéig várjuk szíves türelmét, a fa kivágásáról a Városunk főkertésze szakvéleménye alapján - miszerint a fa jelenleg kiszáradt állapotban van, és nem balesetveszélyes - a Szalka-Víz Kft fog gondoskodni a fakivágásról szóló határozat jogerőre emelkedését követően.

Tájékoztatom, hogy a fa kivágása előzetes szakvélemény szerint kosaras emelőről megoldható, emiatt a fakivágás elhúzódhat.

A fa saját kezdeményezéséből való kivágását nem javaslom, mert az önkormányzati rendelet megsértése miatt eljárást vonhat maga után, továbbá a szakértelem nélküli intézkedés súlyos balesetveszélyt is rejthet magában!

A fa kivágásával kapcsolatos hatósági ügyintézés Zimán Edit műszaki ügyintézőhöz tartozik, az ügy részleteiről tőle tud érdeklődni a 44/501-315 telefonszámon, vagy személyesen ügyfélfogadási időben.

 

Tájékoztatom, hogy városunkban található zöldfelületek illetve faállományok felülvizsgálata folyamatos. A fásszárú növényekkel kapcsolatos intézkedések saját hatáskörben való helyszíni ellenőrzések, lakossági bejelentések, valamint a Szalka-Víz Kft jelentései alapján történnek.

Mátészalka Város főkertésze által összeállítás alatt van egy fakivágási és fapótlási ütemterv, azonban a város több ezer fájának teljes egészségügyi felülvizsgálata rövid határidőn belül nem lehetséges.

Fentiek figyelembe vételével kérem tárgyi ügyben a türelmét, továbbá amennyiben további zöldfelületeinkkel kapcsolatos problémát tapasztal, jelezze azt Önkormányzatunk felé bármely elérhetőségünkön, hiszen közös érdekünk a város zöldfelületi állományának szépsége, szépítése is!

 

Együttműködését köszönöm, kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét!

K.I.

 

favagas_emelokosaras_2.jpg

Ismét közterületen bomlik a szemét városunkban!

Mint ahogyan pár hónappal ezelőtt beszámoltunk, a Zöldfa utca egyik szórakozóhelye előtt,  a nyári melegben több napig rodhadt a szemét. Akkor jeleztük városunk jegyzőjének a problémát, és a tulajdonos még a cikk megjelenésének napján elszálítatta a nyári hőségben bomló szemetet.

 

Pár napja ismét méretes szemeteszsákok jelentek meg a Zöldfa utcai szórakozóhely előtt, mivel sokakat zavar az, hogy a közterületen helyezik el a vállakozás szemetét, így a közterület felügyelethez fordultunk!

 

A levél:

 

Tisztelt Közterület felügyelők !

Mátészalkán, a Zöldfa úti ......  szórakozóhely előtt jelentős mennyiségű szemét bomlik több napja. Már sokadjára helyezik el a szórakozóhely szemetét közterületre.
Legyenek szívesek eljárni az ügyben.Köszönjük.
Üdvözlettel:
Benyó Sándor
img_20161012_101520.jpgimg_20161012_101530.jpg

 

Állami tulajdon a volt tüdőgondozó épülete!

A napokban csapatunk levéllel fordult városunk jegyzőjéhez, hogy kiderítsük azt, hogy ki a volt tüdőgondozó épületének a tulajdonosa.

 

images_1_1.jpg

 

A jegyző válasza megérkezett.

 

A levél:

 

Tisztelt Cím!

 

A Tüdőgondozó épületével kapcsolatosan tájékoztatom, hogy az nincs Mátészalka Város Önkormányzat tulajdonában.

Az épület állami tulajdon,  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kezelésében / használatában van.

 

Az intézmény elérhetősége:

 

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. | Tel: +36 42 599 700 | Fax: +36 42 461 174
E-mail: szszbmk@szszbmk.hu | 

http://www.szszbmk.hu/

 

 

Mátészalka, 2016. október 10.

 

 Tisztelettel:   Dr. Takács Csaba

                                                                                                            

 

Csapatunk annak érdekében, hogy kiderítse azt, hogy mi lesz a volt tüdőgondozó épületével, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházhoz fordul.

 

images_2.jpg

Veszélyes, ez a méretes, kiszáradt fa a Corvin téren !

Tisztelt Műszaki iroda!

 

A Corvin téren, (közterületen) talátható ez a több méteres kiszáradt fa.Mivel kifejezetten szeles az időjárás, nagy a veszélye annak, hogy ebből nagyobb probléma fog adódni, akár házakra is dőlhet.

 

Kérem vizsgálják meg, hogy mit tehetnek.

 

Egyúttal szeretném megkérdezni, hogy a város közterületein lévő fák állapotának ellenőrzése ki által és milyen időközönként szokott megtörténni.

 

Üdvözlettel: Benyó Sándor

 

img_20160919_100923.jpg

 

Közérdekű adatigénylés: mennyit késnek a vonatok a Mátészalka-Debrecen viszonylatban?

Tisztelt Adatgazda !

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulok Önhöz.

 

Mivel a Mátészalka- Debrecen vasúti (110.) viszonylatban ebben az évben (2016.) érzékelhetően romlott a menetrendszerűség, ezért az említett vasúti vonal menetrendszerűségével kapcsolatban kérdésekkel fordulok Önökhöz.

 

Kérem, hogy szíveskedjen a következő kérdésekben foglalt adatokat részemre kiadni:

 

A 2015.évben, a Mátészalka -Debrecen (110.) vasúti viszonylatban milyen mértékű késések fordultak elő? Kérem, hogy a 30 percnél nagyobb késéseknél jelöljék meg a késés pontos okát.

 

 

A 2016.évben, a Mátészalka -Debrecen (110.) vasúti viszonylatban milyen mértékű késések fordultak elő? Kérem, hogy a 30 percnél nagyobb késéseknél jelöljék meg a késés pontos okát.

 

 

 

Adatigénylésem információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 15 napon belül tegyen eleget. A

 

Segítő közreműködését előre is köszönöm.

 

 

Mátészalka, 2016.szeptember 27. 

-Mátészalkaleaks-

mavkesik.jpg

 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu