A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

Dokumentum:az önkormányzat 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról

2016. szeptember 26. - Mátészalkaleaks

http://mateszalka.hu/files/15_2016.pdf

Tételes,részletes anyag arról, hogy mit és mennyit költött az önkormányzat a 2015.évben.

A dokumentum letölthető a linkre kattintva!

Már vizsgálják a mátészalkaiak autóbusz járatokkal kapcsolatos kéréseit!

Amennyiben szeretnéd ha a Rácz kertben és több, más mátészalkai megállóhelyen megállnának a Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka útvonalon közlekedő buszok, valamint igénybe vennél egy Debrecen-Mátészalka közötti gyorsított buszjáratot, akkor írj pár sort az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező Irodának a kti.rki.debrecen@kti.hu , vagy Dr. Seszták Miklós illetékes miniszternek  a miklos.sesztak@nfm.gov.hu e-mail címre !

 

 

menetrendi.png

Nem érkezett reakció, továbbra is a legősibb szakma képviselőitől népes az állomás környéke!


Mivel nem érkezett válasz a Repülőhídon üldögélő gyanús személyekkel kapcsolatban, újbóli levelet küldtek tagjaink a  helyi rendőkapitányságnak.

Amennyiben nem érkezik reakció és nem történik intézkedés, úgy a megyei rendőri vezetők  figyelmét hívjuk fel az áldatlan állapotokra.

 

Tisztelt Rendőrkapitányság!

Közérdekű bejelentésemre nem kaptam reakciót. A probléma továbbra is fennáll.
A törvény szerint:A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat."
Üdvözlettel: Benyó Sándor 
prostitutes_0.jpg
 

Repülőhíd akadálymentesítés:a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőhöz fordulnak tagjaink!

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, nagy gondot jelent az Újtelepi városrész kerekesszékes és kisgyermekes lakóinak az, hogy az Újtelep városrészt a városközponttal összekötő Repülőhíd nem akadálymentes.Így, a két célcsoport tagjainak, mivel a Repülőhíd egyik végéről nem tudnak átjutni a másik végéig, több mint 1,1 kilométert kell kerülniük úttalan utakon.

Ők, így a Hunyadi-köz- Szatmári utca-Kórház utca-Tompa Mihály utca útvonalon tudják megközeleíteni a buszállomást. A Hunyadi köz járdái nincsenek túl jó állapotban, a  Szatmár utca-Kórház utca vasúti átjáró nem akadálymentes, itt szinte lehetetlen az átkelés babakocsival és kerekesszékkel is. Az utat lehet igénybe venni, az pedig nem szabályos.

Csapatunk tagjai közérdekű adatigénylést nyújtottak be  a MÁV Zrt-hez, akik válaszlevelükben kifejtették, nem tervezik a Repülőhíd akadálymentesítését.

 

A levél:

 

Tisztelt Adatigénylő!

 

A 2016. augusztus 29-én beérkezett megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 

Az adatkérésben szereplő gyalogos felüljáró felújítását a MÁV Zrt. 2018. évre tervezte és ütemezte be, amely kiterjed az acélszerkezet korrózió védelmére és a vasbeton szerkezetek javítására.

A MÁV Zrt. a felújítási munkákon túl nem tervezi a tárgyi gyalogos felüljáró akadálymentesítését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a vasútfejlesztés területén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lát el feladatokat, amely az info@nif.huelektronikus címen elérhető a további információk igénylése céljából.

 

Üdvözlettel:

MÁV Zrt.

 

Az ügyet viszik tovább tagjaink, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőhöz fordulunk.

rephid.png

 

Változást szeretnének a távolsági buszközlekedésben, gyorsjáratot Debrecenbe és több mátészalkai megállót kérnek a lakosok!

Pár nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy igényként merült fel többek között a Rácz kerti és Újtelepi lakosok körében, hogy a távolsági buszok ne csak az állomáson álljanak meg.

Az igényeket egyik tagunk gyűjtötte össze és fogalmazta meg a Észak Magyarországi Közlekedési Központnak írt levelében.

Tisztelt Busztársaság!
Sokat utazunk Önökkel Debrecen és Mátészalka között, valamint  Nyíregyháza és Mátészalka között Nyírbátor érintésével. Több javaslattal szeretnénk élni, olyanokkal amelyekkel több utast tudnának átcsábítani a buszaikra, valamint a jelenlegi utasaikat jobban ki tudnák szolgálni.Én,  Mátészalka Rácz kerti városrészében lakok és nekem illetve lakókörnyezetemnek (több1000 fő) nagy problémát okoz az, hogy  a Debrecen felől és a Nyíregyháza-Nyírbátor felől érkező  buszok, csak a buszállomáson állnak meg.
Néhány megszívlelendő javaslat lakókörnyezetemből,amit összegyűjtöttem:
A Debrecen és Mátészalka között közlekedő buszokat sokkal több mátészalkai  venne igénybe, ha Mátészalkára beérve, megállna egy-két megállóhelyen. Így nem kellene nekünk öregeknek  de a fiataloknak sem  hosszú kilómétereket gyalogolni.Ilyen lehetne a TÜZÉP megállóhely, valamint a Kórház utcán található, jelenleg nem használt, de kiépített megállóhely a Nefejelcs csárda előtt. A plusz megállók, nem jelentenének nagy időveszteséget, és plusz költséget sem Önöknek, de így javulna az utasok kiszolgálása, közelebb tudnának leszállni a lakóhelyükhöz buszról, mint a vonatról, így  többen utaznának Önökkel.
Szintén a Debrecen és Mátészalka buszjárattal kapcsolatos felvetésünk lenne. A Rácz kerti városrészben rengeteg gyerek és fiatal   Debrecenben tanul, és mindig busszal ingáznak Mátészalka és Debrecen között.Fontolják meg gyorsjárat(ok) indítását, hiszen a vonatok közlekedési ideje  csaknem 110 perc, amennyiben sikerülne ezt a távot megtenni a buszaiknak 80-90 perc alatt,( egy gyorsjárat ezt meg tudja), akkor sokan átpártolnának a buszokhoz.
A Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka közötti buszok is jólenne ha megállnának Mátészalkán a TÜZÉP megállóhelyen és a kiépített de nem használt Nefejelcs csárda megállóhelyen.
Nagyon szeretjük a buszaikat, sokkal kényelmesebbek, tisztábbak mint a vonatok. Szeretnénk ha a Rácz kerti lakóközösség kéréseit meghallgatnák, és a jövőben ezeket a semmilyen befektetést nem igénylő javaslatainkat megszívlelnék.
Várjuk megtisztelő válaszukat.
B. Sándor, a Rácz kerti lakóközösség nevében
hajdu-volan-kiszuperalt-buszok-rt-300x200.jpg

Olvasónk, a helyi rendőrkapitányság segítségét kéri !

Tisztelt Mátészalkai Rendőrkapitányság!
Két közérdekű felvetéssel fordulok Önökhöz.
Mátészalká, az Ipari úton dolgozok és a MOM-mal szemben lévő gyalogos átkelőhelyen csaknem minden esetben veszélyben vannak a gyalogosan munkába igyekvők. A gépkocsik többsége nem hogy lassítana és átengedné az átkelést  megkezdeni szándékozó  gyalogosokat, hanem inkább gyorsítanak.
Ez főleg hétköznaponként 12:15 és 13:20 perc között jellemző.
Meg lehetne oldani azt, hogy hétköznaponként az említett időszakban egy fokozottabb rendőri jelenlétet az említett útszakaszon? Talán ha látnák a gépkocsivezetők hogy rendszeres  a rendőri jelenlét, akkor formálódna a szemléletük.
A másik felvetésem a kerékpárosokkal kapcsolatos.
Szintén ebben az átkelőhelyen jellemző, hogy nem szállnak le  a kerékpárosok, és nagy sebességgel áthajtanak a gyalogos átkelőhelyen, így a frászt hozva  a gépkocsivezetőkre. Erre is jó lenne egy fokozottabb rendőri jelenlét, talán a kerékpárosok is egy idő után jobban betartanák a szabályokat.
Láttam több városban olyan táblát, hogy hajtva tilos, tolva szabályos. Ki lehetne ide helyezni ilyen táblákat? Ha igen, kihez fordulhatok?
Várom megtisztelő válaszukat.
Üdvözlettel: Sarkadi Ákos
hajtvatilos_1418131177.jpg

Levédetné az önkormányzat a "Fényes napok" és a "Fény városa" szóösszetételeket!

A www.mateszalka.hu oldalon olvasható előterjesztés szerint, az önkormányzat levédetné a "Fényes napok" ls  "Fény városa" szóösszetételeket.

Amennyiben a képviselők megszavazzák az előterjesztést, közérdekű adatigénylés keretein belül kívnájuk megtudni, hogy mindez mennyibe kerül majd az adófizetőknek.

feny.jpg

 http://mateszalka.hu/onkormanyzat/testuleti-ulesek/411-meghivo20160914

 

Tegyék meg végre a szükséges intézkedéseket!

A probléma nem új. Több képviselői felszólalás is történt már a Repülőhíd környéki "gyanús elemekkel" kapcsolatban, az egyik önkormányzati képviselő   már cikket is írt a Mátészalka újságban, ahol   megemlítette a problémát.Több városlakó is írt már a jegyzőnek és az illetékes hatóságnak is.

Nem történt semmi előrelépés az ügyben!

A látvány önmagáért beszél. A "gyanús elemek" mellett, használt gumióvszerekkel és akár használt fecskendőkkel is találkozhatnak azok a járókelők, akik a Repülőhídon szeretnének átkelni.

Egy forgalmasabb tanítási napon több mint ezer ember közlekedik a hídon, közöttük sok kiskorú is van.

Ahogyan egyik levélírónk írja: " az a legszomorúbb, hogy van igény ezekre a szolgáltatásokra."

Ha van igény, akkor jelöljön ki türelmi zónát az önkormányzat.

 

eggy.jpgkepp2.jpg

Civil lépés az átláthatóság felé, most a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közpénz felhasználása után érdeklődük!

Mivel átláthatóvá és elszámoltathatóvá szeretnénk  tenni a helyi döntéshozók, intézmények (pl. oktatási, egészségügyi, közlekedési, kulturális) és szolgáltatások működését, a helyi adók felhasználását, a közbeszerzési eljárások tisztességét, csapatunk közérdekű adatigényléssel fordult első körben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházhoz.

Szakértőink az adatokat kiértékelik, és a levont következtetéseket nyilvánosságra hozzuk az oldalunkon!

 

 

Tisztelt adatgazda!

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulok Önhöz.

 

 

Kérem, hogy a www.szszbmk.hu oldal  közérdekű adatok és közbeszerzési adatok menüpontját frissíteni szíveskedjenek, mert a 2015.évi és 2016.évi adatokat nem találom.Engem kifejezetten a mátészalkai adatok érdekelnének.


Igénylésem információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 30 napon belül tegyen eleget.
 

 

Amennyiben a világhálón mégis elérhetőek az általam kért információk, kérem, hogy az adatszolgáltatást az adatot tartalmazó nyilvános forrás megjelölésével szíveskedjen teljesíteni a törvény 30.§ (2) bekezdésével összhangban.

 

Segítségüket előre is köszönöm és várom megtisztelő válaszukat.

 

 

 

Sarkadi Ákos

 

 

logo.png

Kijavították az óriási úthibákat, immár a Kórház utca felől nem kell a kátyúk között szlalomozni!

Három héttel ezelőtt közöltük le Ági levelét, amelyben a levélíró óriási kátyúkra hívta fel a figyelmet. Akkor vidám akciókat helyeztünk kilátásba, hogy felhívjuk a figyelmet, az egyes út és járdaszakaszok rendkívül rossz állapotára.

Ahogy akkor írtuk:

"Azt szeretnénk elérni, ha ne kelljen  minden egyes kátyú miatt az önkormányzat fülét rágni, tegyék a dolgukat maguktól. Úgy gondoljuk, hogy erre vannak a képviselő urak és hölgyek."

Olvasónk a következőket írta:

Ha a Kórház utca felől akarjuk megközelíteni a  Kórházat, akkor pedig nem csak a rossz járdákkal, hanem a kátyús utakkal is meg kell küzdenünk, hiszen ha nem lehet a járdán haladni, akkor az óriási kátyúk között szlalomozva kell szállítanunk a gyerekeket."

A Szalka-Víz KFT. a napokban kijavította az úthibákat.

 

elotte.jpg

előtte

 

img_20160907_162211.jpgutána

Frissítették az ügyeleti listát!

Pár nappal azzal keresett meg minket az egyik olvasónk, hogy az Interneten nem tudta megnézni azt, hogy ki az ügyeletben lévő orvos és ápoló Mátészalkán.

Ahogyan  akkor írta:

"Számomra abszurd dolog hogy a 21. században legalább interneten nem lehet megosztani a köznéppel előre egy hónappal, vagy akár csak egy héttel, hogy ki az aznapi ügyeletes orvos."

 

A Mátészalkaleaks csapata levelet írt az ügyben az önkormányzatnak, akik frissítették az ügyeletesek listáját, amely  a következő linken érhető el:

http://mateszalka.hu/varosunk/ugyeleti-adatok

ugyelet.png

Úgy látszik, hogy az önkormányzat illetékesei is olvasóink között vannak.Az önkormányzat megtisztította a Tompa Mihály utcai területet!

Pár nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Tompa Mihály utca egyik telkén, óriási parlagfüvek lengedeznek, és a terület rendkívül elhanygolt.

Úgy látszik, hogy az önkormányzat illetékesei is olvasóink között vannak, hiszen még levelet sem kellett írni ahhoz, hogy megtisztítsák a területet. Köszönjük, hogy tették a dolgukat!

Válasz érkezett: vizsgálatot indított az önkormányzat, a Keleti lakótelep lakóinak bejelentése alapján !

Tisztelt Bejelentést tevő !

 

Köszönöm jelzését, tájékoztatását. A szükséges ellenőrzést elvégezzük, és munkáltatói intézkedést megtesszük.

 

 

Mátészalka, 2016. szeptember 1.

 

Dr. Takács Csaba, jegyző

 

jog_gazdasagi_info.jpg

 

Feszültség a közmunkások és a lakók között a Keleti lakótelepen!

Üdv! Nem tudom, hová fordulhatnánk a problémánkkal, igy feleték jelzem. A nyár folyamán, a Szokolay utcán a közmunkások több kárt csinálnak, mint hasznot. A "munkaidejük" kezdetétől annak végéig orditanak, veszekednek, trágár jelzőkkel illetik egymást, énekelnek, illetve, ha valaki jelzi feléjük, hogy vegyenek már vissza kicsit a hangjukból, akkor az egybol "k.cs.g magyar", stb. Az már csak hab a tortán, hogy egész nap a földön húzzák a lapátot, a munkájuk pedig nincs elvégezve, a házgondnokok takaritanak még utanuk is. Sajnos egesz nyáron ez ment, tenni ellene nem lehet, vagy legalábbis az itt élők nem tudjak mit tehetnének ez ellen. Amennyiben ti tudtok megoldást a dologra, kérek jelezzétek. Köszönöm!

Sukta Róbert

 

Kedves Róbert!

Köszönjük leveledet.Sajnos sok panasz érkezik a közmunkásokkal kapcsolatban. Értjük a problémátokat,  és igyekszünk segíteni a megoldásában. Fontos megjegyezni azonban, hogy vannak becsületesen dolgozó közmunkások, lásd. pld. Rácz kert, minden a munkafelügyelőtől függ. Éljetek panasszal az önkormányzat felé, amelyben írjárok le  szemléletesen a problémátokat. Kérjétek, hogy vizsgálja ki az önkormányzat a panaszotokat.

Panaszotokat az alábbi személyeknek tudjátok továbbítani, amennyiben nem kaptok kielégítő választ 30 napon belül, írj ismét nekünk.

 

Üdvözlettel, a Mátészalkaleaks csapata

 

Oláh András, önkormányzati képiselő:  e-mail:  olah-andras@index.hu

Közfoglalkoztatási ügyintéző,Hermanné Hornyák Diána: e-mail: hornyakdiana@mateszalka.hu

 

10000.jpg

Nem voltak túl kedvesek... Az ügyeletes orvosok listáját hiányolja olvasónk.

Kedves Mátészalkaleaks !
Szeretnék egy esetleges témát felvetni  a Mátészalka Leaks blogjára.
A minap történt az az eset hogy Öcsém megkért, nézzek utána ki az ügyeletes orvos a Gyermek ügyeleten és a Felnőtt ügyeleten. Szomorúan konstatáltam hogy az interneten sehol sem lehet ilyen jellegű információt találni. 
Mikor felhívtam az ügyelet telefonszámát, nagy nehezen (3-szori hívásra) felvették a telefont, és teljesen normális hangnemben történő érdeklődésemre még én voltam lehurrogva hogy "Ha ügyelet akkor nem mindegy hogy ki az orvos?" kérdéssel.
Számomra abszurd dolog hogy a 21. században legalább interneten nem lehet megosztani a köznéppel előre egy hónappal, vagy akár csak egy héttel, hogy ki az aznapi ügyeletes orvos. 
Üdv, Pali
A válasz:
Kedves Pali !
Mátészalka városának weboldalán régebben közzé tették az éppen ügyelő orvosokat és ápolókattöbb hónappal előre. Sajnos, több hónapja nem frissül az oldal.
Azt javaslom, hogy jelezd a jegyzo@mateszalka.hu e-mail címen a problémát, és reméljük hogy hamarosan aktualizálni fogják a listát. Amennyiben 30 napon belül nem tapasztalsz változást, ismét jelezd nekünk a problémát.
kimball-j-spence.jpg

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu