A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

A Közlekedéstudományi Intézettel történt egyeztetésről jelentjük.

Csengerből is már reggelenként is lehet vonat!

2018. május 28. - Mátészalkaleaks

2018. május 28-án 8 órai kezdettel,  Debrecenben került  megrendezésre egy egyeztetés, amelynek a célja  az  volt, hogy az Északkelet-Magyarországi Közlekedésszervező Iroda megismerje  a Mátészalkaleaks és Őrleaks csoportok véleményeit a jelenlegi menetrendről, illetve lehetőséget biztosítson  arra, hogy a most formálódó 2018/2019.évi menetrenddel kapcsolatban előadjuk  javaslataikat.

Az egyik pozitív  változás az, hogy több év után véget érhet a Mátészalka-Csenger vasútvonal agonizálása. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a jelenlegi állás szerint a most érvényben lévő, nem igazán utasbarát menetrend átalakul. Manapság, 11 óra 03 perckor indul az első vonat Mátészalkáról, Csenger állomásra. 2018.decemberétől ez úgy változhat, hogy Mátészalkáról a hajnali órákban  indulhat az első vonat, amely a visszaútján Csenger állomásról reggel 6 óra 50 perc környékén érkezne Mátészalkára, így biztosítva a tanulók iskolába bejutását.

A Mátészalkaleaks csoport képviselői felvetették, hogy szombati és vasárnapi napokon nem lehet elérni Csenger környékéről a közvetlen kocsikkal  Mátészalkáról, Budapestre közlekedő Kraszna Intercityt, hiszen az első buszok  6 óra 50 percre szombati napokon, míg 6 óra 55 percre vasárnapi napokon érnek Mátészalkára. A KTI képviselői nem látják azt a tömeget, amely miatt érdemes lenne új járat beállítását támogatni.Elmondásuk szerint, 350-400 Ft-ba kerül a buszoknak egy kilométernyi út megtétele, így meg kell gondolni azt, hogy mire fordítják az adófizetők forintajait.

Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Debrecen/Nyírbátor, illetve  a Nyíregyháza/Nyírbátor felől érkező buszok álljanak meg a Mátészalka Inkubátorház vagy  a Mátészalka Bútorgyár megállóhelyen, így biztosítva az Újtelep városrészen illetve külsőbb részeken élők gördülékenyebb hazajutását. A felvetést ésszerűnek tartották, megfontolják.

Szó esett a Nyírbátor-Mátészalka közötti reggeli közlekedésről is. A tizenkettőezer, illetve  tizethatezer fős kisvárosok közötti  reggeli vonat és buszközlekedés  a 20.századot idézi. Az első vonat  6 óra 25 perckor, míg az első busz 6 óra 35 perckor indul Nyírbátorból, Mátészalkára. Ez már így van a rendszerváltás óta. Javaslatként elhangzott, hogy a munkaerő mobilitásának érdekében célszerű lenne egy  hajnali busz vagy vonatjárat indítása, amely megadná a nyírbátori illetve környékbeli embereknek a lehetőséget arra, hogy elérjék a mátészalkai és környékbeli  munkahelyeket is. A felvetést reálisnak tartották,  megfontolják.

Az Őrleaks csoport tagjai felvetették, hogy a Debrecenből  Mátészalkára közlekedő vonatok érkezése előtt pár  perccel elindulnak Vaja irányába a buszok. Például ilyen a Debrecenből 13 óra 12 perckor induló vonat, amely 15:01 percre ér Mátészalkára, míg a Vaja felé induló busz már 15 órakor elhagyja a buszállomást, de ugyanez a helyzet a Debrecenből  13 óra 57 perckor induló és Mátészalkára 16 óra 29 perckor érkező vonattal, hiszen a Vaja felé induló járat már 16 óra 20 perckor elindul, itt a  következő Vaja felé induló járatra csaknem két órát kell várni. A javaslatokat jónak találták, megfontolják azokat.

A megbeszélésen informálódtunk a KTI fejlesztési elképzeléseiről is. Elmondták, hogy a Mátészalka-Nyíregyháza buszközlekedés  járatsűrűségét megfelelőnek látják,  az M3-as autópályán közlekedő buszjáratok főleg csütörtöki és pénteki napokon népszerűek, hiszen ezekkel 60-65 perc alatt elérhető Mátészalka.

A Mátészalka-Nyíregyháza  vasútvonallal kapcsolatban felvetettük a felújítás kérdését, amelyre nemleges választ kaptunk. Egyenlőre nem terveznek felújítást, és megszüntetést sem.

A Mátészalka-Debrecen vasútvonalon zajló karbantartásról kiderült, hogy olyan mértékű állagromlást tapasztaltak a szakemberek, amely miatt nem tűrt halasztást a karbantartás.Ebben az évben már nem várható nagyobb mértékű karbantartás, de vélhetően 2019-ben hozzá kell nyúlni, mert  "olyan állapotban van amire nehéz menetrendet készíteni".

A megbeszélésen felvetettük a Debrecen és Mátészalka között közlekedő szerelvényvonatok (utasokat nem szállító vonatok) kérdését is. Szombati napokon ugyanis nem közlekedik a Debrecenből 21 óra 18 perckor induló vonat, amelynek indulási idejének környékén a vasúttársaság egy lezárt vonatot közlekedtet Mátészalkára. Kértük, hogy a szerelvényvonatot minősítsék át "normál" vonattá, hogy utasokat is szállíthasson.

 

Egyéb információk:

A vasút mintjára a buszos közszolgáltatók is, köztük az EMKK Zrt. is be akarja vezetni az online jegyvásárlás lehetőségét.Ennek tesztelése a 2019.évben, esetleges üzembe helyezése a 2020.évben várható.

 

 

egyeztetes.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr3914009546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása