A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Nyúlkfarknyit ismét távolabb kerültünk a Hajdú-bihari nettó átlagbérektől! Nőtt a munkanélküliség megyénkben.

A KSH ma ismertette az elmúlt év adatait.

2018. február 20. - Mátészalkaleaks

A KSH a mai napon hozta nyilvánosságra a nettó átlagbérekkel kapcsolatos adatait, amelyet a MátészalkaLeaks csoport szúrt ki és elemzett ki.

Az adatok szerint ismét nőtt,  ha csak nyúlkfarknyi mértékben is a bérkülönbség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között. Míg  a 2016 év végén még "csak" 23900 Ft volt a nettó különbség Hajdú-Bihar megye javára, ez 2017 év végére ez 24503 Ft-ra nőtt.  

A KSH legújabb munkanélküliségi rátáról szóló jelentése sem tartalmaz túl sok pozitívumot megyénk lakosságának számára, hiszen  ismét nőtt a munkanélküliek aránya, 2017. utolsó negyedévére elérte a 8,2 százalékot, míg Hajdú-Bihar megyében ez az érték 5 százalék. A munkanélküliek arányát, 2016. utolsó negyedéve óta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 9,1 százalékról 8,2 százalékra sikerült korrigálnia, amely 0,9 százalékos csökkentést jelent, míg Hajdú-Bihar megyének a 2016. utolsó negyedéves adata  e tekintetben 8,6 százalék volt, míg 2017.utolsó negyedévére a munkanélküli ráta 5 százalékra esett, amely  3,6 százalékos esést jelent.

A MátészalkaLeaks csoport továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye között ilyen nagy mértékű különbség van a nettó átlagbérek tekintetében. A munkanélküli ráta nagyságát is aggasztónak ítéljük meg, a két megye közötti 3,2 százalékos különbséget aggasztónak tartjuk.

Ahogyan arról már többször ítunk, és azt folyamatosan képviseljük, a rossz tömegközlekedés szinte lehetetlenné teszi  a legtöbb járás vidéki lakójának azt, hogy közelebbi vagy távolabbi városokban munkát vállaljanak, hiszen legtöbbször nincs megfelelő időpontban közlekedő busz vagy vonat a munkába járáshoz, illetve a vonatközlekedésnél nagy probléma az alacsony menetsebesség és a magas menetidő, amely gátját képezi annak a munkavállalói mobilitásnak, amely a két megye között bérversenyt indíthatna el.

 

adat_2014_negyedik.png

 

munkanelkuliseg.png

A munkanélküli ráta alakulása. Az adatok forrása: KSH.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr9613684316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása