A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Közérdekű bejelentést tettünk a megyei kormányhivatalnál. Ne kaphassanak nyugdíjat és ne szavazhassanak azok az Ukrán-Magyar kettős állampolgárok, akik csak papíron laknak Fehérgyarmat és Záhony térségében!

Ahol tömegesen vannak bejelentve, akik jól láthatóan nem laknak a lakcímkártyájukon szereplő címen, ahol nincs havi, rendszeres gáz,villany és vízfogyasztás, ne kaphassanak nyugdíjat és ne szavazhassanak!

2017. december 10. - Mátészalkaleaks

Ukrajna és Magyarország között még jelenleg is érvényben van az egykori Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által 1963. július 1-jén kelt „Együttműködés a szociális ellátás területén” című szerződés. A Szerződés 4. cikkelye 1. pontja szerint a szociális ellátás minden típusa, melyeket a Szerződés magában foglal, annak az országnak a törvényi előírásai szerint történik, mely területén állandó lakhely szerint él az adott állampolgár.

A Szerződés 9. cikkelye kimondja, hogy az öregségi, rokkantsági (többek között munkahelyi baleset vagy szakmai megbetegedés) vagy özvegyi nyugdíj megítélése és folyósítása az adott ország törvényi előírásai szerint a szociális ellátási hatóság által történik azon szerződő fél részéről, melynek területén állandó bejelentett lakhellyel rendelkezik az ügyfél a nyugdíj kérelmezésének időpontjában.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas átköltözik a másik szerződő fél területére, a nyugdíj folyósítását a lakhelyváltoztatás dátumát követő hónap első napjától megszüntetik. A szerződő fél erre hivatott szerve, mely területére átköltözött a nyugdíjas, biztosítja a nyugdíjat az átköltözés után a saját törvényi előírásai szerint és a saját forrásaiból, az átköltözés dátumát követő hónap első napjától.

Ezt használják ki egyre nagyobb  tömegben Ukrán-Magyar  kettős állampolgárok Záhony és Fehérgyarmat térségében. Ezekben a térségekben az  kettős állampolgárság bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt egyes települések lakosságszáma, de nincs ez másként az egész megyében, hiszen az utóbbi kettő évben 23 ezer fővel nőtt a megye lakosságszáma, és minő véletlen, hogy a legszegényebb, legelmaradottabb vidéki falvakban akarnak a  friss kettős állampolgárok lakni.

A legnépszerűbb községek,TOP 5:

 

Kispalád: 151%-os emelkedés

Beregsurány: 111%-os emelkedés

Botpalád: 66%-os emelkedés

Tiszabecs: 56%-os emelkedés

Márkokpapi : 55%-os emelkedés

Az adatok a 2010 és 2016. év közötti  szavazásra jogosultakat  számának emelkedését mutatják.

 

Az  új kettős állampolgárok a legtöbb esetben megszüntetik az állandó ukrajnai lakcímüket, állandó lakcímre bejelentkeznek egy magyarországi településre, és így minden szociális juttatásra jogosultak, és még magyar kórházban is kaphatnak ellátást.

Nem is beszélve  a nyugdíjellátásról, amelyet a  hatályos szerződés alapján Magyarországnak kell fizetnie abban az esetben, ha a kettős állampolgár életvitelszerűen, állandó lakímre  van bejelentve Magyarországon.

Ezen a lakcím problémán segítettek szívesen a kistelepülések lakói, hiszen egyesek már pénzért kínálják a bejelentkezés lehetőségét apróhirdetési oldalakon, míg mások pedig romos épületeket vásároltak meg fillérekért, és oda jelentették be magukat. Van olyan település az érintett térségekben, ahol az egy házba bejelentett személyek száma eléri akár a 100 főt is.

A Magyar államnak, éves szinten 13 milliárd forint kiadást okoz ez  a hatályban lévő szerződés. Persze a kifizetések egy része biztosan legális, de nagyobb része vélhetően jogtalanul kerül kifizetésre olyan személyeknek, akik csak papíron laknak Magyarországon. Az érintett települések lakossága ezeket az elviekben "életvitelszerűen" ott lakó kettős állampolgárokat nem szokta látni, csak akkor, amikor a helyi postán a  nyugdíjukat veszik fel, de sokszor még akkor sem, mert a pénz felvételét meg lehet oldani az Ukrán határhoz közel is.

Az  érintett térségekben élők elmondták, hogy amikor szavazni kell a választásokon, ezek a kettős állampolgárok tömegesen jönnek voksolni. Így felvethető annak a gyanúja is, hogy nem csak önmaguktól, az anyagi haszonszerzés érdekében, hanem valaki a választás befolyásolása miatt engedi még jelenleg is, hogy ez a nyilvánvalóan törvénytelen állapot fennmaradjon, és ez a gyakorlat tovább folyjon.

 

A MátészalkaLeaks csoport közérdekű bejelentést tett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal felé, amelyben kérjük, hogy Záhonyi és a Fehérgyarmati járási hivatalok illetékességi területén rendeljenek el azonnali vizsgálatot az ügyben. Az egy házban tömegesen élő, ott nem életvitelszerűen tartózkodó  Ukrán-Magyar kettős állampolgároktól, valamint az olyan Ukrán-Magyar kettős állampolgároktól akik olyan házba vannak bejelentve állandó lakcímre amely jól láthatóan nem lakott vonják meg az ellátásokat.

Csoportunk a közérdekű bejelentésében azt is jelezte, hogy egy  rendkívül egyszerű javaslata van arra, hogy megállapítsa az illetékes kormányhivatal  az életvitelszerűen lakhatás tényét, vagy annak hiányát. A közszolgáltatóktól kérjéki ki az emúlt évek havi lebontású közüzemi számláit, abból könnyen leszűrhető az, hogy lakik/laknak-e életvitelszerűen az ingatlanban.

 

Hiszen vizet fogyasztani kell rendszeresen, világítani kell, fűteni kell.

 

szb20171130_2093_focuspoint_926x504.jpgJózsef és a nemzeti konzultációs borítékok: Kispaládon egyetlen házban 93 „lakó” kapta meg az íveket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr1013469681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása