A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

A mátészalkai közmeghallgatásról jelentjük.

A párbeszéd fontos, ez bebizonyosodott. Mindenki profitált a közmeghallgatásból.

2017. november 30. - Mátészalkaleaks

2017. november 30-án, 17 órától tartotta éves közmeghallgatását Mátészalka Város képviselő-testülete. Az elmúlt két évben rendkívül gyér volt az érdeklődés a közmeghallgatás iránt, ez ebben az évben már másképp alakult, hiszen közel egy tucat mátészalkai állampolgár érezte fontosnak azt, hogy megjelenjen az eseményen.

 A MátészalkaLeaks csoport is képviseltette magát felszólalókkal, felszólalásaink során több közérdekű ügyet is betoltunk a város vezetőinek tudatába.

 Először Szabó Richárd közösségi vezetőnk ragadta magához a szót, aki elmondta: sokan szeretnék ha a Mátészalka televízió műsora az Interneten is elérhető lenne. Ricsi elmondta azt, hogy bár a jegyző úr elutasította pár napja azt a felvetésünket, mely szerint legyen feltöltve a Youtube oldalára a mátészalkai testületi gyűlések jegyzőkönyve, ezért most az Internetes adás lehetőségét vetjük fel.

 A jegyzői válasz szerint Mátészalka város teljesíti a törvényi kötelességeit, még túl is teljesíti, így biztosított a helyi nyilvánosság a város ügyeivel kapcsolatban. Az csak egy plusz, hogy a tv-ben is láthatóak a gyűlések, de a nyilvánosság biztosított a Mátészalka újságban is. A jegyző azt is elmondta, hogy nyitottak arra, hogy bármely érdeklődő megkaphassa, (a MátészalkaLeaks csoport is) a testületi gyűlések videóját, cd-re kiírva, de ennek meg kell nézni a jogi hátterét.

 A következőkben Lintényi Levente, a MátészalkaLeaks csoport közösségszervezője is tolmácsolta a tagság észrevételeit.

 Elmondta, hogy összességében pozitív benyomásuk van a város vezetőinek munkájáról, külön elismerte azt, hogy a jelenlegi polgármester tenni akar a városért, jó gazdája a városnak.

 A közösségszervező első felvetése, a csoport vesszőparipája, a Mátészalka-Debrecen vasútvonal felújítása volt. Itt szóba kerültek a már mindenkinek ismerős adatok. 78 kilométer, 95 és 105 perces menetidő. 20 éve 75 perc volt a gyorsvonat menetideje, manapság ugyanez már 95 perc. A közösségszervező kérést fogalmazott meg a MátészalkaLeaks csoport nevében. Kérte Dr. Hanusi Pétert, hogy kapcsolati tőkéjét mozgósítsa, és elkezdte sorolni a célszemélyeket: Dr. Seszták Miklós, Fónagy János, és kiemelte azt is, hogy a térség országgyűlési képviselőjének, Kovács Sándornak is kérje segítségét, akivel igencsak jó viszont ápol.

 A polgármester válaszában elmondta: őket is lesújtotta a hír, hogy elmarad a vasúti felújítás, szerinte ez a probléma már idült, nagy erőfeszítéseket fog igényelni. Ígéretet tett arra, hogy minden kapcsolati tőkéjével azon lesz, hogy minél hamarabb felújításra kerüljön a vasútvonal.

A második felvetett ügy, a téli hó- és jégmentesítés volt. Itt Lintényi Levente a Repülőhídtól a Kórház utcáig terjedő járdaszakaszra, valamint a buszállomás kocsiállásainak a jegesedésére hívta fel a figyelmet. Előadta, hogy a téli hónapokban volt olyan csaknem két hetes időszak, amikor 10 centiméter vastag jég borította a járdaszakaszt és a buszállomás kocsiállásait is, sokan törtét kezüket-lábukat, szenvedtek zúzódásokat. A területek jogállása nem nyilvánvaló, így a helyzet pontosítását kérte a felszólaló.

 A jegyző válaszában megígérte, hogy ezen a télen is mindent megtesznek a jégmentes járdákért. Amennyiben nem veszik észre a problémát, kérte, hogy jelezzük bátran.

 

 A harmadik téma Mátészalka újság volt. Itt, Lintényi Levente elmondta, az újsággal nincs probléma, olyan mint általában az önkormányzati újságok többsége. Javaslata szerint szerencsés lenne, ha fél oldal terjedelemben „fórum” rovatot hoznának létre, így lehetne érdekesebb a lap. A felvetésre 15 napon belül érkezik válasz.

 

Végezetül a Fényes napok rendezvénysorozatról ejtettünk szót, és megjegyeztük azt, hogy nívós a rendezvény, de még jobban magukénak éreznék az emberek akkor, ha a fellépők kiválasztásában részt vehetnének az állampolgárok. A felvetésre 15 napon belül érkezik válasz.

 

 A felszólalása zárásaként Lintényi Levente elmondta, hogy soha nem ellenségként tekintenek a város vezetőire, nem állnak egyik párt mögött sem, mindössze nagyon érdeklődnek a közügyek iránt. Szeretik Mátészalkát és környékét, és tenni akarnak érte. És elmondta: jól csináljuk a dolgainkat, eredményesek vagyunk, ezért támogat minket egy olyan alapítvány, amely Soros Györgytől is kap pénzt, de ahogy most is érzékelhették, nem ellenségek vagyunk, hanem mi lelkes, tenni akaró állampolgárok vagyunk, minden hátsó szándék nélkül.

 

Összességében jó hangulatú, a testület szemét felnyitó, építő jellegű közmeghallgatás került megrendezésre Mátészalkán.

llkozmeg.png

A SZMSZ szerinti öt perc, többszörösét kapta közösségszervezőnk, akit  Dr. Hanusi Péter elmélyülve halgatott.

  ricsi.png

                                                Szabó Ricsi is előadta az online televízió témáját. 

3_3.png

                                                     Sokan érezték fontosnak a közmeghallgatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr213407497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása