A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Vaja helyett Bajára irányította az operátor a mentőket!

Ez már nem az első eset! A Mátészalkaleaks közérdekű adatokat igényelt.

2017. szeptember 09. - Mátészalkaleaks

Szerda reggel egy újraélesztéshez hívtak mentőt a szabolcsi Vajára, a háziorvosi rendelőbe, ahol a település mindkét háziorvosa próbálta újraéleszteni azt a 29 éves nőt, aki elvesztette az eszméletét.

A mentők nem érkeztek meg a szabolcsi kisvárosba, mivel a segélyhívást fogadó operátor félreértette a település nevét.

Augusztusban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Dorog, Jász-Nagykun- Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét kapcsolták be abba az új rendszerbe, amely gördülékenyebbé kívánta tenni a segélyhívások koordinálását.

A jelek szerint a rendszer eddig nem vizsgázik túl jól, hiszen egy hónapon  belül ez a sokadik olyan eset, amikor az operátor félreérti, hogy hova kérik a mentőket. Legutóbb a megyénkbeli Vaja helyett Bajára küldték a mentőket. A két város közötti távolság 473 km.

Ez a régi rendszerben nem fordulhatott elő, hiszen akkor legtöbbször megyén belüli mentési erőknél csörgött a  segélyhívó.

A helyzet tisztázása érdekében, és mivel ez az ügy mindenkit érinthet a Mátészalkaleaks csoport közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Mentőszolgálathoz.

 

 

 

Tisztelt Adatgazda!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján közérdekű adatigényléssel fordulunk Önökhöz.

Adatigénylésünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26.§ (1), a 28.§ (1) és a 29.§ (1) bekezdésein alapul, kérjük, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésünknek 15 napon belül tegyen eleget.

Az elmúlt pár hónapban többször adott hírt arról a média, hogy  rossz helyszínre küldte a mentőket a segélyhívást fogadó operátor rossz helyre irányította. Pár héttel ezelőtt például Tóalmás helyett Tolmácsra, legutóbb pedig Vaja helyett Bajára. Ez utóbbi félrehallás emberéletbe is került.

 

Kérdéseink:

Az új irányítási rendszer óta, hány alkalommal irányította téves helyre az operátor a  mentést végzőket?

Tervezik-e új intézkedés bevezetését annak érdekében, hogy ilyen súlyos tévedés ne következhessen be?

Ha a válaszuk igen, akkor miből áll majd az intézkedés?

 

Üdvözlettel:

 

-Mátészalkaleaks csoport-

 

bajavaja.jpeg

A két város közötti távolság, 473 km

 

mento.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr2612817232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása