A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Siker: Decembertől a Rácz kertben is megállnak a távolsági buszok !

Így egy átlagos hétköznap, csaknem 40 járatpár áll majd a Rácz kerti lakosok rendelkezésére !

2016. október 24. - Mátészalkaleaks

A Mátészalkaleaks csapata immár több hónapja küzd  az érintettekkel karöltve azért, hogy a Nyíregyháza/Nyírbátor illetve a Debrecen/Nyírbátor felől közlekedő távolsági buszjáratok megálljanak Mátészalkán,a Rácz kertben is, hiszen jelenleg csak az autóbuszállomáson van lehetőség az említett viszonylatokon utazó állampolgároknak a le és felszállásra.

Az elmúlt pár hónapban a kapcsolatépítő beszélgetések során mintegy ötven  Rácz kerti lakos vetette fel azt, hogy égető probléma számára, hogy nem állnak meg a távolsági buszok a lakótelepen, így nehezítve meg a mindennapjaikat.

Hiszen ahogyan elmondták:

"Sokan járunk a Nyíregyházi Jósa András kórházba és a Debreceni klinikára is, hiszen betegesek vagyunk, és mivel csak a buszállomáson lehet felszállni ezekre a járatokra, több kilométer kell gyalogolnunk nekünk időseknek. Na de visszafele se jobb a helyzet, hiszen akkor sem áll meg a Rácz kertben a távolsági  busz, így ismét gyalogolhatunk, vagy taxizhatunk, de az sem 2 forint ! "- mondta az egyik panaszos

 

" Debrecenbe járok egyetemre, és  a buszt szoktam igénybe venni az utazásra, mert tisztább és megbízhatóbb mint  a vonat, valamint mivel Debrecenben több helyen is megáll a busz, így közelebb is le tudok szállni az egyetemhez. Nagy probléma, hogy Rácz kerti lakosként nem tudok itt felszállni a buszra, hanem ki kell gyalogolnom a buszállomásra, ami távolságban másfél kilométer, és egy méretes pakkal nem könnyű közlekedni. A családnak nincs kocsija, a taxi tarifája meg nem  a diák pénztárcájához van méretezve." -mondta Sándor

Kronológia:

Augusztusban és szeptemberben több mint száz kapcsolatépítő beszélgetést folytattunk le Mátészalka, Rácz kerti városrészében, amelyekből kiderült az, hogy az egyik legégetőbb gondnak azt tartják a lakosok, hogy a Nyíregyháza/Nyírbátor és a Debrecen/Nyírbátor felől érkező távolsági buszok nem állnak meg a városrészben, és így több kilométeres gyaloglásnak teszik ki a fiatalokat és az időseket. Pedig ahogy mondták: "a helyzet megoldása nem lenne bonyolúlt, hiszen a Kórház utcai megálló jelenleg kihasználatlan, és szépen ki van építve, így ott megállíthatná a busztársaság a járatait".

A javaslatot megszívleltük, és az érintetteket arra kértük, hogy közös erővel írjunk egy levelet az Észak-magyarországi Közlekedési Központnak, hiszen ők tudnak tenni a helyzet megoldásáért. A levelet összeállítottuk közösen,és felsoroltuk az érveinket a buszok megállítása mellett, és azt is leírtuk, hogy ez nem kerül pluszköltségbe, és így  több ezer Rácz kerti lakosnak tennék könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjait.

A Közlekedési központ  a levelünket a regionális közlekedésszervező irodának továbbította, akik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyeztettek az ügyben.

Hogy üssük a vasat tovább, és hogy érzékeljék a döntéshozók azt, hogy nagy tömegek, valós igényéről van szó, levélírásra buzdítottuk tagjainkat és az érintetteket. Megkértük őket, hogy pár sort írjanak a saját szavaikkal a Közlekedésszervező Iroda vezetőjének. Akciónk keretében, a hozzánk érkezett visszajelzések szerint, több mint száz levél landolt az iroda vezetőjénél.

A megyei média ingerküszöbét is elérte törekvésünk, így a megyei napilap a Kelet, és  a Szabolcs Online és a Hajdú Online is hírt adott küzdelmünkről. Ez is nagyban segítette azt, hogy felhívjuk a figyelmet arra,  itt nagy tömegek, valós igényéről van szó.

Tagjaink mémeket készítettek, a Mátészalkelaks blogon is  melegen tartottuk az ügyet.

Az  Észak-magyarországi  Közlekedési Központ  2016. október 20-án kelt levelében a Közlekedésszervező iroda javaslata alapján és a Nemzeti Fejlesztési Mininisztérium képviselőjével egyetértésben, engedélyezte azt hogy  a Nyíregyháza/Nyírbátor és a Debrecen/Nyírbátor felől érkező buszok megállításra kerüljenek Mátészalkán, a Rácz kerti városrészében, a Kórház utcai megállóban. Továbbá, ezeket a járatokat nem csak Nyíregyházáról illetve Debrecen felől érkezve állítják meg az említett megállóhelyen, hanem December 11-től, a Rácz kerti lakosoknak a Nyíregyházára és Debrecenbe történő utazáskor nem kell a buszállomásra gyalogolniuk, mert szintén a Kórház utcai megállóhelyen, lehetőségük lesz felszállni ezekre a távolsági buszjáratokra.

Összességében:

 

  • A December 11-től bevezetendő intézkedés, több ezer Rácz kerti lakos utazási lehetőségeit bővíti.

 

  • Ha jelenlegi menetrend járatsűrűsége marad, akkor Debrecen/Nyírbátor- Mátészalka viszonylatban három járatpár áll meg a Kórház utcai megállóhelyen, míg a Nyíregyháza/Nyírbátor-Mátészalka viszonylatban 17 járatpár.

 

  • A kora reggeli és  a késő esti járatoknál még nagyobb segítség a Rácz kert fel és leszállási lehetőség, hiszen közbiztonsági szempontból is előnyös, ha nem kell kilométereket gyalogolni a kihalt utcákon.

 

  • Nő az ingatlanok értéke, hiszen a városrészben megálló távolsági buszjáratok száma így csaknem eléri majd a  40 járatpárt.

 

Idézet a döntést közlő levélből:

 


egy.png

bbb.png

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr8811834961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása