A néha kellemetlen, és a nehezen hozzáférhető mátészalkai adatok lelőhelye.

MátészalkaLeaks

Kitekintő:Mikulásra,Karácsonyra hol és mi olcsóbb?

2015. október 29. - Mátészalkaleaks

Lassan kezdődik az ünnepi készülédés, olvasóinknak szeretnénk pár hasznos tanáccsal  szolgálni ahhoz, hogy több maradjon a pénztárcájukban.

Mátészalkától 35 kilométerre található,a romániai Nagykároly városa. Mint ismeretes, júniustól minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfája 9 százalékra csökkent Romániában. Mivel a  magyar áfakulcs 27%-os, már 18%-os nyerésben vagyunk.

A Kaufland áruház nagykárolyi egységébe vezetett az utunk ahol tömött polcok,eszmétlen nagy választék, és  a hazinál jóval szolidabb árak fogadtak.

A márkás édességek nagyjából 20 -25 %-kal kerülnek kevesebbe, a mikulás csomag elengedhetetlen kellékei a csokifigura,különféle rágcsálnivalók sósak és édesek egyaránt igen kedvedző áron kaphatóak.

Az olcsóság oka nem csak az extra alacsony általános forgalomi adó kulcs, hanem az is, hogy nem terheli a túl sós vagy túl édes termékeket  a hazai vásárlókat már jó ideje sújtó népegészségügyi termékdíj, egyszerűbb nevén a chipsadó.

Nevetséges, de a Magyarországon gyártott (599 kóddal kezdőik a vonalkódja) Chio Chips minden íze csaknem fele annyiba kerül mint hazánkban.

 

 

Chio Chips ára: mátészalkai hipermarket 3933 Ft/kg

 

Chio Chips ára: nagykárolyi hipermarket 2143.30 Ft/kg

 

 

A román lej aktuális árfolyama : 71,43 Ft/ 1 Lej

 

 

 


A chipsadó mértéke Magyarországon : 250 Ft/kg

 

18%-os ÁFA különbség

 

Még több olcsó termék a következő linken: 

http://www.kaufland.ro/webdatenupload/Pdf/RO/KW44_1370/blaetterkatalog/index.html?searchstring=UHT

 

 

A karácsonyi sütéshez és főzéshez elengedhetetlen az étolaj. A nagykárolyi áruház ebben is szuper olcsó. A saját márkás étolaja árát  3 lej 99 banin tartja, ez forintban 285-at jelent.

 

Jelenleg, a Mátészalkán fellelhető legolcsóbb olaj 325 Ft-ba kerül. Tehát egy nagyobb család sokat spórolhat. Az olaj minőségére nem lehet panasz, semmivel se jobb vagy rosszabb a magyar legolcsóbb olajokénál.

 

A felsorolás folytatódik, a legtöbb magyar termék szintén olcsóbb mint hazánkban, ez kész vicc.

Vasárnap is nyitva tartanak.

Több pénztárban magyarul is beszélnek.

Egy hétvégi családi kiruccanásnak is kitűnő időtöltés, persze nem árt lejt váltani.

 

Lejt ne Magyarországon váltsanak, (mert horror áron váltanak )  Nagykároly belvárosában több helyen magyar nyelven is van lehetőség, igen kedvező áron, kezelési költség nélkül.

 

Összességében ajánlani tudom a Mátészalka környékieknek a havi egy két nagy bevásárlást. Sokat spórolhat egy nagyobb család.

 

Írásom nem  Romániát kívánja sztárolni, mindössze fel szeretném hívni az olvasók és a döntéshozók figyelmét arra, hogy az ÁFA kulcs jelentés mérséklése sokat lendítene a legszegényebb társadalmi rétegeken, a vasárnapi zárvatartás pedig nem váltotta be  a hozzája fűzött reményeket, így ha bölcs kormánya van Magyarországnak, belátják hibájukat...

 

chips_romania.png

 

 

img_20151019_080340.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mateszalkaleaks.blog.hu/api/trackback/id/tr238034204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása